Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11240
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από yandr »

Τα 90 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι δαπάνες για αποστολές αεροπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης κατά την τελευταία τριετία. Οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα 38,5 εκατ. ευρώ κατά το 2007, όταν τη χώρα έπληξαν οι μεγάλες πυρκαγιές, σχεδόν διπλάσιες από την προηγούμενη χρονιά, που ήταν 19,5 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, αν και οι φωτιές δεν ήταν τόσο πολλές, ξοδεύτηκαν 30,5 εκατ. ευρώ επειδή οργανώθηκαν περισσότερες εναέριες περιπολίες επιτήρησης των περιοχών. Οπως κι αν το μετρήσεις πάντως, και η πυρόσβεση και η επιτήρηση στοιχίζουν ακριβά.

*Ο πλέον δαπανηρός τύπος πυροσβεστικού αεροσκάφους είναι τα παλιά «Καναντέρ» (τύπου CL-215). Η αεροπορία υπολογίζει ότι στοιχίζει 9.685 ευρώ κάθε ώρα πτήσης, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται, εκτός από τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι εργατοώρες των τεχνικών που τα συντηρούν, οι μισθοί των πληρωμάτων και το κόστος μεταστάθμευσης σε περιφερειακά αεροδρόμια κατά τη θερινή περίοδο.

*Φθηνότερα κοστίζει κάθε ώρα πτήσης με τον νεότερο τύπο (CL-415),3.776 ευρώ.

*Τα ψεκαστικά τύπου PZL, που χρησιμοποιούνται και ως πυροσβεστικά, τιμώνται με 1.687 ευρώ ανά ώρα.

*Το «Grumman» 2.270 την ώρα.

*Το φθηνότερο είναι το «Τ-41», εκπαιδευτικό αεροσκάφος, που χρησιμοποιείται μόνο για επιτήρηση περιοχών. Είναι το μόνο που κάθε ώρα πτήσης του αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ.

Τα στατιστικά στοιχεία της αεροπορίας δείχνουν ότι κατά την τριετία 2006-2008 τα 90 εκατ. ευρώ που απορρόφησε η πυρόσβεση με εναέρια μέσα κατανεμήθηκαν ως εξής:

*Τα CL-415 πέταξαν 6.165 ώρες, κόστος 23,28 εκατ. ευρώ.

*Λιγότερες ώρες στον αέρα (5.549) έγραψαν τα CL-215, αλλά με υπερδιπλάσια επιβάρυνση, που άγγιξε τα 53 εκατ. ευρώ.

*Αρκετά χρησιμοποιήθηκαν τα PZL, αφού έφτασαν τις 3.404 ώρες, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Κόστος περί τα 10 εκατ. ευρώ. Περίπου 1,7 εκατ. στοίχισε η συνεισφορά του «Grumman» και περί τις 100 χιλιάδες οι περιπολίες των εκπαιδευτικών αεροσκαφών «Τ-41».

Ελευθεροτυπία
Su-35
Στρατηγός
Στρατηγός
Δημοσιεύσεις: 3648
Εγγραφή: Σάβ Απρ 26, 2008 8:32 pm
Τοποθεσία: Alpha Centauri
Ενδιαφέροντα: Τα πάντα όλα!
Επάγγελμα: Κατάσκοπος των εξωγήινων!
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από Su-35 »

Υπάρχει λύση.Beriev.



Anonymous

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από Anonymous »

Μακάρι να πάρουμε και τα Beriev μαζί με τα CL-414 θα είναι ο απόλυτος συνδυασμός ταχύτητα-οικονομία-αποτελεσματικότητα.

Τα Beriev σε 30-45 λεπτά θα μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και τα CL-414 θα τελειώνουν την δουλειά οικονομικά και αποτελεσματικά.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11240
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από yandr »

«Είμαστε η μοναδική μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας που παίρνει μέρος σε πραγματικό πόλεμο, την κατάσβεση πυρκαγιών. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη όταν αντιμετωπίζεις από αέρος μεγάλα πύρινα μέτωπα σε σχέση με την αναχαίτιση ενός Τούρκου πιλότου μαχητικού, εκεί η κατάσταση είναι συνήθως ελεγχόμενη.Αντιθέτως, στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική τα πράγματα ήταν ανεξέλεγκτα, κάθε φορά είχαμε μπροστά μας κι ένα καινούργιο πεδίο βολής... ».

Σαββατοκύριακο 29 και 30 Αυγούστου. Το πρώτο του μήνα που οι άνεμοι κόπασαν. Στην 355 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, παρ΄ όλα αυτά, στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα οι χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών παραμένουν σε επιφυλακή. Απέσπασαν τα δημόσια εύσημα για την αποτελεσματικότητα και την αυτοθυσία τους, τις ριψοκίνδυνες κατεβασιές τους από τα 3.000 πόδια, έως και ελάχιστα μέτρα από το φλεγόμενο έδαφος.

...

«Δύσκολη η φωτιά στην Αττική»

«Ήταν μία από τις μεγάλες φωτιές, από τις πιο καταστρεπτικές στην Αττική, όχι όμως και η μεγαλύτερη που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε ως πιλότοι. Στην Ηλεία πρόπερσι, για παράδειγμα, η καιγόμενη έκταση ήταν μεγαλύτερη. Ωστόσο τώρα οι συνθήκες κατάσβεσης ήταν αντίξοες: Το πρόβλημα ήταν το μέγεθος του μετώπου. Ήταν τέτοιο ώστε τα διαθέσιμα ιπτάμενα μέσα δεν επαρκούσαν. Επιπλέον οι ισχυροί άνεμοι έως και 5-6 Μπωφόρ παρεμπόδιζαν την ομαλή επαφή των αεροσκαφών με τη θάλασσα για την υδροληψία από Αλιβέρι και Σχινιά, αναταράξεις εξαιρετικά απότομες μας δυσκόλευαν και κατά τη ρίψη του νερού. Στην Ηλεία βρίσκαμε πιο εύκολα νερό κι απάνεμα μέρη για να το ρίξουμε. Εδώ έπρεπε να στοχεύουμε σε συγκεκριμένα, μικρότερης έκτασης, σημεία, όπου έπνεαν καθοδικά και ανοδικά ρεύματα, τα οποία επηρέαζαν πάρα πολύ τον έλεγχο του αεροσκάφους. Με λίγα λόγια, το αεροπλάνο πήγαινε όπου αυτό ήθελε! «Βαρύ κι ανθυγιεινό επίδομα πάντως δεν παίρνουμε! », λέει χαμογελαστός.

«Δεν νιώθουμε ήρωες... »

Εννέα χρόνια στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, με 1.000 ώρες πτήσεων σε κατασβέσεις πυρκαγιών, ο εκπρόσωπος των νεώτερων χειριστών, ο 34χρονος Αγρινιώτης σμηναγός Φωκίων Βακράκος (πατέρας ενός κοριτσιού) είναι ένας από τους μαχητές της 355 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο επίπονο τετ-α-τετ των οκτώ Canadair CL 215 με τις φλόγες, στο πρωτοφανές για την Αττική τετραήμερο, από 21 έως και 24 Αυγούστου, ο ίδιος και άλλοι 39 συνάδελφοί του πραγματοποίησαν συνολικά 80 πτήσεις, διάρκειας 232 ωρών, με 953 ρίψεις νερού, βάρους 6 τόνων η καθεμία. Με περίπου 15 ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του το διάστημα αυτό, σε δύο καθημερινές εναέριες εξόδους του, κινήθηκε κυρίως πάνω από τη Νέα Μάκρη.

ΤΑ ΝΕΑ
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11240
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από yandr »

Το επιτακτικό αίτημα των ιθυνόντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολεμικής Αεροπορίας να υπάρξει άμεση αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης επανέφερε στην επικαιρότητα το τραγικό συμβάν της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου ΡΖL στην Κεφαλλονιά, που στοίχισε τη ζωή του Στέργιου Κωτούλα.

Ο σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, πατέρας δύο παιδιών, βρήκε τραγικό θάνατο την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν το αεροσκάφος του χτύπησε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, σε μια από τις επικίνδυνες καθόδους που πραγματοποίησε κατά την κατάσβεση της πυρκαϊάς στην περιοχή Κατελειός.

Η πτώση του πολωνικής κατασκευής πυροσβεστικού αεροσκάφους ήρθε να προστεθεί στον μακρό κατάλογο των απωλειών πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών της χώρας. Ο 55 ετών σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο 19ος πιλότος εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης που έχασε τη ζωή του από το 1974 ως σήμερα.

Την ίδια στιγμή στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος ζητούν εκ νέου να εξεταστεί το αίτημά τους για την αντικατάσταση των συγκεκριμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών, καθώς πέραν των άλλων, όπως υπογραμμίζουν, το κόστος συντήρησης έχει καταστεί απαγορευτικό. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, η συντήρηση των πεπαλαιωμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών κοστίζει 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, «δίχως ουσιαστικά να προσφέρουν σημαντικά πράγματα στο έργο της δασοπυρόσβεσης».

ΤO BHMA
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11240
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από yandr »

Επί σειρά ετών διεξάγεται ένα απίστευτο «πάρτι εκατομμυρίων» πάνω στην καμένη Ελλάδα. Περί τα 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ πληρώνουν κάθε χρόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι για την ενοικίαση πυροσβεστικών εναέριων μέσων, χωρίς ωστόσο κάθε φορά να αποφεύγεται το χειρότερο.

...

Τα νούμερα που πληρώνει κάθε χρόνο το Ελληνικό Δημόσιο είναι άκρως ενδεικτικά: Μόνο για τη μίσθωση τεσσάρων ελικοπτέρων αμερικανικής κατασκευής καταβάλλεται το αστρονομικό ποσόν των 16.600.000 ευρώ! Ενώ παράλληλα είναι αρκετά μεγάλη η διαφορά σε σχέση με τα ρωσικά ιπτάμενα μέσα.Το μεγαλύτερο ελικόπτερο πυρόσβεσης στον κόσμο -το ρωσικό- με κάδο νερού χωρητικότητας 15 τόνων, κοστίζει 2.100.000 ευρώ ανά έτος, δηλαδή περίπου το μισό από ό, τι το αμερικανικό ελικόπτερο, παρότι το ρωσικό μεταφέρει τριπλάσια ποσότητα νερού από το αμερικανικό!
Επίσης, το ενοίκιο για τα μικρότερα, επίσης ρωσικής κατασκευής, ελικόπτερα τα οποία έχουν ικανότητα μεταφοράς 3,5 με 4 τόνους νερού, δηλαδή ελάχιστα μικρότερη από εκείνη των αμερικανικών, ανέρχεται σε 800.000 ευρώ για κάθε έτος, δηλαδή περισσότερο από πέντε φορές φθηνότερα από ό, τι τα αμερικανικά ελικόπτερα S-64Ε που κάθε ώρα πτήσης τους στοιχίζει περί τις 27.000 ευρώ, νούμερο που μάλλον αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ!

διπλωματία
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11240
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από yandr »

Νομίζω παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το κόστος πτήσης κάθε μέσου και η επιλογή ανάμεσα στην αγορά και την ενοικίαση πυροσβεστικών αεροσκάφων και ελικοπτέρων.
ΣΤΕΜΑ

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από ΣΤΕΜΑ »

Φίλε μου, ένας συνδυασμός 16 CL - 415, και 4 BERIEV θα ήταν το ιδανικότερο. Τα 415 με την ακρίβεια βολής τους και την εξαιρετική ικανότητα ελιγμών σε στενό περιβάλλον, και τα BERIEV με την ταχύτητα και τον όγκο νερού που κουβαλάνε.

Nosotromos
Λοχίας - Έφεδρος
Λοχίας - Έφεδρος
Δημοσιεύσεις: 79
Εγγραφή: Παρ Φεβ 05, 2010 2:34 pm
Τοποθεσία: 69
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από Nosotromos »

Έλεος με τόσα λεφτά μισθώνεις 5000+ άτομα για λογαριασμό δασοπροστασίας και σου περισσεύει έως και το 50% των χρημάτων για να σπαταλήσεις σε εξειδικευμένα μέσα πυρόσβεσης. Μήπως η λογική την πρόληψης είναι η λύση και όχι η λογική του "δεν έχω ιδέα τι ανάβει πότε που αλλά μπορεί να το σβήσω γρήγορα"; Αν ψηφιστει και νομος που να λέει εμπρησμός (ακόμα και ο ηθικός αυτουργός - εγκέφαλος) = ισόβια (αν και προτιμώ τον αποκεφαλισμόΕικόνα) θα το σκεφτεί 2 φόρες ο κάθε κανίβαλος πρώτου κάψει οτιδήποτε.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11240
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από yandr »

yandr έγραψε:
Τα 90 εκατ. Ευρώ άγγιξαν οι δαπάνες για αποστολές αεροπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης κατά την τελευταία τριετία. Οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα 38,5 εκατ. Ευρώ κατά το 2007, όταν τη χώρα έπληξαν οι μεγάλες πυρκαγιές, σχεδόν διπλάσιες από την προηγούμενη χρονιά, που ήταν 19,5 εκατ. Ευρώ.

...

*Το «Grumman» 2.270 την ώρα.


Αποσύρονται τα 11 ψεκαστικά Ag-Cat Grumman λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας...
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11240
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από yandr »

Να και ο λογαριασμός από τις πυρκαγιές. Από την κατάσβεσή τους για την ακρίβεια.

Πάνω από 40 εκ. Ευρώ κόστισε στις Ένοπλες Δυνάμεις η συμβολή τους στην κατάσβεση 122 πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι. Η αποτίμηση της Κοινωνικής αυτής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης από τα Γενικά Επιτελεία.

Συγκεκριμένα το συνολικό κόστος της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου έφθασε φέτος τα 40.375.000 ? εκ των οποίων 1.380.000 ? βάρυναν το ΓΕς,345.000 ? το ΓΕΝ και 38.650.000 ? το ΓΕΑ. Συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην κατάσβεση 122 πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις η κάθε πυρκαγιά κόστισε κατά μέσο όρο πάνω σχεδόν 330.000 ευρώ! Σε αυτό πρέπει να προστεθεί όσον αφορά την το κόστος της κατάσβεσης η συμμετοχή της Πυροσβεστικής - που είναι σημαντική - της ΕΛΑς, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων - κρατικών και ιδιωτικών- και εθελοντών. Και όλα αυτά πέραν του κόστους από τις ζημιές αυτές καθ αυτές...

Ο Στρατός Ξηράς διέθεσε 2.353 στελέχη, το Πολεμικό Ναυτικό 235 και η Πολεμική Αεροπορία 558 ιπταμένους και τεχνικούς καθώς και 69 στελέχη προσωπικό εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν 949 εξόδους,3.402 ώρες πτήσης και έκαναν 8.201 υδροληψίες. Αντίστοιχα, τα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς πραγματοποίησαν 172 ώρες πτήσης για κατάσβεση.

Παράλληλα για τον σκοπό της πρόληψης των πυρκαγιών διατέθηκαν για επιτήρηση 1.514 στελέχη και 717 οχήματα Του Στρατού Ξηράς,820 στελέχη και 241 μέσα του Πολεμικού Ναυτικού Και 629 στελέχη και 313 οχήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ διατέθηκαν επιπλέον για επιτήρηση 33 αεροσκάφη από το ΓΕΑ.

πηγή
Άβαταρ μέλους
amomos2
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 17, 2011 6:11 pm
Επικοινωνία:

Αεροπυρόσβεση υψηλού κόστους

Δημοσίευση από amomos2 »

Ποτε προβλεπεται η αγορα καινουργιων αεροσκαφων γιατι τα 215 ειναι αρκετα παλια και με Μεγαλο κοστος πτησης?
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες