PostgradUK έγραψε:Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Διάβασα ότι μέχρι να βγει κάποιος ανυπότακτος εξωτερικού πρέπει να περάσουν δύο χρόνια. Μέχρι τότε πως μπορώ να ταξιδεύω από UK- Ελλάδα; Ισχύει ακόμα η συνθήκη του Σένγκεν;
Επίσης, οι έλεγχοι που γίνονται στο UK καθώς εισέρχεσαι στη χώρα (σκανάρεις το διαβατήριο-στην Ελλάδα απλά κάποιος ρίχνει μια κλεφτή ματιά) μπορούν να σου προκαλέσουν πρόβλημα;
(Όποιος γνωρίζει ας απαντήσει το ξέρω πως είναι κουραστικό, αλλά είναι δύσκολο να ανατρέξει κανείς σε παλιότερες συνομιλίες)
Καταρχήν η συνθήκη του Σενγκεν δεν ισχύει με την Βρετανία γιατί ποτέ δεν υπήρξε μέλος της συνθήκης. Παρόλα αυτά για χρόνια και χρόνια δεν είχα πρόβλημα και ταξίδευα μονο με την ταυτότητα μετά Βρετανίας και Ελλάδας σε απευθείας πτήσεις ως ανυποτακτος εξωτερικού. Το πρόβλημα αν θα το έχεις, αυτό θα γίνει στην Ελλάδα όχι στην είσοδο στην Βρετανία.
Το μονο πρόβλημα που θα έχεις είναι να ατυχησεις με το Brexit και τι κανόνες θα ισχύσουν για πολίτες ΕΕ που θελουν να παραμείνουν στην Βρετανία. Αν ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες με το να πάρεις υπηκοότητα ή μόνιμη διαμονή εκεί, αν έχεις ποινη φυλάκισης, ακόμη και αν είναι με αναστολή, τότε απορριπτουν την αίτηση σου. Αν έχει γίνει στρατοδικείο μπορεί να ατυχησεις, αλλά πιο πιθανόν το βλέπω να πάρεις άδεια διαμονής στη Βρετανία πρώτα παρά να γίνει στρατοδικείο στην Ελλάδα νωρίτερα.
Σου επιβλήθηκε το πρόστιμο εξωτερικού; Προέβησαν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων; Π. Χ μπορούν να κατασχέσουν χρήματα από λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό που ανήκουν στο όνομά σου;
Πάντως έτσι πως το βλέπω φαίνεται κάτι πάρα δύσκολο, σου δημιουργούν αρκετά προβλήματα.
Ναι μου ριξαν το πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή από το στρατοδικείο. Ναι μου στελναν επιστολές για κατασχέσεις συν προσαυξήσεις αλλά δεν είχα τίποτα στο όνομά μου. Τον λογαριασμό τραπέζης στο εξωτερικό δεν έχουν δικαιοδοσία να στον αγγίξουν για τέτοια θέματα.
Όλα εξαρτώνται από το στρατολογικό γραφείο και τον φόρτο εργασίας του στρατιωτικου εισαγγελέα. Στην αρχή περνούσε καμία βόλτα κανένας αστυνομικός απο τους γονείς μου. Πιο πολύ για βόλτα γιατί ηταν γνωστοί μας, τωρα δεν νομίζω να έχουν αστυνομικούς να ασχολούνται με τέτοια. Δική είχα μετά απο σχεδον 15 χρόνια!
Σε 5 χρόνια παίρνεις μόνιμη άδεια διαμονής στην Αγγλία και μετα υπηκοότητα και διαβατήριο.
Καλημερα μερικες απορειες σχετικα με τον γιο μου. Πριν 2 μερες εμαθα απο το αδερφο μου στην Ελλαδα οτι ηρθε φυλλο καταταξης για τον γιο μου για τις 11/7/2017. Ειμαστε οικογενεια που μετακομισε εξωτερικο -Ουγγαρια- το 2011. Ο γιος μου ειναι στο δευτερο ετος Λυκειου. Ειναι μελος τριτεκνης οικογενειας. Προσπαθησα να επικοινωνησω με την στρατολογια αλλα δεν απανταει κανενας στα τηλεφωνα που εχω αρκετα και θα προσπαθησω παλι. Μιλησα με πρεσβεια και με κατατοπισε καπως. Οι ερωτησεις και απορειες ειναι οι εξης. Επειδη ειναι περιορισμενο το χρονικο διαστημα και επειδη ειναι καλοκαιρι μεχρι να συλλεξουμε τα εγγραφα (σχολειο, σφραγιδα χαγης, μεταφρασεις κλπ) αν και διαβασα οτι αιτηση κανης μετα τα 18 σε αναρτηση σελιδας στρατολογιας ποσο χρονο εχουμε για να μην ειμαστε εκπροθεσμοι; Το παιδι εχει δυσλεξια (επιβεβαιωμενη μεσω σχολειου) μπορει να παρει 2 χρονια επιπλεον; Επισης το παιδι εχει πολλα προβληματα υγειας (σπαστικη πλατυποδια - εχει κανη μια διορθωτικη εγχειρηση κοκκαλα του ενος πιο επιβαρημενου πελματος αλλα θα ακουλουθησουν κι αλλες γιατι ειναι υπο παρακολουθηση απο το νοσοκομειο). Επεισης εχει περιορισμενους - κοντους-αχιλειους τενοντες σε συνδυασμο με την πλατυποδια μπορει να περπατησει η να σταθει για περιορισμενα διαστηματα. Επισης λογω αυτης της δυσκολιας εχει παρουσιαση απο πολυ μικρος ελαφρα σκολιωση στην σπονδυλικη. Επισης αλλεργικες αντιδρασεις σε βαθμο ασθματος αν δεν αντιμετωπιστουν εγκαιρα. Η επομενη ερωτηση ειναι οτι πρεπει να ταξιδεψουμε στην Ελλαδα για να ελενχο απο Ιατρο; Δεν κανουν επισημα εγγραφα νοσοκομειου απο εδω για πληρη απαλλαγη λογω υγειας; Επισης το παιδι διαθετει ταυτοτητα Ουγγαριας, σχολικη ταυτοτητα, ταυτοτητα διαμονης, ευρωπαικη καρτα της χωρας κλπ. Φυσικα Ουγγρικη υπηκοοτητα. Εαν παρη αναβολη εως τα 21 και 2 για την δυσλεξια θα εχει 10 χρονια μονιμος κατοικος εξωτερικου. Τι επιπλεον (εκτος απο τα ιατρικα αν πρεπει να ταξιδεψουμε Ελλαδα-πολυ δυσκολο με τις αδειες εργασιας και υποχρεωσεις) μπορουμε να κανουμε για ενα χρονο ακομη αναβολη ωστε να συμπληρωση τα 11 χρονια ΜΚΕ; Ευχαριστω για τον χρονο σας
Καλησπέρα παιδιά. Έχω ψάξει αρκετά στο φόρουμ και δεν βρήκα απάντηση σε αυτό που με ενδιαφέρει. Εδώ και 3 μήνες εργάζομαι στο ΗΒ και τον Αύγουστο σκέφτομαι να έρθω Ελλάδα. Η αναβολή μου έληξε 1-2 βδομάδες αφού έπιασα δουλειά. Από ότι κατάλαβα είναι αρκετά νωρίς για να βγω ανυπότακτος εξωτερικού. Θα έχω κάποιο πρόβλημα αν έρθω Ελλάδα μέσω σέγκεν; Επίσης, υπάρχει περίπτωση να μην μου επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα όταν φύγω (είτε μέσω σέγκεν είτε απευθείας για ΗΒ) ; Μπορώ να έχω κάποια έγγραφα μαζί μου που να με γλιτώσουν απο το π. Χ να χάσω την πτήση μου; Ευχαριστώ πολύ!
Γεια χαρα.Καταρχας απο προσωπικη μου εμπειρια αν εχεις καπου προβλημα θα ειναι κατα την εξοδο. Γενικα αν πετας προς Σενγκεν δεν ελεγχουνε και πολυ. Θα εισαι αρκετα ατυχος αν σε σταματησουνε.
Το μονο χαρτι που θα σε σωσει αν σε σταματησουνε ειναι καποιο επισιμο χαρτι απ'το προξενειο η' την στρατολογια. Τιποτα αλλο δεν σε καλυπτει...
Παντως αν και δεν ειμαι ειδικος στο θεμα μου φενεται αν δεν σε εχουνε καλεσει και εχεις αποτυχει να παρουσιαστεις δεν εισαι ανυποτακτος ακομα οποτε δεν θα εχεις προβλημα...
Αλλα καλυτερα να περιμενεις απαντηση απο τα παιδια στο φορουμ που εχουνε πιο πολυ εμπειρια!
Τα χαρτιά από Αγγλία δεν θα σε βοηθήσουν πολύ, γιατί μένεις για πολύ μικρό διάστημα έξω κι έτσι δεν θα σε αφήσουν να φύγεις γιατί δεν είσαι ανυποτακτος εξωτερικού ακόμα.
Ήρθε κανένα χαρτί σπίτι σου για ανυποταξία; Μπορεί να μην σε έχουν περάσει στο σύστημα καν ως ανυποτακτο, δημόσιο, παίρνουν χρόνο όλα αυτα.
Όπως είπε και ο προηγούμενος, για Σενγκεν μόνο αν ατυχησεις και πέσεις σε έλεγχο θα σου απαγορεψουν την έξοδο. Αν κι εγώ πήγαινα και Αγγλία κατευθείαν από Ελλάδα και με ταυτότητα, ποτέ δεν με ενοχλησε κανένας. Ίσως τα πράγματα να έγιναν λίγο πιο αυστηρά τώρα με όλα αυτά περί τρομοκρατίας.
Και να σου απαγορεψουν την έξοδο, να έχεις την ταυτότητα καβατζα και κοίτα να φύγεις απο αλλού. Δεν νομίζω να ατυχησεις δύο φορές.
Μέχρι να γίνει το Brexit, άνετα κάνεις όλες τις δουλειές σου με την ταυτότητα εκεί, και αν έχεις δίπλωμα να το μετατρέψεις σε Βρετανικό για να το χρησιμοποιείς ως ταυτότητα σε διάφορους οργανισμούς. Μετά το brexit θα έχεις ήδη τα χαρτιά για να βγεις ανυποτακτος εξωτερικού και να πηγαινοερχεσαι Ελλάδα άφοβα.
Ευχαριστώ πολύ παιδιά! Μια τελευταία ερώτηση έχω. Σε περίπτωση που γίνει η στραβή (μου κάνουν έλεγχο κ δούνε ότι είμαι ανυπότακτος) τι γίνεται; Πάω στο τμήμα ή σε στρατόπεδο; Κ αν είναι στρατόπεδο, γίνεται να φύγω;
Γεια σας!! μπήκα στο φόρουμ διάβασα κάποιες ερωτήσεις που σας έθεσαν και μου λύθηκαν κάποιες απορίες που είχα ωστόσο θα ήθελα να μου απαντήσετε και σε προσωπικό επίπεδο.. λοιπόν.. Ειμαι 22 ετών σκέφτομαι να πάω UK για εργαστώ και μηνών σε 17 Νοεμβρίου μπαίνω στρατό σκέφτομαι σοβαρά μετά και απ αυτά που διάβασα να μην παρουσιαστώ καν ας ξεκινήσω όμως με τις απορίες που έχω 1: ποια είναι διαφορά λιποτάκτη και ανυπότακτου ;2: αν τελικά όντως γίνει το Μπρεξιτ και γενικά για κάποιο λόγο υποχρεωθω να γυρίσω Ελλάδα εκτός από το πρόστιμο θα έχω κάποιο άλλο πρόβλημα με το κράτος 3: αν εντέλει κριθώ ανυπότακτος και πάρω το πρόστιμο αν το πληρώσω όταν έχω τα λεφτα θα έχω κάποιο άλλο θέμα παράταιρο
Λιποτάκτης είναι αυτός που θα εγκαταλείψει την μονάδα του χωρίς άδεια και ο ανυπότακτος αυτός που δεν παρουσιάστηκε ποτέ.
Εκτός από το πρόστιμο (το οποίο τσούζει αρκετά για τα Ελληνικά δεδομένα) θα έχεις ακόμα την υποχρέωση να πας φαντάρος και αν δεν παρουσιαστεις ούτε τότε θα έχεις μια ζωή το άγχος πότε θα σε τσακώσουν (μπορεί να γίνει από κάποιον έλεγχο της Τροχαίας ξέρω εγώ) και θα σε στείλουν να υπηρετήσεις.
Το πρόστιμο αν το πληρώσεις ουσιαστικά απαλλάσσεσαι από την ποινή του ανυπότακτου. Αλλά εξακολουθείς να έχεις την υποχρέωση να υπηρετήσεις και σαν ανυπότακτος ισχύουν ότι είπα παραπάνω.
Υ. Γ
Η συμβουλή μου είναι να βρεις έναν τρόπο να πάρεις 1-2 χρόνια αναβολή, στην ανάγκη πες ότι έχεις μικρά ψυχολογικά θέματα ή ότι να'ναι ώστε να μπορείς να μην έχεις κανένα πρόβλημα αν κάτσει κάτι στραβά και αναγκαστείς να επιστρέψεις.
Επίσης αν πας πριν το Brexit (το οποίο μπορεί και να μην γίνει γιατί από ότι φαίνεται ακολουθούν μοντέλο Τσίπρα) δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, εντελώς ενημερωτικά.
Δηλαδή για μένα που δεν είμαι ήδη έξω αλλά σκοπεύω να μείνω U.K. ισχύουν τα παρακάτω με τους άλλους που λένε για 6000 και τριάντα μέρες διαμονής το χρόνο; υπάρχει κάτι παραπάνω που πρέπει να ξέρω ; ( συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός αλλά με ενδιαφέρει πολύ να μάθω για να ξέρω πως να φυλαχτω )
Denios έγραψε:Δηλαδή για μένα που δεν είμαι ήδη έξω αλλά σκοπεύω να μείνω U.K. ισχύουν τα παρακάτω με τους άλλους που λένε για 6000 και τριάντα μέρες διαμονής το χρόνο; υπάρχει κάτι παραπάνω που πρέπει να ξέρω ; ( συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός αλλά με ενδιαφέρει πολύ να μάθω για να ξέρω πως να φυλαχτω )
Για να μπορείς να έρχεσαι 30 μέρες το χρόνο χωρις το φόβο οτι θα σε πιασουν σε έλεγχο θα πρέπει να βγεις πρώτα ανυποτακτος εξωτερικού ( τουλάχιστον 2 χρόνια διαμονής εξω). Πρέπει να σκεφτείς και τι θα γίνει με το διαβατήριο σου. Εγώ όταν είχα φύγει επειδή είχα μόνο λίγους μήνες μπροστά μου πριν πάω φαντάρος αντί για πενταετές μου έδωσαν διαβατήριο με ισχύ μόνο ενός χρόνου. Για μένα βέβαια δεν ήταν πρόβλημα γιατί μετά χρησιμοποιουσα την ταυτότητα για τα ταξίδια μου και τα παρε δωσε με Αγγλικους οργανισμους και εργοδότες. Αν κι εσύ βασιστείς σε αυτό μπορεί να έχεις πρόβλημα αν η Αγγλία έχει βγει μέχρι τότε από την ΕΕ.
Το εξαχιλιαρο δεν είναι η μόνη ποινή, κάποια στιγμή θα περάσεις και στρατοδικείο και θα σου δώσουν εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ή ποινή με αναστολή. Εκτός και έχεις βγει μόνιμος κάτοικος εξωτερικού μέχρι τότε ( 7 χρόνια εργασίας στο εξωτερικό).
6000 καθε φορα που σε καλουν και δεν παρουσιαζεσαι. Εμενα π. χ. μου εχουνε ερθει 3 σημειωματα καταταξης.. Επισης το προστιμο οσο δεν το πληρωνεις εχει τοκους.
Για να γινεις αν. εξ. και να εχεις 30 μερες να γυρνας μου φαινετε πρεπει να εισαι UK για 2-3 χρονια. Μην νομιζεις αν π. χ. πας τωρα Αγγλια και γυρισεις Ελλαδα τα χριστουγεννα η' το καλοκαιρι εισαι αυτοματα αν. εξ. Χρειαζεται βεβαιωση απο το προξενειο και θα πρεπει να τους πας αποδεικτικα οτι ζεις Αγγλια για 2-3 χρονια.
Και καλη τυχη να κλεισεις ραντεβου στο προξενειο για στρατολογικα... Θελει υπομονη... και πολλα valium!
Όπως τα λέει ο φίλος dusto είναι. Δεν γίνεσαι ανυπότακτος εξωτερικού με μερικούς μήνες στο εξωτερικό. Χρειάζεσαι χαρτί από την πρεσβεία. Και ζητάνε τουλάχιστον 2-3 χρόνια παραμονής (με εργασία). Δεν υπάρχει επίσημος προσδιορισμός, γιαυτό και όλοι σου λένε 2-3 χρόνια. Κάτω από 2, μην το προσπαθήσεις καν νομίζω. Επειδή τα ραντεβού είναι δύσκολα, ξεκίνα να προσπαθείς σχετικά νωρίς, μετά τα 2 χρόνια. Και μην ξεχνάς να μαζεύεις ότι χαρτί έχεις από λογαριασμούς, τραπεζικά, κλπ
Να σου πω την αλήθεια, καλύτερα να πήγαινες φαντάρος, από το να είσαι ανυπότακτος και να μην έχεις σίγουρη και καλή δουλειά. Να ήσουν ήδη έξω, να σου πω μην αφήσεις τη δουλειά για το φανταρικο, αλλά να μην έχεις φύγει ακόμα;