Signaller έγραψε: για να τονώνεται η ντόπια οικονομία
και να μαζεύουν ψήφους. Κι ο νοών νοείτο το γιατί.
Signaller έγραψε: για να τονώνεται η ντόπια οικονομία
Απειλούνται με απόλυση 800 οικογένειες. Αυτό είναι το χάλι της Ελληνικής Κυβέρνησης.Συνεχίζουν την κατάληψη οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ
Οι εργαζόμενοι στις Εργολαβίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται 15,20 και 25 χρόνια βιώνουν ένα εργασιακό καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας. Απασχολούνται σε θέσεις καθαριότητας, φύλαξης συντήρησης κ. Λ. Π. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι απλήρωτοι Λόγω έλλειψης κονδυλίων και απειλούνται άμεσα με απόλυση,800 οικογένειες. Το ποσό που απαιτείται άμεσα για το διάστημα μέχρι το τέλος τους έτους ανέρχεται στα 5.200.000 ?.Γι' αυτόν το λόγο βρίσκονται σε ένα διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα με κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου. ΠΗΓΗ
Θύελλα αντιδράσεων για το σχέδιο ''Αθηνά'' στην Παιδεία:
Οι καθηγητές Πανεπιστημίου εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους στο υπουργείο Παιδείας ''για τη βιασύνη, την προχειρότητα και την έλλειψη διαλόγου με την οποία επιδιώκονται προκρούστειες αλλαγές, που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης''.[... ]Όπως είπε ο υπουργός, οι εισακτέοι δεν πρόκειται να μειωθούν παρά τη συρρίκνωση των σχολών, ενώ οι υποψήφιοι ''Θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα περιλαμβάνει Τμήματα που οδηγούν a priori στην ανεργία. Όλοι έχουν να κερδίσουν. Πρωτίστως, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία. Οι οικογένειες θα ωφεληθούν γιατί οι θυσίες τους θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Τα ΑΕΙ θα αναβαθμιστούν διεθνώς''.
Συνέχεια
Περισσότεροι οι «αιώνιοι» φοιτητές από τους ενεργούς!
179.000 χρωστούν ακόμη μαθήματα, παρότι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο των σπουδών τους
Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πλέον περιζήτητο στη χώρα. Αριθμός ενεργών φοιτητών,31.197. Αριθμός φοιτητών που θα έπρεπε να έχουν πάρει πτυχίο αλλά ακόμη χρωστάνε μαθήματα...61.669 - σχεδόν διπλάσιοι! Η ίδια εικόνα εμφανίζεται σε πολλά πανεπιστήμια, ιδίως στα κεντρικά: Οικονομικό Πανεπιστήμιο:6.904 «κανονικοί» και 11.280 «συνταξιούχοι» φοιτητές. Πανεπιστήμιο Πειραιώς:7.274 ενεργοί και 12.225... Οφειλέτες μαθημάτων.
Συνολικά σε όλα τα πανεπιστήμια 10.000 περισσότεροι από τους ενεργούς φοιτητές είναι πλέον οι λεγόμενοι «αιώνιοι», για την ακρίβεια οι φοιτητές που χρωστάνε ακόμη μαθήματα, παρότι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο των σπουδών τους.
Ομως, αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά την εικόνα, διαπιστώνει ότι διαφέρει σε αρκετά - περιφερειακά ιδίως - πανεπιστήμια: Δημοκρίτειο Θράκης:11.963 ενεργοί και μόνο 5.482 εκτός κανονικού χρόνου σπουδών. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:6.306 ενεργοί,2.029 που χρωστάνε. Πανεπιστήμιο Αιγαίου:6.495 ενεργοί φοιτητές και 3.685 σε καθυστέρηση.
Κατά μία ερμηνεία αυτό σημαίνει ότι αφενός οι τυχαίες επιλογές στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών και αφετέρου η διαρκώς εντεινόμενη οικονομική κρίση αυξάνουν τους φοιτητές που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους - αν τις ολοκληρώσουν ποτέ. Επίσης διαπιστώνεται ότι στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές κατά τεκμήριο πληρώνουν περισσότερα χρήματα σε διαμονή και διαβίωση προκειμένου να σπουδάσουν, οι περισσότεροι δεν καθυστερούν, για ευνόητους οικονομικούς λόγους. Ενδεχομένως να σημαίνει και ότι στα κεντρικά πανεπιστήμια έχει να γίνει εκκαθάριση αρχείου εδώ και... Δεκαετίες.
Για τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Κωνσταντίνο Γάτσιο το φαινόμενο των φοιτητών που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές είναι μεν σημαντικό, ωστόσο με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου-πλαισίου οι επιπτώσεις του έχουν αμβλυνθεί, καθώς οι φοιτητές αυτοί δεν «κοστίζουν» πλέον, αφού τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα σίτισης, στέγασης, μεταφοράς και δωρεάν συγγραμμάτων. «Εμείς υποχρεούμαστε να εφαρμόσουμε τον νόμο και να διαγράψουμε όποιους ξεπεράσουν κατά 2 χρόνια τον κανονικό χρόνο σπουδών. Προηγουμένως όμως θα θέλαμε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας, επειδή υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είχαν έως τώρα το δικαίωμα να διακόψουν επισήμως τη φοίτηση, όμως είχαν σοβαρές οικογενειακές ή άλλες ανάγκες κι έτσι ξεπέρασαν το προβλεπόμενο όριο. Σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλει το πανεπιστήμιο να μην τους στερεί τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο», τονίζει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 οι φοιτητές, που ενώ έχουν ολοκληρώσει τον κανονικό χρόνο σπουδών οφείλουν ακόμη μαθήματα, άρχισαν σταδιακά να ξεπερνούν τους συμφοιτητές τους εντός των κανονικών εξαμήνων, με αποκορύφωμα το 2011 που έφτασαν τους 178.826, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο τα Πανεπιστήμια Πάντειο και Ιόνιο, όπου οι φοιτητές της κατηγορίας αυτής μειώθηκαν.
πηγή
Αμα μπεί η αστυνομία στα πανεπιστήμια θα υπάρχει έλεγχος στην είσοδο. Απο το πεζοδρόμιο εκτος πανεπιστήμιου δεν μπορεί να συμβεί αυτοyandr έγραψε: Τετ Ιουν 28, 2023 6:40 pm Με υποχρεωτική παρακολούθηση και έλεγχο στην είσοδο θα ανέβουν άλλες 75 θέσεις τουλάχιστον.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης