Βιάζεται τώρα η κυβέρνηση να δρομολογήσει τη διαδικασία αγοράς των νέων 40-60 σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, η αξία των οποίων ενδέχεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και για το συμβόλαιό τους «σφάζονται» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.
O νέος, πιο γρήγορος, βηματισμός προκύπτει από τη χθεσινή απόφαση του συμβουλίου των πτεράρχων, η οποία προβλέπει ότι η ένταξη των νέων μαχητικών πρέπει να αρχίσει εντός του 2011.
Με δεδομένο δε ότι από τη στιγμή που θα υπογραφεί το «χρυσό» συμβόλαιο θα χρειαστούν σύμφωνα με τους ειδικούς τουλάχιστον 30 μήνες για να αρχίσουν οι παραδόσεις, διάχυτη ήταν χθες η αίσθηση στο «Πεντάγωνο» ότι στο προσεχές εξάμηνο θα «τρέξει» το πρόγραμμα.
Για το ραντάρ
Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, σε μια διήμερη συνεδρίαση, επιβεβαίωσε την αρχική κατεύθυνση που είχε δοθεί για διευρυμένα κριτήρια ώστε να χωρέσουν όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και να παραμείνει ο ανταγωνισμός ενεργός. Στο πλαίσιο αυτό παρέμεινε ως «επιθυμητός» και όχι ως «απαράβατος» όρος η ύπαρξη νέου τύπου ηλεκτρονικού ραντάρ, γεγονός που αν συνέβαινε θα έμειναν ουσιαστικά απ΄ έξω οι ευρωπαϊκές υποψηφιότητες.
Πρόταση για αλλαγή του όρου από «επιθυμητού» σε «απαράβατο» έγινε στο πλαίσιο υπηρεσιακής επιτροπής αλλά δεν περπάτησε καθώς θεωρήθηκε ότι θα «φωτογράφιζε» ελάχιστους (μόνο Αμερικανούς) ενδιαφερομένους και θα έδενε τα χέρια της κυβέρνησης για διευρυμένους πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς. Ωστόσο η ύπαρξη του ραντάρ νέου τύπου θα μετρηθεί, σύμφωνα με πηγή του ΓΕΑ, με ειδικό βάρος στην τελική βαθμολογία. Πάντως απ΄ όλες τις πλευρές διατυπώνεται βεβαιότητα ότι τελικά το νέου τύπου ραντάρ θα το έχουν ενσωματώσει στα αεροσκάφη τους κατά τον χρόνο παράδοσης.
Το σύνολο των κριτηρίων που θα αξιολογηθούν ξεπερνούν τα 300 και πέραν του ραντάρ αυξημένο βάρος δίνεται στα συστήματα επικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων από το ένα αεροσκάφος στο άλλο και προς το Κέντρο Επιχειρήσεων την ώρα της μάχης. Επίσης βάρος δίνεται στη συμπαραγωγή, στην προσφορά αντισταθμιστικών, στον τρόπο χρηματοδότησης καθώς- για πρώτη φορά- υπάρχει ως υποχρεωτικό κριτήριο το κόστος κύκλου ζωής, δηλαδή πόσο θα κοστίζει στην Αεροπορία η συντήρηση κάθε αεροσκάφους στη διάρκεια της «ζωής» του.
Πηγές της Αεροπορίας ανέφεραν ότι με βάση τα οικονομικά δεδομένα δεν βλέπουν πιθανή την αγορά 60 αεροσκαφών, αλλά 40. Επίσης ανέφεραν ότι η διαδικασία που ξεκινά δεν αποκλείει την υιοθέτηση (όλης ή μέρους) της πρότασης Σαρκοζί για αντικατάσταση των υπαρχόντων Μιράζ με νέου τύπου Ραφάλ. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Αεροπορίας περιλαμβάνουν και άλλη αγορά «για μετά το 2015» 60-80 αεροσκαφών.
Οι μεγάλοι αντίπαλοι
ΜΕ ΒΑΣΗ την τελευταία απόφαση της Αεροπορίας στην τρέχουσα «αερομαχία» των Αθηνών συμμετέχουν από την Ευρώπη το Γιουροφάιτερ (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία), το Ραφάλ (Γαλλία), το Γκρίπεν (Σουηδία) και το Σουχόι (Ρωσία) και από τις ΗΠΑ το αναβαθμισμένο F-16 (Βlock 52 Ρlus ή Βlock 60) και το Super Ηornet F-18 της Μπόινγκ. Το επίσης αμερικανικό (Λόκχιντ) F-35 μπορεί να προσφερθεί στην Ελλάδα από το 2013, σύμφωνα με διαβεβαίωση που έδωσε στην Αθήνα, πριν από δύο μήνες, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Μπρους Λέμκιν.
ΤΑ ΝΕΑ