Εμπορικό Ναυτικό: Γενικές πληροφορίες

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
mattypocket
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Posts in topic: 20

Δημοσίευση από mattypocket »

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!Αρα πιστευεις οτι το πλεονεκτημα που θα εχω αν παω σε σχολη Οινουσσων-Χιου δεν ειναι κατι το τρομερο ε;

Οσο για το επαγγελμα εμενα μ'αρεσει η δουλεια του μηχανικου. Δεν εχω θεμα να λερωθουν τα χερια μου δλδ. Γενικα παντα μου αρεσε να φτιαχνω πραγματα, να ασχολουμε με την συντηρηση του αυτοκινητου και της μηχανης κλπ αλλα απο οτι καταλαβαινω και με ενοχλει καπως ειναι οτι ολη την δουλεια την κανουν οι μηχανικοι και στο τελος πληρωνονται και λιγοτερο (ελαχιστα) απο τους πλοιαρχους που "καθονται" στην γεφυρα. Ισως κανω λαθος αλλα αυτην την εικονα εχω σχηματισει απο αυτα που εχω διαβασει εδω περα.

Αλλα επειδη μ'αρεσει και η δουλεια του μηχανικου δεν θα ειχα προβλημα να κανω οποιαδηποτε απο τις δυο και να σου πω την αληθεια με οσα εχω διαβασει για τον κορεσμο των πλοιαρχων μαλλον προς μηχανικους στρεφομαι.

Επισης να ρωτησω καποια πραγματα ακομα αν γινεται.

1) Απο το προγραμμα καταλαβαινω οτι ως μηχανικος θα κοιμαμαι κατα τις 12 το βραδυ (για να ξυπναω 7) αλλα αμα τρως τελευταια φορα στις 5-6 μετα δεν πεινας κατα τις 10-11; Γενικα μπορεις να τσιμπησεις κατι (ακομα και επι πληρωμη) η πας για υπνο νηστικος;

2) Στον ελευθερο χρονο μπορω να περπαταω στο καταστρωμα η απαγορευεται; Γενικα θαλασσα βλεπεις ως μηχανικος η εισαι ολη μερα μεσα;

3) Γυμναστηριο υπαρχει στο βαπορι;

4) Ιντερνετ καποια εχουν καποια δεν εχουν;

5) Καπου διαβασα οτι οι πορτες των καμπινων δεν κλεινουν. Ισχυει αυτο; Και μηπως εννοουσε οτι δεν κλειδωνουν;

6) Μολις διαβασα αυτο το αρθρο http://www.e-nautilia.gr/ta-1200e-h-enwsh-efoplistwn-oi-enwseis-kai-oi-megaloi-eukairia-twn-ellinwn-na-gurisoyn-sta-karavia/ Ισχυει οτι μισθοι αξιοματικων εχουν φτασει 1200ευρω; Απο κει που ηταν 3-4-5χιλ;

Ευχαριστω Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Vasilis_Ch
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Posts in topic: 55

Δημοσίευση από Vasilis_Ch »

Ο μισθός είναι ίδιος ακριβώς. Ουδεμία διαφορά.

1) Τι ώρα θα κοιμάσε δεν είναι στάνταρ... Σε νορμάλ συνθήκες 12 πας μόνο αν θες εσύ...
Εννοείτε πως μπορείς (δεν πληρώνεις ποτέ για φαγητό... Η τροφοδοσία είναι στην εταιρεία) έχει ψυγεία που είναι γεμάτα υλικά. Αλλαντικά και τυροκομικά, φρούτα κλπ. Ψωμιά και μερέντες. Επίσης μπορείς να αγοράσεις κάτι από το λιμάνι να έχεις στην καμπίνα σου. Πολλοί αγοράζουν σοκολάτες και διάφορα σνακ.

2) Στα ποντοπόρα μετά τις 5+ κλειδώνουν οι εξωτερικές πόρτες για θέματα ασφαλείας αλλά ως δόκιμος παίρνεις άδεια από τον Καπετάνιο ή τον 1ο μηχανικό και για όσο έχει φως μπορείς να βγεις να κάνεις τη βόλτα σου. Ναι βλέπεις εννοείτε. Θα κάνεις αρκετές δουλειές και στο κατάστρωμα.

3) Ναι πάντα υπάρχει.

4) Δυστυχώς δεν έχουν όλα...

5) Κλείνουν και κλειδώνουν. Ενισχυμένο πλαίσιο έχουν να μην στραβώνει σε περίπτωση σύγκρουσης καθώς και ξεκλειδώνουν με 1 μοναδικό master key Που έχει ο καπετάνιος.

6) Το άρθρο μιλά για κατώτερα πληρώματα.

mattypocket
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Ευχαριστω και παλι για την ανταποκριση!Οταν λες κατωτερα πληρωματα εννοεις δοκιμους; Η και Γ μηχανικους/πλοιαρχους; Γενικα οι μισθοι που αναφερονται εδω ισχυουν;http://www.e-nautilia.gr/alithies-gia-tous-misthous-twn-nautikwn

Και κατι τελευταιο. Οι αξιωματικοι θα ειναι Ελληνες η μπορει να ναι οι περισσοτεροι ξενοι; Γιατι καποιος μου λεγε μονο ο καπετανιος θα ναι Ελληνας και ολοι οι αλλοι πακιστανοι φιλλιπινεζοι κλπ.

Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Vasilis_Ch
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας

Αν γυρίσεις λίγο στο φόρουμ θα δεις τους μισθούς των δοκίμων.Κατώτερο πλήρωμα είναι οι ναύτες, ναυτοπαις, λοστρωμοι, καθαριστες κλπ κλπ κλπ.

Οι μισθοί είναι θέμα εταιρείας... Γενικά ισχύει το εύρος μισθών που δίνει το άρθρο.

Ανάλογα το πλοίο και την εταιρεία. Μπορεί να είσαι ο μοναδικός Έλληνας, μπορεί να έχεις καπετανιο και 1ο μηχανικό... Πολλά ενδεχόμενα.

Εμείς είμασταν 12 Έλληνες π. Χ... Θεωρώ ότι είναι και το μέγιστο ως αριθμός Ελλήνων.

mattypocket
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Ευχαριστω! Μπορεις να μου πεις λιγο τι εργασιες εκτελει ο δοκιμος μηχανικος?

Άβαταρ μέλους
Vasilis_Ch
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας

Θα σου περιγράψω επιγραμματικά κάποιες. Τι εργασίες θα αναλάβεις είναι θέμα 2ου μηχανικού και πόσο σκαμπάζεις.

Συνήθως ξεκινάς το πρωί μετρώντας κάποιες δεξαμενές εντός του μηχανοστασίου να δεις για τυχόν διαρροές ή την πλήρωσή τους.

Συμπληρώνεις στην δεξαμενή καθημερινής κατανάλωσης κυλινδρέλαιο.

Βάζεις συγκεκριμένα χημικά σε συγκεκριμένες δεξαμενές.

Κάνεις εκκαπνισμό του (των) καζανιών.

Έλεγχο της (των) ηλεκτογεννητριών που δουλεύουν.

Πλύσιμο του στροβιλοφυσητήρα (turbo) ηλεκτρομηχανων και κυριας μηχανης.

Επίσης στις δουλειές είναι το καθημερινό ημερολόγιο καθώς και καταγραφή ωρόμετρων.

Μετά βοηθάς τον 3ο μηχανικό ή συνήθως τον 2ο μηχανικό.

Απο εκεί και έπειτα όσο πιο γρήγορα μαθαίνεις τόσο καλύτερα για σένα.

Εξαρτάται και τον κόσμο που θα συναντήσεις. Μπορει΄να πέσει σκούπα-μάπα... Μπορεί να κάνεις πολύ σημαντικές δουλειές.

Εμένα μ'αρεσει να δίνω στον δόκιμο και τον αποτεφρωτήρα (incinerator) ώστε να αποκτά αυτοπεποίθηση και να διαχειρίζεται από νωρίς μηχανήματα.

Το μηχανοστάσιο έχει πολλά και ενδιαφέροντα μηχανήματα να μάθεις και να χειριστείς.

Στέλιος

Δημοσίευση από Στέλιος »

Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Όμως η καθημερινότητα του Γ' Μηχανικού ας πούμε, είναι περίπου ίδια με του δοκίμου (όσον αφορά τα διαλείμματα για φαγητό, καφέ που αναφέρονται πιο πάνω) ή καμία σχέση; Ακόμα αυτές οι... Μη ιδανικές συνθήκες Εικόνα Πόσο συχνά σου έχουν τύχει εσένα και τι συμβαίνει σε αυτές; Τέλος ο θόρυβος στο μηχανοστάσιο πως αντέχεται και πως επικοινωνείτε Μεταξύ σας εκεί; Ευχαριστώ πολύ!
Άβαταρ μέλους
Vasilis_Ch
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας

Στέλιος έγραψε:Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Όμως η καθημερινότητα του Γ' Μηχανικού ας πούμε, είναι περίπου ίδια με του δοκίμου (όσον αφορά τα διαλείμματα για φαγητό, καφέ που αναφέρονται πιο πάνω) ή καμία σχέση; Ακόμα αυτές οι... Μη ιδανικές συνθήκες Εικόνα Πόσο συχνά σου έχουν τύχει εσένα και τι συμβαίνει σε αυτές; Τέλος ο θόρυβος στο μηχανοστάσιο πως αντέχεται και πως επικοινωνείτε Μεταξύ σας εκεί; Ευχαριστώ πολύ!

Πολλές πολλές ερωτήσεις και χαίρομαι.

Το γενικό πρόγραμμα τηρείτε από όλους. Καφέ και φαγητό όλοι στην ώρα τους.

Μη ιδανικές παραπάνω από τη μισή θητεία. Είναι θέμα συντήρησης πλοίου καθώς και τα έτη των πλοίων που κάνεις. Επίσης εξαρτάται και τη τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο 1ος Μηχανικός... Πάντως οι ώρες διαλείμματος και φαγητού τηρούνται απαράβατα. Δεν γίνεται να μείνεις νηστικός ούτε να δουλεύεις χωρίς ένα καφεδάκι.

Ένα απλό παράδειγμα είναι μια γενική επισκευή μιας ηλεκτρομηχανής. Μπορεί να διαρκέσει από 3-4 μέρες (μου έχει τύχει και 8 μέρες λόγω πολλών προβλημάτων.) Αυτό που άλλαξε ήταν αντί να σχολάμε στις 5 σχολούσαμε 11-12 γιατί δεν μπορεί να είναι 1 ηλεκτρομηχανή εκτός λειτουργίας για πολύ καιρό. Είναι θέμα ασφαλείας.

Επίσης όταν πλησιάζεις σε λιμάνι ή δύσκολο πέρασμα υπάρχει το λεγόμενο stand-by. Μου έχει τύχει με κάποιον 1ο μηχανικό να ήμαστε όλοι κάτω για 30 ώρες και κάτι γιατί ήθελε όλο το πλήρωμα να επανδρώνει το μηχανοστάσιο.

Βέβαια με έναν σωστό 1ο μετά δίνετε το ανάλογο χρονικό περιθώριο για επαρκή ξεκούραση...

Ο θόρυβος ναι αντέχεται με εξοπλισμό όμως... Δηλαδή ακουστικά και πολύ καλής ποιότητας. Τα οποία φοράς πάντα αν δε θέλεις να είσαι κουφός μετά από κάποια χρόνια. Από μικρή απόσταση επικοινωνείς χωρίς πρόβλημα, απλά φωνάζεις λίγο πιο δυνατά.

Για να ειδοποιήσεις κάποιον σε μεγαλύτερη απόσταση με το φακό σου κάνεις νόημα ή με φορητό vhf.

mattypocket
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Βασιλη, τον εξοπλισμο που χρειαζεσαι στο πλοιο, οπως τα ακουστικα που ειπες, φορμες εργασιας κλπ, τα παρεχει η εταιρεια η πρεπει να τα αγορασεις εσυ; Επισης το ναυτικο φυλλαδιο ποτε πρεπει να το βγαλουμε; Και κατι επιπλεον, ειδα σε μια φορμα αιτησης ναυτιλιακης εταιριας που ελεγε να συμπληρωσεις ποτε ληγει η αμερικανικη σου βιζα. Πρεπει να βγαλουμε βιζα δηλαδη πριν παμε για τις αιτησεις; Ευχαριστω Εικόνα
Στέλιος

Δημοσίευση από Στέλιος »

Ωραίος! Δεν ξέρω αν έχει ξαναερωτηθεί, αλλά πόσους Γ και πόσους Β Μηχανικούς έχει ένα βαπόρι; Και όσον αφορά το θέμα του ίντερνετ στα βαπόρια που δεν έχουν, υπάρχει κάποιος τρόπος αγοράζοντας κάτι ας πούμε για μικρή πρόσβαση;
Άβαταρ μέλους
Vasilis_Ch
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας

Σας απαντώ και στους 2σας.Η εταιρεία σου παρέχει τα εξής:
1) Υποδήματα ασφαλείας (συνήθως μέτριας ή κακής ποιότητος) ---Οπότε πάντα αγοράζω τα δικά μου για να είναι πιο ελαφριά και σωστά στο πόδι.

2) 2-3 φόρμες εργασίας (ανάλογα την εταιρεία... Και πάλι παίρνω δικές μου για να μπορώ να αλλάζω και να χαλάω όσες θέλω.)

3) Μπουφάν (πολύ καλό)

4) Ακουστικά και ωτασπίδες βρίσκονται πάντα στο μηχανοστάσιο (συνήθως μέτρια ποιότητα οπότε αγοράζω δικά μου εξαιρετικής ποιότητας. Δεν παίζεις με την ακοή σου.)

Το ναυτικό φυλλάδιο κανονίζει η εκαστοτε ΑΕΝ και μετά το περας των εξετάσεων του 1ου εξαμήνου θα σας στείλει να το βγάλετε Μηχανιώνα ή Ασπρόπυργο. ΑΝ θέλετε μπορείτε να κλείσετε μόνοι σας θέση το καλοκαιράκι και να πάτε να το βγάλετε.

Για την αμερικάνικη βίζα θα σε ειδοποιήσει η εταιρεία να την βγάλεις ή όχι. Συνήθως τα έξοδα τα πληρώνει η εταιρεία. Δεν μπορείς να την βγάλεις μόνος σου γιατί είναι ειδική βίζα εργασίας ναυτικών.

φορτηγά :1 3ο Μηχανικό,1 2ο Μηχανικό και 1 1ο μηχανικό.

δεξαμενοπλοια :2 3ους,1 2ο Μηχανικο και 1ο μηχανικό.

Αεράδικα :3 3ους και 2ο Μηχανικο και 1ο μηχανικό και κάποιες άλλες επιπλέον ειδικοτητες

Εν πλω ιντερνετ σε πλοίο που δεν διαθέτει δεν γίνεται κάτι.

Αν πας σε λιμάνι ΣΙΓΟΥΡΑ θα έρθει ατζέντης ο οποίος θα πουλάει ιντερνετ και μοντεμ usb. Αγοράζεις κάρτα sim (οπως οι δικές μας) και βάζεις τις εκάστοτε μονάδες και σου ενεργοποιεί πακέτα ιντερνετ.

Άβαταρ μέλους
psofos
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Posts in topic: 9

Δημοσίευση από psofos »

Μηπως μπορειτε να μας καταδειξετε και τις καλυτερες (απο ολες τις αποψεις) εταιρειες φορτηγων, δεξαμενοπλοιων και αεραδικων; Ελληνικες κατα προτιμηση, για να υπαρχει και κανενας Ελληνας μεσα... Ευχαριστω πολυ!

mattypocket
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Vasilis_Ch έγραψε:Σας απαντώ και στους 2σας.Η εταιρεία σου παρέχει τα εξής:
1) Υποδήματα ασφαλείας (συνήθως μέτριας ή κακής ποιότητος) ---Οπότε πάντα αγοράζω τα δικά μου για να είναι πιο ελαφριά και σωστά στο πόδι.

2) 2-3 φόρμες εργασίας (ανάλογα την εταιρεία... Και πάλι παίρνω δικές μου για να μπορώ να αλλάζω και να χαλάω όσες θέλω.)

3) Μπουφάν (πολύ καλό)

4) Ακουστικά και ωτασπίδες βρίσκονται πάντα στο μηχανοστάσιο (συνήθως μέτρια ποιότητα οπότε αγοράζω δικά μου εξαιρετικής ποιότητας. Δεν παίζεις με την ακοή σου.)

Ευχαριστω! Μπορεις να μου προτεινεις καποια συγκεκριμενα προιοντα και απο που μπορω να τα παρω (εστω και με πμ αν απαγορευεται λογω διαφημισης δεν ξερω) για τα παραπανω γιατι δεν εχω ιδεα. Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Vasilis_Ch
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας

Δεν θα σου πω καταστήματα αλλά μοντέλα για να μην κάνουμε και διαφήμιση μαγαζιών.Αν μένεις Αθήνα κάνε μια βόλτα ακτή μιαούλη και θα βρεις ότι θες. Αν δεν εχεις μπαρκάρει δεν χρειάζεται να τα πάρεις όλα με τη 1η φορά.

Πας και βλέπεις.

Σε φακό προτιμώ alpin at-802aa ή coleman led

Σε υποδύματα πάντα παίρνω τα trekker s2-s3 ή Black Eagle Athletic

Σε ωτασπίδες optime της 3m.

Φόρμες εργασίας κάτι που να με βολεύει και να έχει φοσφωρίζουσες λωρίδες ΠΑΝΤΑ.

Ο εξοπλισμός αυτός όμως κοστίζει. Δεν το συνιστώ για δόκιμο. Υπάρχουν πάντα πιο οικονομικές λύσεις. Αν γυρίσεις θα δεις πολλές ευκαιρίες.

Άβαταρ μέλους
Vasilis_Ch
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας

Η λίστα αυτή θα ήταν τεράστια... Θα πω μερικές ενδεικτικά αλλά δεν είναι απόλυτη γιατί υπάρχουν πραγματικά χιλιάδες εταιρείες.

Στηρίζω τη λίστα μου ξεκάθαρα στον αριθμό στόλου που σημαίνει ότι παίρνει πολλούς δόκιμους και υπάρχει μέλλον αλλά και εξέλιξη.

1) Φορτηγά

Anangel

Minerva

Alpha

Diana

Navios

Eastern Mediterranean

2) Δεξαμενοπλοια

Tsakos

Chandris

Miverva

Maran Tankers

Euronav

Eletson

Thenamaris

Arcadia

3) Αεράδικα

Gas Log

Maran Gas

Dynagas

Και πάλι είναι πάρα πολύ λίγες σε σύγκριση με τον αριθμό των εταιρείων.

Υπάρχουν μικρές σε αριθμό στόλου εταιρείες που είναι πραγματικό κόσμημα στη ναυτιλία.

Πρέπει να κινηθείτε και να τις ψάξετε.

Εδώ ένας σύνδεσμος με πολλές εταιρείες.

http://www.e-nautilia.gr/companies/

Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες