Εκτόξευση MM-38 Exocet στην Kρήτη

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
thrakiotis
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 963
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2009 1:55 am
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Εκτόξευση MM-38 Exocet στην Kρήτη

Δημοσίευση από thrakiotis »

Αιφνιδιαστική εκτόξευση βλήματος εδάφους-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet από ερημική παραλία της ανατολικής Κρήτης, είχαμε πριν λίγες ώρες από το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύεται τέτοιο βλήμα από τότε που εντάχθηκαν σε υπηρεσία οι δύο πυροβολαρχίες από το 1993. Το συγκεκριμένο όπλο θεωρείται κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς είναι τοποθετημένο σε τρία νησιά του Αρχιπελάγους και «κλειδώνει» ισάριθμους διαύλους με μέγιστη εμβέλεια 38 χλμ.

Το γεγονός ότι η εκτόξευση γίνεται σήμερα αιφνιδιαστικά, σε ερημική περιοχή και όχι στο Πεδίο Bολής Κρήτης, με κατεύθυνση την ευρύτερη περιοχή της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης, μπορεί αν εκληφθεί και ως «ιδιαίτερης βαρύτητας».

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Πολεμικό Ναυτικό προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια για ένα όπλο που θεωρείται το πλέον «απόρρητο» του ελληνικού οπλοστασίου. Το βλήμα έπληξε το παλαιό ναρκαλιευτικό Ν/Α ΑΙΓΛΗ σε απόσταση 31 χλμ!

Το σύστημα είναι πλήρως αυτοκινούμενο. Δύο ή τέσσερις εκτοξευτές σε φορτηγό όχημα, μπορούν να πλήξουν με ισάριθμα βλήματα σκάφη επιφανείας με εντυπωσιακή ακρίβεια, αφού πετάξουν το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους σε ύψος μέχρι και δύο μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming).

Επίκειται ο εκσυγχρονισμός του βλήματος σε επίπεδο MM-40 Block II όμοιων με τα βλήματα που επιχειρούν στη Κύπρο. Στο ΜΜ-40 Block II εμβέλεια αυξάνεται στα 60 χλμ. Οι Κύπριοι έχουν τρεις τετραπλούς εκτοξευτές και 24 βλήματα.

Oι Εxocet είχαν σπείρει τον όλεθρο στην βρετανική αρμάδα το 1982 στα Φώκλαντς. Λιγότερο από οκτώ βλήματα είχαν στην διάθεσή τους οι Αργεντινοί και βύθισαν τέσσερα εμπορικά και πολεμικά σκάφη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Digenis
Επιλοχίας
Επιλοχίας
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: Τρί Οκτ 05, 2010 9:42 pm
Επικοινωνία:

Εκτόξευση MM-38 Exocet στην Kρήτη

Δημοσίευση από Digenis »

Τη 10ετια του 80 σιγουρα αυτοι οι πυραυλοι ηταν αιχμης.

Αλλα 2010-2020 δεν ξερω κατα ποσο κανουν την ιδια δουλεια με τοτε.
Άβαταρ μέλους
mixanikara
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 23, 2011 11:05 pm
Τοποθεσία: Σουηδία
Ενδιαφέροντα: UAV
Επάγγελμα: Μηχανικος
Επικοινωνία:

Εκτόξευση MM-38 Exocet στην Kρήτη

Δημοσίευση από mixanikara »

Οι πύραυλοι αυτοι εξοπλιζαν πυραυλακάτους που καθελκύστηκαν λόγω του οριου λήξης ζωής τους και μετατράπηκαν εύκολα σε επάκτια συστήματα. Η μικρότερη εμβέλεια τους και η τοποθέτηση τους σε σημεία κλειδιά στα νησιά μας τα κάνουν περισσότερο αποτελεσματικα τωρα απο τη δεκαετία του 80... Σιγουρα δεν πέρνεις ένα παλιο πύραυλο να τον τροποποησεις άν δέν έχεις σχέδια για περεταίρω εκσυγχρονισμο του. Επομένως μια μετατροπή τους για να φτάσουν το επίπεδο των ΜΜ-40Β2 που ήδη υπηρετούν σαν επάκτιες συστοιχίες πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεν είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε τέτοια μετατροπή. Κι΄αλλες χώρες την έχουν κάνει με πρώτη και καλύτερη την Αργεντινή. Ειναι μια πάρα πολύ καλή κίνηση για το ΠΝ μας.
Υπεράνω όλων η Ελλαδα!
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης