Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Κλειδωμένο

Πιστεύετε ότι με την επιστροφή στη δραχμή θα επιβίωνε η Ελλάδα;

Το δημοψήφισμα λήγει την Δευ Απρ 10, 2017 7:53 pm

Ναι
344
57%
Οχι
258
43%
Δ/Ξ - Δ/Α
5
1%
 
Σύνολο ψήφων: 607

Στρατός και θητεία
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 142
Δημοσιεύσεις: 10426
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από yandr »

Και η συνέχεια. Τα έντονα γράμματα είναι δικά μου...
Θα υπάρξει κοινωνική εξισορρόπηση και μείωση της φτώχειας.
Στην πραγματικότητα, θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο.Ο πλούτος αυτών που έχουν τις περιουσίες τους στο εξωτερικό θα πολλαπλασιαστεί, ενώ οι καταθέσεις των μικρομεσαίων θα εξανεμιστούν. Ο πληθωρισμός και οι συνεχείς υποτιμήσεις θα μεγαλώνουν το χάσμα, ενώ θα δημιουργηθούν καινούργιες τάξεις νεόπλουτων που θα έχουν πρόσβαση σε συνάλλαγμα λόγω εξαγωγών και τουρισμού. Οι αστικοί πληθυσμοί που δεν θα έχουν πρόσβαση σε αγροτικά προϊόντα θα βυθιστούν στην εξαθλίωση και την εγκληματικότητα, που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Θα μειωθεί η ανεργία.
Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στον τουρισμό και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν σε επιχειρήσεις που στηρίζουν τη δραστηριότητά τους στις εισαγωγές. Μια ματιά στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας αρκεί για να καταλάβει κανείς τα ποσοστά απασχόλησης σε εισαγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους. Επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίου πρώτων υλών, αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, τροφίμων, φαρμάκων, μηχανημάτων, ρουχισμού θα καταρρεύσουν, αφού θα εισπράττουν δραχμές και θα πρέπει να πληρώνουν ή θα χρωστούν ήδη ευρώ. Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην αγροτική παραγωγή θα χρειαστούν χρόνια, μετακινήσεις πληθυσμών και αποαστικοποίηση.

Η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν θα είναι η αναμενόμενη αφού οι εγχωρίως παραγόμενες πρώτες ύλες είναι ελάχιστες σε σχέση με τις εισαγόμενες, που θα γίνουν πανάκριβες, και οι μισθοί λόγω πληθωρισμού θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Άρα το κόστος παραγωγής δεν θα μειωθεί σε βαθμό αντίστοιχο με το ύψος της υποτίμησης. Επιπλέον, η πιθανή επιβολή δασμών από άλλες χώρες στις εισαγωγές από την Ελλάδα θα ακυρώσει το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προσφέρει ακόμα και μια μεγάλη υποτίμηση. Έτσι η Ελλάδα θα υποφέρει από τις αρνητικές συνέπειες του υποτιμημένου νομίσματος, χωρίς να απολαμβάνει τις αντίστοιχες θετικές.

Θα αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις.
Οι ξένες επιχειρήσεις δεν θα έχουν κανένα ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα αποκομίζοντας κέρδη σε υποτιμημένες δραχμές που δεν θα μπορούν να επαναπατριστούν, αφού η ανταλλαξιμότητα της δραχμής στις διεθνείς αγορές θα είναι περιορισμένη, η διολίσθηση της ισοτιμίας συνεχής και γενικά η εμπιστοσύνη προς το νόμισμα ανύπαρκτη. Εκτός, βέβαια, αν τους δοθούν κίνητρα αποικιοκρατικού χαρακτήρα (δικαίωμα εξαγωγής συναλλάγματος, απαλλαγή από φόρους κ. Λπ.). Οι μόνες επενδύσεις που θα αυξηθούν θα είναι από Έλληνες επιχειρηματίες που θα θησαυρίσουν επανεισάγοντας κάποια από τα υπερτιμημένα ευρώ που έχουν βγάλει σε ξένες τράπεζες, αλλά κι αυτές θα είναι περιορισμένες, τουλάχιστον στην αρχή, λόγω χαμηλής εγχώριας ζήτησης για οτιδήποτε εκτός από είδη πρώτης ανάγκης.

Θα αυξηθεί το συνάλλαγμα από τον τουρισμό.
Ο τουρισμός θα αυξηθεί θεαματικά αφού η Ελλάδα θα ξαναγίνει και πάλι ένας φτηνός ευρωπαικός προορισμός, όχι όμως απαραίτητα και το συνάλλαγμα που θα εισρέει στην οικονομία.Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου (ξενοδοχεία κ. Λπ.) θα δέχονται τις πληρωμές τους σε λογαριασμούς «θυγατρικών» τους στο εξωτερικό, ενώ οι μικροί επιχειρηματίες, (εστιατόρια κ. Λπ.) θα δέχονται μετρητά σε συνάλλαγμα και μάλιστα σε καλύτερη από την επίσημη ισοτιμία. Έτσι οι τουρίστες δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να ανταλλάσσουν το συνάλλαγμά τους με δραχμές στις τράπεζες κι αυτό θα καταλήγει κατευθείαν στις τσέπες των επιχειρηματιών του τουρισμού, ενώ βέβαια οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα πληρώνονται σε υποτιμημένες δραχμές. Επιπλέον θα πρέπει να ξεχάσουμε για πάντα το στόχο του ποιοτικού τουρισμού, αφού η χώρα θα προσελκύει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα από όλη την Ευρώπη, οι Έλληνες θα επαναπαυθούν και θα αποφύγουν κάθε επένδυση αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και η χώρα θα υποφέρει όλα τα μειονεκτήματα (οικολογικά και άλλα) της (... συνεχίζεται ...)
Pavlos K.
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Posts in topic: 8
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: Δευ Δεκ 05, 2011 8:48 pm

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από Pavlos K. »

Προσπαθώ να καταλάβω την έμφαση που δίνεις στα προϊόντα τεχνολογίας yandr αλλά μου είναι δύσκολο. Αν και ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό το τομέα και η αυκηση της τιμής τους θα με ανάγκαζε να βρω μια άλλη δουλειά, απλά και όμορφα, δεν συμμερίζομαι τις ανυσηχίες σου.

Εγώ και η συντροφος μου είμαστε από τους τυχερούς τις εργατικής τάξης, κάνουμε δυο δουλειές ο καθένας όταν οι περισσότεροι τις σειράς μου είναι άνεργοι. Η κοπέλα μου δουλέυει απο τις 8 το πρωί ώς τις 9 το βραδύ βγάζοντας 1050euro και εγώ δεν έχω ωράριο ούτε σταθερό εισόδημα αλλά κατα μέσο όρο χτυπάω 8-10 ώρες δουλειά την μέρα με πάνω κάτω 800-1000 euro. Σύνολο και οι δυο μας 2000 δουλεύοντας και Σάββατο ίδιο οράριο και προσωπικά και Κυριακή ως το μεσημέρι απόγευμα.

Κάνουμε κάπιες ισχνες αποταμιέυσεις, παλεύοντας να κάνουμε ένα παραπάνω βήμα στην σχέση μας με συνέπια βέβαια όπως μια παλιά ταινία με το Βέγγο να μιλάμε κυρίως στο κινητό (στην ταινία μιλούσαν με κασετόφωνο) και να βρισκόμαστε με ραντεβού. Ενδεικτικά κάποια πάγια κόστη :

νοίκι :350 euro
ρέυμα-νερό-τηλέφωνο-θέρμανση :75 euro με πολί οικονομία
βενζίνη για επαγγελματικές υποχρεώσεις καθαρά :400 euro
τρόφιμα ρουχισμός : Στην ξεφτίλα 200 euro με πολύ οικονομία
τσιγάρο : Το έκοψα
μια έξοδος το μήνα :25 euro
γυμναστήριο :20 euro
έξοδα συντήρησης αυτοκινήτου-σπιτιού θα πούμε ότι δεν υπάρχουν, ούτε έκτακτες ανάγκες ούτε φορολογία, που μπορείς να καταλάβεις πόσο πονάνε...

Συνεπώς οι δυο μας δουλεύοντας κάθε μέρα και ΣΚ σε δυο δουλειές βγάζουμε κατά μέσο όρο το μήνα 2000 euro και για καθαρά πάγια έξοδα κια με ελεεινή οικονομία και μόνα προσωπικά έξοδα μια έξοδο κόστους 25 euro το μήνα και το δικό μου γυμναστήριο στα 20 euro το μήνα και ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ μπορούμε να αποταμιεύσουμε το πολύ 930 euro το μήνα.

Το πραγματικό νούμερο και όχι το θεωρητικό είναι λιγότερα από 500 euro και σου μιλάω για εξαντλητικά ωράρια από πλευρά της και από πλευρά μου αρκετές φορές που χτυπάω 16 ώρα όταν έχω πολύ δουλειά.

Έμαθα να ζω χωρίς να βλέπω καθημερινά τον άνθρωπο μου, να δουλεύω σαν το σκυλί, να βλέπω ανθρώπους δικούς μου να πέφτουν σε κατάθλιψη λόγο της ανεργίας, πήρα απόφαση ΌΤΑΝ καταφέρω να κάνω οικογένεια θα μεγαλώσει τα κοπέλια μου η μάνα μου αφού δεν θα έχω χρόνο να τα βλέπω.

Μπορώ εύκολα να πάρω απόφαση ότι θα έχω παλιά τηλεόραση-κινητό. Πολύ εύκολα, αρκεί να δω τους ανθρώπους μου και να τους ζήσω.

Παλεύω με νύχια και με δόντια να μείνω σε αυτή τη χώρα που όλα όσα αγαπάω και μισώ μπορώ να βρω και δεν είναι εύκολο. Με ρωτάς αν θέλω να ανταλλάξω την νέα τεχνολογία με το να δω τους γονέους μου να γερνάνε και τη μάνα μου επιτέλους να σταματήσει να μου λέει κλαίγοντας : Φύγε να σωθείς ;

ΝΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΝΑΙ.

Δεν θα αναλύσω το αν είναι για καλύτερο ή όχι το αν θα βγούμε απο το euro ή αν όχι αλλά θέλω να σου πω ότι τα post για ps3, κινητά, τηλεοράσεις με πικραίνουν γιατί αυτά που έχω χάσει ήδη είναι ότι πιο σημαντικό για μένα. Σε παρακαλώ χρησημοποίησε ότι επιχειρημα θέλεις για να υποστιρίξεις την άποψη σου, που πρωσοπικά δεν διαφωνώ εξ ολοκλήρου, αλλά άσε τα υπόλοιπα στην άκρη.

Καθαρά φιλικά απο κάποιόν που αναγνωρίζει την προσφορά σου στην ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για τα περί στρατού, προσφορά που είμαι σίγουρος ότι πληρώνεις.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 142
Δημοσιεύσεις: 10426
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από yandr »

Pavlos K. έγραψε:
Μπορώ εύκολα να πάρω απόφαση ότι θα έχω παλιά τηλεόραση-κινητό. Πολύ εύκολα, αρκεί να δω τους ανθρώπους μου και να τους ζήσω.

Παλεύω με νύχια και με δόντια να μείνω σε αυτή τη χώρα που όλα όσα αγαπάω και μισώ μπορώ να βρω και δεν είναι εύκολο. Με ρωτάς αν θέλω να ανταλλάξω την νέα τεχνολογία με το να δω τους γονέους μου να γερνάνε και τη μάνα μου επιτέλους να σταματήσει να μου λέει κλαίγοντας : Φύγε να σωθείς ;

ΝΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΝΑΙ.
Γιατί πιάνεσαι από αυτό το παράδειγμα;

Προσωπικά δεν έχω κανένα κόλλημα με την τεχνολογία και ο μόνος λόγος που το χρησιμοποίησα είναι γιατί θεωρώ ότι η νέα γενιά έχει αυτό το κόλλημα, σε μεγάλο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση, προφανώς η επιστροφή στη δραχμή δεν έχεις ως κυριό πρόβλημα την αγορά iPhone και iPad.

Το καλύτερο θα ήταν να μας πεις την άποψή σου, σχετικά με το αν η επσιτροφή στη δραχμή θα σε βοηθούσε στους στόχους σου ή όχι και για ποιο λόγο.

Άβαταρ μέλους
greko_27
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος
Posts in topic: 5
Δημοσιεύσεις: 1898
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 01, 2009 1:30 am
Τοποθεσία: Schweiz

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από greko_27 »

Εγω παντως θα με συμφαιρε να επιστρεψουμε στην δραχμη γιατι θα εβγαζα πολλα φραγκα με την μορφη συναλλαγματος... Εικόνα Δυστυχως καποιοι δεν εχουν το θρασσος και το θαρρος να το πουν...
Pavlos K.
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Posts in topic: 8
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: Δευ Δεκ 05, 2011 8:48 pm

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από Pavlos K. »

Από τη δική μου οπτική τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σε αυτό το ερώτημα. Πρέπει αρχικά να απαντήσουμε στο πως και γιατί να επιστρέψουμε στη δραχμή. Όπως συνηθίζω να λέω οι τεχνικοί είναι σαν το Χριστό, μιλάνε με παραβολές, να λοιπόν ένα απλό παράδειγμα που συνοψίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τρεις επαγγελματίες, έναν μανάβη ένα υδραυλικό και ένα ιδιοκτήτη super market. Εγώ σαν πελάτης αγοράζω απο το μανάβη ντομάτες 100 euro. Ο μανάβης τις έχει πάρει απο το μαρόκο πληρώνοντας 50 euro. Ετσι απο το κατοστάρικο μου 50 πήγαν στην τσέπη του.

Με αυτό το 50ρικο φωνάζει τον υδραυλικό, του βάζει μια γερμανική βρύση που αγόρασε 25euro και του τσιμπάει το 50ρικο.

Ο υδραυλικός με τα 25 euro κέρδος αγοράζει απο το super market προϊοντα που κατα βάση είναι ελληνικα επειδή είναι πατριώτης και το super market είνα ενα μικρό συνιακό ελληνικών συμφερόντων. Δυστηχώς όμος οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν χρησημοποιήσει πρώτες ύλες για να τα παράγουν απο το εξωτερικό και έτσι απο τα 25 euro που έδωσε και αυτές πηρας τα 10 τα 5 πήγαν έξω. Και ο κύκλος συνεχίζεται με τα 20 euro που παρέμειναν στην ελλάδα.

Ο μόνος τρόπος κατά τη γνώμη μου είναι να ξαναρχίσουμε να παράγουμε και για να γίνει αυτό πρέπει να μιλήσει το χρήμα. Αν βρεθεί απάντηση στην παρακάτω ερώτηση Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα θα λυθεί :

Πως να πείσουμε τις εταιρίες να μένουν στην Ελλάδα ;

Υπάρχουν δυο απαντήσεις. Η μια είναι να δοθούν κίνητρα, π. Χ. Χαμηλό μεροκάματο κτλ κτλ κτλ. Τα κίνητρα συνηθως πονάνε και το λαό και το κράτος.

Η δεύτερη δοκιμασμένη λύση είναι η extra φορολόγηση οποιοιδήποτε προϊόντος έρχεται απο το εξωτερικό. Εν ολίγοις να τους συμφέρει να τα φτιάξουν εδώ και να χρησιμοποιήσουν ντόπιες πρώτες ύλες. Δεν θα τους αναγκάσει κανείς με το όπλο αλλά όταν μιλήσουν τα νούμερα θα επιστρέψουν όπως έφυγαν οι μεγάλες πολυεθνικές.

Αυτό όμως δεν συνέβαινε στο παρελθόν ;
Η απάντηση είναι ναι.

Γιατί άλλαξε;
επειδή σαν μέλη της ευρωπαϊκης ένωσης δεν έχουμε το δικαίωμα να φορολογήσουμε παραπάνω τα προϊόντα που έρχονται απο ευρώπη.

Μπορούμε να το ξαναλάξουμε σαν μέλη της ευρωπαϊκης ένωσης ;

Αν η απάντηση είναι ναι τότε ας μείνουμε, αν η απάντηση είναι όχι καλύτερα να την κάνουμε.

Δεν θα επεκταθώ στις άλλες συνέπιες τις ενταξης μας στην Ευρώπη. Οι συνέπιες της φυγής μας μπορεί να είναι πολύ μεγάλες μπορεί και όχι, έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρησης των δανίων μετά την αποχώρηση μας. Σίγουρα όμως αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε δεν έχουμε ελπίδα.

p.s. Επειδή και οι δυο γονείς μου δούλεψαν στη φαρμακοβιομηχανεία μεχρι να μετακομίσουμε κρήτη ο αριθμος των ανθρώπων που γνωρίζω και δούλευαν ΜΕΧΡΙ να αλλάξει η νομοθεσία ήταν αρκετοί. Φυσικά τα εργαστάσια μετακόμισαν πολύ γρήγορα.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 142
Δημοσιεύσεις: 10426
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από yandr »

Επομένως είσαι υπέρ της εξόδου και από το ευρώ και από την ΕΕ, θεωρώντας ότι υπάρχει έστω και μία εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο που θα ενδιαφερθεί για την ελληνική αγορά ώστε να ανοίξει εδώ γραμμή παραγωγής;

Εγώ πάλι αυτό που λέω είναι ότι θα φύγουμε μέσα σε διάστημα ενός έτους όλες οι σοβαρές πολυεθνικές και θα γίνουμε Αλβανία επί Χότζα και Ρουμανία επί Τσαουσέσκου. Αυτό άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται.

Αν είχαμε το μέγεθος της Κίνας θα ήταν διαφορετικά βέβαια. Όμως έχουμε το μέγεθος που έχουμε και πολύ απλά θα γίνουμε σοβιετικού τύπου καθεστώς. Και εκεί να δεις φτώχια και εργασιακή δυστυχία, όταν οι μοναδικοί εργοδότες θα είναι Έλληνες.

12θεϊστής

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από 12θεϊστής »

Όλοι οι έλληνες το χουν ρίξει στα λεξοτανίλ. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Με την επιστροφή στη δραχμή, ο πρώτος χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος. Όμως η αγορά θα προσαρμοστεί και η οικονομική κατάσταση γρήγορα θα ισορροπήσει. Η γενιά των 30-40ρηδων είναι καμμένη και δεν έχει καμία σωτηρία. Τουλάχιστον ας μην καούν και οι σημερινοί 20ρηδες. Οι ευρωπαίοι ουδέποτε ήθελαν να σώσουν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, όλα έγιναν για να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα. Βέβαια με τέτοιες ηγεσίες της κακιάς ώρας που έχουν την πάτησαν και αυτοί.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 142
Δημοσιεύσεις: 10426
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από yandr »

12θεϊστής έγραψε:Η γενιά των 30-40ρηδων είναι καμμένη και δεν έχει καμία σωτηρία.
Ωχ - ωχ, δεν μου άρεσε αυτό Εικόνα

Pavlos K.
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Posts in topic: 8
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: Δευ Δεκ 05, 2011 8:48 pm

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από Pavlos K. »

Ας παρουμε το παραδειγμα της coca cola Και της pepsi ενδεικτικα. Αν η κάθε μια από αυτές έβγαζε ένα μύριο κέρδος πριν την αποχωριση μας απο ΕΕ με γραμμή παραγωγής στη βουλγαρία. Τα ονόματα και τα νούμερα είναι καθαρά τυχαία.

Αν με γραμμή παραγωγής στο εξωτερικό εξαιτίας της extra φορολογίας βγάζουν 250.000 το χρόνο και με γραμμή παραγωγής εδώ βγάζουν 750.000 (βάζω μέσα και την επένδυση να ξανανείξει εδώ το εργοστάσιο) Προφανώς και θα γυρίσουν πίσω. Το κέρδος είναι κέρδος, μικρότερο αλλά κέρδος. Μια αγορά 10.000.000 δεν είναι κάτι μικρό, το αντίθετο. Ο καπιταλισμός έχει μόνο ένα τρόπο να μείνει υγιής (όσο μπορεί :p) και αυτός είναι ο ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός θα τους αναγκάσει να έρθουν. Γιατί αν κάποιος δεν μπεί αφήνει την εχθρική εταιρία να βελτιώσει τα οικονομικά της, έστω και με μικρότερο πόσο, απέναντι του. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες. Τα ποσά που φεύγουν από Ελλάδα για προϊόντα προς το εξωτερικό δεν είναι μικρά.

Η κατάσταση που σου περιγράφω δεν είναι κάτι θεωρητικό, το αντίθετο. Η μεγαλύτερη κάποτε βιομηχανικά πολή στην Ελλάδα ο Βόλος, βασίστηκε στη ντόπια βιοτεχνία αλλα κυρίως στις βιομηχανίες απο εσωτερικό ΚΑΙ απο εξωτερικό που έδρευαν εκεί. Τώρα ο Βόλος ζει απο τους φοιτητες και απο τους φαντάρους, και λέγοντας τώρα εννοώ σίγουρα τα τελευτέα 7 χρόνια που γνωρίζω την πόλη από κοντά.
Το Λαύριο έχει μια στρατιά εργοστασίων που σαπίζουν, κάτι σαν νεκροταφείο της κατάστασης που σου περιγράφω. Οι φαρμακοβιομηχανίες στην Αθήνα ένα ακόμα παράδειγμα. Πολιεθνικές επέλεξαν να μπουν στην Ελλάδα πριν 20-40 χρόνια που τα μεροκάματα ήταν πολύ καλύτερα, και τα συνδικάτα ήξεραν τη δουλειά τους. Που γίνοταν απεργίες διαρκείας σε εργοστάσιο για απόλυση 1-2 ατόμων κτλ κτλ κτλ.

Είμαστε ένας παράδεισος για τις πολιεθνικές, απλά υπάρχουν και καλύτερα μέρη για αυτούς να στίσουν γραμμή παράγωγης. Αν τους αναγκάσουμε να έρθουν εδώ δεν θα το κάνουν με βαριά καρδιά, απλά θα κερδίζουν λιγότερα, από το τίποτα είναι σίγουρα προτιμότερο. Και μην ξεχνάς ότι αν βγούμε απο Ευρώπη οι εταιρίες θα έχουν ένα ισχυρό νόμισμα για να πληρώσουν εργάτες από μια χώρα με ανίσχυρο νόμισμα.

Οι εταιρίες θα έρθουν και αυτό είναι σίγουρο, μιλάνε τα φράγκα. Να στο πω διαφορετικά. Τώρα δουλέυω σε κάποια χωριά, μετά το φανταριλίκη θα πρέπει να κάνω πόλεμο για να ξαναμπώ σε αυτές τις τοπικές αγορές. Δεν είμαι εταιρία και μιλάμε για κέρδος μεροκάματου. Όταν μιλάμε για 10.000.000 πελάτες και κέρδοι εκατομυρίων απλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μικρότερο κέρδος >0 κερδος για μένα και κέρδος για εχθρική εταιρία
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 142
Δημοσιεύσεις: 10426
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από yandr »

Τι κοινό έχουν οι Mobil,BMP Paribas,Timberland,Nautica,FNAC,Plus,Aldi,DIA,Saturn*,Citibank**,THAI Airways,Continental,Singapore Airlines,Coca Cola 3E και δεκάδες άλλες μεγάλες και μικρές εταιρείες; Αποχώρησαν ήδη από την Ελλάδα. Γιατί;

Ο λόγος είναι απλός.

Με την επιστροφή στη δραχμή, η αγοραστική αξία των Ελλήνων θα υποτριπλασιαστεί και από χώρα 10 εκατομμυρίων καταναλωτών (αριθμός ήδη μικρός για τέτοιες εταιρείες) θα πάμε στα 3 'αγοραστικά' εκατομμύρια.

Και αυτά χωρίς καν να έχουμε επίσημα χρεοκοπήσει. Αφού χρεοκοπήσουμε θα φύγουν όλες οι εταιρείες μαζικά και φυσικά η ανεργία θα φτάσει σε ένα 25-30% ή και παραπάνω.

* Απέλυσε ήδη το 50% του προσωπικού

** Έχουν κλείσει τα περισσότερα καταστήματα

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 97
Δημοσιεύσεις: 10105
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από Nassos »

Μια μικρή διόρθωση:

Η BNP Paribas δεν έκλεισε μόνο στη Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στο Ισραήλ, ενώ περιόρισε τις θέσεις εργασίας και στη Γαλλία.

Η DIA συγχωνεύτηκε με τη Carrefour και δεν έγινε μόνο στη Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.

Timberland και Nautica άλλαξαν αντιπρόσωπο γιατί τα χάλασαν με τη Ridenco. Αν δεν κάνω λάθος τις πήρε ο Fokas.

Η Plus απλώς δεν κατάφερε να τα βάλει με τη Lidl, ενώ η Aldi, ενώ είχε πολύ καλή κερδοφορία στη Βόρεια Ελλάδα (έφτιαξε και king size κέντρο Logistics) σηκώθηκε και έφυγε γιατί μάλλον είχε βρώμικη τη φωλίτσα της λόγω της Αυστριακής εταιρίας που διαχειριζόταν τα ακίνητα της (κάτι λέγεται ότι επειδή ήταν ΕΠΕ, άρα μη-δημοσίευση ισολογισμού, απέκρυβε και άλλα "μυστικά").

Η Citibank απλώς έκλεισε τα καταστήματα που δεν έπρεπε να ανοίξει. Όταν θα φύγει το Ναυτιλιακό Τμήμα, τότε θα φύγει απαξ δια παντώς από την Ελλάδα.

Όσο για ποίο λόγο φέυγουν οι εταιρίες, περισσότερο με τη φορολογία έχει να κάνει παρά με την αγοραστική δύναμη. Πόσες αλήθεια εταιρίες έχουν μετακομίσει σε Βουλγαρία-Ρουμανία για το παραπάνω λόγο; Αμέτρητες. Και ο "Παπαστράτος" (Phillip Morris) σκεφτεται να κάνει κάτι ανάλογο.

Καλο θα ήταν να μην πολυ-υμνούμε τις πολυεθνικές γιατί εξαιτίας του transfer pricing και dumping τιμών "εξαφάνισαν" τους εγχώριους παίκτες. Ή τους εδώ αντιπροσώπους που πούλαγαν τα προϊόντα ακόμη και 200% κέρδος (βλ.Timberland).
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 97
Δημοσιεύσεις: 10105
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από Nassos »

Όσο για το σενάριο "πτώχεσυη και επιστροφή στη δραχμή", κάτι τέτοιο όχι απλά θα δημιουργούσε "πιστωτικό γεγονός", αλλά Αρμαγεδδώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι τόσο διαπλεκόμενο το σύστημα που ούτε οι ίδοι οι οι "γνώστες" του δεν ξέρουν τι ζημιά μπορεί να συμβεί παγκοσμίως.

Άλλωστε τυχόν ενεργοποίηση των Credit Default Swaps σίγουρα θα προκαλέσει κατάρρευση τραπεζών γιατί οι ίδιες δεν θα έχουν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Έτσι θα ενεργοποιηθούν και άλλα CDS (κρατών τραπεζών κλπ.), που με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν CDS εταιριών. Ντόμινο κατασροφής...
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 142
Δημοσιεύσεις: 10426
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από yandr »

Εντάξει Νάσο, αν κατά τη γνώμη σου στην Ελλάδα έρχονται νέες φίρμες αντί να φεύγουν οι υπάρχουσες εγώ πάω πάσο.

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 97
Δημοσιεύσεις: 10105
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από Nassos »

Είπα εγώ κάτι τέτοιο;Εικόνα

Εγώ απλά ανέφερα ότι όσες φεύγουν πάνε σε άλλες χώρες με καλύτερο και φιλικότερο φορολογικό σύστημα. Αυτό έλειπε να πάνε σε χώρες όπως η Βουλγαρία και Ρουμανία που η αγοραστική δύναμη των πολιτών τους είναι υποδεκαπλάσια της Ελληνικής, είτε με Ευρώ είτε με... Δραχμή.

Λές και τόσα χρόνια δεν έφευγαν εταιρίες από την Ελλάδα. Και μάλιστα εταιρίες με εργοστάσια, όχι εμπορικές-εισαγωγικές ή εταιρίες εστίαση-λιανεμπορίου.

Δεν πειράζει και αν δεν έρθουν νέες φίρμες λιανεμπορίου ή ταχυφαγείων, μπουχτίσαμε. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ θέλουμε, όχι υπηρεσίες!

Περισσότερο πλούτο και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει ένα εργοστάσιο παρά η κάθε εισαγωγική εταιρία με ρούχα Made in Pakistan.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 142
Δημοσιεύσεις: 10426
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am

Έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή;

Δημοσίευση από yandr »

Εγώ πάλι θα έλεγα ότι χρειάζονται πάρα πολύ και οι απλές εισαγωγικές εταιρείες.

Επίσης αυτό που λέω είναι ότι παρά την σημαντική θέση που κατέχει το φορολογικό σύστημα στην απόφαση μίας εταιρείας να επενδύσει σε μία χώρα ή όχι, υπάρχουν άλλοι παράγοντες πολύ πιο σημαντικοί όπως γραφειοκρατία και διαφθορά.

Τέλος, αυτό που λέω είναι ότι όλα αυτά είναι offtopic. Αυτό που λέω είναι ότι με την έξοδο από το ευρώ θα αποσυρθούν πάρα πολλές πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό που λέω είναι ότι δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα έρθουν οι εταιρείες αυτές και άλλες στη χώρα, μόνο και μόνο επειδή βγήκαμε από το ευρώ. Εκτός βέβαια και αν το νέο όραμα είναι να γίνουμε Κίνα στους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες.

Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης