Τη Δευτέρα θα αποπλεύσει από το ναύσταθμο Σαλαμίνας, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455) προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη της επιχείρησης ΑΤΑΛΑΝΤΑ ( EU NAVFOR Somalia - Operation ATALANTA ) για την αποτροπή και αντιμετώπιση περιστατικών πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας. Η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ Θα αντικαταστήσει τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ που ήδη ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής.
Πριν τον απόπλου, το πλοίο θα επισκεφθεί ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης, προκειμένου να ευχηθεί καλό ταξίδι και να ανταλλάξει ευχές για τις γιορτές με τον κυβερνήτη και το πλήρωμα.
Η επιχείρηση ATALANTA αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και ο διοικητής της υποστηρίζεται από πολυμελές επιτελείο από τα κράτη- Μέλη της Ε. Ε. Καθήκοντα εν πλω Διοικητού της δύναμης από σημερατην 11 Δεκεμβρίου 2009 ανέλαβε ο Ιταλός Υποναύαρχος Giovanni Gumiero που επιβαίνει στο ιταλικό πετρελαιοφόρο ITS ΕΤΝΑ. Στο επιτελείο της δύναμης υπηρετεί Έλληνας Πλωτάρχης με καθήκοντα Αξιωματικού Πληροφοριών του πολυεθνικού επιτελείου.
ΤΑ ΝΕΑ
Η Ελλάδα στη δίωξη των σύγχρονων πειρατών
Η Ελλάδα στη δίωξη των σύγχρονων πειρατών
Η Ελλάδα στη δίωξη των σύγχρονων πειρατών
Το βράδυ Της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου κι ενώ η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ συνόδευε, Σαν μέρος της αποστολής της στην επιχείρηση ATALANTA, το εμπορικό πλοίο M/V MASAR TRADE του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος (WFP), από τη Μομπάσα Κένυας στο λιμένα Μποσάσο της Σομαλίας, έλαβε την πληροφορία ότι το ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο M/V FILITSA, που Βρισκόταν σε ομηρία από τον προηγούμενο Νοέμβριο, απελευθερώθηκε από τους πειρατές.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου, το ελληνικό πολεμικό πλοίο απονήωσε το ελικόπτερό του, το οποίο Έφτασε κοντά Του M/V FILITSA για βοήθεια, ενώ και το ίδιο το πλοίο προσέγγισε την περιοχή παράλληλα με τα καθήκοντα συνοδείας του M/V MASAR TRADE.
Η πτήση στην περιοχή του ελικοπτέρου της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ, απέτρεψε κι άλλα; Πειρατικά πλοία να προσεγγίσουν παρέχοντας έτσι αίσθημα ασφάλειας στο πλήρωμα (3 Έλληνες και 19 Φιλιππινέζους ναυτικούς) ενώ Παράλληλα με το ταχύπλοο σκάφος της ελληνικής Φ/Γ επιχειρήθηκε η μεταφορά βοήθειας στο εμπορικό πλοίο (βαρέλια με 5.500 λίτρα πετρελαίου Diesel, πόσιμο νερό, τρόφιμα πέντε ημερών, ηλεκτρολογικά εργαλεία, αντίγραφα ναυτιλιακών χαρτών, ιατρικά εφόδια κλπ.).
Μετά το τέλος της Παροχής βοήθειας το εμπορικό M/V FILITSA έπλευσε προς Τη Μομπάσα της Κένυας ενώ η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ συνέχισε συνοδεία πλοίου παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος.
ΤΑ ΝΕΑ
Η Ελλάδα στη δίωξη των σύγχρονων πειρατών
Την απόσυρση της μίας από τις δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν ανοιχτά της Σομαλίας κατά των πειρατών, μελετά το ελληνικό Πεντάγωνο.
Η εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο λόγος που το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς το συνολικό ετήσιο λειτουργικό κόστος και για τα δύο πολεμικά πλοία ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση (Atalanta) διαρκεί όλο το έτος και κόστισε, για το 2009,14,6 εκατ. Ευρώ. Η συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση (Ocean Shield) διαρκεί περίπου 6 μήνες κάθε έτος _ για το 2009 το κόστος ήταν 5,7 εκατ. Ευρώ.
Η πρώτη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι, σε περίπτωση απόσυρσης, να μη συμμετάσχουμε στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κάποιες βολιδοσκοπήσεις με συμμαχικούς παράγοντες που έδειξαν κατανόηση για τη μεγάλη επιβάρυνση της χώρας. Και αυτό καθώς η Ελλάδα διαθέτει και άλλα δύο πολεμικά πλοία σε πολυεθνικές αποστολές στη Μεσόγειο. Συνολικά το 2009 η Ελλάδα δαπάνησε 64,4 εκατ. Ευρώ για πολυεθνικές αποστολές (ΝΑΤΟ, Ε. Ε. ΟΗΕ), ενώ το 2010 αναμένεται να είναι μεγαλύτερες λόγω αυξημένης παρουσίας στο Αφγανιστάν για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ που έχουμε ήδη αναλάβει. Για την εξέταση του ενδεχόμενου περιορισμού της ελληνικής ναυτικής συμμετοχής στη Σομαλία ενημέρωσε τις προάλλες τους πρώην αρχηγούς ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γ. Γιάγκος.
TA NEA
Η Ελλάδα στη δίωξη των σύγχρονων πειρατών
Τι μία;
Και τις 2 να τις φέρουν πίσω.
Τι δουλειά έχουμε εμείς να κυνηγάμε πειρατές στην Σομαλία; Τι ***** είναι αυτά;
Να φέρουν πίσω τις φρεγάτες και να κάνουν περιπολίες μεταξύ Αγαθονησί-Φαρμακονήσι-Σάμο και να αποτρέπουν λαθροεισβολές.
Και τις 2 να τις φέρουν πίσω.
Τι δουλειά έχουμε εμείς να κυνηγάμε πειρατές στην Σομαλία; Τι ***** είναι αυτά;
Να φέρουν πίσω τις φρεγάτες και να κάνουν περιπολίες μεταξύ Αγαθονησί-Φαρμακονήσι-Σάμο και να αποτρέπουν λαθροεισβολές.
Η Ελλάδα στη δίωξη των σύγχρονων πειρατών
TΗν Ερυθρά Θάλασσα προσεγγίζει η φρεγάτα «Αδρίας» και απο την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει υπηρεσία στην επιχείρηση «Αταλάντα» αντικαθιστώντας τη φρεγάτα «Έλλη».
Η «Αταλάντα» αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση υπο την αιγίδα Της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας.
Αποστολή της είναι, μεταξύ άλλων, η συνοδεία και προστασία των φορτίων των πλοίων μεταφοράς, της επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προς τη Σομαλία, η προστασία ευάλωτων εμπορικών πλοίων Υψηλής επικιδυνότητας απο Την πειρατική απειλή, και η ανατροπή και καταστολή της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Άντεν.
TA NEA
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης