Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Στρατός και θητεία
Κώστας

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Κώστας »

Καλησπέρα,

είμαι και εγώ ανυπότακτος εξωτερικού από πέρυσι καθώς διαμένω και εργάζομαι Γερμανία. Δεν έχω συμπληρώσει ακόμα 7 χρόνια εργασίας ή 11 διαμονής και έχω απλά την βεβαίωση από το προξενείο ότι είμαι κάτοικος εξωτερικού. Έχω 2 ερωτήσεις στους πιο έμπειρους:

1) Χρειάζεται να ξαναπάω στο προξενείο και να ζητήσω νέα βεβαίωση;

2) Έχω συμπληρώσει αυτό το έτος ήδη 27 ημερολογιακές ημέρες στην Ελλάδα και θέλω να έρθω για Χριστούγεννα για 15 μέρες περίπου, γεγονός που υπερβαίνει τυπικά τις 30 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Πιστεύετε θα έχω πρόβλημα; Γίνονται έλεγχοι όταν ταξιδεύει κάποιος μόνο με ταυτότητα; Έχει κάποιος προσωπική εμπειρία;

Ευχαριστώ πολύ.

ypodiopos19

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Δεν χρειαζεται να ανανεωσεις τη βεβαιωση ανυποταξιας, παρα μονο αν θελεις να βγαλεις διαβατηριο. Η πρωτη που εβγαλες, αν δεν αλλαξει κατι ενδιαμεσα στην κατασταση σου, αρκει για τα υπολοιπα χρονια.

Ελεγχος για Σενγκεν εμενα προσωπικα δε μου εχει γινει ποτε (αλλα καμια φορα μπορει να γινει τυχαια), αν και τωρα με τον κορονοιο δεν ξερω τι παιζει...

Αν δεν ελεγχθηκες τις προηγουμενες φορες που ηρθες, οι 27 μερες που εκατσες δε φαινονται πουθενα εκτος αν εισαι τοσο ατυχος που α) σου γινει ελεγχος μεσω Σενγκεν και β) πεσεις σε περιπτωσαρα αστυνομικο που θα κατσει να σου ζητησει ολα τα εισιτηρια της χρονιας για να μετρησει τις μερες σου (δεν εχω ακουσει ποτε κατι τετοιο).

Οποτε υπαρχει ενα απειροελαχιστο ρισκο, αλλα δε νομιζω οτι θα εχεις προβλημα με 15 μερες ταξιδι, ειδικα αν η αναχωρηση σου ειναι μετα την Πρωτοχρονια, οποτε θα εχεις μηδενισει και το κοντερ...

Γιωργος

Δημοσίευση από Γιωργος »

Καλησπερα στην ομαδα θελω να κανω καποιες ερωτησεις.

Εγω μενω στην γερμανια 4 χρονια πρόπερσι μου ειχε ερθει το χαρτι της κατάταξης πηρα μια αναβολη για κοινωνικούς για 4 μηνες περυσι τον οκτωμβριο μου ξανα ηρθε το χαρτι να καταταχθώ στην κω πηγα κατατάχθηκα στους 3 μηνες μου βρηκανε ενα σοβαρο θεμα στην σπονδυλικη στυλη νοσηλευτικά στο 401 και μου δωσανε μια αναβολη για 1 χρονο ωστε να κανω φυσικοθεραπειες, σε 2 μηνες τελιωνει η αναβολη και επειδη στην Γερμανια δουλευω και παω σχολειο και αυτο το σχολειο δεν το πιάνουν στην ελλαδα για να ξανα παρω αναβολη σκέφτηκα να παω στο γιατρο να με ξανα εξετάσει και να μου βρει το προβλημα ωστε να προσπαθησω να παρω ετσι αναβολη εαν ομως για οποιονδήποτε λογο δεν γινει θα μπορουσα και με ποιο τροπο και δικαιολογητικά μπορω να βγω ανυπότακτος εξωτερικού;

Ευχαριστω

Πανος.Κ

Δημοσίευση από Πανος.Κ »

ypodiopos19 έγραψε:Δεν χρειαζεται να ανανεωσεις τη βεβαιωση ανυποταξιας, παρα μονο αν θελεις να βγαλεις διαβατηριο. Η πρωτη που εβγαλες, αν δεν αλλαξει κατι ενδιαμεσα στην κατασταση σου, αρκει για τα υπολοιπα χρονια.

Ελεγχος για Σενγκεν εμενα προσωπικα δε μου εχει γινει ποτε (αλλα καμια φορα μπορει να γινει τυχαια), αν και τωρα με τον κορονοιο δεν ξερω τι παιζει...

Αν δεν ελεγχθηκες τις προηγουμενες φορες που ηρθες, οι 27 μερες που εκατσες δε φαινονται πουθενα εκτος αν εισαι τοσο ατυχος που α) σου γινει ελεγχος μεσω Σενγκεν και β) πεσεις σε περιπτωσαρα αστυνομικο που θα κατσει να σου ζητησει ολα τα εισιτηρια της χρονιας για να μετρησει τις μερες σου (δεν εχω ακουσει ποτε κατι τετοιο).

Οποτε υπαρχει ενα απειροελαχιστο ρισκο, αλλα δε νομιζω οτι θα εχεις προβλημα με 15 μερες ταξιδι, ειδικα αν η αναχωρηση σου ειναι μετα την Πρωτοχρονια, οποτε θα εχεις μηδενισει και το κοντερ...

Αρα ειναι καλυτερο να ταξιδευεις με ταυτοτητα παρα με διαβατηριο που εχει το τσιπ ;

Grinder

Δημοσίευση από Grinder »

Καλησπέρα, είναι να κατέβω Ελλάδα μετά τα Χριστούγεννα αλλά αφού από τις 18 Δεκέμβρη οποίος εισέρχεται στη χώρα μπαίνει σε δεκαήμερη καραντίνα λέω μήπως να αλλάξω την πτήση για 17. Αν έρθω στις 17 όμως θα έχω ξεπεράσει το όριο των 30 ημερών για το 2020, αφού η επιστροφή θα είναι τον Γενάρη.

Ξέρει κανείς αν θα υπάρχει κάποια εξαίρεση λόγω των μέτρων όπως υπήρχε και στο πρώτο κύμα για τους ανυπότακτους που είχαν ξεμείνει Ελλάδα;

Μετ.Αστ

Δημοσίευση από Μετ.Αστ »

Είμαι ανυπότακτος εξωτερικου και μένω και εργάζομαι στη Γερμανία εδώ και 4 χρόνια, γίνεται να βγάλω διαβατήριο (δεν έχω ξαναβγάλει). Αν ναι, τι ακριβώς θα πρέπει να έχω μαζί μου όταν πάω στη πρεσβεία; Στο site τους λενε μόνο ταυτότητα.
ypodiopos19

Πανος. Κ έγραψε:Αρα ειναι καλυτερο να ταξιδευεις με ταυτοτητα παρα με διαβατηριο που εχει το τσιπ ;

Δε βλέπω καμία διαφορά... Εντός Σένγκεν δεν υπάρχει πύλη εισόδου/εξόδου και δε γίνεται συνοριακή καταγραφή, απλώς, αν γίνει έλεγχος, κοιτάνε το ταξιδιωτικό σου έγγραφο. Αν θέλουν να σε ψάξουν, θα το κάνουν και με τα δύο έγγραφα με το ονοματεπώνυμο (γι'αυτό και δε βοηθάει σε τίποτα αν έχεις π. Χ. Ξένο διαβατήριο και πας να βγεις εκτός Σένγκεν).

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Δευ Δεκ 21, 2020 2:58 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ypodiopos19

Μετ. Αστ έγραψε:Είμαι ανυπότακτος εξωτερικου και μένω και εργάζομαι στη Γερμανία εδώ και 4 χρόνια, γίνεται να βγάλω διαβατήριο (δεν έχω ξαναβγάλει). Αν ναι, τι ακριβώς θα πρέπει να έχω μαζί μου όταν πάω στη πρεσβεία; Στο site τους λενε μόνο ταυτότητα.

Ναι, γίνεται να βγάλεις διαβατήριο. Απλώς θα πρεπει πρωτα, μεσω του προξενειου, να σου εκδοσει η Στρατολογία ενα πιστοποιητικό ανυποτακτου εξωτερικού.

Οπότε χρειάζεται ένα πρώτο ραντεβού μονο για το χαρτί αυτό (τα δικαιολογητικά γι'αυτό θα πρέπει να τα ρωτησεις στο προξενειο, δεν ειναι ιδια παντού) και οταν ερθει μετά από κάποιες εβδομάδες, θα κλεισεις και ενα ραντεβου για έκδοση διαβατηρίου. Τα δικαιολογητικά για διαβατήριο είναι όσα προβλέπονται για τους άλλους, συν το παραπάνω πιστοποιητικό ειδικά για τους ανυποτακτους... Δηλαδή ταυτότητα, ειδικές φωτογραφίες, χρήματα για τα παράβολα... Αλλά καλό ειναι αυτά να τα επιβεβαιώσεις μαζί τους όταν κλεισεις το ραντεβού.

lol

Δημοσίευση από lol »

Γεια,

Έγινε πρόσφατα ανυπότακτος εξωτερικού. Σκέφτομαι να ταξιδέψω από Αμερική προς Ελλάδα μέσω Γερμανίας (Σένγκεν). Σκέφτομαι να μείνω στην Ελλάδα πάνω από τις 30 προβλεπόμενες ημέρες -- μάλλον 2-3 μήνες.

Ξέρει κανείς εάν γίνεται έλεγχος στο αεροδρόμιο ή με ποιον άλλο τρόπο μπορούν να σε ελέγξουν; Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία ή έχει κάτσει περισσότερο χρόνο από τις 30 ημέρες;

Όσες φορές έχω ταξιδέψει ποτέ μα ποτέ δεν μου έχουν κάνει έλεγχο στην είσοδο ούτε στην έξοδο. Απλά ρωτάω για να δω και άλλες εμπειριες

babis

Δημοσίευση από babis »

Όσες φορές μου σκαναραν το ελληνικό διαβατήριο, πάντα χτυπούσε στο σύστημα ότι είμαι ανυπότακτος και δεχόμουν παρατηρήσεις απο τον εκάστοτε αστυνομικό. Ποτέ μου δεν έτυχε να υπερβω τις 30 ήμερες παραμονής τον χρόνο, όποτε ερχόμουν απ ευθείας από Αγγλία (κάποιες χρονιές ερχόμουν μέσω άλλης χώρας εντός Σενγκεν για να αποφύγω τον έλεγχο) όποτε δεν γνωρίζω εαν υπάρχει περίπτωση να σου αρνηθουν την εισοδο.

Πρόσφατα απέκτησα Βρετανικό διαβατήριο και τις 2 φορές που ήρθα Ελλάδα έκτοτε, δεν δέχτηκα καμία παρατήρηση από τον αστυνομικό στον έλεγχο διαβατηρίων (είτε κατα την άφιξη ειτε κατα την αναχωρηση), οπότε υποθέτω πως δεν χτυπάει στο σύστημα οτι εισαι ανυποτακτος εάν χρησιμοποιείς μη ελληνικό διαβατήριο.

Αλλά Επίσης πιστευω πως το οριο των 30 ημερών ισχύει ακόμα, κι ας έχεις καποιας αλλης χώρας διαβατήριο, όπως ακριβώς ισχύει ακόμη και η ανυποταξια. Απλώς ταξιδεύοντας με ξένο διαβατήριο γλυτώνεις (πιθανότατα) τον έλεγχο στο αεροδρόμιο.

panospanos
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 5

Δημοσίευση από panospanos »

Nikolas86 έγραψε:1) Θεωρητικά, ναι. Εφόσον είναι εξωτερικού όμως, δεν προτιμάται, καθώς μπορεί να δηλώσει κώλυμα, να φυγοδικήσει, να πάει σε δικαστήριο της άλλης χώρας και γενικώς να βάλει σε μπελάδες το ελληνικό σύστημα στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Εάν κληθεί κάποιος σε δίκη, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παρουσιαστεί, αν θα παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ή μόνο με δικηγόρο κ. Τ. Λ.

2) Εάν δεν πληρωθούν εγκαίρως τα 6000, μπαίνουν οι ίδιες προσαυξήσεις που θα έμπαιναν και σε κάθε άλλη οφειλή. Θεωρητικά, εφόσον εκλείψει η αιτία που μπήκε το διοικητικό πρόστιμο και αυτό και οι προσαυξήσεις του θα πρέπει να διαγραφούν. Ανάλογα με τον υπάλληλο και τον διοικητή της εκάστοτε εφορίας, αυτό μπορεί να γίνει αυτόματα, ή μετά από μία επίσκεψη σε στρατολογία και εφορία, ή μετά από 10 επισκέψεις, ή να χρειαστεί δικαστήριο, για να πεισθούν.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι καθώς το πρόστιμο δε σβυνεται ακόμα και αν αθωωθείς από το στρατοδικείο
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Δευ Δεκ 21, 2020 2:58 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Lol

Δημοσίευση από Lol »

Ενδιαφέρον απάντηση. Δεν το ήξερα ότι από Αγγλία γίνεται έλεγχος διαβατηρίων. Νόμιζα ότι με ταυτότητα είναι όλα καλά.

Βασικά εγώ όσες φορές έχω έρθει Ελλάδα έρχομαι μέσω Γερμανίας. Στην άφιξη αλλά και στην αναχώρηση δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Σχεδόν ποτέ δεν μου ζητάνε ταυτότητα. Διαβατήριο δεν έχουν ζητήσει ποτέ για να πετάξω στην Γερμανία. Από εκεί φεύγω για Αμερική

Lol

Δημοσίευση από Lol »

Υπάρχει κάποιος που να έχει ταξιδέψει εντός Σένγκεν και να μπορεί να μου πει κάποια εμπειρία για παραμονή πάνω από 30 ημέρες; Σκέφτομαι να ταξιδέψω μέσω Γερμανίας και να καθίσω 2-3 μήνες. Υπάρχει πλέον έλεγχος μέσω Σένγκεν; Βασικά όσες φορές ταξίδεψα ποτέ δεν με έλεγξαν. Απλά θέλω να δω-μάθω τι γίνεται πλέον.
Αλέξανδρος

Δημοσίευση από Αλέξανδρος »

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να εξακριβώσω κάποια πράγματα που πιστεύω πως έχω καταλάβει σωστά σχετικά με την ανυποταξία εξωτερικού, και να λύσω κάποιες επιπλέον απορίες.

Μέχρι στιγμής έχω κατανοήσει ότι:

1. Ανυπότακτος εξωτερικού μπορεί να κηρυχθεί όποιος εργάζεται και μένει σε χώρα του εξωτερικού, παρουσιάζοντας το συμβόλαιο εργασίας του και το αποδεικτικό της διεύθυνσης κατοικίας, εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία κατάταξης και δεν παρουσιαστεί στο στρατόπεδο. Ισχύει παράβολο αξίας 50 ευρώ που πληρώνεται στο προξενείο.

2. Με την κήρυξη της ανυποταξίας πιστώνεται πρόστιμο 6000 ευρώ απευθείας στην ελληνική εφορία. Εφόσον δε, δεν γίνει διακανονισμός ή πληρωμή, εφαρμόζονται προσαυξήσεις κάθε μήνα.

3. Ως ανυπότακτος, μπορεί κάποιος να περάσει έως και 30 ημέρες/ημερολογιακό έτος στην Ελλάδα συνολικά, είτε αυτές είναι συνεχόμενες είτε σπαστές. Για ανανέωση διαβατηρίου, εφόσον έχει παρέλθει το εξάμηνο από τότε που εκδόθηκε η βεβαίωση ανυποταξίας εξωτερικού, απαιτείται επανέκδοση της πληρώνοντας εκ νέου το παράβολο των 50 ευρώ.

Παρακαλώ διορθώστε με αν έχω κάνει λάθος σε κάτι από τα παραπάνω. Θα ήθελα να ρωτήσω επιπλέον για τα εξής:

1'. Σε ποιο βαθμό είναι εφικτός ο διακανονισμός με την εφορία; Υπάρχουν Ν άτοκες δόσεις που μπορεί να πληρωθεί ή απαιτείται το ποσό εφάπαξ;

2΄. Από όσο έχω καταλάβει, για διάφορους λόγους όπως να κάνει κάποιος τη θητεία του μελλοντικά, ή να συμπληρώσει τις απαιτήσεις ώστε να θεωρηθεί μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, η ανυποταξία μπορεί να ανακληθεί και το πρόστιμο να παραγραφεί. Εάν έχει γίνει ήδη η πληρωμή του στο ακέραιο ή έχει πληρωθεί μέρος αυτού, επιστρέφεται το ποσό αυτό;

3'. Η πιο σημαντική ερώτηση: Εφόσον κάποιος είναι ανυπότακτος εξωτερικού και συμπληρώσει το 33ο έτος της ηλικίας του, είναι υποχρεωμένος να εξαγοράσει τη θητεία του ακόμα και αν συνεχίσει να βρίσκεται στο εξωτερικό, ή αρκεί η ανυποταξία εξωτερικού μέχρις ότου να γυρίσει μόνιμα Ελλάδα, όπου θα πρέπει είτε να καταταγεί είτε να προχωρήσει σε εξαγορά; Αν ισχύει το τελευταίο, ένας ανυπότακτος εξωτερικού που παραμένει στο εξωτερικό μέχρι τουλάχιστον αν συμπληρώσει τα 45 του έτη ηλικίας, απαλλάσσεται από την υποχρέωση κατάταξης άρα και εξαγοράς και ταυτόχρονα ακυρώνεται η ανυποταξία του;

Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον μπει στον κόπο να απαντήσει στις ερωτήσεις μου. Καλές γιορτές σε όλου με υγεία πάνω από όλα!

lol

Δημοσίευση από lol »

Υπάρχει κάποιος που να ξέρει-προτεινεη κάποιον δικηγόρο όπου θα μπορώ να τον ρωτησω κάποια πράγματα για την ανυποταξία και γενικά για το τι να κάνω με το χρέος έως ότου γίνω ΜΚΕ; Οποιαδήποτε βοήθεια θα είναι εξαιρετικά σημαντική
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες