Ελληνικά UAV και UCAV

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Ελληνικά UAV και UCAV

Re: Ελληνικά UAV και UCAV

από yandr » Πέμ Φεβ 02, 2023 9:39 pm

Με. Τη χρονομισθωση των πρώτων να λήγει πολύ σύντομα, ενώ τα Πήγασος είναι πραγματικά παλαιά συστήματα.

Υπάρχουν όμως και τα Sperwer (επίσης παλιά), αλλά και τα 4 ισπανικά για το ναυτικό.

Re: Ελληνικά UAV και UCAV

από JoePhil90 » Πέμ Φεβ 02, 2023 6:59 pm

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Η ιστοσελίδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Κατάλαβα λοιπόν ότι υπάρχουν δύο Heron και έξι Πήγασος, αλλά 4 συστήματα πλήρως επιχειρησιακά και 2 ακόμη τα οποία βρίσκονται εγκιβωτισμένα.

Καλό απόγευμα

Re: Ελληνικά UAV και UCAV

από yandr » Πέμ Φεβ 02, 2023 3:46 pm

390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών/εκσυγχρονισμός

από JoePhil90 » Πέμ Φεβ 02, 2023 3:41 pm

Η Ελλάδα κατασκευάζει το πρώτο τοπικά κατασκευασμένο μαχητικό drone,Defensenews.com,24.01.2023

https://www.defensenews.com/unmanned/20 ... bat-drone/.

Η Πολεμική Αεροπορία λειτουργεί δύο Heron 1 και δύο Πήγασους;

Δεν μπορώ να βρω νέα στους αριθμούς.

https://www.haf.gr/structure/ata/110pm/390mmeaf/

Ευχαριστώ πολύ

Ελληνικά UAV και UCAV

από yandr » Παρ Σεπ 09, 2022 11:13 am

Περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πειραματικές πτήσεις του ελληνικού αυτόνομου εναέριου οχήματος με drone υπό κλίμακα, ενώ προς το τέλη του έτους προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πραγματικού πρωτοτύπου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή τον έναν χρόνο από την έναρξη του προγράμματος "Αρχύτας".

Πηγή


Ελληνικά UAV και UCAV

από Togo » Πέμ Απρ 07, 2022 11:17 am

Αγαπητέ Nassos

τη συγκεκριμένη ιδέα την έιχα γράψει εδώ και πολύ καιρό σε αρκετά φόρουμ και website αμυντικού τύπου και απο παντού εισέπραξα ειρωνία και χλευασμό. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 η USAF έχει τροποποιήσει παλιά μαχητικά F6F Hellcat,F-86 Sabre,F-100 Super Sabre,F-102 Delta Dagger,F-104 Starfighter,F-106 Delta Dart,F-4E Phantom σε drones.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν απο τη δεκαετία του 1980 τηλεκατευθυνόμενα QF-4E με ρωσικούς πυραύλους AS-15 σε εξομοιώσεις ναυτικής κρούσης εναντίον του US Navy.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν τηλεκατευθυνόμενα QF-16A ώς ιπτάμενοι στόχοι για εκπαίδευση σε αερομαχίες με πραγματικά πυρά αλλά και πάνω στην ανάπτυξη του πυραύλου αέρος-αέρος ΑΙΜ-9Χ.

Σημαντικό: Υπάρχουν υποψίες ότι QF-4E και QF-16A χρησιμοποιήθηκαν ώς decoys στο πόλεμο του Κόλπου γιατί είναι λιγουλάκι δύσκολο να "ξεγελάσεις" σύγχρονα radar με απλά decoys όπως τα TALD και MALD.

Πρόσφατα η Κίνα παρουσίασε πλήρως αυτοματοποιημένο drone An-2 που απογειωνόταν/προσγειωνόταν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση απο τη βάση του σε απεμακρυσμένες περιοχές για τη μεταφορά εφοδίων!

Φυσικά είδαμε τη χρήση An-2 ώς decoys απο τους Αζέρους στο πόλεμο του Ναμπόρνο-Καραμπάχ με σκοπό να αποκαλυφτούν τα αρμενικά αντιαεροπορικά. Ωστόσο τα Αn-2 απογειώνονταν απο πιλότο που σε απόσταση απο το στόχο εγκατέλειπε το αεροσκάφος με αλεξίπτωτο. Πρίν φύγει το έβαζε στον αυτόματο πιλότο για να πετάξει σε ευθεία γραμμή.

Πρίν λίγα χρόνια η Ταϊβάν είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει τη χρήση κινητήρων απο παλιά F-5A για την προώθηση πυραύλων cruise!

Απο τη στιγμη που η Τουρκία έχει ήδη βγάλει σε παραγωγή το πρωτότυπο VSTOL drone-μαχητικό και προσπαθεί να κάνει μή επανδρωμένα αεροσκάφη Hurcus, άρματα Altay, ΤΟΜΑ Tulpar και ποιός ξέρει τί άλλο ακόμα νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουν ανάλογα προγράμματα και στην Ελλάδα.

Εκτός άν προτιμάμε να φύγουν όλοι οι Ελληνες επιστήμονες μετανάστες σε εταιρίες του εξωτερικού και να γίνουμε "Αρμενία"

Εικόνα

Ελληνικά UAV και UCAV

από Nassos » Τετ Απρ 06, 2022 11:11 pm

Σε τελικες δοκιμες το QA-7H.

Μετασκευη Α-7E σε UAV καταστολης/παραπλανησης Αεραμυνας με ADM-160 MALD.

https://twitter.com/A_7HCorsairII/status/1511367031764963339/

Και όχι δεν είναι φάρσα.Εικόνα

Εικόνα

Ελληνικά UAV και UCAV

από yandr » Σάβ Δεκ 04, 2021 10:33 am

Καλά όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη το συζητάμε πάλι.

Ελληνικά UAV και UCAV

από Nassos » Παρ Δεκ 03, 2021 10:59 pm

Αρχύτας: Προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα κατασκευής του ελληνικού drone

Σάρκα και οστά φαίνεται να παίρνει το πρόγραμμα «Αρχύτας», δηλαδή η ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου ελληνικού drone.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για να αναπτύξει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV / drone) (σς το πρόγραμμα «Αρχύτας») το οποίο θα έχει δυνατότητες κάθετης απο-προσγείωσης. Είναι ένα μεγάλο σύστημα σταθερής πτέρυγας και αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αερόχημα, που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απογείωση και προσγείωση με συστήματα, που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί (ς. Σ. Στον χώρο των drone) », δήλωνε στις 3 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κύρος Υάκινθος.

Έκτοτε το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως προκύπτει από την πρώτη αξιολόγησή του, που δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.

«Σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα είναι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας», για την κατασκευή του ελληνικού drone», ανέφερε συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός στη δήλωσή του «την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, τέθηκε σε λειτουργία η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, πραγματοποιήθηκε η 1η αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας» είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα. Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου τριμήνου. Η Ελλάδα προχωρεί με αξιοπιστία και τάξη».

Onalert.gr

Ελληνικά UAV και UCAV

από yandr » Τετ Νοέμ 24, 2021 12:52 pm

Αναρωτιέμαι αν προηγήθηκε κάποια συννενόηση σχετικά με τις επιχειρησιακές ανάγκες ή αν τα ΕΤΑ έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα παιχνιδάκι για τα παιδιά στο σπίτι.

Ελληνικά UAV και UCAV

από Nassos » Τετ Νοέμ 24, 2021 12:25 pm

Δωρεά drone ελληνικής κατασκευής από την SAS Technology στο ΕΤΑ

Η εταιρεία SAS Technology αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, αισθάνθηκε την υποχρέωση να σταθεί αρωγός σε αυτές πραγματοποιώντας δωρεά ενός μη επανδρωμένου συστήματος τύπου EMPUSA EMP-X6Τ (Tactical). Το εν λόγω όχημα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονο οπτικό αισθητήρα που διαθέτει gimbal με σταθεροποίηση 3 αξόνων και δυνατότητα οπτικής μεγέθυνσης (Zoom) x40.

Η δωρεά έγινε προς το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) Μια επίλεκτη μονάδα Eιδικών Eπιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού και έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Eθνικής Άμυνας σύμφωνα με το ΦΕΚ4360/21-09-2021 όπου αναφέρεται:

«.. Με την υπό στοιχεία Φ.894/47/18464/Σ.1067/08 Σεπ21/ΔΕΠ/4ο ΕΓ/1. Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις παρ.1 και 4 του άρθρου 3 του ν.4182/2013 (Α' 185), όπως αναδιατυπώθηκαν με το άρθρο 32 του ν.4223/2013 (Α' 287) και συμπληρώθηκαν με το άρθρο 28 του ν.4484/2017 (Α' 110), γίνεται αποδεκτή η δωρεά, της εταιρείας «SPIRIT ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενός πολυκοπτέρου «EMPUSA EMP-X6T για το ΕΤΑ.. »

Δούρειος 'Ιππος

Ελληνικά UAV και UCAV

από Nassos » Πέμ Απρ 08, 2021 4:04 pm

Σε προχωρημένο στάδιο το DELAER RX-3

Παρά ορισμένες καθυστερήσεις, το πρόγραμμα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους DELAER RX-3 που αναπτύσσει το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών &Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξελίσσεται κανονικά. Αν και το έργο αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ζητήματα που ανέκυψαν και αντιμετωπίσθηκαν, μετατόπισαν ελαφρώς το χρονοδιάγραμμα. Από τον Φεβρουάριο, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αεροχήματος, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας CFT (Carbon Fiber Technologies) στο Κιλκίς. Ακολούθησαν από την ομάδα του ΑΠΘ οι στατικές δοκιμές του κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί, όπου αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς ορισμένα ζητήματα που προέκυψαν.

Εντός Απριλίου έχει προγραμματισθεί η μεταφορά του αεροχήματος στις εγκαταστάσεις της INTRACOM DEFENSE (IDE) όπου θα εγκασταθούν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα - αισθητήρες που έχουν προβλεφθεί.H ΙDE έχει αναλάβει την κατασκευή των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του UAV. Κατόπιν, με το RX-3 σε πλήρη μορφή, θα γίνουν στατικές δοκιμές με τον κινητήρα σε λειτουργία και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το πτητικό σκέλος.

Σάββας Βλάσσης - Δούρειος Ίππος

Ελληνικά UAV και UCAV

από yandr » Τρί Φεβ 09, 2021 7:52 pm

Ορισμένα από τα πιο γνωστά προγράμματα ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και σκαφών από ελληνικές εταιρείες έχουν συγκεντρωθεί στη σελίδα για τα ελληνικά UAV .

Ελληνικά UAV και UCAV

από Nassos » Πέμ Σεπ 27, 2012 1:23 pm

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού

Στις 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι, η τελετή για τον εορτασμό των 66 ετών από την συγκρότηση του Όπλου των Διαβιβάσεων, παρουσία του Α' Υπαρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Νικολάου Ταμουρίδη. Περίοπτη θέση μεταξύ των εκθεμάτων στο στρατόπεδο «Καραϊσκάκη Α» κατείχε το σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό υλικό και τα Mη Επαδρωμένα Αεροχήματα (MEA), το σύστημα Sperwer του 472 Τάγματος Επιτήρησης Πληροφορικής (ΤΕΠΠ) και το μη επανδρωμένο ελικόπτερο που κατασκευάστηκε από στελέχη του ΕΣ στο πλαίσιο του προγράμματος ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ και με υλικά από το ελεύθερο εμπόριο.To μη επανδρωμένο ελικόπτερο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην έκθεση αμυντικού υλικού Defensys το 2010, λίγες ημέρες μετά την πρώτη του πτήση στην Πάχη Μεγάρων. Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες (θερμική και ημέρας) και έχει τη δυνατότητα μεταβίβασης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στο φορητό σταθμό βάσης.

Τεχνικές Προδιαγραφές

- Μέση ταχύτητα πτήσεως (με χρήση αυτομάτου πιλότου) 25-30 km ανά ώρα.

- Μέγιστη εμβέλεια συστήματος αυτομάτου πλοηγήσεως 15 km και αυτονομία καυσίμου για 90 λεπτά πτήσης.

- Δυνατότητα 2-3 ωρών αυτόνομης τροφοδοσίας του συνόλου του εξοπλισμού του ελικοπτέρου από συσσωρευτή πολυμερίου - λιθίου, με χρόνο επαναφόρτισης για ανάληψη νέας αποστολής περίπου 1,5 ώρα.

- Ύψος πτήσεως 3.000 πόδια μέγιστο και 1000 πόδια ελάχιστο.

ΠΗΓΗ

Εικόνα

Εικόνα

Ελληνικά UAV και UCAV

από Nassos » Κυρ Σεπ 02, 2012 1:16 pm

Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν UAV για εντοπισμό πυρκαγιών. Κάπου υπήρχε βίντεο με ένα UAV Heron να εντοπίζει εμπριστή την ώρα που έβαζε φωτιά. Νομίζω ήταν το 2010 με τη μεγάλη πυρκαγιά στο όρος Καρμέλ.

Κορυφή