Γυναικεία «εισβολή» στο στράτευμα

Εκπαίδευση, μισθοί, βαθμολογική εξέλιξη, μέριμνα για το προσωπικό
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
DinosV
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Δημοσιεύσεις: 201
Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2009 10:14 pm
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Γυναικεία «εισβολή» στο στράτευμα

Δημοσίευση από DinosV »

Πριν από 30 ακριβώς χρόνια, το 1979, ήταν η χρονιά που στις στρατιωτικές στολές προστέθηκε και η... Φούστα! Ηταν τότε που έγινε στην Ελλάδα η πλήρης εισαγωγή γυναικών υπαξιωματικών, σε υποστηρικτικές ειδικότητες.Δέκα χρόνια μετά, το 1989, η πρώτη Ελληνίδα σπουδάστρια περνούσε το κατώφλι της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη, στην Ιατρική Σχολή, έπειτα από δικαστική μάχη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατάταξη γυναικών και στις άλλες Στρατιωτικές Σχολές.

... Πρωτιές
Οι πρώτες γυναίκες σπουδάστριες στην Ευελπίδων, την Ικάρων και τη Ναυτικών Δοκίμων περνούν το κατώφλι των σχολών το 1991, με ποσοστό 10% επί των ανδρών μαθητών. Την ίδια χρονιά οι άνδρες περνούν το κατώφλι της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, σε ποσοστό 10% επίσης, ενώ η σχολή μετονομάζεται σε Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

Το 2001 με τον νόμο 2913 η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δίνει το πράσινο φως για την εισαγωγή γυναικών σε μάχιμες ειδικότητες στα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με παράλληλη κατάργηση του ποσοστού εισαγωγής. Ωστόσο, παρά το γεγονός της εισαγωγής μαχίμων γυναικών στις σχολές, οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα στο θέμα των προσλήψεων ως Επαγγελματίες Οπλίτες.

...

Το 2006, η ψήφιση του νόμου 3488 για την ισότητα των δύο φύλων οδηγεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην ανακοίνωση διαγωνισμού για πρόσληψη ΕΠΟΠ χωρίς διάκριση φύλου, ακόμα και για τις ειδικότητες των Ειδικών Δυνάμεων. Σήμερα στην Ελλάδα υπηρετούν περίπου 10.000 γυναίκες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες, και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 14,3 % του συνόλου του ένστολου δυναμικού.

Καλύτερες
Εντυπωσιακή είναι η «εισβολή» γυναικών στις Σχολές Υπαξιωματικών, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το ποσοστό του 50% των σπουδαστών, αφού οι γυναίκες είναι καλύτερες σπουδάστριες συνήθως από τους άνδρες. Στον τελευταίο μάλιστα διαγωνισμό για την πρόσληψη ΕΠΟΠ τα ποσοστά γυναικών ήταν στα Τεθωρακισμένα 45,7%, στο Πυροβολικό 55,4% και στις Ειδικές Δυνάμεις 14,4%. Ο συνολικός απολογισμός του διαγωνισμού ήταν εντυπωσιακός: Από τις 2.150 θέσεις τις 1.067 κατέλαβαν άνδρες και τις 937 οι γυναίκες - οι 146 έμειναν κενές.

... ΓΥΝΑΙΚΕΣ «ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΔΕΣ»
Κατακτήθηκε και το ανδρικό κάστρο του άρματος

Το 2008 ήταν η χρονιά που γυναίκες αξιωματικοί πέταξαν με τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μία στα μαχητικά αεροσκάφη και μία στα μεταγωγικά. Ηταν φυσικό τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν επάνω τους και να αποτελέσουν ακόμα και για τις ίδιες κούραση, αφού οι κάμερες τις ακολουθούσαν από τα πρώτα τους βήματα στη Σχολή Ικάρων.

Στο στρατόπεδο του Αυλώνα όμως προετοιμάζονταν το ίδιο χρονικό διάστημα και οι πρώτες γυναίκες αξιωματικοί και Επαγγελματίες Οπλίτες που υπηρετούν σήμερα στα τεθωρακισμένα. Είναι δυνατόν να συγκροτηθεί ένα πλήρωμα αρμάτων αμιγώς από γυναίκες; Στατιστικά είναι δυνατόν.

Ομως πλέον τα πληρώματα των αρμάτων δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο προνόμιο. Συναντήσαμε τις «μαυροσκούφηδες», στην Ξάνθη, εκεί ακριβώς που έχουν θέση τα άρματα, γεωγραφικά στη χώρα μας, για να διαπιστώσουμε πως δεν νιώθουν ότι έχουν κάποια διαφορά από τους άνδρες συναδέλφους τους και πως ούτε η Μονάδα στην οποία υπηρετούν δεν κάνει κάποια διάκριση στο φύλο τους.

ΕΘΝΟΣ

Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες