Petros έγραψε:Για τα PNR την γνωρίζω την οδηγία, αλλά αφορά μόνο τρομοκρατία και σοβαρά εγκλήματα. Όχι για να ελέγχουν τους πάντες που πετάνε, αλλά μόνο για συγγεκριμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν και κανόνες για προσταδία δεδομένων πάνω σε αυτό. Συν ότι εντός σένγκεν επειδή δεν κοιτάνε ταυτότητες, πολύ κόσμος πουλάει εισητήρια σε άλλους. Οι κανόνες υπάρχουν και εδώ:
Έχουν πιάσει ποτέ κανέναν ανυπότακτο με PNR; Γιατί νομίζω η κουβέντα είναι άσχετη για αυτή την περίπτωση. Και απόσο θυμάμαι είχε συζητηθεί το ίδιο στο αντίστοιχο thread. Πάραυτα, τώρα με το PLF και τον γενικότερα πιο αυξημένο έλεγχο λόγω της πανδημίας είναι περισσότερο ρίσκο.
Όπως και να έχει, προσωπική άποψη, δεν θα το ρίσκαρα. Αν τύχει και κάποιος αστυνομικός θελήσει να ψάξει, ακόμα και με ταυτότητα μπορεί να δει απαγόρευση εξόδου. Και μετά πρέπει να αποδείξεις ότι δεν έμεινες πάνω απο 30 μέρες. Μικρή πιθανότητα, αλλά δεν αξίζει γενικά το ρίσκο κατά την γνώμη μου. Προσωπικά πχ μια φορά μου έλεγξαν ταυτότητα στο σύστημα να δουν αν έχω απαγόρευση. Προφανώς δεν είχα και αυτό έγινε μια φορά ενω ταξιδεύω συχνά. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Και ειδικά απο περιφερειακά αεροδρόμια.
Αν όχι με PNR τότε με ταυτότητα όπως λες. Αρχικά ρώτησες πως γίνεται να δουν απαγόρευση με ταυτότητα ενώ τώρα λες ότι γίνεται. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν σταματήσει με ταυτότητα. Μπορεί αυτό να είναι άσχετο με το PNR αλλά η ουσία είναι ότι το να μην πετάς με διαβατήριο δεν σου διασφαλίζει ότι δεν θα σε σταματήσουν.
Άσχετα με το ότι η οδηγία αφορά σοβαρά εγκλήματα, η ταυτοποίηση γίνεται για όλους και δεν θίγονται προσωπικά δεδομένα αν δεν υπάρχει πχ δημοσιοποίηση ή μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων σε άλλο φορέα (αν δηλαδή απλά χτυπήσει στο σύστημα ότι είσαι ανυπότακτος). Επίσης δεν είναι μόνο ο κορονοιός αλλά και οι αυξημένοι έλεγχοι που γίνονται για μετανάστες/πρόσφυγες και εντός Σένγκεν.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Απρ 09, 2021 11:49 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
teosigkouIMBACK έγραψε:Αν όχι με PNR τότε με ταυτότητα όπως λες. Αρχικά ρώτησες πως γίνεται να δουν απαγόρευση με ταυτότητα ενώ τώρα λες ότι γίνεται. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν σταματήσει με ταυτότητα. Μπορεί αυτό να είναι άσχετο με το PNR αλλά η ουσία είναι ότι το να μην πετάς με διαβατήριο δεν σου διασφαλίζει ότι δεν θα σε σταματήσουν.
Δεν διαφωνισα πουθενά ότι μπορεί να σε σταματήσουν και να δουν απαγόρευση εξόδου ακόμα και με ταυτότητα. Απλά αρχικά με παραξένεψε που είπες οτι μπορούν να δουν πότε μπήκες στην χώρα με ταυτότητα. Φυσικά την απαγόρευση μπορούν να την δουν και μετά πρέπει εσύ να αποδείξεις πότε μπήκες και ότι δεν παραβίασες το διάστημα. Αυτό με παραξένεψε γιατί στο πρώτο σου σχόλειο είπες οτι με ταυτότητα μπορούν να δουν πότε μπήκες στην χώρα, όχι ότι έχεις απαγόρευση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Απρ 09, 2021 11:49 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
teosigkouIMBACK έγραψε:Αν όχι με PNR τότε με ταυτότητα όπως λες. Αρχικά ρώτησες πως γίνεται να δουν απαγόρευση με ταυτότητα ενώ τώρα λες ότι γίνεται. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν σταματήσει με ταυτότητα. Μπορεί αυτό να είναι άσχετο με το PNR αλλά η ουσία είναι ότι το να μην πετάς με διαβατήριο δεν σου διασφαλίζει ότι δεν θα σε σταματήσουν.
Δεν διαφωνισα πουθενά ότι μπορεί να σε σταματήσουν και να δουν απαγόρευση εξόδου ακόμα και με ταυτότητα. Απλά αρχικά με παραξένεψε που είπες οτι μπορούν να δουν πότε μπήκες στην χώρα με ταυτότητα. Φυσικά την απαγόρευση μπορούν να την δουν και μετά πρέπει εσύ να αποδείξεις πότε μπήκες και ότι δεν παραβίασες το διάστημα. Αυτό με παραξένεψε γιατί στο πρώτο σου σχόλειο είπες οτι με ταυτότητα μπορούν να δουν πότε μπήκες στην χώρα, όχι ότι έχεις απαγόρευση.
Οκ, και εγώ λάθος κατάλαβα τότε. Οπότε λέμε το ίδιο. Ναι δεν ισχύει ότι μπορούν να δουν πότε μπήκες/βγήκες απλά με ταυτότητα αλλά να δουν ότι έχεις απαγόρευση/είσαι ανυπότακτος. Απλά αυτό ξεκίνησε να γίνεται και με ταυτότητα περίπου όταν άρχισε να εφαρμόζεται η οδηγία για το PNR οπότε ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο στο να μπορούν να το δουν ευκολότερα μέσω κάποιας αναβάθμισης συστημάτων κλπ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος teosigkouIMBACK την Σάβ Απρ 10, 2021 1:34 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
KΑλησπέρα,Νομίζω είχε ξανασυζητηθεί το θέμα, απλα με PNR είναι λίγο δύσκολο να βρουν οτι έχεις απαγόρευση εξόδου καθώς στο PNR εμφανίζονται ονοματεπώνυμο, στοιχεία εισιτηρίου, όχι όμως τα στοιχεία διαβατηρίου για πτήσεις εντός σενγκεν, εκτός αν προέρχεσαι από χώρα εκτός σενγκεν Οποτε χρειάζεται το διαβατήριο για να κλείσεις εισιτήριο. Αλλά για πτήσεις εντός σενγκεν που ουσιαστικά κλείνεις εισητήρια χωρίς στοιχεία διαβατηρίου Είναι δύσκολο να σε βρουν στο σύστημα μονο με το όνομα. Αν εμένα με λένε Κώστα Παπαδόπουλο φαντάζεσαι πόσα τέτοια ονόματα έχουμε στην Ελλάδα. Οπότε το ονοματεπώνυμο δε λέει κατι, χρείαζονται οι αριθμοί ταυτότητας ή διαβατηρίου για να σε βρουν στο σύστημα ότι έχεις απαγόρευση... Αλλα γενικά συμφωνώ ότι μπορείς να πέσεις σε τυχαίο έλεγχο για αυτό καλό είναι να κρατάς τις 30 ημέρες.
Chris έχεις δίκιο. Δεν μπορούν να δουν απαγόρευση με pnr. Τα pnr είναι κυρίως για εκτός σενγκεν και είναι για σοβαρά εγκλήματα. Όχι για τς πάντα όλα. Ειδικά εντός σενγκεν που δεν κοιτάνε καν ταυτότητα όταν επιβιβαζεσαι, πολλοί πουλάνε και αγοράζουν εισιτήρια από άλλους.
Το σχόλιο μου ήταν ότι με ταυτότητα αν βάλουν τον αριθμό ταυτότητας στην βάση της αστυνομίας μπορούν να δουν στοιχεία όπως πχ αν είναι αυθεντική, αλλά και απαγόρευση εξόδου. Αυτά μόνο σε τυχαίο έλεγχο. Αλλά υπάρχει πάντα περίπτωση να γίνει, έστω και μικρή. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει εσύ να αποδείξεις ότι είσαι ανυπότακτους εξωτερικού και δεν έμεινες πάνω από 30 μέρες. Γιαυτό καλό είναι να μην το ρισκάρουμε.
Σε τυχαίο έλεγχο, ούτως ή άλλως, ο αστυνομικός θα ζητήσει να δει εισιτήρια, όπως γινόταν και πριν... Το PNR δεν αλλάζει κάτι... Ούτε και πιστεύω θα κάτσει ν'ασχοληθεί η αντίστοιχη υπηρεσία με ανυπότακτο εξωτερικού, ακόμα κι αν νομικά δικαιούται να το κάνει, για το οποίο αμφιβάλλω... Ο κανονισμός αυτός αφορά πολύ συγκεκριμένα αδικήματα.
Τυχαίος έλεγχος σπάνια γίνεται στο αεροδρομιο, αλλά ειναι πολυ πιθανοτερο, ειδικά τώρα με τους περιορισμούς, να γινει στο δρόμο, σε μπλόκο, σε κάποιο τροχαίο μικροατύχημα κλπ, όπου με οποιοδήποτε στοιχείο ταυτότητας φαίνεται αμεσως η απαγορευση εξοδου... Οπότε καλο είναι οι 30 μέρες να τηρούνται για να μη μπορεί να σου πει κανένας τίποτα.
Από κει και πέρα υπάρχει και μια απάντηση του υφυπουργού εδω και καποιους μηνες οτι και καλά λογω εκτακτων περιστασεων, οι 30 μερες γινονται 3 μήνες χωρίς άλλες διατυπώσεις... Αλλά δε νομιζω οτι εχει βγει επίσημη απόφαση για κάτι τέτοιο, οπότε δεν ξέρω τι βάση έχει.
Μιάς κι έχω τη Βέλγικη υπηκότητα αν πετάξω μόνο με τη βέλγικη ταυτότητα υπάρχει μικρότερο ρίσκο; Πώς μπορούν να δουν αν έχω απαγορεύση εξόδου απο τη χώρα;
Απο το προξενείο με ενημερώσανε Οτι καλο είναι ως ανυπότακτος εξωτερικού να έχω ανανεωμένη τη βεβαίωση ανυποταξίας εξωτερικού όποτε πηγαίνω Ελλάδα γιατί διαφορετικά μπορεί να έχω θέμα που στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να σημαίνει και αυτόφωρο.
Όντως μπορεί να συμβεί αυτό; Μου φένεται αδιανόητο για τα επόμενα χρόνια που έχω να μπαίνω σε αυτήν την διαδικάσια έκδοσης της βεβαίωσης ανά 6 μήνες.
Η πρεσβεία της Αγγλίας μου το είπε αυτό. Βασικά μου το είπαν ως συμβουλή καλοπροαίρετα να έχω ανανεωμένη την βεβαίωση, για να μην έχω μπλεξίματα όταν πηγαίνω Ελλάδα. Είναι θέμα σε ποιόν θα τύχεις μου είπαν. Συνήθως δεν έχεις θέμα αλλά μου ανέφεραν περιστατικά που όντως είχαν μεγάλο θέμα με την αστυνομία. Η χειρότερη περίπτωση είναι το αυτόφωρο.
Αυτό που ενοχλεί είναι ότι όλα είναι τόσο απρόβλεπτα. Με τι ψυχολογία να πηγαίνεις Ελλάδα ξέροντας ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεις το μπελά σου γιατί η βεβαίωση Δεν είναι ανανεωμένη. Μετά σκέφτεσαι να μπαίνεις σε αυτήν την διαδικασία ανανέωσης βεβαίωσης ανα 6 μήνες που συνεπάγεται μια διαρκής ταλαιπωρία και άγχος, να πρέπει να πέρνεις άδεια απο την δουλειά σου, να ρυθμίσεις το ραντεβού που είναι μετα απο 3-4 μήνες διαθέσιμο και να πληρώνεις και 50 ευρώ κάθε φορά. Δηλαδή πόσο η ποιότητα ζωής σου υποβαθμίζεται.
Είμαι ΜΚΕ εδώ και δυο χρόνια και μένω εξωτερικό σχεδόν 18 χρόνια. Τώρα είμαι 31 ετών, και γυρνάω Ελλάδα μόνιμα το καλοκαίρι.
Ωστόσο έχω ένα «πρόβλημα», είμαι παντρεμένος με δυο παιδιά και με έχει λίγο αγχωμένο αυτό το πράγμα (στρατό) γιατί διάβασα 5-6 σελίδες και δεν βρήκα κάποιον με την ίδια κατάσταση να δω τι τελικά έκανε.
Αυτό που ρωτάω είναι:
1) πρέπει ούτως η άλλος να κάνω θητεία ;
Εγώ ειλικρινά δεν θα είχα πρόβλημα (σε άλλες περιστάσεις) να πάω στρατό αλλά όπως σας είπα έχω οικογένεια και πρέπει να φτάσω να δουλέψω... (η γυναίκα μου δεν μιλάει ελληνικά)
Τι μου συμβουλεύετε ;
Υπάρχει η δυνατότητα εργασίας σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και να ληφθεί υπόψη η στρατιωτική θητεία;
Φίλε μου σε καταλαβαίνω (αν πρόκειται για την ίδια υπάλληλο στην πρεσβεία, φαντάζομαι πως δεν το είπε από κακή πρόθεση όντως). Αν η στρατολογία σε περάσει ως ανυπότακτο εξωτερικού και η αστυνομία το έχει έτσι στο σύστημα της, τότε δεν έχεις κίνδυνο να φοβάσαι με τέτοιες ακραίες καταστάσεις που πιθανό να σου περιέγραψαν εφόσον είσαι εντός των 30 ημερών. Και δεν υφίσταται αυτό το σε ποιον θα τύχεις ακόμα και στην Ελλάδα, έχει εκλείψει. Ο νόμος δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών που θα μπορούσαν να σε στείλουν αυτόφωρο.
Έβγαλα τη βεβαίωση μία φορά το 2018 και από τότε δεν ασχολήθηκα ξανά. Και μπαινοβγαίνω Ελλάδα χωρίς πρόβλημα στον έλεγχο των διαβατηρίων. Επομένως ζήσε τη ζωή σου χωρίς τέτοιες έγνοιες :)
UKCitizen έγραψε:Φίλε μου σε καταλαβαίνω (αν πρόκειται για την ίδια υπάλληλο στην πρεσβεία, φαντάζομαι πως δεν το είπε από κακή πρόθεση όντως). Αν η στρατολογία σε περάσει ως ανυπότακτο εξωτερικού και η αστυνομία το έχει έτσι στο σύστημα της, τότε δεν έχεις κίνδυνο να φοβάσαι με τέτοιες ακραίες καταστάσεις που πιθανό να σου περιέγραψαν εφόσον είσαι εντός των 30 ημερών. Και δεν υφίσταται αυτό το σε ποιον θα τύχεις ακόμα και στην Ελλάδα, έχει εκλείψει. Ο νόμος δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών που θα μπορούσαν να σε στείλουν αυτόφωρο.
Έβγαλα τη βεβαίωση μία φορά το 2018 και από τότε δεν ασχολήθηκα ξανά. Και μπαινοβγαίνω Ελλάδα χωρίς πρόβλημα στον έλεγχο των διαβατηρίων. Επομένως ζήσε τη ζωή σου χωρίς τέτοιες έγνοιες :)
Έχει ξανασυζητηθεί το πρόβλημα με την πρεσβεία του Λονδίνου η οποία είναι η μόνη που ζητάει ανανέωση του πιστοποιητικού. Η στρατολογία έχει ενημερώσει ότι δεν χρειάζεται αλλά το θέμα είναι ότι δημιουργείται πρόβλημα με την ίδια την πρεσβεία όταν πχ ζητάει πιστοποιητικά για να βγεις ΜΚΕ ζητάει και τις αναενώσεις ανυποταξίας ή για να βγει διαβατήριο και ότι έχει να κάνει με θέματα που απαιτούν να επικοινωνήσει η πρεσβεία με τη στρατολογία.
Είμαι ΜΚΕ εδώ και δυο χρόνια και μένω εξωτερικό σχεδόν 18 χρόνια. Τώρα είμαι 31 ετών, και γυρνάω Ελλάδα μόνιμα το καλοκαίρι.
Ωστόσο έχω ένα «πρόβλημα», είμαι παντρεμένος με δυο παιδιά και με έχει λίγο αγχωμένο αυτό το πράγμα (στρατό) γιατί διάβασα 5-6 σελίδες και δεν βρήκα κάποιον με την ίδια κατάσταση να δω τι τελικά έκανε.
Αυτό που ρωτάω είναι:
1) πρέπει ούτως η άλλος να κάνω θητεία ;
Εγώ ειλικρινά δεν θα είχα πρόβλημα (σε άλλες περιστάσεις) να πάω στρατό αλλά όπως σας είπα έχω οικογένεια και πρέπει να φτάσω να δουλέψω... (η γυναίκα μου δεν μιλάει ελληνικά)
Τι μου συμβουλεύετε ;
Υπάρχει η δυνατότητα εργασίας σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και να ληφθεί υπόψη η στρατιωτική θητεία;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Με την παραμονή σου στην Ελλάδα πάνω από 6 μήνες παύεις να είσαι ΜΚΕ και πρέπει να υπηρετήσεις εκτός αν είσαι 33 οπότε και μπορείς να εξαγοράσεις την θητεία.