Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Xander_512
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Δευ Σεπ 28, 2020 9:27 pm
Επικοινωνία:

Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Δημοσίευση από Xander_512 »

Καλησπέρα παιδιά, είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου και έχω ένα τεράστιο δίλημμα όσον αφορά τις σπουδές μου και τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Σε μόλις λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσω αιτήσεις σε ορισμένα Ολλανδικά και Σουηδικά πανεπιστήμια που με ενδιαφέρουν.

Έχω έρθει σε επικοινωνία με τα πανεπιστήμια και υπερκαλύπτω τα κριτήρια σχεδόν όλων τους. Αυτό σημαίνει ότι έχω, ουσιαστικά, εγγυημένη εισαγωγή σε ένα από τα πανεπιστήμια που με ενδιαφέρουν στο εξωτερικό.

Σκεφτόμουν πως αν κάτσω να κάνω το στρατιωτικό πριν τις σπουδές ίσως τα βρω σκούρα έξω, διότι οι απαιτήσεις στα προγράμματα που κοιτάω έχω ακούσει πως είναι τεράστιες, και σε σχετικά θέματα με τον στρατό πολλοί λένε πως χάνεις εύκολα ενδιαφέρον για τις σπουδές σου κατά τη θητεία. Ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, έχω ακούσει επίσης ότι δυσκολεύουν απότομα οι επιστημονικές σπουδές διότι χάνεις επαφή με το αντικείμενο στον στρατό.

Από την άλλη πλευρά, μετά το προπτυχιακό μου θέλω να συνεχίσω μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό επίσης, μιας και θέλω να ειδικευτώ στην έρευνα των βιομοριακών επιστημών και να διαμείνω μόνιμα στο εξωτερικό. Δεν ξέρω έχοντας ήδη αρχίσει σπουδές στο εξωτερικό πόσο εφικτό θα ήταν για κάποιον να αφήσει πίσω έρευνες και ακαδημαικές ευκαιρίες για να γυρίσει στην Ελλάδα για το στρατιωτικό του.

Συνεπώς, θα έβγαζε μεγαλύτερο νόημα να κάνω το στρατιωτικό μου πριν φύγω μόνιμα για εξωτερικό. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι ορισμένα από τα πανεπιστήμια στα οποία κάνω αιτήσεις δεν δέχονται αναβολή σπουδών, οπότε ένα σενάριο είναι ότι αν πάω για τη θητεία μου ενδέχεται να χάσω τη θέση μου σε κάποια πολύ αξιόλογα πανεπιστήμια της Σουηδίας ή της Ολλανδίας. Κάποια άλλα δεν έχουν τέτοιον περιορισμό από την άλλη.

Τέλος, έχω ακούσει για το ενδεχόμενο των συνεχών αναβολών της θητείας μέχρι τη δυνατότητα εξαγοράς. Ποια η γνώμη σας πάνω σε αυτό; Θα άξιζε να το κοιτάξω για την περίπτωσή μου;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Δευ Σεπ 28, 2020 9:44 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11204
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Δημοσίευση από Nassos »

Αν κάνεις τη θητεία πριν τις σπουδές θα σου φύγει ένα βάρος πάνω από το κεφάλι σου και δεν θα σκέφτεσαι συνέχεια την εκκρεμότητα που έχεις αφήσει πίσω.

Αντί να τρέχεις με Στρατολογίες-Αστυνομίες-Πρεσβείες μέχρι τα 33 για την εξαγορά, πήγαινε τώρα και κλείσε το κεφάλαιο θητεία.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11241
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Δημοσίευση από yandr »

Αναβολή και εξωτερικό εφόσον έχεις στρωμένες σπουδές. Μην το σκέφτεσαι καν.

Ετσι και προχωρήσουν τα πράγματα όπως τα προδιαγραφεις, έτσι και αλλιώς δεν θα επιστρέψεις ποτέ γιατί δεν θα βρεις δουλειά που να σε ενδιαφέρει και να σε πληρώνει.

Οπότε ρίξε μια ματιά στις πληροφορίες για μόνιμους κατοίκους εξωτερικού και εξαγορά θητείας .

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος yandr την Τρί Σεπ 29, 2020 12:18 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ypodiopos19

Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Κατα τη γνωμη μου, αν υπαρχει ευκολος τροπος να βρεις τους 12 μηνες να υπηρετησεις πριν φυγεις, ειναι ενδιαφερουσα διεξοδος, αν θεωρεις οτι εισαι αρκετα ωριμος για να το δεις χαλαρα και να περασεις καλα χωρις να ξεχασεις αυτα που ηξερες... Αλλα σε καμια περιπτωση δεν θα θυσιαζα ενα καλο πανεπιστημιο η μια αιτηση που δεν παιρνει αναβολη, προκειμενου να παω στρατο στα 18... Πολυ απλα δεν αξιζει τον κοπο.

Με τα σημερινα δεδομενα (εχει σημασια αυτο που λεω γιατι ολα αυτα μπορει να αλλαξουν... ), αν φυγεις στα 18, τοτε στα 29-30 θα εχεις καθαρισει απο το στρατο ως μονιμος κατοικος εξωτερικου, με δεδομενο οτι θα μεινεις μονιμα εξω μεχρι τοτε... Δε μου φαινεται καθολου απιθανο, αν σκεφτεις π. Χ.4-5 χρονια σπουδων,1 χρονο πρακτικη και 4-5 χρονια δουλειας. Στο μεταξυ μπορει να σε καλεσουν στο τελος της αναβολης σπουδων κατα τα 28, αλλα ειναι σχετικα ευκολο να παρεις 1-2 χρονια ακομα αναβολη προκειμενου να βγεις μονιμος κατοικος εξωτερικου στα 11 χρονια... Ειδικα αν εισαι γιατρος ή μηχανικός, ειναι δεδομενο... Με τα σημερινα παντα ισχυοντα. Ακομα και ανυποτακτος να βγεις (το οποιο εχει νομικες συνεπειες που πρεπει να γνωριζεις) για 1-2 χρονια, δεν ειναι τοσο τραγικο, αν μετεπειτα βγεις μονιμος κατοικος εξωτερικου...

Γενικα, οταν αναβαλλεις κατι για το μελλον υπαρχει ενα ρισκο με πολλες πλευρες που παιρνεις, δεδομενου οτι οι νομοι και οι συνθηκες αλλαζουν. Αλλά και το να θυσιάσεις ένα καλό πανεπιστήμιο για να πας φαντάρος, δε βλέπω μακροπρόθεσμα γιατί μπορεί να είναι κέρδος... Οποτε η δικη μου συμβουλη ειναι την αποφαση να την παρεις μονος σου, μετρώντας όλες τις παραμετρους... Επισης υπαρχει και το ενδεχομενο να υπηρετησεις αμεσως μετά το τελος των σπουδών... Γνωρίζω οτι στην πραξη ειναι δυσκολο να πάρεις την απόφαση εκείνη την ώρα, αλλά κοιτώντας πίσω μετά από χρόνια, δε νομίζω οτι κανένας χάθηκε επειδή πήρε ένα χρόνο διάλειμμα από την καριέρα του για να πάει στρατό.

didaktor

Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Δημοσίευση από didaktor »

Συμφωνώ απόλυτα με yandr. Εφόσον έχεις θέση σε καλό πανεπιστήμιο που σε ενδιαφέρει, μην το ρισκάρεις. Κανείς δεν σου εγγυάτε ότι θα πάρεις την θέση σε ένα χρόνο ξανά. Εξωτερικό μένω και ασχολούμαι με έρευνα και βλέπω τι ανταγωνισμός παίζει.

Όπως και να έχει πολλά συγχαρητήρια για την θέση και εύχομαι καλή σταδιοδρομία! Τόσο η Σουηδία, όσο και η Ολλανδία έχουν πολύ καλό σύστημα στην έρευνα με πολλές ευκαιρίες για όποιον το παλέψει.

Xander_512
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Δευ Σεπ 28, 2020 9:27 pm
Επικοινωνία:

Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Δημοσίευση από Xander_512 »

Όσο περισσότερο σκέφτομαι το θέμα, τόσο πιο δύσκολη μου φαίνεται η απόφαση. Ωστόσο με ενθαρρύνει πολύ το γεγονός πως βλέπω συνοχή στις απόψεις στο forum και αυτό με διευκολύνει να πάρω αποφάσεις ζυγίζοντας κάποια επιχειρήματα. Με μία δεύτερη ματιά, ναι, πράγματι δεν είναι ιδιαίτερα σοφή επιλογή να αφήσω ένα καλό ενδεχόμενο σπουδών για το στρατιωτικό, ιδίως εφόσον μπορεί να γίνει και άλλη στιγμή (/ή και καθόλου). Το μόνο που με φοβίζει είναι ότι θα το βρω μπροστά μου, και δεν ξέρω τι είδους προβλήματα θα μπορούσε να μου δημιουργήσει αυτό. Βέβαια υπάρχει και η λύση που πρότεινε και ο ypodios19 του να δηλώσω μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και να πάρω απανωτές αναβολές. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κάνω μία έρευνα στο τι παίζει με τους ανυποταξίες εξωτερικού / μόνιμους κατοίκους εξωτερικού. Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο του να υπηρετήσω μετά το πτυχίο. Βέβαια αυτό δεν μου φαίνεται τόσο ρεαλιστικό διότι έξω συνήθως σου στρώνουν τον δρόμο κατευθείαν για πολύ καλές δουλειές ή μεταπτυχιακά, και αν βρεθώ σε τέτοια θέση ξέρω ότι δεν παίζει να γυρίσω για να πάω φαντάρος και να αφήσω τέτοια ευκαιρία. Έτσι πρέπει να δω μάλλον και την ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί τώρα. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας! Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να κάνω μία έρευνα για το θέμα μονίμων κατοίκων εξωτερικού!
Darth

Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Δημοσίευση από Darth »

Άκου να δεις. Ο στρατός όπως είναι σήμερα είναι ένα μεγάλο χάσιμο χρόνου για έναν παραγωγικό άντρα 18-28 χρονών. Δεν είναι ότι δεν θα μάθεις και τίποτα, απλά αυτά που προσφέρει δεν είναι "value for money" για τον χρόνο που θυσιάζεις (μερικοί θέλουν να γίνει και 12μηνο! Εικόνα).
Από τι στιγμή που είσαι 1000% σίγουρος πως θα την κάνεις για σπουδές έξω πήγαινε κανονικά να σπουδάσεις και μη σε πολυνοιάζει ο στρατός.
Αν δεν είσαι σίγουρος τελικά ότι θα φύγεις καλύτερα μπες στα 18 να ξεμπερδεύεις μια και καλή.

Φυσικά μπορείς να μπεις μόλις τελειώσεις σπουδές στο εξωτερικό. Εγώ αυτό θα έκανα. Καταλαβαίνω ότι να γυρνάς πίσω στην ελλάδα στο τέλος του πτυχίου, τη στιγμή που μπορεί να σου ανοίγονται νέες πόρτες και ευκαιρίες δεν είναι εύκολο. Εγώ στη μονάδα μου είχα δυο τρια παιδιά που είχαν κάνει σπουδές εξωτερικό και γύρισαν στα 23 για να κάνουν τη θητεία τους και γενικά ήξερα και άλλα άτομα στη μεραρχία που ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ήρθαν να υπηρετήσουν κανονικά.

Υπάρχει και η περίπτωση της εξαγοράς όπως σου είπαν τα παιδιά πιο πάνω αλλά εγώ προσωπικά δεν θα άντεχα τη μανούρα και το άγχος. Μέχρι να φτάσεις 33 μπορεί να έχουν αλλάξει όλα.
Εν κατακλείδι προτείνω να πας για σπουδές και να γυρίσεις στα 23 για θητεία. Ούτε πολύ μεγάλος θα είσαι για στρατό ούτε μεγάλος ώστε να αποκλειστείς τελείως από κάποια επαγγελματική ευκαιρία. Όταν μια πόρτα κλείνει μια άλλη ανοίγει.

Τέλος θα ήθελα να πω, πως η θητεία όσο άσκοπη και χάλια να είναι, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής (9μηνών) προς όλους αυτούς που έχυσαν το αίμα τους στου αγώνες του έθνους και της παγκόσμιας ελευθερίας ώστε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι και νέοι άνθρωποι σαν εμένα και εσένα να μπορούν να πάνε να σπουδάσουν και να ζήσουν χωρίς τους περιορισμούς του παρελθόντος σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Υ. Γ οι αιτήσεις για σπουδές το 2021 γίνονται από φέτος; Γιατί σκεφτόμουν για ολλανδία αλλά δεν το πολυέψαξα

Xander_512
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Δευ Σεπ 28, 2020 9:27 pm
Επικοινωνία:

Θητεία και Προπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού

Δημοσίευση από Xander_512 »

Ναι, οι αιτήσεις ανοίγουν Οκτώβριο (15 αν δεν κάνω λάθος) στην Ολλανδία για το ερχόμενο έτος. Έτσι είναι στις περισσότερες χώρες εντός της ΕΕ αν δεν κάνω λάθος (Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι σίγουρο πως είναι αυτήν την εποχή). Έχεις χρόνο βέβαια μέχρι την τελική προθεσμία, αν και δεν θα περίμενα να φτάσει η τελευταία στιγμή στην θέση σου. Μπορεί να εμφανιστούν εμπόδια τα οποία δεν προλαβαίνουν να λυθούν αν δεν έχεις χρόνο μπροστά σου. Ευχαριστώ πολύ για την συνεισφορά στην συζήτηση, θα το εξετάσω εκτενέστερα και αυτό το σενάριο, του να υπηρετήσω κατευθείαν μετά το πτυχίο, αν και είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο μέχρι στιγμής Εικόνα
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης