thanos123 έγραψε:Πάντως οι καφετέριες είναι γεμάτο νέους. Να γυρισουν στα χωραφια τους, τα αφησαν χερσα και πηγαν να τεμπελιασουν στην αθηνα.
Οι νέοι φταίνε για εσένα Θάνο; Ποιό παιδί, ποιός νέος φταίει για αυτό που είναι; Είναι πιο βαθιά η ρίζα, δεν επικροτώ κάτι τόσο ανάλαφρο σαν σκέψη, οι γονείς δίνουν την κατεύθυνση στην νεολαία, που επειδή πέρασαν δύσκολες εποχές, τους έστειλαν στην Αθήνα με όνειρο να γίνουν όλοι επιστήμονες, και σνομπάρωντας τα χειρωνακτικά/τεχνικά επαγγέλματα. Ο κορεσμός των επιστημονικών επαγγελμάτων, και η νοοτροπία του σνομπαρίσματος της τεχνικής/Χειρωνακτικής εκπαίδευσης που πέρασαν απο μικρά παιδιά οι γονείς φίλε μου. Όλοι δικηγόροι, όλοι γιατροί, όλοι αρχιτέκτονες, όλοι πολιτικοί μηχανικοί η και στο δημόσιο. Δεν φταίνε -πρώτιστως- οι νέοι που λές που κάθονται στο καφέ. Προτίστως φταίνε οι καθοδηγητές τους. Αυτοί είναι -κάποιοι- απο τους λόγους που η ανεργία έφτασε σε αυτό το σημείο.
πρωτίστως φυσικά φταίνε οι καθοδηγητές αλλά φταίει και το μυαλό τους που έχει μάθει στο αραλίκι. Συμφωνω με τις νοοτροπιες που επικρατούν και αναφέρεις. Για μένα όμως φταίει και το μυαλό του καθενός.
thanos123 έγραψε:Πάντως οι καφετέριες είναι γεμάτο νέους. Να γυρισουν στα χωραφια τους, τα αφησαν χερσα και πηγαν να τεμπελιασουν στην αθηνα.
πρωτίστως φυσικά φταίνε οι καθοδηγητές αλλά φταίει και το μυαλό τους που έχει μάθει στο αραλίκι. Συμφωνω με τις νοοτροπιες που επικρατούν και αναφέρεις. Για μένα όμως φταίει και το μυαλό του καθενός.
Άν ψάξεις πίσω απο το μυαλό του καθενός που λές, ίσως να βρείς και άτομα με σωστές βάσεις. Όμως η -σχετική- έστω πλεοψηφία, μεγάλωσε με τη νοοτροπία "εγώ τέλειωσα πανεπιστήμιο και θα πάω για να μαζέψω ελιές; " τώρα όμως... Θα αρχίσουν να πηγαίνουν γιατί δεν κινείται φύλλο με την ανεργία που υπάρχει.
Όταν λέω ότι φταίει το μυαλό του καθενός εννοώ την νοοτροπία που έχουμε. Θα συμφωνήσω. Δεν είναι πάντα απόλυτο όμως αυτο που αναφέρει ο νάσος. Ότι φταίει πρώτα η οικογένεια. Υπάρχουν και οικογένειες που δίνουν άλλα ερεθίσματα στα παιδιά τους αλλά αυτά εξακολουθούν να σνομπάρουν τη γη. Ε δεν μπορούμε όλοι στην ελλάδα να γίνουμε δντες και να μας πληρώνουν και να καθόμαστε. Πως να το κάνουμε.
thanos123 έγραψε:Όταν λέω ότι φταίει το μυαλό του καθενός εννοώ την νοοτροπία που έχουμε. Θα συμφωνήσω. Δεν είναι πάντα απόλυτο όμως αυτο που αναφέρει ο νάσος. Ότι φταίει πρώτα η οικογένεια. Υπάρχουν και οικογένειες που δίνουν άλλα ερεθίσματα στα παιδιά τους αλλά αυτά εξακολουθούν να σνομπάρουν τη γη. Ε δεν μπορούμε όλοι στην ελλάδα να γίνουμε δντες και να μας πληρώνουν και να καθόμαστε. Πως να το κάνουμε.
Ο Νάσος καλά τα λέει γιατί τα πρώτα ερεθίσματα-βάσεις τα παίρνουμε απο το σπίτι. Όμως φυσικά και δεν θεωρώ πως αποκλειστικά και μόνο ευθύνεται η οικογένεια. Όχι βέβαια, και η ίδια η κοινωνία έχει επιβάλλει -άστοχα- αυτή τη νοοτροπία του σμομπαρίσματος, μας έφαγε η "εικόνα" και το δήθεν. Και επειδή ουδείς αναμάρτητος, βάζω και τον εαυτό μου μέσα προς αποφυγήν πάσης παρεξήσεως. Νομίζω πως θα μας πάρει καίρο για να πέσουν αυτές οι κοινωνικές προκαταλήψεις ώστε να ανοίξουν επαγγέλματα κοινωνικά αποκλεισμένα απο τους νέους.
Nassos έγραψε:Σε αυτό φταίνε οι γονείς αγαπητέ, και φτάσαμε να έχουμε μια γενιά να μην δέχεται να κάνει χειρονακτικές δουλειές επειδή είναι "υποτιμητικό".
πολύ σωστά.
Η χώρα αυτή δεν μπορεί να δώσει δουλειά σε τόσους επιστήμονες
Signaller έγραψε:Η χώρα αυτή δεν μπορεί να δώσει δουλειά σε τόσους επιστήμονες
Και με τους ρυθμούς της ύφεσης που έχουμε, δεν προβλέπω να μπορεί να δώσει για πολύ καιρό ακόμη. Όμως αγαπητέ συνομιλητή να κάνω μια προέκταση στην πρόταση σου; Πλέον δεν μπορεί να δώσει και σε εργατοτεχνίτες η χώρα αυτή δουλειά με τους κλάδους πχ οικοδομής και βιοτεχνίας να αποτελούν παρελθόν.
Επειδή είμαι από αγροτική κατά βάση πόλη όσων παιδιών οι γονείς (ο πατέρας δηλαδή) έχει χωράφια είτε ασχολούνται μ αυτά χωρίς να σπουδάσουν είτε σπουδάζουν κάτι πάνω στο αντικείμενο (γεωπονία) είτε εαν δεν τα καταφέρουν σε κάτι άσχετο που σπούδασαν να επιστρέψουν πίσω στο χωράφι. Αυτό δεν ισχύει στις μεγάλες πόλεις όπου φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος σε χωράφι καθώς το θεωρεί υποτιμητικό. Δε θα ξεχάσω Θεσσαλονικιό που δεν ήξερε τι είναι το τελάρο. Δεν ξέρω βέβαια τι ισχύει και σε άλλες αγροτικές πόλεις, Λάρισα πχ.
panos2171 έγραψε:Επειδή είμαι από αγροτική κατά βάση πόλη όσων παιδιών οι γονείς (ο πατέρας δηλαδή) έχει χωράφια είτε ασχολούνται μ αυτά χωρίς να σπουδάσουν είτε σπουδάζουν κάτι πάνω στο αντικείμενο (γεωπονία) είτε εαν δεν τα καταφέρουν σε κάτι άσχετο που σπούδασαν να επιστρέψουν πίσω στο χωράφι. Αυτό δεν ισχύει στις μεγάλες πόλεις όπου φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος σε χωράφι καθώς το θεωρεί υποτιμητικό.
Έχουν πέσει τα κάστρα προκατάληψης κ στις πόλεις πλέον, όπου χωράφια μπορεί να μην υπάρχουν εδώ, όμως πλεόν και νέοι οι οποίοι σπούδασαν κάποια επιστήμη ψάχνουν έστω περιστασιακά μεροκάματα πχ σερβιτόροι κα. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της επιλογής και απόρριψης επαγγελμάτων.
Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή. Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες. Παράλληλα, θα βγει και κάποιο επωφελές έργο για την χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη! Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και πραγματική ζήτηση για περισσότερο έργο (και περισσότερες πραγματικές και κανονικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας). Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ειδική λύση μόνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Για αυτό και παρά τις εκατοντάδες "εξαγγελίες νέων ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας", η ανεργία ξεπέρασε το 25%! Όσοι νομίζουν πως υπάρχουν τέτοιες λύσεις και κουτοπόνηροι ελιγμοί, απλά είναι άσχετοι!
Κύριε Δούκα; Ξεχάσατε την εμπλοκή σας στο Βατοπέδι και στα δομημένα ομόλογα; Και είπατε έτσι να προσφέρετε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στα αφεντικά σας; Να σας πω,O βούρδουλας θα είναι δωρεάν ή θα τον αγοράζει ο εργαζόμενος; Μετά έχουν οι αφελείς απορίες γιατί τους κυνηγάνε στον δρόμο να τους δείρουν... Κάνε την αρχή Κ. Δούκα και θα σε ακολουθήσουμε. Χάρισε τα χρήματά σου και τα ακίνητά σου, δώσε την καλοπληρωμένη σου δουλειά σε κάποιον άλλον φουκαρά, και μετά πήγαινε να δουλεύεις δίχως μισθό εσύ. Μην λες στους άλλους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που δεν Προτίθεσαι Να κάνεις εσύ στον εαυτό σου. Εγώ προτείνω εργασία με αλυσίδες και σιδερόμπαλλες στα πόδια. Θα μεγάλωνε ο τζίρος των βιοτεχνιών κατασκευής Χειροπεδών.
Είκοσι δράσεις από την κυβέρνηση για τη μείωση της ανεργίας των νέων:
Είκοσι δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» που παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας. Με το νέο σχέδιο, ενοποιούνται για πρώτη φορά οι δράσεις τριών υπουργείων και τεσσάρων επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Διαβάστε αναλυτικά τα προγράμματα.
Παραθέτω τα προγράμματα προς διευκόλυνση και ενημέρωση των φίλων μας οι οποίοι παρακολουθούν το φόρουμ μας και αναζητούν κάποια εργασία. Όσοι από τους φίλους μας ενδιαφέρονται και παρακολουθήσουν την παράθεση, θα δουν πως τα νέα αυτά προγράμματα Τίθενται σε εφαρμογή Εντός του Α' Τριμήνου του έτους, οπότε ας περάσουν μια βόλτα από τον ΟΑΕΔ ώστε να ενημερωθούν για το πότε μπορούν να αιτηθούν.
Ο ΟΟΣΑ είναι αισιόδοξος για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που εκτιμά ότι θα φτάσει στο 6,7% φέτος (από 6,9% της κυβέρνησης), στο 4,8% το 2022 (από 4,5% της κυβέρνησης) και στο 2,9% το 2023.
Για τις επενδύσεις, εκτιμά ότι θα αυξηθούν φέτος κατά 14% (έναντι 11,7% της κυβέρνησης), το 2022 κατά 17,3% (έναντι 21,9% της κυβέρνησης) και το 2023 κατά 10,2%.
Επίσης, προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 14,6% φέτος,12,9% το 2022 και 12,7% το 2023.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σε εθνικολογιστική βάση) προβλέπεται να φτάσει το 9,6% φέτος,4% το 2022 και 1,1% το 2023, ενώ το χρέος (σύμφωνα με τον ορισμό του Μάαστριχτ) θα είναι 192% του ΑΕΠ φέτος,180,6% το 2022 και 174,6% το 2023.
Επειδή εγώ δεν ζω στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, όσοι βρίσκονται σε ηλικακή ομάδα που θα έπρεπε να εργάζεται, πως είναι κατά την άποψή σας τα πράγματα;
12 χρόνια όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω, είτε αυτό λέγεται ανάπτυξη είτε ανεργία. Έχει καταντήσει βαρετή και εκνευριστική αυτή η αφελής αισιοδοξία για ανάκαμψη.
Αν ήταν έτσι αισιόδοξα τα πράγματα, θα είχαν επιστρέψει αρκετά άτομα απο το εξωτερικό. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, το brain drain θα συνεχιζόταν, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό όπως μεταξύ 2010-2016.
Η επίσημη και ανεπίσημη ανεργία είναι κάπου 2,000,000 άτομα· μέσα σε αυτούς βάζω και τους υποαπασχολούμενους.
Με εξαίρεση 2-3 κλάδους, κυρίως ΑΠΕ/Πληροφορική, οι υπόλοιποι κλάδοι είναι κυριολεκτικά ζόμπι. Σε λίγο καιρό θα σκάσουν πολλές μεταχρονολογημένες επιταγές, το κράτος πλέον θα απαιτήσει τις επιστρεπτέες, ρευστότητα μηδέν, μορατόριουμ απολύσεων τέλος, γενικά μια ωραία εικόνα.
Α, και μη ξεχάσουμε την ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια κλπ. Κλπ. Το φυσικό αέριο σε σύγκριση με την ίδια περυσινή περίοδο αυξήθηκε 397%.