Ανυπότακτοι εξωτερικού (2007-2014)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Κλειδωμένο
Στρατός και θητεία
adam87
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 6

Δημοσίευση από adam87 »

Ευχαριστώ για την απάντηση. Βασικά αποφυγή στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν υπάρχει. Μόνο αναβολή επ'αόριστον για τους ανυπότακτους εξωτερικού. Αλλά για να μεταβληθεί η κατάστασή μου σε ανυπότακτο εξωτερικού πρέπει να περιμένω 7 χρόνια βιοποριστικής εγκατάστασης σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία. Αντίθετα σε άλλες πρεσβείες π. Χ. Χάγης υπάρχει η ευκολία της βεβαίωσης διαμονής μέσα σε 2 χρόνια για αλλαγή της κατάστασης. Συνήθως η πρεσβεία στην Αγγλία αρνείται την έκδοση τέτοιας βεβαίωσης είτε ζητάει δικαιολογητικά 2-3 χρόνων πίσω και πολλές φορές αρνείται μέχρι και την ύπαρξή της. Ίσως η υπηκοότητα να αποτελέι ένα ακόμα δικαιολογητικό της συνεχούς πενταετούς εγκατάστασης στο εξωτερικό και εφόσον δεν έχω σκοπό να γυρίσω στην Ελλάδα αξίζει. Και στην τελική αν στις πρεσβείες νομίζουν ότι δεν τους αγγίζει κανείς, αυθαιρετούν και δεν μας εξυπηρετούν γιατί όχι και άρνηση της ελληνικής υπηκοότητας; Τουλάχιστον δεν θα έχω ένα πρόστιμο 6000 ευρώ να με ακολουθεί.
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Posts in topic: 72

Δημοσίευση από Mike »

Κοιτα, σχετικα με την πρεσβεια της Αγγλιας, ξερω αρκετα γιατι κι εγω εχω βγαλει το σχετικο χαρτι για ανυποτακτος εξωτερικου.2-3 χρονια εργασιας Ζητανε και μια χαρα βγαινει το χαρτι. Το εχω κανει 2 φορες. Λογικο ειναι να μη σου βγαζουν τετοιο χαρτι με 6 μηνες στο εξωτερικο. Τι μονιμη ειναι η διαμονη αν μολις πηγες.

Για να κηρυχτεις 'μονιμος κατοικος' απο τη στρατολογια, δεν γλιτωνεις τα 7 χρονια εργασιας καθως αυτο λεει η νομοθεσια. Και αγγλικη υπηκοοτητα να βγαλεις, παλι ανυποτακτος θα εισαι, οσο θα εχεις ελληνικη. Αν τωρα χασεις την ελληνικη, τοτε δεν εχεις πλεον υποχρεωση καταταξης, αφου δεν εισαι ελληνας υπηκοος. Σε αυτο αναφερεται η σχετικη προταση στο αγγλικο σαιτ για την αποκτηση αγγλικης υπηκοοτητας.

Απο την αλλη, δεν βλεπω γιατι να πρεπει να τους πεις οτι εισαι ανυποτακτος. Απο την αλλη, για να κανεις αιτηση υπηκοοτητας στην Αγγλια, θελεις διαφορα καλουδια. Θελεις 5 χρονια διαμονης (και οχι φοιτητης). Θελεις εξετασεις οτι εχεις προσαρμοστει (! Ενα βιβλιο ειναι βεβαια). Θελεις συστατικες απο 'σημαντικους ανθρωπους΄της κοινοτητας οτι εχεις καλο χαρακτηρα. Θελει να εισαι νομοταγης και να πληρωνεις φορους και ΝΙ. Δεν ειναι και τοσο απλο.

Δεν καταλαβαινω τι ακριβως εννοεις με το οτι αυθαιρετουν. Θες να πηγαινεις ταξιδι στην Αγγλια και στο τριμηνο να σου βγαζει χαρτι οτι μενεις μονιμα στο εξωτερικο; Νομιζω μπερδευεις τον 'μονιμο κατοικο' με τον 'ανυποτακτο εξωτερικου. Για το πρωτο, ο νομος λεει ξεκαθαρα 7 χρονια συνεχους βιοποριστικης εργασιας. Δεν ειναι θεμα πρεσβειας. Ετσι κι αλλιως, η πρεσβεια μια βεβαιωση διαμονης βγαζει. Η στρατολογια σε ανακηρυσσει το ενα η' το αλλο.

Αν εισαι ανυποτακτος εξωτερικου (το οποιο γινεται με τα 2-3 χρονια), τοτε το προστιμο παραμενει. Η αλλαγη ειναι το ενταλμα, το διαβατηριο και οι 30 μερες στην Ελλαδα. Κανε μια ερευνα για το νομο ν3421/2005 να σε διαφωτισει

adam87
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από adam87 »

Από εμπειρίες άλλων έχω ακούσει πως την βεβαίωση διαμονής δεν τους την βγάζανε παρ'όλο που πληρούσαν τις προϋποθεσεις και μερικές φορές λέγανε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα και ότι έπρεπε να βγάλουν πιστοποιητικό ΜΚΕ. Γι'αυτό αναφέρω τη λέξη αυθαιρεσίες. Μερικοί χρειάστηκε ακόμη να εμπλέξουν και τον Συνήγορο του Πολίτη, οπότε φαντάζεσαι ταλαιπωρία. Και όχι δεν θέλω να πηγαίνω ταξιδάκια και να κοροϊδεύω τον κοσμάκη, αλλά θα ήθελα να μπορούσα να πηγαίνω για καμιά βδομάδα το χρόνο στους δικούς μου.

Ρώτησα αν η ανυποταξία μπαίνει εμπόδιο στη διαδικασία για την υπηκοότητα επειδη ζητάει αποδεικτικά για νομοταγή διαμονή (ή καπως έτσι), αλλά φαντάζομαι θα ενοούν μόνο το διάστημα παραμονής στη χώρα αυτή. Αν όντως δεν προκύψει πρόβλημα με την πρεσβεία και μου βγάλουν βεβαίωση παραμονής οκ. Αλλά και πάλι τα 2-3 χρόνια είναι πολλά καθώς το ΗΜRC σου βγάζει αυτή τη βεβαίωση με προϋπηρεσία ενός έτους!

Το θέμα είναι ότι δεν προβλέπεται από τις ανακοινώσεις της πρεσβείας να σε βγάλουν ανυπότακτο εξωτερικού με βεβαίωση διαμονής, αλλά μόνο με πιστοποιητικό ΜΚΕ όπως αναφέρεται και στον νόμο του 2005 περί στρατολογίας. Δηλαδή η πρεσβεία στη Χάγη που προβλέπει κάτι τέτοιο βασίζεται σε άλλο νομοσχέδιο; !
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Ο νομος δεν γραφει πουθενα για τα εγγραφα που απαιτουνται για να κηρυχτεις 'ανυποτακτος εξωτερικου'. Και εγω και διαφοροι φιλοι μου, δεν ειχαμε κανενα προβλημα με την πρεσβεια στην Αγγλια. Οπως σου ειπα ομως, η πρεσβεια βγαζει μονο μια βεβαιωση που λεει οτι βεβαιωνουν οτι απο τα δικαιολογητικα που ειδαν, ζεις και εργαζεσαι μονιμα στην Αγγλια, στην ταδε διευθυνση απο τοτε μεχρι τωρα. Μετα το πας στο στρατολογικο γραφειο και απο ανυποτακτος εσωτερικου γινεσαι εξωτερικου.

Η εφορια, δηλαδη το HMRC δεν βγαζει βεβαιωσεις διαμονης, μονο οτι πληρωνεις φορους. Στην πραξη απλα χρειαζεσαι το εκκαθαριστικο (P60) για καθε χρονο παραμονης. Συνολικα, για τα 2-3 χρονια χρειαζεσαι P60 για καθε χρονο,Payslips απο τον Απριλιο του τελευταιου P60 ως σημερα,utility bills για ολο το διαστημα,council tax bills,bank statements και γενικα ο, τι εγγραφο εχεις που δειχνει τη διευθυνση σου στην Αγγλια.

Το ταξιδακι, δεν αναφεροταν στην Ελλαδα, αναφεροταν στο γεγονος οτι δεν μπορει η πρεσβεια να βγαζει πιστοποιητικα διαμονης για καποιον που ειναι στην αγγλια λιγους μηνες, οποτε το 2-3 χρονια (μαλλον προς το 3, αλλα αναλογα και με την περιπτωση σου)

Γενικα μια χαρα ειναι στην πρεσβεια, φτανει να εχεις τα χαρτια. Αν δεν τα εχεις, δε βγαινει το χαρτι με τιποτα και μην το επιχειρησεις. Και δεν εχουν κανενα απολυτως προβλημα να στο βγαλουν, φτανει να ζητας το σωστο χαρτι. Αλλο το χαρτι για μονιμους κατοικους και αλλο για ανυποτακτους εξωτερικου, αν και το χαρτι της πρεσβειας, δεν λεει ουτε το ενα ουτε το αλλο, μονο τα χρονια παραμονης και εργασιας. Αλλα ειναι πανευκολο και το παιρνεις επι τοπου. Το μονο δυσκολο ειναι οτι εδιωξαν τους μισους και τωρα γινεται μονο με ραντεβου. Και ραντεβου για στρατολογικα εχει σε 6 μηνες.

adam87
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από adam87 »

Ναι το είδα ότι πλέον κλείνεις ραντεβου, αλλά 6 μήνες αναμονή; ! Εικόνα Φυσικά δεν μπορούν όλοι να έχουν όλα αυτά τα δικαιολογητικά, το Π60, τα payslips,bank statements και συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας οκ. Αλλά λογαριασμούς κοινής ωφελείας και council tax όταν τα πληρώνει ο landlord το ξεχνάμε κιόλας.

Αναφορικά με το HMRC αυτό που εκδίδει είναι certificate of residency. Λογικά πρέπει να είναι το ίδιο καθώς βασίζεται στις εισφορές για NI και tax, οπότε βλέπουν που δουλεύεις που μένεις και πόσο καιρό εργάζεσαι.

Η απάντησή σου ευτυχώς είναι αρκετά ενθαρρυντική. Όσοι είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα ήταν επειδή τη διαδικασία αυτή αναλάμβανε στρατιωτικός στην πρεσβεία, μέχρι που παρέμβη ο Συνήγορος του Πολίτη να μην τα αναλαμβάνουν στρατιωτικοί καθώς δεν ακολουθούσαν τον νόμο. Αντιλαμβάνομαι πως πλέον έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός αυτός.

Όταν λες ότι το παίρνεις επί τόπου; Πας με τα διακαιολογητικά και το παίρνεις κατευθείαν; Και τη βεβαίωση τη στέλνεις στη στρατολογία μόνος σου ή το αναλαμβάνουν από την πρεσβεία; Και μετά λογικά σου στέλνουν βεβαίωση ανυποταξίας;
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Εδω εχει 6 μηνες αναμονη για να βγαλεις διαβατηριο!

Προφανως πας με ο, τι χαρτια εχεις. Συμβολαιο σπιτιου (που δειχνει και οτι ειναι all inclusive απο λογαριασμους),P60,payslips,bank statements,credit card statements και ο, τι αλλο που να εχει το ονομα σου και διευθυνση. Ακομα και λογαριασμους κινητων, ή ο, τι αλλο εχεις.

Οτι και να βγαζει το HMRC ειναι ασχετο, γιατι εσυ θες πιστοποιητικο μονιμης διαμονης για στρατολογικη χρηση. Οτιδηποτε αλλο χαρτι, εκτος απο αυτο το πιστοποιητικο απο την χωρα που διαμενεις, δεν το δεχεται το στρατολογικο γραφειο.

Εγω για τα 3 τελευταια χρονια μπορω να σου πω που εχω παει αρκετες φορες και εχω και φιλους στην ιδια κατασταση. Οταν εχεις τα χαρτια σου τακτοποιημενα και νοικοκυρεμενα, εισαι μια χαρα. Αν σου λειπουν χαρτια, τοτε εχεις προβλημα και τους βλεπω τους διαφορους που φωναζουν, ενω τους λειπει το ενα και το αλλο χαρτι. Θες τα χαρτια που ειπα και πιο πανω και φωτοτυπιες ολων, γιατι τα κρατανε στο αρχειο σου. Ρωτα τους πριν πας για να ξερεις ακριβως. Γενικα θελουν να τα δουν ολα και να εχεις φωτοτυπιες απο 1-2 το χρονο. Επισης φωτοτυπια ταυτοτητας και το χαρτι κλησης σου απο το στρατο.

Κλεινεις το ραντεβου, πας με τα χαρτια σου και σε σε 20 λεπτα το εχεις στο χερι (+ 1 επικυρωμενο αντιγραφο) αν εισαι σωστος στα χαρτια. Αυτη τη βεβαιωση την καταθετεις στο στρατολογικο σου γραφειο και οταν το επεξεργαστουν, σε αλλαζουν σε 'ανυποτακτο εξωτερικου' και δε σε στελνουν στις επομενες καταστασεις ανυποτακτων στην αστυνομια.

Οταν μετα θα θες διαβατηριο (ή αν το θες για αλλους λογους), παιρνεις ενα χαρτι (κατοπιν αιτησης) απο το στρατολογικο γραφειο που λεει οτι "θεωρεισαι ανυποτακτος εξωτερικου και η ανυποταξια σου δεν αποτελει κωλυμα για εκδοση διαβατηριου"

adam87
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από adam87 »

Ωραία. Αλλά που ξέρεις αν έχει γίνει η αλλαγή σε εξωτερικού αν δεν σου στέλνουν κάτι; Και π. Χ. Θες να ταξιδεψεις ελλάδα για τις 30 μέρες που δικαιούσαι, δεν θα πρέπει να έχεις ένα χαρτί στα χέρια σου; Και για αυτό το χαρτί για το διαβατήριο να υποθέσω στο προξενείο κάνεις αίτηση;

Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Μπορεις να ρωτησεις στο στρατολογικο γραφειο, αλλα μπορεις και να παρεις το χαρτι που ειπα πιο πανω. Λεει οτι εισαι ανυποτακτος εξωτερικου.

Καθε υπηρεσια βεβαιωνει αυτο που ειναι αρμοδιοτητα της. Η πρεσβεια βεβαιωνει οτι μενεις στο εξωτερικο για στρτολογικη χρηση. Το στρατολογικο γραφειο σε αλλαζει σε ανυποτακτο εξωτερικου και σου βγαζει και βεβαιωση για αυτο.

Παντως το σημαντικο ειναι το αν υπαρχει ενταλμα στην αστυνομια. Αν αυτοι δεν σε εχουν στις λιστες ανυποτακτων, τοτε δεν θα σε σταματησουν στο αεροδρομιο. Οι 30 μερες ειναι και σχετικες εντος ΕΕ. Απο τη στιγμη που δεν σφραγιζεται το διαβατηριο σου, δεν ξερει και κανεις ποτε μπαινεις και ποτε βγαινεις. Ποσο μαλλον ποσες φορες εχεις ερθει καθε χρονο (γιατι οι 30 μερες ειναι το χρονο). Οχι οτι με τη δουλεια, μπορω και να ερχομαι τοσο

Παντως κι εγω το ιδιο σκεφτηκα, για καλο και για κακο, να εχω το χαρτι στα χερια.

adam87
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από adam87 »

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου, σορυ αν σε επρηξα λίγο.Εικόνα Νομίζω έχω κατατοπιστεί πλήρως.
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Γι'αυτο απανταω εδω, ωστε να βοηθησω οσο μπορω καποιους με οσα εμαθα τοσα χρονια στο ψαξιμο. Δεν ειναι και τοσο ξεκαθαρο το πως λειτουργουν τα πραγματα και μονο απο στομα σε στομα μαθαινεις.

Να ρωτας, γιατι καλυτερα ειναι να με πρηξεις, παρα να πας τσαμπα σε διαφορες υπηρεσιες και να μην καταφερεις να βγαλεις τα χαρτια που θες. Αν τα εχεις ολα τακτοποιημενα, θα εξυπηρετηθεις μια χαρα. Αν σου λειπουν τα μισα, τζαμπα θα πασ

Alex

Δημοσίευση από Alex »

Καλησπέρα και από εμένα. Τελείωσα την φοίτηση μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και από φέτος θα εργάζομαι σε μια εταιρεία (έχω ήδη υπογράψει συμβόλαιο). Η αναβολή μου εκπνέει το 2014. Σκοπεύω να μείνω μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρειάζεται από τώρα να συγκεντρώνω τα αποδεικτικά εργασίας και διαμονής μου για κάθε έτος ή μπορώ να έχω πρόσβαση σε αυτά όταν τα χρειαστώ (π. Χ. Κάνω κάποια αίτηση στις τοπικές αρχές) ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Δε χρειαζεσαι καμμια αιτηση, απλα οταν κηρυχτεις ανυποτακτος, θα πρεπει να εχεις τα απαραιτητα εγγραφα για να αποδειξεις οτι ζεις και εργαζεσαι στην Αγγλια τα τελευταια 3+ χρονια. Τα εχω γραψει πολλες φορες σε αυτο το thread, θα τα βρεις πιο πανω. Αυτα, αν θες ελληνικο διαβατηριο.

Απαλλαγη καταταξης, στα 7 χρονια δουλειας (ή 11 συνολο, μαζι με τις σπουδες), και φυσικα ισχυει μονο οσο παραμενεις στο εξωτερικο.

βασιλης

Δημοσίευση από βασιλης »

Φιλε μαικ διαβασα ολα τα μυνηματα και πιστευω πως εχει ξεκαθαρισει Αρκετα το τοπιο χαρη σε σενα. ειμαι 29 ετων 31/12/09 εληξε η αναβολη Μου, τοτε ημουν ηδη εργαζομενος στην αυστρια. Ταξιδευα κΑι ταξιδευω Ακομα με ταυτοτητα λογω σενγκεν και ελπιζοντας μην πεσω σε κΑνεναν εκτακτο Ελεγχο. Για να θεωρηθω ΜΚΕ σιγουρα θελω 5 με 6 χρονια ακομα. Οποτε αυτο που με απασχολει ειναι το ανυποτακτος εξωτερικου. Ετσι ωστε να μπορεσω να βγαλω διαβατηριο που ειναι ληγμενο, να ερχομΑι ελλαδα Χωρις αγχος ενταλματος. Το 30 μερες περισοταρρες η λιγοτερρες ειναι το τελευταιο Θεμα. Για να βγαλω διΑβατηριο στην πρεσβεια ειδα πως ζητανε χαρτι Απο Στρατολογια που να δηλωνει οτι ειμαι ανυποτακτος εξωτερικου. Πως μπορω εγω η η μανα μου να Αποκτησω αυτο το χαρτι, τι χρειαζεται να προσκομισω ; Σε ευχαριστω εκ των προτερων.
Βασιλης

Δημοσίευση από Βασιλης »

Χαιρετε. Μηπως υπαρχει καποιος που γνωριζει και μπορει να με βοηθησει με το παραπανο ερωτημα;
Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 14

Δημοσίευση από Greek_Army »

Από την στιγμή που έχεις χαρακτηριστεί σαν ανυπότακτος εξωτερικού πηγαίνεις στο στρατολογικό γραφείο που ανήκεις και ζητάς βεβαίωση ανυποταξίας
Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες