Συσσίτιο στον Στρατό και για τους χαμηλόβαθμους

Εκπαίδευση, μισθοί, βαθμολογική εξέλιξη, μέριμνα για το προσωπικό
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11245
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Συσσίτιο στον Στρατό και για τους χαμηλόβαθμους

Δημοσίευση από yandr »

Δωρεάν μεσημεριανό μέσα στο στρατόπεδο θα μπορούν να τρώνε πλέον και όσοι από τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), μόνιμους υπαξιωματικούς και νεαρούς ανθυπολοχαγούς το επιθυμούν. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να το δηλώνουν από την προηγουμένη ή νωρίς το πρωί, ώστε να γίνεται προγραμματισμός για τις μερίδες.

Η κρίση, που ακουμπά ολοένα και περισσότερο τους χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς καθώς ως ανύπαντροι οι πιο πολλοί τρώνε σε εστιατόρια, οδήγησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο να εκδώσει οδηγία προς τα Γενικά Επιτελεία να επεκταθεί το ταχύτερο η χορήγηση φαγητού και σε αυτούς. «Με 850-900 ευρώ μηνιάτικο, σε ξένο τόπο, το φαγητό είναι μεγάλο κόστος και θα ανασάνουμε λίγο», λέει στα «ΝΕΑ» 26χρονος επαγγελματίας οπλίτης που υπηρετεί στη Χίο 4 χρόνια, που ελπίζει να έχει μηνιαίο κέρδος 150 ευρώ.

- Ηδη στον Στρατό Ξηράς - που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω όγκου και «πολυδιάσπασής» του στις παραμεθόριες περιοχές - ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς εξειδίκευσε τη διαταγή και τη θέτει σε άμεση εφαρμογή, πιλοτικά για έναν μήνα στην αρχή, ώστε να βγουν συμπεράσματα και να οριστικοποιηθεί, εν συνεχεία, το μέτρο. Επιτελείς εκτιμούν ότι σε αυτήν τη φάση από τους περίπου 28.000 δυνάμει δικαιούχους στον Στρατό περίπου 1.500 θα κάνουν αμέσως χρήση της παροχής.

- Ανάλογη προετοιμασία γίνεται και στο Πολεμικό Ναυτικό - όπου το μέτρο εφαρμοζόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο με προσέλευση 7%-8%, ενώ ισχύει διαχρονικά όταν τα πλοία είναι εν πλω. Η διαταγή του Αρχηγού αντιναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη φεύγει σήμερα - αύριο.

- Ο αρχηγός Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντηράκης επεξεργάζεται τη νέα διαταγή, αν και ήδη όσοι χαμηλόβαθμοι έχουν υπηρεσία πέραν του ωραρίου τρώνε από το συσσίτιο.

πηγή
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11245
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Συσσίτιο στον Στρατό και για τους χαμηλόβαθμους

Δημοσίευση από yandr »

Εως και το 100% των επαγγελματιών οπλιτών και των υπαξιωματικών του Στρατού συμμετέχει σε αρκετά τάγματα στα δωρεάν συσσίτια που καθιερώθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο των παροχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ενώ και στην ΕΛ. ΑΣ. καθιερώνονται φτηνά γεύματα για τους αστυνομικούς.

Τα στοιχεία από δειγματοληπτικές καταγραφές των πρώτων ημερών σε μονάδες του Στρατού Ξηράς δίνουν κατά μέσον όρο στο σύνολο των μονάδων ποσοστό συμμετεχόντων περίπου 25%-30%, ωστόσο στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ τονίζουν ότι η τάση είναι ταχέως αυξανόμενη «και σήμερα ο αριθμός μπορεί να μας εκπλήξει! Τα καζάνια αυξάνονται»(!), όπως λένε.

Η διαφαινόμενη μεγάλη ανταπόκριση μάλιστα οδηγεί τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο να συμπληρώσει την αρχική εισήγησή του με πρόβλεψη να πληρώνουν οι χρήστες συμβολικά 1,5 - 1,8 ευρώ το κάθε γεύμα. Και αυτό για να αντιμετωπισθεί το τεράστιο πλέον κόστος από τη σχεδόν καθολική αποδοχή του δωρεάν δεκατιανού και του μεσημεριανού γεύματος, δικαιούχοι των οποίων είναι - εκτός από τους ΕΠΟΠ και τους υπαξιωματικούς όλων των βαθμών - και οι νεαροί ανθυπολοχαγοί, αντίστοιχα, των άλλων κλάδων. «Για να αντέξει το μέτρο πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθεί», λέει πηγή του ΓΕΕΘΑ.

...

Στην Αστυνομία. Φτηνά γεύματα προσφέρουν στο προσωπικό τους οι αστυνομικές διευθύνσεις και επιλεγμένα αστυνομικά τμήματα. Στο εστιατόριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της ΕΛ. ΑΣ. μπορούν να γευματίσουν με μόλις 3 ευρώ.

Φαγητό με το ίδιο κόστος μπορούν να βρουν οι αστυνομικοί και στα εστιατόρια των ΜΑΤ, καθώς και στα αστυνομικά τμήματα Καλλιθέας και Ακροπόλεως, ενώ σε κάθε αστυνομική διεύθυνση λειτουργεί λέσχη. Οπως παρατηρούν οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εστιατορίων της Αστυνομίας, η προσέλευση αστυνομικών είναι διαρκώς αυξανόμενη το τελευταίο διάστημα, κυρίως από αστυνομικούς που ζουν μόνοι τους.

πηγή

Ξέρω ότι δεν θα αρέσει το σχόλιό μου, αλλά η παροχή δωρεάν γεύματος αποτελεί έμμεση αύξηση μισθού και μάλιστα σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων (στρατός - αστυνομία).

Με ποιο τρόπο δικαιολογείται αυτή η ενέργεια, όταν όλες οι προσπάθειες της χώρας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση;

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11245
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Συσσίτιο στον Στρατό και για τους χαμηλόβαθμους

Δημοσίευση από yandr »

Το θέμα αποκτά συνέχεια. Καθορίζουν ελάχιστη τιμή και το επεκτείνουν και στο πολιτικό προσωπικό.

Τελικά, το δωρεάν συσσίτιο από το καζάνι του φαντάρου, που καθιερώθηκε λόγω οικονομικής κρίσης για επαγγελματίες οπλίτες, υπαξιωματικούς και κατώτερους αξιωματικούς, θα κοστίζει 2,16 ευρώ ανά γεύμα. Το συμβολικό αντίτιμο επιβλήθηκε λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης (13.000 μόνο στον Στρατό Ξηράς), ενώ το ύψος το καθόρισε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με απόφαση υπουργού, η παροχή του επεκτείνεται και στο πολιτικό προσωπικό του υπ. Αμυνας.

πηγή


Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες