Γεια σου ΣΟΦΙΑ. Δεν ειμαι "επαγγελματίας" ερευνητής.Aπλα με ενδιαφέρει το θεμα και το εχω ως ενα ειδος "χομπι". Εχω ξεκινήσει πριν λιγο καιρο και πηγαίνω αργα λογο του λιγου ελευθέρου χρόνου. Για επίσημη αναγνώριση δεν ξερω τι ακριβος εννοεις. Αυτο που μπορω να πω ειναι οτι στην ελληνικη βουλη το 1986 αναφέρθηκε η "αποστολή" των υποβρυχίων δημόσια απο πολιτικους μας. Αν εννοείς μετάλλια ή καποιο ειδους "έγγραφη" αναγνώριση δεν γνωρίζω κατι (ακομη).
Ενα απο τα κλειδιά του πολέμου - εισβολή στην κυπρο το 1974 ηταν ο εν δυναμει κίνδυνος ξεσπάσματος ενος ελληνοτουρκικού πολεμου. Αυτο το ζήτημα οι περισσότεροι το προσπερνούν στα βιβλια τους ή τις έρευνές τους. Εγω ακομη δεν το εχω κοιτάξει αναλυτικά γιατι ψάχνω αλλα θέματα του 1974 αυτην την περιοδο. Λιγα βασικα (αργοτερα θα προσθέσω περισσότερα)
1. Ο κυριος αποβατικός στολος των Τουρκων ηταν στο Αιγαιο! Αυτο κανει εντυπωση.
2. Στο πρωτο εξάμηνο του 1974 οι Τούρκοι μετακίνησαν αρκετό και "αξιόμαχο" στρατό απέναντι απο νησιά μας.
3. Η Ελληνικη κατασκοπία την κατέγραψε αυτήν την μετακίνηση.
4. Στης 16/7/1974 (τέσσερις μερες πριν την απόβαση) ολη η τουρκικη πολεμικη αεροπορία ηταν στο ποδι και με μετασταθμευσεων αεροσκαφών και προς Αιγαιο.
5. Τουρκος αξιωματικός εχει αποκαλύψει οτι ειχαν το 1974 σχέδια και οτι θα χτυπούσαν βαθιά μεσα στην Ελλαδα (και αλλα) αν ξεκινούσε πόλεμος Ελλαδος Τουρκιας.
6. Ο Καραμανλής οταν ανέλαβε και ως πρόεδρος ενημερώθηκε απο τους αρχηγους των ενοπλων δυναμεων, άκουσε πολλα και εχουν καταγράφει αρκετα, ενα παράδειγμα ειναι θα μπορούσε να εχουν βομβαρδιστεί οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης (!) απο τους Τουρκους και αλλα
Ετσι ΣΟΦΙΑ εχεις δυο ανδρες που υπηρετούσαν το 1974 σε πολεμικη αεροπορια και ναυτικο. Ειναι περίεργο αλλα δεν υπάρχουν πολλές και αξιόπιστες πηγές (οχι ποσοτικά αλλα με "ποιοτικά" στοιχεία) εύκολα προσβάσιμες για της πραγματικές δυνάμεις και δυνατότητες των Αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων εκείνες τις ημερες στον Ελλαδικό χώρο αλλα και της Τουρκίας. Εχω βρει μονο λιγα και εχω βρει αρκετες αντιφάσεις και αντίθετες απόψεις αν και δεν εχω στρέψη προς τα εκει ακόμη την αναζητηση μου.Ξερεις τι θελω να τους ρωτησεις; (Θελω αλήθειες και ας πονάνε) Παντα για το 1974, την εισβολη στην Κυπρο και για την δυνατότητα και περι ενος ελληνοτουρκικό πολεμου.
1. Παρασκήνιο μεσα απο το πολεμικο ναυτικο και αεροπορια
2. Προβλήματα και δυνατοτητες του Ελληνικου πολεμικου ναυτικου και αεροποριας.
3. Προβληματα και δυνατοτητες του Τουρκικου πολεμικου ναυτικου και αεροποριας.
4. Τι γνωρίζουν για τις τοτε (1974) τουρκικες δυναμεις
5. Ποιες ηταν οι δικες μας δυναμεις τοτε (1974) στην ελλαδα
6. Κλιμα, ετοιμότητα, επιφυλακή με μέρες και ώρες ή ακομη και σχεδια πολεμου (στο περίπου, γενικά)
7. Προσωπικές τους απόψεις σε εναν ελληνοτουρκικο πολεμο τοτε τι θα γινόταν;
8. Που και πως περίμεναν οτι θα χτυπούσαν οι τουρκοι "αναλυτικά" (ποια νησια και απο που και πως)
Καταλαβαίνω οτι ισως ειναι δύσκολο να σου πουν. Αλλα αν καταφέρεις να μαθεις κατι μπορει να μας κανει σοφοτερους. Οι λεπτομέρειες κανουν την διαφορά. Οτι μπορεις μαθε και γραψε μας.

Πινακας δυναμεων Ελλαδος Τουρκιας το 1974