ΟΒΑ: Γενικές Πληροφορίες

Πληροφορίες για τις προκηρύξεις, τις υπηρεσίες και αρμοδιότητες, τον μισθό, την μονιμοποίηση και την διαδικασία παραίτησης
Απάντηση
Στρατός και θητεία
nikos

Δημοσίευση από nikos »

Γεια σε οολους σας, θα ηθελα να κανω μιοα ερωτηση, εγω θελω να μπω σαν εποπ και σε λιγο μπαινω φανταρος, στο τελος της θητειας να δηλωσω εφοοπ ή οβα για να περασω πιο ευκολα εποπ?
Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 12

Δημοσίευση από Greek_Army »

nikos έγραψε:Γεια σε οολους σας, θα ηθελα να κανω μιοα ερωτηση, εγω θελω να μπω σαν εποπ και σε λιγο μπαινω φανταρος, στο τελος της θητειας να δηλωσω εφοοπ ή οβα για να περασω πιο ευκολα εποπ;

Ο θεσμός των ΕΕΦΟΠ δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα όσο αφορά την μοριοδότηση σε μελλοντικούς διαγωνισμούς εποπ, για ΟΒΑ έχει ειπωθεί σε προηγούμενα μηνύματα αν μοριοδοτούνται η όχι
...
Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός

Τέλος οι ΟΒΑ, έρχονται οι ΕΕΦΟΠ

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 81 του νόμου 3883/2010 περί «Υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» το καθεστώς των ΕΕΦΟΠ είναι το ακόλουθο:«Άρθρο 81
Ειδικοί Έφεδροι Οπλίτες
1. Όσοι εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ενόπλως ως οπλίτες, δύνανται με αίτησή τους να παραμένουν στις τάξεις των ΕΔ με την ιδιότητά τους αυτή και μετά την εκπλήρωση αυτών, ως έφεδροι οπλίτες, κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ.5 του ν.3421/2005 (ΦΕΚ 302 Α΄).
2. Δυνατότητα επανακατάταξης στις ΕΔ, κατόπιν αίτησής τους, ως οπλιτών από την Εφεδρεία έχουν και οι έφεδροι, οι οποίοι εκπλήρωσαν ενόπλως τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως οπλίτες, εφόσον δεν έχουν παρέλθει τρία (3) έτη από την ημερομηνία της οριστικής τους απόλυσης.
3. Οι παραπάνω ονομάζονται Ειδικοί Έφεδροι Οπλίτες (ΕΕΦΟΠ) και λογίζεται ότι εκπληρώνουν εφεδρική στρατιωτική υποχρέωση, κατ' εφαρμογή του άρθρου 5 παρ.4 του ν.3421/2005 (ΦΕΚ 302 Α΄).
4. Η διάρκεια της επιπλέον εφεδρικής στρατιωτικής υποχρέωσής τους καθορίζεται σε εξάμηνα και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τριών (3) ετών.
5. Η εφεδρική τους υποχρέωση εκπληρώνεται με το βαθμό και την ειδικότητα που φέρουν, στον κλάδο των ΕΔ που υπηρετούν ή στην Εφεδρεία του οποίου ανήκουν.
6. Μετά την εκπλήρωση της εφεδρικής στρατιωτικής υποχρέωσης που τους καθορίστηκε, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των ΕΔ, χωρίς άλλη διαδικασία».
7. Για τους ΕΕΦΟΠ που υπηρετούν στις ΕΔ κατ' εφαρμογή του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του ν.3421/2005 (ΦΕΚ 302 Α΄).
8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται θέματα παροχών, τοποθετήσεων, περιπτώσεων απολύσεων, προσόντων και προϋποθέσεων ένταξης στο θεσμό, αδειών, υπηρεσιακής τους κατάστασης, διάρκειας της υποχρέωσης, διαδικασίας κατάταξής τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

DefenceNet

Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα κλειδώνεται

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 20

Δημοσίευση από yandr »

Πάντως η αντικατάσταση των ΟΒΑ έρχεται σε αντίθεση με την αρχική πρόθεση του υπουργείου που έκανε λόγο για διατήρηση και των ΟΒΑ και των ΕΠΟΠ.
Άβαταρ μέλους
General*****
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από General***** »

Καλησπερα και απο εμενα στην παρεα του {skopia} θελω να ρωτησω, επειδη το 2010 ειχα κανει αιτηση για οβα και μου ειχαν πληροφορησει απο το 1 γραφειο οτι μπορω να κανω αιτηση για ανακαταταξη μου στο στρατευμα, ισχυει ακομα αυτο?
General***
Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός

General***** έγραψε:Καλησπερα και απο εμενα στην παρεα του {skopia} θελω να ρωτησω, επειδη το 2010 ειχα κανει αιτηση για οβα και μου ειχαν πληροφορησει απο το 1 γραφειο οτι μπορω να κανω αιτηση για ανακαταταξη μου στο στρατευμα, ισχυει ακομα αυτο;

Ο θεσμός των ΟΒΑ έχει καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον θεσμό των ΕΕΦΟΠ

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 20

Δημοσίευση από yandr »

προσωπικά δεν το πιστεύω, αλλά εφόσον αναφέρθηκε η παρακάτω πληροφορία οφείλω να ξεκλειδώσω το θέμα.
Βέβαια η πηγή είναι για τα μπάζα ('εφημερίδα' Παραπολιτικά), αλλά ας διαβάσει όποιος θέλει και ας κρίνει μόνος του.

Μέσω του ξεχασμένου θεσμού των Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ), πρόκειται να εμπλουτιστεί το στελεχιακό δυναμικό της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης ΠΝ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Παραπολιτικά.

«Πρόκειται για ένα παλαιό θεσμό που έχει ατονίσει τώρα, αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για να ανανεωθεί το προσωπικό της ΔΥΚ, χωρίς να κάνουμε προσλήψεις μονίμων με την έννοια που ορίζει η πολιτεία (και η ΕΕ) » τόνισε ο Αρχηγός για να προσθέσει:

«Οι ΟΒΑ θα προέρχονται από ναύτες που θα έχουν κληθεί να υπηρετήσουν τη θητεία τους, που τώρα είναι 12 μήνες. Θα καλούνται από τους ναύτες αυτούς όσοι θέλουν να περάσουν την εκπαίδευση της ΔΥΚ διάρκειας 6,5 μηνών. Όσοι την περάσουν με επιτυχία θα μπορούν να συνεχίσουν την υπόλοιπη θητεία τους στη ΔΥΚ και μετά να ανακαταταγούν σε αυτήν για 3 χρόνια με δικαίωμα ανανεώσεως για άλλα 3.

Επομένως, και σε θεωρητικό επίπεδο, η ΔΥΚ θα έχει ένα εκπαιδευμένο στέλεχός της για περίπου 6-6,5 χρόνια. Αν κάθε χρόνο από τις κληρουχίες των ναυτών ενταχθούν στη ΔΥΚ 22-25 νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς, η Διοίκηση θα μπορεί να κάνει άνετα τη δουλειά της. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι σοβαρό γιατί ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της είναι περί τα 35 χρόνια, με ό, τι και αν αυτό σημαίνει πρακτικά, λόγω αφενός μεν των συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων, αλλά και της μη πρόσληψης ΕΠΟΠ τα τελευταία χρόνια και της εξαιρετικά μικρής στρατιωτικής θητείας που καθιστά ασύμφορη για το ΠΝ την εκπαίδευση ναυτών στη ΔΥΚ που μετά λίγο καιρό θα απολυθούν».

Άβαταρ μέλους
Vessty
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Posts in topic: 2

Δημοσίευση από Vessty »

AΛηθεια ψεματα κανεις δεν ξερει μεχρι να βγει επισημη ανακοινωση. Παντα παιδια δεν μου φαινεται και απιθανο, καθως εδω και καιρο υπαρχει προβλημα σε ολο τον κλαδο των Ε. Δ και ειδικα σε τετοιες μοναδες
D.Y.K
Α/ΓΕΝ
Α/ΓΕΝ
Posts in topic: 34

Δημοσίευση από D.Y.K »

Και η ΖΜΑΚ έχει ελλείψεις και το ΕΤΑ και η ΔΥΚ και όλοι. Και πρόσφατα πάλι διαβάσαμε μια αρβύλα περί προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών στην ΖΜΑΚ αλλά ΔΕΝ... Εννοείται πως δεν πολυπιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο μιας και ακόμη και να μπορούσε δίνει βραχυπρόθεσμες λύσεις στο πρόβλημα λόγω συμβάσεως.

Άβαταρ μέλους
george777
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης
Posts in topic: 9

Δημοσίευση από george777 »

Άντε και παίρνει ΟΒΑ λύθηκε το πρόβλημα; Εγώ Πιστεύω Πως όχι, διότι τα παιδιά που θα πάρουνε θα απασχοληθούν το πολύ 6.5 χρόνια και μετά; Άλλους 6.5 μήνες πάλι εκπαίδευση σε διαφορετικά πρόσωπα; Τα Μίον για τα παιδιά απο την άλλη Προφανώς θα είναι πολλά 1) μισθός; Πάνω απο ΕΠΟΠ; Δύσκολο... Διότι θα Έπαιρνε ΕΠΟΠ απλά...2) κανένα Απολύτως μέλλον αφού θα έχει αρχή και τέλος η σύμβαση και με δεδομένο που δεν παίρνουν εποπ για να μοριοδοτιθούν τουλάχιστον εκει...3) μεταθέσεις θα πρέπει να έχει; Γιατί αν έχει θα είναι κάπως δύσκολο αν όχι Ακατόρθωτο για την επιβίωση τους την στιγμή που δέν τα βγάζουν πέρα ΕΠΟΠ αυτή την στιγμή. Έν Ολίγοις μου δείχνει να είναι κατά την άποψη μου μια ακόμη προχειροδουλειά πιεζόμενοι από τους σωτήρες μας... Αυτές όλες είναι απλά απόψεις μου και τίποτα παραπάνω ευχαριστώ...
Άβαταρ μέλους
Vessty
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Vessty »

D.Y.K έγραψε:Και η ΖΜΑΚ έχει ελλείψεις και το ΕΤΑ και η ΔΥΚ και όλοι. Και πρόσφατα πάλι διαβάσαμε μια αρβύλα περί προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών στην ΖΜΑΚ αλλά ΔΕΝ... Εννοείται πως δεν πολυπιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο μιας και ακόμη και να μπορούσε δίνει βραχυπρόθεσμες λύσεις στο πρόβλημα λόγω συμβάσεως.

Aποτο να μεινει εντελως αλυτο ομως... Δεν ξερω απλα ο σοφος λαος λεει " στην αναβροχη καλο και το χαλαζι ". Κανεις δεν ξερει τι θα γινει, το μονο σιγουρο οτι οι Ε. Δ εχουν πληγει υπερ του δεοντος πολυ απο τν κριση και τους σωτηρες μας
Άβαταρ μέλους
george777
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης

Λογικό μου φαίνεται φίλε vessty να έχουν πληγεί, είναι δυνατόν να ενδιαφερθούν οι απ'έξω (τρόικα) για την άμυνα μας από την στιγμή που η κυβέρνηση μας αυτοί πλέον; Φυσιολογικά όλα είναι, Νούμερα παντού νούμερα... Τίποτα άλλο...
Άβαταρ μέλους
frank
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από frank »

Καλημερα εμεις που εχουμε τελιωσει απο στρατο ξηρας (αλεξιπτωτιστες) εχουμε δικαιωμα αν ολα αυτα γινουν πραξη να φτιαξω τα χαρτια μου για να μπω σαν οβα... Μηπως ξερετε πια ειναι τα ορια γιατι εχω αστιγματισμο 1,25 και 1 αν θα περασω απο της Υγειονομικες εξετασεις
Άβαταρ μέλους
george777
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης

Απο όσο ξέρω φίλε μου ΑΝ πάρουν ΟΒΑ αφορά αποκλειστικά άτομα τα οποία κάνουν την θητεία τους το διάστημα που Προκηρύσσεται Ο αριθμός των ατόμων που θέλουν.
Άβαταρ μέλους
DELTA
Λοχίας - ΕΠΟΠ
Λοχίας - ΕΠΟΠ
Posts in topic: 7

Δημοσίευση από DELTA »

Εποπ θα παρει
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης