Την κατάργηση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία φέρεται να δρομολογεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά άγνωστο παραμένει το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Πηγές προσκείμενες στον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο υποστηρίζουν πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης της θητείας στα δύο Όπλα σε εννέα μήνες, δείχνοντας ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι προς την πλήρη κατάργηση.
Σύμφωνα με το Βήμα , Η συγκεκριμένη δέσμευση περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε εξεταστεί και από την κυβέρνηση της ΝΔ με χρονικό ορίζοντα το έτος 2011.
Η υλοποίηση μιας τέτοιας εξαγγελίας συνδέεται άμεσα με την αύξηση του αριθμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Από τις αρχές του έτους έχει διαταχθεί η απαγόρευση μετατάξεων στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να ενισχυθεί ο αριθμός των στρατευσίμων στον Στρατό Ξηράς. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κληρωτών σε Ναυτικό και Αεροπορία (σύμφωνα με πληροφορίες, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αεροπορία οι κληρωτοί ανά ΕΣΣΟ έχουν μειωθεί από 1.900-2.000 το 2008 περίπου σε 600 ανά ΕΣΣΟ το 2009).
Ωστόσο, αν και όντως αυτά τα δύο όπλα δεν παρουσιαζουν τις αυξημενες αναγκες του στρατου ξηρας αλλα υπαρχουν ομως συγκεκριμενες ειδικοτητες οπως του γιατρου που δυσκολα μπορουν να καλυφθυν απο στρατευσιμους
Κατάργηση θητείας για Αεροπορία και Ναυτικό (2009)
Στο επίπεδο των φημών παρέμειναν οι πληροφορίες για κατάργηση της θητείας σε ναυτικό και αεροπορία αλλά και η μείωση στον στρατό ξηράς, καθώς τις διέψευσε ο υφυπουργός Αμυνας. Ο Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο σύνολο σχεδόν του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, για διαρροή από το περιβάλλον του υπουργού μίας τέτοιας προοπτικής, είναι ανυπόστατες και ότι η θητεία δεν πρόκειται να μειωθεί, ενώ δεν επιβεβαίωσε την μετατροπή του Ναυτικού και της Αεροπορίας σε πλήρως επαγγελματικά όπλα.Αντίθετα, αναφέρθηκε -για μία ακόμη φορά μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα- στον επανασχεδιασμό της δομής των ενόπλων δυνάμεων ώστε να ενισχυθεί το αξιόμαχό τους.
Επίσης, επιβεβαίωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί η συνέντευξη για την πρόσληψη ΕΠΟΠ και την αντιξκατάστασή της με «αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης».
ΕΘΝΟΣ
-
- Συνταγματάρχης
- Posts in topic: 1
Για δειτε σχετικα με την θητεια και κατα ποσο παρακμαζει το στρατευμα 

Τη σταδιακή μείωση του αριθμού των κληρωτών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία ώστε σε δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία στους δύο αυτούς κλάδους, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο μεταξύ, θα επιλέγονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στρατεύσιμοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τους δύο αυτούς κλάδους.(π. Χ γιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί για την Πολεμική Αεροπορία και όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται για αυτά στο Πολεμικό Ναυτικό).
Η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία, όπως και στο Στρατό Ξηράς.
Δόθηκαν επίσης οδηγίες ώστε στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εφαρμόζονται για την ασφάλεια των στρατοπέδων και των στρατιωτικών καταστημάτων να πάψουν οι στρατευμένοι να θεωρούνται ταυτόσημοι με την κάλυψη των αναγκών φύλαξης, δηλαδή με τις σκοπιές, ώστε να είναι εφικτή η διάθεση του αναγκαίου χρόνου στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής και σύγχρονης στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις μονάδες, καθώς και για τον σεβασμό της προσωπικότητας και των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των στρατευσίμων.
Πηγή:naftemporiki.gr
Καταργείται η θητεία στο Ναυτικό και την Αεροπορία σταδιακά σε δύο χρόνια, ενώ μέχρι τότε μειώνεται κατά 3 μήνες η διάρκειά της για όσους ναύτες και σμηνίτες υπηρετούν σε παραμεθόριες μονάδες.
.
σε παραμεθόριες περιοχές θα υπηρετούν 9 μήνεςΣυγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλος και επεξεργάστηκε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Μπεγλίτη προβλέπουν:
● Σταδιακή μείωση των κατατασσομένων στην Αεροπορία και το Ναυτικό ώστε σε 2 χρόνια να μην κατατάσσεται κανείς. Στο μεταξύ θα επιλέγονται για κατάταξη μόνο νέοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες (γιατροί, μετεωρολόγοι, κ. Λπ.). Η θητεία θα παραμείνει 12 μήνες, αλλά όσοι υπηρετούνσε παραμεθόριες περιοχές θα υπηρετούν 9 μήνες
ΤΑ ΝΕΑ
Σχετικά με την ρύθμιση για την παραμεθώριο και το 9μηνο άν δεν κάνω λάθος θα ισχύσει απο τον 1/2010.
Το 2005-06 μου ηρθε χαρτι απο το στρατολογικο γραφειο οτι κατατασομαι στην πολεμικη αεροπορια. Δεν καταταχτηκα λογω αναβολης ως φοιτητης. Εαν μπω στρατο το φλεβαρη η μαη του 2010 ισχυει η καταταξη στη πολεμικη αεροπορια (μετα απο ολα αυτα που ακουγονται περι καταργησης κτλ). Ευχαριστω εκ των προτερων.
-
- Στρατηγός
- Posts in topic: 16
EΦόσον δεν καταργηθεί θα ισχύσει η κατάταξη σου
Παιδια μη κοροιδευομαστε... Οι εφεδροι στη Π. Α το Π. Ν. Δεν προσφερουν τπτ παρα μονο καθηκοντα φυλαξης, που μπορουν καλλιστα να τα κανουν κ εποπ. Χιλιες φορες να πηγαινουν ολοι Σ. Ξ. Κ τα βυσματα το πολυ πολυ να ειναι χωμενοι σε κανα ΓΕΣ. Κ παλι ομως ποσοι θα πανε ς αυτο το ΓΕΣ,1000,2000,3000; Οι υπολοιποι (με μικροτερης εμβελειας βυσματα) θα υπηρετησουν κανονικα σε καμια παραμεθωριο, ετσι θα αντιστοιχουν κ λιγοτερες υπηρεσιες ανα φανταρο. Δυο φιλαρακια μου υπηρετησαν στην Π. Α. Κ μου λεγανε για κατι ρεπο που περνανε τα σαββατοκυριακα αν δεν ειχαν υπηρεσια, δηλαδη 2ημερη κ 3ημερη αγραφη αδεια 2 κ 3 φορες το μηνα, πραγματα ανηκουστα για το Στρατο, τουλαχιστον εκει που υπηρετησα εγω...
Λες κ αμα γινει, θεος φυλαξει, πολεμος ολα αυτα τα χιλιαδες βυσματα που υπηρετησανε μεχρι τωρα στη ΠΑ κ ΠΝ θα τη βγαλουν καθαρη σε κανα αεροδρομιο/ναυσταθμο. Οι μισοι κ παραπανω θα επιστρατευτουν στο Στρατο χωρις να παρουν χαμπαρι... !
Λες κ αμα γινει, θεος φυλαξει, πολεμος ολα αυτα τα χιλιαδες βυσματα που υπηρετησανε μεχρι τωρα στη ΠΑ κ ΠΝ θα τη βγαλουν καθαρη σε κανα αεροδρομιο/ναυσταθμο. Οι μισοι κ παραπανω θα επιστρατευτουν στο Στρατο χωρις να παρουν χαμπαρι... !
Ολος ο στρατος επρεπε να γινει ετσι εδω και καιρο
Ε ολος θα γινει!
Γεια σας παιδιά και καλώς σας βρήκα. Εσπασα την αναβολη μου τον Γενάρη και στο στρατολογικο μου ειπα οτι μπαινω τον Μαϊο. Αν και δήλωσα στρατό ξηράς ένα παιδί μου είπε ότι επειδή είμαι μαθηματικός θα με πάρουν αεροπορία. Μου φάνηκε κουφό αφού αφενός λογικά αν άνηκα στην αεροπορία θα μου είχαν στείλει χαρτί ήδη εδώ και χρόνια και αφετέρου δεν έχω κανένα βύσμα. Ωστόσο άκουσα ότι πλέον αν και θα μειωθούν οι θέσεις στην Αεροπορια, θα παίρνουν μόνο άτομα με εκπαίδευση σχετική με αυτά τα αντικείμενα (πχ μετεωρολόγους).
Εγώ πάντως προτιμώ τον στρατό ξηράς καθώς με πιέζει πολύ ο χρόνος.
Ξέρετε τίποτα;
Εγώ πάντως προτιμώ τον στρατό ξηράς καθώς με πιέζει πολύ ο χρόνος.
Ξέρετε τίποτα;
Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω αν έχει καταργηθεί το Ναυτικό. Για παράδειγμα εγώ εκεί έχω καταταχθεί, όταν πέρασα από επιλογή στα 17 μου. Αν πάω το 2012 (που θα έχω προφανώς τελειώσω το μεταπτυχιακό μου, αν τυχόν ξεκινήσω μεταπτυχιακό σε 2 μήνες), θα πάω πεζικό;
-
- Υπολοχαγός
- Posts in topic: 1
- Ενδιαφέροντα: ποδηλασια,κολυμβηση,τραγουδι
- Επάγγελμα: Μηχανολογος
Δεν εχει καταργηθει τιποτα φιλε μου ακομα... Μεχρι το 2012 ομως κανεις δεν ξερει... Μπαινεις και σε ασχημη χρονια...thebest20 έγραψε:Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω αν έχει καταργηθεί το Ναυτικό. Για παράδειγμα εγώ εκεί έχω καταταχθεί, όταν πέρασα από επιλογή στα 17 μου. Αν πάω το 2012 (που θα έχω προφανώς τελειώσω το μεταπτυχιακό μου, αν τυχόν ξεκινήσω μεταπτυχιακό σε 2 μήνες), θα πάω πεζικό;
Θέλω να το καθυστερήσω για να κάνω μεταπτυχιακό,proficiency και ecdl τώρα που έχω περισσότερη όρεξη να μάθω νέα πράγματα από παλιότερα (ήδη έκανα 4 μήνες για proficiency, και δεν λέει να το διακόψω) ! Όσο να'ναι όσοι τελειώνουν το στρατό, ενδιαφέρονται να βρουν μια δουλειά, και αφήνουν τις περαιτέρω σπουδές, και επίσης αν πήγαινα στρατό, δεν νομίζω μετά να είχα τη διάθεση να συνεχίσω σπουδές!
...
...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος thebest20 την Πέμ Αύγ 26, 2010 4:53 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Μην το λες φιλε μου αμα υπαρχει ορεξη ολα γινονται και μετα τον στρατο, ισα ισα που παρα πολλοι το βλεπουν οτι κανουν ενα διαλλειμα απτις σπουδες τους ξεκουραζουν το μυαλο τους κ επανερχοντε πλεον απαλλαγμενοι απτην στρατιωτικη υποχρεωση και το αγχος και προσηλωμενοι εκ νεου στους στοχους τους.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες