Η Σταδιοδρομία μου ως αξιωματικός εμπορικού ναυτικού ξεκινά από τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού (αεν). Μετά την επιτυχημένη φοίτησή μου θα αποκτήσω το πτυχίο πλοιάρχου γ (ανθυποπλοιάρχου) ή μηχανικού γ΄. Η εισαγωγή μου στις αεν μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή μου στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις λυκείων ή τεε καθώς και με τη βαθμολογία της γ΄λυκείου. Ανάμεσα στις βασικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή μου σε αεν είναι να είμαι κάτοχος απολυτηρίου λυκείου (ή ισότιμου σχολείου ή τριετούς κύκλου σπουδών ναυτικού και ναυτιλιακού τομέα β΄ κύκλου σπουδών τεε), να μην έχω συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας μου και να γνωρίζω κολύμβηση.
Οι ναυτικές ακαδημίες:
Στην Ελλάδα υπάρχουν 10 αεν, οι 6 είναι για πλοιάρχους (σε πρέβεζα, κεφαλονιά, κύμη ευβοίας, σύρο, ύδρα και οινούσσες), η μία για μηχανικούς (χίο)και οι 3 μικτές, δηλαδή για πλοιάρχους και μηχανικούς (σε αττική, θεσσαλονίκη και χανιά). Σε όλες τις σχολές οι σπουδαστές είναι και από τα δύο φύλα.
Η ζωή μου στην ακαδημία:
Η φοίτησή μου στις αεν είναι δωρεάν και είναι τετραετής. Τα δύο πρώτα χρόνια χωρίζονται σε 4 εξάμηνα, οπότε γίνεται εναλλακτική θητεία, δηλαδή: στην αεν για 6 μήνες, σε πλοίο για 6 μήνες, πάλι στην αεν για 6 μήνες και πάλι σε πλοίο για 6 μήνες. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι αποκλειστικά στην αεν.
Η διαμονή στην αεν ασπροπύργου αττικής είναι εξωτερική, ενώ στις άλλες αεν παρέχεται δωρεάν, εκτός εάν επιθυμώ να διαμένω εκτός. Στη διάρκεια των δύο 6μήνων θαλάσσιων υπηρεσιών στο πλοίο θα αμείβομαι, (οι ελάχιστοι καθαροί μισθοί είναι 630 ευρώ και 1.070 ευρώ για πρωτοετείς και δευτεροετείς αντίστοιχα), ενώ μετά την αποφοίτησή μου θα είμαι πλέον ανθυποπλοίαρχος και μηχανικός γ΄. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζω ότι μπορώ να γίνω υποπλοίαρχος ή μηχανικός β΄ σε ηλικία 28-29 χρόνων και πλοίαρχος ή μηχανικός α΄ σε ηλικία 32-33 χρόνων.
Oι απολαβές μου μετά την αποφοίτηση:
Οι ελάχιστες αμοιβές των αξιωματικών στο πλοίο που θα υπηρετώ, ορίζονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά οι πραγματικές όμως που ισχύουν στην αγορά είναι υψηλότερες. Αξίζει να συγκρίνω τους παρακάτω ενδεικτικούς μισθούς, που λίγο πολύ επικρατούν σήμερα στην αγορά, με τους στεριανούς μισθούς στη χώρα μας.
Τι πρέπει να γνωρίζω:
Φορτηγά πλοία (σε ευρώ ανά μήνα υπηρεσίας στο πλοίο)
ειδικότητα καθαρός μισθός
πλοίαρχος 7.250
υποπλοίαρχος 5.600
ανθυποπλοίαρχος 3.500
μηχανικός α΄ 7.100
μηχανικός β΄ 5.600
μηχανικός γ΄ 3.500
Πετρελαιοφόρα πλοία (σε ευρώ, ανά μήνα υπηρεσίας στο πλοίο)
ειδικότητα καθαρός μισθός
πλοίαρχος 8.300
υποπλοίαρχος 6.800
ανθυποπλοίαρχος 4.300
μηχανικός α΄ 8.000
μηχανικός β΄ 6.800
μηχανικός γ΄ 4.300
Η Υπηρεσία διαρκεί τουλάχιστον 7 μήνες για τα φορτηγά πλοία και 6 μήνες για τα πετρελαιοφόρα πλοία.