Dulas, καλα τα λες τα γραμματα. Προσωπικα ειμαι κατοχος Saiga .410 και MOLOT Vepr 12, και τρεφω και γω καποια εκτιμηση για αυτα τα οπλα. Επισης το οτι ολα βασιζονται στον ιδιο μηχανισμο λειτουργειας δεν ειναι μονο για θεμα χειρισμου, προπαντως θα ελεγα για θεμα ετοιμης δοκιμασμενης πατεντας που τα κανει ολα και συμφερει.
Παρεπιπτοντως, λατρευω το συστημα τροφοδοσιας και τον γεμιστηρα του PP-19 bizon.
Τωρα οσον αφορα τις ξιφολογχες. Τυχαινει να ειμαι συλλεκτης και εχω αρκετες ξιφολογχες, απο τις οποιες η πιο καινουρια ειναι παραγωγης του '70. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΝΙΣΜΕΝΗ, τουλαχιστον την στιγμη που βγαινει απο το εργοστασιο. Κατ'επεκταση καταληγω στο συμπερασμα οτι καμια ξιφολογχη δεν ειναι ακονισμενη γενικα. Προφανως γινεται προς αποφυγη τραυματισμων, επισης οπως προειπε καποιος συνομιλιτης οι ξιφολογχες ειναι για να καρφωνουν και οχι να κοβουν. Τωρα εαν σε καιρο επιχειρισεων εσενα σε βολευει να ειναι ακονισμενη, δε θα σου πει και κανενας τιποτα... Επισης να πω και την αποψη μου οσον αφορα την χρησιμοτητα αυτης. Οι ξιφολογχες, οσο περνουσε ο καιρος απο τοτε που εμφανηστικαν, γινοταν ολο και μικροτερες. Αυτο μας λεει εκ των πραγματων οτι ολο και λιγοτερο βασιζοταν ο στρατος στην μαχη εκ του συσταδην. Εαν δειτε ξιφολογχες απο οπλα στα τελη του 1800 δεν εχουν καμια σχεση με αυτες του δευτερου παγκοσμιου και κατοπιν με τις σημερινες. Καταληγω στο συμπερασμα λοιπον οτι: Η ξιφολογχη σημερα δεν ειναι το οπλο αυτο που θα κανει την διαφορα σε μια μαχη αλλα καλο ειναι να υπαρχει. Και επειδη ειναι ενα παρελκομενο που εχει διαφορες χρησεις και εκτος της ωρας της μαχης(μαχαιρι, μοχλος, σφυρι, κοπιδι), μπορει να φερεται ανετα πανω στην εξαρτυση και επειδη δεν εχει ιδιαιτερο βαρος, δεν υπαρχει λογος να μην εχουμε ξιφολογχες. Μπορει να μην εχει την σημασια που ειχε παλια, ειναι ομως αρκετα χρησιμη και σημερα.
Τα FAMAS τα χρησιμοποιουν οι λεγεωναριοι επειδη τα χρησιμοποιει ολος ο Γαλλικος στρατος. Και τα χρησιμοποιει ο Γαλλικος στρατος επειδη ειναι εγχωρια, και οχι επειδη ειναι ενα φανταστικο τουφεκι.
Προσπαθησα να σηκωσω φωτο απο τα οπλα μου αλλα αντιμετωπισα καποιο προλβημα