Φιάσκο με την αγορά σκαφών του Λιμενικού Σε πρωτοφανές φιάσκο κατέληξε μια προσπάθεια του ελληνικού κράτους να αγοράσει έξι νέα σκάφη, προκειμένου να ανανεώσει τον στόλο του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος, όπως συμβαίνει εν γένει στις Ενοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει ελλείψεις και ατέλειες, που δυσχεραίνουν δραστικά το έργο του.
Η κατασκευάστρια εταιρεία που είχε συνάψει σύμβαση με το ελληνικό κράτος το 2014 για την παράδοση έξι σκαφών δεν κατάφερε να διεκπεραιώσει τη συμφωνία λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ως συνέπεια, σήμερα, δύο χρόνια μετά, η ελληνική κυβέρνηση κινείται δικαστικά εναντίον της, προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα που είχαν καταβληθεί ως προκαταβολή.[.]
[.]Πριν από λίγες ημέρες, στις 28 Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αποζημίωσής της από την κροατική εταιρεία. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε αποδεκτή την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων των Τακτικών Διαγωνισμών, η οποία από τις 29 Οκτωβρίου 2015 κήρυττε έκπτωτη τη Montmontaza Greben d.o.o. καθώς δεν κατόρθωσε να φέρει εις πέρας τη συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, το υπουργείο θέτει σε εφαρμογή τις κυρώσεις που προέβλεπε το σενάριο αυτό, ζητώντας την κατάπτωση της εγγύησης καλής εκτέλεσης, ύψους 892.533,20 ευρώ, ποσού που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την απόφαση, στο 10% της αξίας των τεσσάρων σκαφών που δεν παραδόθηκαν ποτέ. Επίσης, ζητά την έντοκη επιστροφή της προκαταβολής για τα τέσσερα σκάφη, που ανέρχεται στα 4.462.666 ευρώ, μέρος της είσπραξης της οποίας συμφωνήθηκε να παρακρατηθεί από το ποσό που οφείλει η ελληνική πλευρά για την αγορά του δεύτερου σκάφους, που παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2015.
Επίσης, η κροατική εταιρεία αποκλείεται αυτομάτως για τα επόμενα πέντε χρόνια από ανάλογους διαγωνισμούς του ελληνικού κράτους - απόφαση τυπική, καθώς, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, δεν θα μπορούσε να αναλάβει έργο ανάλογου μεγέθους ξανά, ακόμα και αν η Αθήνα την προτιμούσε.
Η αποτυχία της εν λόγω συμφωνίας προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς η προσπάθεια ενίσχυσης του ήδη απαξιωμένου στόλου του Λιμενικού Σώματος έπεσε στο κενό σε μια περίοδο που αυτό καλείται, εκτός των άλλων, να αντεπεξέλθει στις πολλαπλάσιες προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Το υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιεί επαφές τους τελευταίους μήνες για την εξασφάλιση νέων ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον σκοπό αυτό.
Δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη, πάντως, αν την επόμενη φορά προτιμηθεί κάποια ελληνική εταιρεία μετά το φιάσκο, καθώς κατά την παραλαβή του δεύτερου σκάφους ο κ. Δρίτσας είχε εκφράσει την ανάγκη στήριξης των εγχώριων κατασκευαστών.
Εφημερίδα "Παραπολιτικά", Γιώργος Τόλης
Thessalianews.gr