Τουρκικό UAV πάνω από τη Χίο

Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Athan
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 152
Εγγραφή: Τρί Δεκ 18, 2007 12:32 am
Επικοινωνία:

Τουρκικό UAV πάνω από τη Χίο

Δημοσίευση από Athan »


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος επάνω από τη Χίο!

Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος (UAV), πιθανότατα I-GNAT ή GNAT 750 ή το ισραηλινής κατασκευής Heron, πέταξε πριν από τρία εικοσιτετράωρα σε αποστολή συλλογής πληροφοριών επάνω από τη Χίο! Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε από τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και κατ'αυτό τον τρόπο δεν κατέστη δυνατή η αναχαίτισή του. Εντοπίστηκε από φυλάκιο του Στρατού στη περιοχή της νότιας Χίου, το οποίο έσπευσε να μεταδώσει την πληροφορία, αλλά ήταν αργά για οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση, καθώς το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, απομακρύνθηκε με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή νότια της Χίου.

Μόλις το φυλάκιο ενημέρωσε τη διοίκηση για τη πτήση του αεροσκάφους, σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά μέχρι να σπεύσουν στην περιοχή το UAV, είχε προλάβει να απομακρυνθεί.

Η αποστολή του κατασκοπευτικού αεροσκάφους καταγράφηκε από το φυλάκιο σε σχετική αναφορά και έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στους επιτελείς του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ. ΄

Είναι η πρώτη φορά Που καταγράφεται πτήση UAV επάνω από ελληνικό νησί τους τελευταίους μήνες και μάλιστα όχι μικρό νησί, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υπολογίζεται ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρέμεινε αρκετή ώρα επάνω από το νησί, μέχρις ότου απομακρυνθεί νότια.

Ο μη εντοπισμός του από τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης, η ευκολία με την οποία εισήλθε και εξήλθε του ελληνικού εναέριου χώρου, καταγράφοντας φυσικά πολύτιμα δεδομένα, αλλά και το χρονικό σημείο στο οποίο επέλεξαν οι Τούρκοι να κάνουν κάτι τέτοιο, είναι τα σημεία που προβληματίζουν περισσότερο τους Έλληνες επιτελείς.

Μάλιστα όπως σημείωνε ένας από αυτούς "Φαντάζομαι τι γίνεται τη νύχτα που δεν υπάρχει καν η δυνατότητα οπτικής αναγνώρισης"...

'Ενα άλλο ζήτημα είναι το "Γιατί; ". Γιατί οι Τούρκοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα συλλογής πληροφοριών που συνήθως χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις στα τελευταία στάδια προετοιμασίας τους; Στον πρόσφατο πόλεμο στην Αμπχαζία, οι Γεωργιανοί πριν εξαπολύσουν την επίθεση χρησιμοποιούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα UAVs σε αποστολές τακτικής αναγνώρισης, ένα από τα οποία είχε καταρριφθεί από ρωσικό μαχητικό.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr


Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικό UAV πάνω από τη Χίο

Δημοσίευση από Nassos »

Θερμό εξάμηνο στα Ελληνοτουρκικά, όπως επιμένει να λέει η Ντορούλα...
Anonymous

Τουρκικό UAV πάνω από τη Χίο

Δημοσίευση από Anonymous »

Να πάει να κουρευτεί η γκαντέμω; Τελικά φταίνε τα ραντάρ μας, ή απενεργοποιημένη αεράμυνα ή Η μαλ... Α που μας δέρνει;

Athan
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 152
Εγγραφή: Τρί Δεκ 18, 2007 12:32 am
Επικοινωνία:

Τουρκικό UAV πάνω από τη Χίο

Δημοσίευση από Athan »

TOPOL-M έγραψε:Να πάει να κουρευτεί η γκαντέμω; Τελικά φταίνε τα ραντάρ μας, ή απενεργοποιημένη αεράμυνα ή Η μαλ... Α που μας δέρνει;


τα δυο πρωτα ειναι αποτελεσμα του τριτου...
Anonymous

Τουρκικό UAV πάνω από τη Χίο

Δημοσίευση από Anonymous »

Εγώ νομίζω το κακό ξεκινάει από Ντόρα και λοιπό συνάφι.

Athan
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 152
Εγγραφή: Τρί Δεκ 18, 2007 12:32 am
Επικοινωνία:

Τουρκικό UAV πάνω από τη Χίο

Δημοσίευση από Athan »

TOPOL-M έγραψε:Εγώ νομίζω το κακό ξεκινάει από Ντόρα και λοιπό συνάφι.


και αυτο αποτελεσμα του τριτου είναι... Εικόνα
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Τουρκικό UAV πάνω από τη Χίο

Δημοσίευση από yandr »

Η «ΕΑ&Α» πληροφορείται από έγκυρες πηγές πως η σύντομη υπέρπτηση της Χίου από τουρκικό Μη-επανδρωμένο Εναέριο Όχημα (UAV) στα τέλη Αυγούστου, αποτελεί επανάληψη ανάλογου περιστατικού προ διετίας στη Σάμο. Σε αμφότερα τα περιστατικά επρόκειτο για τακτικά UAV περιορισμένου μεγέθους και χαμηλού υψόμετρου πτήσης.

Εξαιτίας των χαρακτηριστικών αυτών, ο εντοπισμός δεν είναι δεδομένος από επίγεια ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, σε αντίθεση με όσα ισχύουν για UAV Μέσου Υψόμετρου, Μακράς Διάρκειας πτήσης (MALE) όπως τα ισραηλινής προέλευσης Heron. Οι υπερπτήσεις ήταν σύντομες, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει την πολιτική και νομική σημασία των παραβιάσεων της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Στο προηγούμενο περιστατικό, το UAV κατά πληροφορίες της «ΕΑ&Α» φωτογραφήθηκε από θερμική κάμερα Margot και ιχνηλατήθηκε από τους ηλεκτροπτικούς αισθητήρες συστήματος ASRAD-Hellas βλημάτων Stinger του Ελληνικού Στρατού. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη πως επρόκειτο για Τακτικό UAV (TUAV) Εγγύς Απόστασης (Close Range:CR) τύπου Gozcu της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) είτε σε αναπτυξιακή δοκιμή, είτε σε εκπαιδευτική πτήση.

...

Το Gozcu μπορεί να πραγματοποιήσει πτήση διάρκειας δύο ωρών με τηλεοπτική ή υπέρυθρη κάμερα βάρους 8kg, μεταβιβάζοντας απεικονίσεις από αποστάσεις μέχρι 50km και υψόμετρο μεγαλύτερο των 12.000ft (3.658m). Συγκριτικά, το βάρος φορτίου αισθητήρων του Heron είναι 250kg, η τακτική ακτίνα αποστολής 300km, η επιχειρησιακή οροφή υπερβαίνει τα 30.000ft (9.144m) και η μέγιστη διάρκεια πτήσης κυμαίνεται μεταξύ 20 και 45 ωρών. Το εκπέτασμα του Gozcu είναι 3,75m και το μήκος του 2,45m έναντι 16,6m και 8,94m αντίστοιχα του Heron. Αξίζει να επισημανθεί πως στο επιχειρησιακό υψόμετρο πτήσης τους, τα MALE UAV είναι αόρατα δια γυμνού οφθαλμού για επίγειους παρατηρητές, ενώ και ο εντοπισμός με ηλεκτροπτικά συστήματα απαιτεί την ανύψωση και περιστροφή τους σε ακριβή δεδομένα στόχου, εξαιτίας του στενού οπτικού πεδίου όταν εστιάζουν σε μακρινά αντικείμενα.

Είναι προφανές πως τα δύο περιστατικά ολιγόλεπτης υπέρπτησης δεν συνδέονται με απαιτήσεις συλλογής επιχειρησιακών πληροφοριών. Αυτές καλύπτονται είτε από δορυφορικές απεικονίσεις είτε από αεροσκάφη αναγνώρισης RF-4E, τα οποία μπορούν ακόμη και να παραμένουν σε τουρκικό ή διεθνή εναέριο χώρο. Τα UAV προορίζονται για επιτήρηση διαρκείας, με σκοπό την επιτέλεση τακτικών λειτουργιών όπως ο εντοπισμός στόχων πυροβολικού για τα TUAV, ή συλλογή πληροφοριών επιχειρησιακού επιπέδου για τα MALE UAV. Όσο για τις δυνατότητες εμπλοκής και κατάρριψης, τα UAV της κατηγορίας του Gozcu παρουσιάζουν ελάχιστη Διατομή Ραντάρ (RCS) και αμελητέο θερμικό ίχνος, οπότε δεν απομένει παρά ο οπτικός έλεγχος βολής βλημάτων και πυροβόλων.

Αμυντική γραμμή

Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες