

















Προσοχη απο Τουρκικο ιστοχωρο: "Σε όλη τη χώρα γιορτές για την επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο".Το ειδα και... (τα πηρα στο κρ... Ο)



Μερικα βασικα. Η Τουρκικη προπαγανδα

Νέο βιβλίο για Κύπρο - 1974 θα προκαλέσει συζητήσεις.
Η Τουρκία είχε βάλει στο μάτι από τη δεκαετία του 1970 την περιοχή του Έβρου και ας συνέβη η καταστροφή στην Κύπρο το 1974! Ένα νέο βιβλίο 350 σελίδων του ανθρώπου ο οποίος τις κρίσιμες ημέρες της εισβολής ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της ελληνικής ΚΥΠ στην Λευκωσία, του στρατηγού εν αποστρατεία σήμερα Γεωργίου Τσουμή, έρχεται να ταράξει τα ύδατα και να προκαλέσει τη διαμορφωμένη συμβατική μας σοφία αναφορικά με τα γεγονότα της εποχής. Κάποια στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας, δεν αφήνουν πλέον ερωτηματικό για τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας στην περιοχή του Έβρου από την δεκαετία του '70!
Ο τίτλος του βιβλίου είναι «ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ και ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ και ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δούρειος Ίππος» του αγαπητού συναδέλφου Σάββα Βλάσση, εκδότη του ενδιαφέροντος ομώνυμου περιοδικού, το οποίο εξειδικεύεται στα ζητήματα των ειδικών δυνάμεων. Ενδεικτικό της αξίας του βιβλίου είναι το ότι το προλογίζει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Πάυλος Αποστολίδης.
Τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, είναι λίγο - πολύ γνωστά. Το ίδιο και η εικόνα που έχει επικρατήσει για την τότε ΚΥΠ, εκείνη την περίοδο. Όταν όμως έρχεται ο άνθρωπος που τις κρίσιμες ημέρες της εισβολής ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της Ελληνικής ΚΥΠ στην Λευκωσία, και γράφει τα απομνημονεύματά του, είναι φυσικό να. σημάνει «συναγερμός». Στο βιβλίο του, ο στρατηγός Τσουμής ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του και την πρώτη μετάθεση που έλαβε στην Κύπρο το 1964-1966, συνεχίζει με επίκεντρο την περίοδο της εισβολής, για να ακολουθήσει η πορεία του μέχρι την αποστρατεία του στην δεκαετία του 1980.
Ο συγγραφέας παρέμεινε στην Κύπρο μέχρι το 1976 και την περίοδο 1981-1983 διατέλεσε ΑΚΑΜ στην Άγκυρα. Σε όλη αυτή την περίοδο, υπηρέτησε κυρίως σε θέσεις του Όπλου του (Πεζικό) όσο και σε θέσεις της ΚΥΠ, γεγονός που σημαίνει ότι η ματιά του πέφτει και στον κρίσιμο τομέα των Πληροφοριών. Έτσι, η περιγραφή των γεγονότων από τον συγγραφέα, με εμφανή την καυστική πρόθεση σχολιασμού κάποιων άσχημων συμπεριφορών και καταστάσεων, αποκτά άλλο νόημα. Δεν «χαρίζεται» σε κανέναν. Στο βιβλίο αποδίδεται με σαφήνεια το νοσηρό κλίμα διχόνοιας που επικρατούσε στην Κύπρο, εξηγείται η διαπλοκή στην Αθήνα μεταξύ των διαφορετικών κέντρων εξουσίας στην περίοδο της επταετίας, περιγράφονται οι περιπέτειες του συγγραφέα στη συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση των πληροφοριών, η αγωνία για τις σαφέστατες ενδείξεις των τουρκικών προετοιμασιών, η αποτυχία στην εκτίμηση της κατάστασης στην Αθήνα, οι επιχειρήσεις, τα ελληνικά λάθη, οι πληροφορίες για τα μετέπειτα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, για ευαίσθητες υποθέσεις όπως οι αγνοούμενοι κ. Λπ. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτενές παράρτημα με απόρρητα έγγραφα και λεπτομερείς χάρτες.
Εξαιτίας των θέσεων από τις οποίες είχε περάσει, μέχρι και την αποστρατεία του, ο συγγραφέας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ήταν ο καλύτερος δυνατός γνώστης περί του αντιπάλου. Ωστόσο, οι περιγραφές του, αναδεικνύουν τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής πλευράς σε στρατιωτικό επίπεδο να διακρίνει καθαρά τις προθέσεις του εχθρού και να αναπροσαρμόσει τα σχέδια και την εκπαίδευσή της προς το καλύτερο. Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο αναδεικνύει την διαφορά μεταξύ επαγγελματισμού και ερασιτεχνισμού, που διέκρινε πολλά πρόσωπα σε καίριες θέσεις στην ελληνική πλευρά...
περισσοτερα
Λεων έγραψε:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Προσοχη απο Τουρκικο ιστοχωρο: "Σε όλη τη χώρα γιορτές για την επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο". Το ειδα και... (τα πηρα στο κρ... Ο)![]()
![]()
Εδω φιλε μου θα διαφωνισω μαζι σου στα γραφομενα σου. Καταρχην λες οτι η τουρκια ειχε την υποχρεωση να επεμβει στην Κυπρο γιατι Ελλαδα μεσω της χουντας ηθελε να ανατρεψει την Κυπριακη κυβερνηση. Γιατι η τουρκια ειχε τιποτα εδαφη στην Κυπρο που ηταν στην δικαιοδοσια της και επρεπε να τα υπερασπιστει; Οι ανθρωποι εισβολη εκαναν σε ξενο κρατος οπως εκαναν μια ζωη βρηκαν την ευκαιρια και εσεβαλαν περνωντας μαλλον κλεβοντας το βορειο κομματι του νησιουyandr έγραψε:Να αναφέρουμε βέβαια ότι εντελώς αντικειμενικά, η Τουρκία είχε την υποχρέωση να επέμβει εφόσον η Ελλάδα ανέτρεψε με πραξικοπηματικό τρόπο την νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση.
Οι ενστάσεις είναι ως προς το κατά πόσον δικαιολογείται η μονομερής επέμβαση (κατά τη γνώμη μου ναι αφού στην Ελλάδα είχαμε χούνται και προφανώς δεν υπήρχαν περιθώρια συνενόησης) και φυσικά για ποιο λόγο ΔΕΝ αποχώρησαν οι τουρκικές δυνάμεις.
Προφανώς, το δεύτερο ερώτημα ξέρουμε να το απαντήσουμε. Στόχος δεν ήταν η επαναφορά της δημοκρατίας στην Κύπρο αλλά η κατάληψη μέρους του νησιού. Για το λόγο αυτό είναι υπόλογη η χούντα στο σύνολο του ελληνικού λαού και των μελλοντικών γενιών Ελλήνων και Κυπρίων, γιατί έδωσε την απαραίτητη αφορμή για την εισβολή.
H κυπριακή τραγωδία από τουρκικό φακό. Οι ενέργειες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων
Τριάντα έξι χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα πραξικοπήματος και εισβολής, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα τούρκικα ΜΜΕ, που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του δίδυμου εγκλήματος κατά της Κύπρου.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Soner Yalcin εξέδωσε το βιβλίο του (http://www.scribd@com.doc/13605001/Baypipo) σχετικά με τις δραστηριότητες, τις ίντριγκες και δολοπλοκίες της ΜΙΤ τα τελευταία πενήντα χρόνια, που έχει τίτλο Bay Pipo και είναι το κωδικό όνομα του πράκτορα της MIT,HIRAM ABAS, ο οποίος μέχρι το 1974 ήταν στο τμήμα κυπριακών υποθέσεων της ΜΙΤ. Εκτός αυτού έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις της ΜΙΤ στο Λίβανο και στο Ιράκ, είχε σημαντικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12 Σεπτ.1980 και το 1990 εδολοφονήθη από μέλη της αριστερής οργάνωσης DEV-SOL. Το όνομά του ήταν αναμειγμένο και στην υπόθεση του Susurluk. Ήταν φανατικός αντικομμουνιστής και συνεργαζόταν με Αμερικάνους πράκτορες της CIA για το ξήλωμα της αριστερής οργάνωσης DEV-SOL, διάστημα κατά το οποίο είχαν δολοφονηθεί 2000 αριστεροί.
Ο Hiram Abas ήταν στενός φίλος του ανθυπολοχαγού Sabri Yirmibeboglu, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ειδικού Πολέμου που διοργάνωσε την προβόκατσια της τοποθέτησης βόμβας στη οικία του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Η βόμβα ετοποθετήθη κατόπιν εντολής του Τμήματος Ειδικού Πολέμου από τον Hasan Ucar, που υπηρετούσε στο τούρκικο προξενείο, και το φοιτητή της νομικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου,Oktay Engin, από τη Δυτική Θράκη, στις 5 Σεπτεμβρίου 1955. Ο νεαρός αξ/κός Sabri Yirmibeboglu αφυπηρέτησε με το βαθμό του υποστράτηγου και διετέλεσε και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Ο όχλος που προέβη στις βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως εφώναζε για πρώτη φορά τα συνθήματα «Η Κύπρος είναι τούρκικη και τούρκικη θα παραμείνει» και «Έλληνες σκυλιά», τα οποία τους εδόθησαν από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου.
Το Τμήμα αυτό του Ειδικού Πολέμου απέστειλε στην Κύπρο τρεις αξ/κούς, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ στον ανταρτοπόλεμο, στις ειδικές επιχειρήσεις. Τους Mehmet Bozkurt,Remzi Kyzylsu και τον Muzafer Temizer με σκοπό να ιδρύσουν την ΤΜΤ σε αντιστάθμισμα της ΕΟΚΑ. Όπως αναφέρει ένας απόστρατος σ/χης, ο Bahadiz Ozel, του Τμήματος Ειδικού Πολέμου, υπηρέτησε στην Κύπρο με τη ιδιότητα του δασκάλου και με πλαστή ταυτότητα ως εκπαιδευτής της ΤΜΤ σε θέματα ανταρτοπόλεμου και ψυχολογικού πολέμου, μαζί με τον περιβόητο σ/χη Raci Tetik, που ήταν φίλος του Hirem Abas (ο σ/χης Raci Tetik ήταν διοικητής λόχου αλεξιπτωτιστών το 1974 στην τουρκική εισβολή).
Συνέχεια: Εφημερίδα των Ειδικών Δυνάμεων
Κύπρος: Αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του "Νοράτλας"Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του αεροσκάφους "Νοράτλας" που καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι η επιστημονική ομάδα που εργάζεται στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, συνεχίζει να εντοπίζει μικρά και μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους, κάτι που επιβεβαιώνει ότι είναι κοντά στην άτρακτο.
Μετά τον εντοπισμό της θα ακολουθήσει σύντομα το κύριο μέρος της δεύτερης φάσης της επιχείρησης, που αφορά στον εντοπισμό λειψάνων.
Στο αεροπλάνο βρίσκονταν 32 Ελληνες καταδρομείς, από τους οποίους επέζησε μόνο ένας. Δώδεκα σοροί περισυνελέγησαν και τάφηκαν σε στρατιωτικό κοιμητήριο, ενώ πιστεύεται ότι τα λείψανα των 19 βρίσκονται μέσα στην άτρακτο.
Το αεροπλάνο κτυπήθηκε από ημέτερα πυρά την αυγή της 22ας Ιουλίου,1974, λόγω ελλιπούς επικοινωνίας και μέσα στη σύγχυση της μάχης.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η ομάδα εργάζεται ασταμάτητα, αλλά πρόσθεσε πως η διαδικασία διεξάγεται προσεκτικά και λαμβάνονται και όλα τα αναγκαία μέτρα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν, όπως είναι οι πληροφορίες, εκρηκτικά μέσα στην άτρακτο που δεν εξερράγησαν.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι τα κομμάτια που έχουν ανευρεθεί φυλάγονται, ενόψει και της απόφασης που αναμένεται να παρθεί για τη μελλοντική αξιοποίηση του αεροσκάφους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Capital.gr
Εντοπίστηκαν όλοι οι ήρωες καταδρομείς στο Νοράτλας
Τα λείψανα όλων των Ελλαδιτών καταδρομέων που έψαχνε εντόπισε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ», η ανασκαφική ομάδα που έφερε στο φως το μοιραίο αεροσκάφος Νοράτλας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Παρά τα όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν, ο αριθμός των καταδρομέων που αναζητούνταν στον Τύμβο ήταν 15 και όχι 19, αφού για τέσσερεις ήρωες υπάρχουν πληροφορίες ότι τα λείψανά τους δόθηκαν από λάθος στο παρελθόν σε οικογένειες Ελλαδιτών αγνοουμένων.
Ο αριθμός 19 προέκυψε από την αφαίρεση από τους 32 συνολικά επιβαίνοντες, των 12 περιπτώσεων αγνοουμένων, που τα οστά τους εντοπίστηκαν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας και παραδόθηκαν προ ετών στις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η ομάδα που ανέλαβε τη διερεύνηση, με την πολιτική καθοδήγηση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, έχει ήδη κινήσει διπλωματικές διαδικασίες, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να επιστραφούν στην Κύπρο δέκα τουλάχιστον «κασονάκια» με λείψανα που είχαν στο παρελθόν παραδοθεί σε οικογένειες, ώστε να επανατύχουν ανθρωπολογικής και γενετικής ταυτοποίησης, με στόχο να διαχωριστούν τα μεμονωμένα λείψανα άλλων αγνοουμένων, που αφορούν ακριβώς τις τέσσερεις περιπτώσεις που δεν εντοπίστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Τρέχει η ταυτοποίηση
Στο μεταξύ, η διαδικασία ανθρωπολογικής και γενετικής ταυτοποίησης διενεργείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. «Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής τρέχει ένα πολιτικό πρόγραμμα ταυτοποίησης μέσω DNA, αφού ήδη στείλαμε δείγματα των λειψάνων που εντοπίσαμε. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ενημερωθούν οι συγγενείς των ηρώων», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.
Σημειώνεται ότι αυτό το πρόγραμμα εκταφών διεξάγεται υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της ΔΕΑ. Ως εκ τούτου, η ανθρωπολογική ταυτοποίηση θα γίνει στο εργαστήρι τις Έγκωμης και όχι στο δικοινοτικό ανθρωπολογικό εργαστήρι στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ομοίως και η γενετική ταυτοποίηση (DNA) δεν θα γίνει από το εργαστήριο στη Βοσνία (όλοι θυμούνται τους καβγάδες, όταν το πρόγραμμα έφευγε από την Κύπρο), αλλά από το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στη Μακεδονίτισσα.
Sigmalive.com
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες