Ανυπότακτοι εξωτερικού (2007-2014)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Κλειδωμένο
Στρατός και θητεία
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Posts in topic: 72

Δημοσίευση από Mike »

Δουλευω στην Αγγλια εδω και 6 χρονια και ειμαι ανυποτακτος εξωτερικου απο το 2009. Προ ενος ετους μου ηρθε επιστολη για να απολογηθω σε στρατιωτικη ανακριτρια. Μιλησαν οι γονεις μου μαζι της και της εξηγησαν οτι ζω στο εξωτερικο και εχω κηρυχτει ανυποτακτος εξωτερικου.
Σημερα μου εφερε η αγγλικη αστυνομια (!) χαρτι κλησης μου σε στρατοδικειο στη Λαρισα σε 1 χρονο για να δικασθω για ανυποταξια, με ημερομηνια πριν απο 1 χρονο. Συμφωνα με τον στρατιωτικο ποινικο κωδικα η ανυποταξια σε καιρο ειρηνης, επιφερει ποινη φυλακισης εως 2 χρονια! Ενω δεν θελω προφανως να σνομπαρω το στρατοδικειο, σιγουρα δεν με ενθουσιαζει η προοπτικη φυλακισης 2 ετων!

Πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο και δεν εχω ακουσει κανεναν ποτε να παει φυλακη για ανυποταξια.

Οποιαδηποτε συμβουλη, ευπροσδεκτη

Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 14

Δημοσίευση από Greek_Army »

Αν έχεις λευκό ποινικό μητρώο θα σου επιβληθεί ποινή με αναστολή, δηλαδή πας δικάζεσαι και φεύγεις, στην χειρότερη των περιπτώσεων (λερωμένο ποινικό μητρώο) θα σου επιβληθεί εξαγοράσιμη ποινή.
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Ευχαριστω. Ουτε κληση για παρανομο παρκαρισμα δεν εχω. Αυτο σημαινει οτι θα μου πουν πχ 1 χρονο φυλακιση με αναστολη; Το οτι ειμαι ανυποτακτος εξωτερικου, δεν επηρεαζει τιποτα; Και αυτο φαινεται στο ποινικο μου μητρωο μετα?
Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 14

Δημοσίευση από Greek_Army »

Mike έγραψε:Ευχαριστω. Ουτε κληση για παρανομο παρκαρισμα δεν εχω.1. Αυτο σημαινει οτι θα μου πουν πχ 1 χρονο φυλακιση με αναστολη; 2.Το οτι ειμαι ανυποτακτος εξωτερικου, δεν επηρεαζει τιποτα; 3.Και αυτο φαινεται στο ποινικο μου μητρωο μετα;

1. Σωστά
2. Όχι
3. Φαίνεται αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παραγράφεται,εάν καταδικαστείς αμετάκλητα για ανυποταξία στερείσαι των δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, δεν μπορείς επίσης να διοριστείς στο δημόσιο, η αμετάκλητη καταδίκη για ανυποταξία είναι σπάνιο φαινόμενο, είτε γίνεται μετά από πολλά χρόνια μετά τη μη κατάταξη, είτε δε γίνεται καθόλου.

Ρίξε μια ματιά και εδώ
guest1

Δημοσίευση από guest1 »

Τι ηλικία έχεις; Γιατί παίζει ρόλο.
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

33
guest1

Δημοσίευση από guest1 »

Λογικό. Το περίμενα... Είναι η κρίσιμη ηλικία που σε στριμώχνουν πριν πλησιάσεις τα 35 και πας για εξαγορά. Γνώμη μου είναι να βρεις άμεσα ένα δικηγόρο με ειδίκευση σε αυτά τα θέματα. Μην δικαστείς χωρίς παρουσία δικηγόρου που να σε εκπροσωπεί!
Πότε έχει οριστεί δικάσιμος;

Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Και σε 1.5 χρονο θα εχω 7 χρονια εργασιας στο εξωτερικο και θα ειμαι μονιμος κατοικος εξωτερικου, το οποιο απ'οσο γνωριζω παραγραφει την ανυποταξια καθως σε απαλασσει απο επομενες και προηγουμενες κλησεις (ν3421/2005)

Δικασιμος τον Ιουνιο του 13. Αν και το χαρτι εχει ημερομηνια Οκτωβριο του 11, σημερα εφτασε εδω

Θα το σκεφτω για το δικηγορο. Ισως ειναι χρησιμος καποιος που να ξερει ολες τις λεπτομερειες του νομου, αλλα απο την αλλη δεν θελω και να προκαλεσω τους δικαστες με το να φανω 'επαγγελματιας ανυποτακτος'

Θεωρητικα νομιζα πως τα στρατοδικεια εχουν δικαιοδοσια μονο για στρατιωτικους και οχι για πολιτες γιαυτο και δικαζοσουν οταν καταταγεις.

guest1

Δημοσίευση από guest1 »

Αυτό είναι καλό. Σημαίνει έχεις χρόνο να προετοιμαστεις. Φίλε μου στο στρατό δεν δέχονται καλοσύνες και τιμιοτητες. Ο καλός και πρόθυμος πάντα την πληρώνει. Σε συμβουλεύω οπωσδήποτε να ανατρεξεις σε δικηγόρο. Τουλάχιστον να ζητήσεις τη συμβουλή του και πραττεις ανάλογα. Το γεγονός επίσης ότι θα μπορείς να πάρεις και ενδεχομένως την υπηκοότητα ειναι πολύ θετικό.
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Θα μπορω να την παρω ως τοτε αλλα με βαση οτι θα εχω και την ελληνικη, δεν βρισκω σε τι μου ειναι χρησιμο
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Σημερα που το σκεφτομαι λιγο πιο ψυχραιμα, σκεφτομαι το εξης. Να ζητησω αναβολη της δικης. Αν παρω ενα χρονο αναβολη, θα εχω ολα τα χαρτια για μονιμος κατοικος εξωτερικου, οποτε θα ειμαι καλος.

Αλλιως, αν καταδικαστω, παλι μπορω να κανω εφεση και να το τρεναρω. Αλλα ακομα και να γινουν ολα πολυ γρηγορα, αν καταδικαστω με αναστολη, θα εχω την καταδικη μονο για μερικους μηνες, μεχρι να γινω ΜΚΕ, που καταλαβαινω οτι ακυρωνει ποινες για ανυποταξια.

axortgos

Δημοσίευση από axortgos »

Εαν πληρωσει κανεις το προστιμο των 6000 ευρω μετα πρεπει παλι να παει στρατο η να φαει κιαλλο προστιμο;
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Απ'ότι εμαθα χτες, αν σε καλεσουν σε στρατοδικειο και παρουσιαστεις, αυτο διακοπτει την ανυποταξια συμφωνα με το νομο.

Μετα μπορουν να σε ξανακαλεσουν και να ξαναφας το προστιμο

Eliphas
Πολίτης
Πολίτης
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από Eliphas »

Αγαπητά μέλη,

Είμαι γεννημένος το 1985 και η αναβολή μου τελειώνει το 2013. Ο πατέρας μου είναι Βρετανός και η μητέρα μου Ελληνίδα (χωρισμένοι), ενώ εγώ έχω Ελληνική ταυτότητα αλλά και Βρετανικό διαβατήριο.

Μεγάλωσα στην Ελλάδα με τη μητέρα μου (ο πατέρας μου έφυγε μόνιμα το 93), πέρασα το 2004 σε ΤΕΙ στην Αθήνα (όπου πήρα και την αναβολή) και τελικά έφυγα το 2010 για την Αγγλία ώστε να σπουδάσω το αντικείμενο που ήθελα εξαρχής (βιομηχανική μηχανολογία).

Βρίσκομαι από το καλοκαίρι προσωρινά στην Ελλάδα γιατί η μητέρα μου υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες και χρειάζεται έμπρακτη και ψυχική υποστήριξη. Όχι πως και εγώ δεν χρειάζομαι με αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

Ανήκω στο ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, έχω στην Αθήνα ακίνητη περιουσία και εισόδημα από ενοίκιο, με το οποίο τώρα αποκλειστικά συντηρούμαστε, καθώς στάθηκε αδύνατο να βρω εργασία όσο είμαι στην Ελλάδα.

Στο πανεπιστήμιό μου στην Αγγλία, χρωστάω το τελευταίο έτος (ουσιαστικά την πτυχιακή) το οποίο ανέβαλα λόγω της τρέχουσας περίστασης, αλλά ακυρώνεται όλη η σπουδή μου εάν χαθεί και άλλη χρονιά, καθώς ο κλάδος μου ανανεώνεται συνεχώς.

Συνεπώς, δεν έχω σκοπό να υπηρετήσω ούτε στη χρονιά που μας έρχεται, ούτε στην επόμενη που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχίζω τις σπουδές μου. Άσε που γενικότερα δε με βλέπω να επιστρέφω λόγω μεγάλης πιθανότητας ανεργίας... Ενώ σε έκθεση στο Λονδίνο πέρσι είχα πρόταση για 3000 λίρες αρχικό!

Θα ήθελα λοιπόν να μάθω εάν στην εφορία θα μου έρθει φόρος ανυποταξίας (αφού δεν έχω σκοπό να υπηρετήσω για τουλάχιστον δύο χρόνια, μην πω αόριστα) του ποσού των 6000. Αν ναι, αυτός είναι εφάπαξ ή (αν) μετά που πληρώσω θα έρχεται κάθε χρόνο, δηλαδή θα ανανεώνεται μετά την αποπληρωμή;

Επίσης, τι άλλα προβλήματα θα αντιμετωπίζω ως ανυπότακτος, ειδικά πριν πληρωθεί το πρόστιμο; Έχω προς πώληση ένα διαμέρισμα καθώς και αναμένεται δωρεά εν ζωή από τη γιαγιά μου. Υπάρχουν εμπλοκές σε τέτοια θέματα; Μετά που πληρωθεί, τι θεωρούμαι; Ανυπότακτος καλοπληρωτής;Εικόνα

Ερωτώ όλα αυτά μετά από εκτεταμένη, άκαρπη αναζήτηση. Ευχαριστώ για το χρόνο σας και ζητώ συγνώμη για την έκταση,
Eliphas
Mike
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής

Δημοσίευση από Mike »

Αυτοι οι νομοι εχουν γινει στο ποδι και πολλες φορες η εφαρμογη τους ειναι ασαφης. Για το συγκεκριμενο προστιμο, δεν υπαρχει αρκετα μακρια εμπειρια ωστε να ξερεις τι ακριβως μπορει να συμβει αν ξανακηρυχτεις ανυποτακτος.

Χοντρικα, το προστιμο το πληρωνεις μολις κηρυχτεις ανυποτακτος. Οταν γινει αυτο, θα σου γινει και σχετικη μηνυση απο την στρατολογια και το θεμα σου θα παει στο στρατοδικειο. Συνηθως, δεν ασχολουνται μεχρι να διακοψεις την ανυποταξια. Εμενα ομως με καλεσαν σε δικη σε μερικους μηνες. Η κατηγορια της ανυποταξιας σε καιρο ειρηνης επιφερει ποινη φυλακισης εως 2 χρονια. Με την παρουσια σου σε στρατοδικειο, διακοπτεται η ανυποταξια και ο στρατος μπορει να σε ξανακαλεσει και να σε ξανα κηρυξει ανυποτακτο αν δεν παρουσιαστεις. Θεωρητικα θα σου ξαναεπιβληθει το προστιμο, αλλα δεν ξερω καμμια τετοια περιπτωση γιατι η ιστορια του προστιμου ειναι σχετικα προσφατη.

Η πληρωμη του διοικητικου προστιμου δεν αλλαζει τιποτα σχετικα με την ανυποταξια σου. Ουτε σχετικα με τα φορολογικα σου

Να προσθεσω βεβαια οτι για να βγεις 'ανυποτακτος εξωτερικου' χρειαζεσαι αντιστοιχη βεβαιωση μονιμης διαμονης απο το ελληνικο προξενειο. Για φοιτητες, δεν προβλεπεται, με βαση τα οσα μου εχουν πει, αφου απαιτουνται πιστοποιητικα εργασιας για καποια 2-3 χρονια μινιμουμ
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης