Ανυπότακτοι εξωτερικού (2007-2014)
Οντως τα εκανες σαλατα. Απο που να αρχισω και που να τελειωσω. Αντι να σου πω τι ισχυει γενικα, να σου πω τι σου προτεινω (εκτος απο το να σκεφτεις την 9μηνη αδεια ανευ αποδοχων / sabbatical).
Το μονιμος κατοικος εξωτερικου αστο στην ακρη, αργεις ακομα (επι τη ευκαιρια ο μονιμος κατοικος δεν ειναι ανυποτακτος, εχει απαλλαγη στρατευσης)
το προστιμο (στο παρελθον τουλαχιστον) το πληρωνες οταν εκανες τη θητεια σου. Και δεν ηταν σκετο προστιμο, ηταν εξαγορα προσθετης θητειας την οποια μπορουσες να εξαγορασεις. Τωρα τι ακριβως γινεται, δεν το γνωριζω, αλλα υποθετω πως παλι πληρωνεται οταν καταταγεις.
Τα εχεις μπερδεψει γιατι το προστιμο επιβαλλεται σε ολους τους ανυποτακτους και δεν αλλαζει το γεγονος του οτι εισαι ανυποτακτος. Δηλαδη αν σε εχουν ως ανυποτακτο εσωτερικου και εκρεμμει ενταλμα συλληψης, το προστιμο δεν το αλλαζει αυτο. Το διλλημμα ειναι μονο το πας φανταρος η' ανυποτακτος και προστιμο. Ελπιζω να καταλαβαινεις τι εννοω
Πρακτικα εσυ θα πρεπει να παρουσιαστεις τον Μαιο. Ανυποτακτο θα σε κηρυξουν μετα απο μερικους μηνες. Οταν γινει αυτο, πρεπει να τους πας το χαρτι που η πρεσβεια θα βεβαιωνει οτι ζεις και εργαζεσαι εξω. Ως το επομενο καλοκαιρι, θα εισαι στα 2-2.5 χρονια εργασιας, οποτε μπορεις να κανεις ερωτηση στην πρεσβεια αν θα το δεχτουν. Οπως βλεπω για στρατολογικα θεματα, η αναμονη ειναι 5 μηνες, οποτε φροντισε να κλεισεις νωρις. Προσεξε οτι και να βγαλεις το χαρτι και να σε κηρυξουν ανυποτακτο, το προστιμο παραμενει. Αυτο που αλλαζει, ειναι ο πιθανος κινδυνος να σε μαζεψουν στο αεροδρομιο.
Αυτα χοντρικα. Αν ακομα κατι δεν καταλαβες, ξαναρωτα με
Το μονιμος κατοικος εξωτερικου αστο στην ακρη, αργεις ακομα (επι τη ευκαιρια ο μονιμος κατοικος δεν ειναι ανυποτακτος, εχει απαλλαγη στρατευσης)
το προστιμο (στο παρελθον τουλαχιστον) το πληρωνες οταν εκανες τη θητεια σου. Και δεν ηταν σκετο προστιμο, ηταν εξαγορα προσθετης θητειας την οποια μπορουσες να εξαγορασεις. Τωρα τι ακριβως γινεται, δεν το γνωριζω, αλλα υποθετω πως παλι πληρωνεται οταν καταταγεις.
Τα εχεις μπερδεψει γιατι το προστιμο επιβαλλεται σε ολους τους ανυποτακτους και δεν αλλαζει το γεγονος του οτι εισαι ανυποτακτος. Δηλαδη αν σε εχουν ως ανυποτακτο εσωτερικου και εκρεμμει ενταλμα συλληψης, το προστιμο δεν το αλλαζει αυτο. Το διλλημμα ειναι μονο το πας φανταρος η' ανυποτακτος και προστιμο. Ελπιζω να καταλαβαινεις τι εννοω
Πρακτικα εσυ θα πρεπει να παρουσιαστεις τον Μαιο. Ανυποτακτο θα σε κηρυξουν μετα απο μερικους μηνες. Οταν γινει αυτο, πρεπει να τους πας το χαρτι που η πρεσβεια θα βεβαιωνει οτι ζεις και εργαζεσαι εξω. Ως το επομενο καλοκαιρι, θα εισαι στα 2-2.5 χρονια εργασιας, οποτε μπορεις να κανεις ερωτηση στην πρεσβεια αν θα το δεχτουν. Οπως βλεπω για στρατολογικα θεματα, η αναμονη ειναι 5 μηνες, οποτε φροντισε να κλεισεις νωρις. Προσεξε οτι και να βγαλεις το χαρτι και να σε κηρυξουν ανυποτακτο, το προστιμο παραμενει. Αυτο που αλλαζει, ειναι ο πιθανος κινδυνος να σε μαζεψουν στο αεροδρομιο.
Αυτα χοντρικα. Αν ακομα κατι δεν καταλαβες, ξαναρωτα με
Φιλε γκεστ, το προστιμο σου ηρθε ανεξαρτητα απο την παρουσιαση σου στο στρατο; Δηλαδη εξακολουθεις να εισαι ανυποτακτος και σου ηρθε χαρτι για να πληρωσεις προστιμο?
Ακριβώς... Το πρόστιμο είναι η διοικητική ποινή. Σε 1-1,5 χρόνο υποτίθεται θα μου ασκηθεί ποινική δίωξη και θα πρέπει να εξουσιοδοτήσω δικηγόρο να με εκπροσωπήσει (άλλα έξοδα), αφού βρίσκομαι στο εξωτερικό, όταν οριστεί δικάσιμος. Βέβαια εκεί κατά 99% αθωώνομαι αφού έχω σοβαρούς λόγους ανυποταξίας που τους έχω δηλώσει.
Αλλά τι να το κάνεις όταν σε υποχρεώνουν μέσα σε 1 μήνα αντί 180 που ήξερες να πληρώσεις 6 χιλιάρικα;
Εγώ βγήκα ανυπότακτος 1η μαίου και η απόφαση βγήκε 1-1,5 μήνα πριν... Έλεος!
Δηλαδή να πρέπει να το παίξω τρελός για να μην πληρώσω αυτό το κ@&$κράτος;
Υπόψην ότι αυτά ισχύουν για όλους τους ανυπότακτους... Εσωτερικού και εξωτερικού... Απλά οι εξωτερικού σχεδόν πάντα απαλλάσσονται από το ποινικό μέρος και εννοείται δεν τους αναζητά η αστυνομία αλλά δεν γλιτώνουν το διοικητικό πρόστιμο το οποίο παλαιότερα το πλήρωνες όταν παρουσιαζόσουν ενώ τώρα περνάει αυτόματα στην εφορία και σε κυνηγάει εφ'όρου ζωής αν δεν το πληρώσεις.
Η κοινοποίηση του προστίμου όταν μου ήρθε τα λέει όλα...
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ! Ότι ο τάδε...
Αλλά τι να το κάνεις όταν σε υποχρεώνουν μέσα σε 1 μήνα αντί 180 που ήξερες να πληρώσεις 6 χιλιάρικα;
Εγώ βγήκα ανυπότακτος 1η μαίου και η απόφαση βγήκε 1-1,5 μήνα πριν... Έλεος!
Δηλαδή να πρέπει να το παίξω τρελός για να μην πληρώσω αυτό το κ@&$κράτος;
Υπόψην ότι αυτά ισχύουν για όλους τους ανυπότακτους... Εσωτερικού και εξωτερικού... Απλά οι εξωτερικού σχεδόν πάντα απαλλάσσονται από το ποινικό μέρος και εννοείται δεν τους αναζητά η αστυνομία αλλά δεν γλιτώνουν το διοικητικό πρόστιμο το οποίο παλαιότερα το πλήρωνες όταν παρουσιαζόσουν ενώ τώρα περνάει αυτόματα στην εφορία και σε κυνηγάει εφ'όρου ζωής αν δεν το πληρώσεις.
Η κοινοποίηση του προστίμου όταν μου ήρθε τα λέει όλα...
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ! Ότι ο τάδε...
Αυτο που με εχει μπερδεψει ειναι οτι στο παρελθον το προστιμο δεν ηταν προστιμο, αλλα η εξαγορα της προσθετης θητειας. Δε θα σχολιασω το υψος του προστιμου, γιατι κανονικα επρεπε να παω φανταρος και τα 180 ευρω δεν ειναι σοβαρος λογος για να μην την κοπανισεις.
εγω παντως ειμαι ανυποτακτος 5 χρονια και δεν εχω δει κανενα προστιμο. Δεν εχω ουτε φορολογικη δηλωση βεβαια, καθως δεν εχω ουτε εισοδηματα ουτε περιουσιακα στοιχεια στην Ελλαδα.
Η αλλαγη εγινε απο την πρωτη ΕΣΣΟ του 2010, αν δεν απατωμαι και μαλιστα σου εδινε και 1 ΕΣΣΟ περιθωριο να καταταγεις και να πληρωσεις τα 180, αρα υπηρχε περιθωριο απο οταν ανακοινωθηκε.
Πως γινεται και πληρωνει προστιμο καποιος ο οποιος επισημα αναζητειται απο την αστυνομια και υποτιθεται δεν μπορουν να τον βρουν;
εγω παντως ειμαι ανυποτακτος 5 χρονια και δεν εχω δει κανενα προστιμο. Δεν εχω ουτε φορολογικη δηλωση βεβαια, καθως δεν εχω ουτε εισοδηματα ουτε περιουσιακα στοιχεια στην Ελλαδα.
Η αλλαγη εγινε απο την πρωτη ΕΣΣΟ του 2010, αν δεν απατωμαι και μαλιστα σου εδινε και 1 ΕΣΣΟ περιθωριο να καταταγεις και να πληρωσεις τα 180, αρα υπηρχε περιθωριο απο οταν ανακοινωθηκε.
Πως γινεται και πληρωνει προστιμο καποιος ο οποιος επισημα αναζητειται απο την αστυνομια και υποτιθεται δεν μπορουν να τον βρουν;
Λογικά θα πρέπει να πας στην εφορία που είσαι καταγεγραμμένος (ΑΦΜ λογικά έχεις) και να δεις αν σου έχει καταχωρηθεί να πληρώσεις... Ελπίζω να μην έχει συμβεί γιατί με την μηνιαία προσαύξηση δεν ξέρω πόσο μπορεί να έχει φτάσει... Πάντως κοίταξέ το.
Αν πάντως έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία δεν θα μπορέσεις να ξεμπλέξεις και να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση... Είτε εργασία είτε κάτι άλλο εντός Ελλάδος... Θα πρέπει πρώτα να τους τακτοποιήσεις.
Όσον αφορά τη φράση 'κοπανήσεις' δεν με βρίσκει σύμφωνο αν και δεν αναφέρεσαι σε μένα... Είχα σοβαρό λόγο που δεν μπορούσα να πάω τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπως φαντάζομαι και εσύ και πολλοί άλλοι... Δεν ζητησα να μην πάω...2 χρόνια αναβολή ακόμα ήθελα δικαιολογημένα... Λες και έχει διαφορά αν πάω στα 27 ή στα 29... Αντ'αυτού μου επιβάλλουν πρόστιμο 6000 ευρώ!
Δεν ξέρω για ποια αλλαγή μιλάς αλλά στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αν δεν κάνω λάθος ανακοινώθηκε
7 απριλίου 2011...
Αν πάντως έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία δεν θα μπορέσεις να ξεμπλέξεις και να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση... Είτε εργασία είτε κάτι άλλο εντός Ελλάδος... Θα πρέπει πρώτα να τους τακτοποιήσεις.
Όσον αφορά τη φράση 'κοπανήσεις' δεν με βρίσκει σύμφωνο αν και δεν αναφέρεσαι σε μένα... Είχα σοβαρό λόγο που δεν μπορούσα να πάω τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπως φαντάζομαι και εσύ και πολλοί άλλοι... Δεν ζητησα να μην πάω...2 χρόνια αναβολή ακόμα ήθελα δικαιολογημένα... Λες και έχει διαφορά αν πάω στα 27 ή στα 29... Αντ'αυτού μου επιβάλλουν πρόστιμο 6000 ευρώ!
Δεν ξέρω για ποια αλλαγή μιλάς αλλά στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αν δεν κάνω λάθος ανακοινώθηκε
7 απριλίου 2011...
Οι ανυπότακτοι εξωτερικού που δουλεύουν μόνιμα στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες της Ευρώπης μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα μέχρι 30 μέρες το χρόνο χωρίς να έχουν καμιά επίπτωση (πχ 5 μέρες τα Χριστούγεννα,5 το Πάσχα και 3 εβδομάδες τον Αύγουστο). Τώρα σε περίπτωση που γυρίσουν στην Ελλάδα για να μείνουν μόνιμα πριν γίνουν 45 χρονών πρέπει να υπηρετήσουν. Εάν έχουν φάει πρόστιμο λόγω ανυποταξίας εάν γυρίσουν για μόνιμα στην Ελλάδα μπορούν είτε να το πληρώσουν ή να κινηθούν δικαστικώς λέγοντας ότι εργάζονταν μόνιμα στο εξωτερικό για αυτό το λόγο δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα να υπηρετήσουν στην ώρα τους (και θα ξοδέψουν λεφτά για δικαστήρια και θα πληρώσουν και κάποιομ μέρος του προστίμου). Βέβαια από όσο ξέρω εάν περάσουν 20 χρόνια το πρόστιμο παραγράφεται...
Καταρχάς σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!
Ναι όντως έχει αλλάξει η νομοθεσία και πλέον σε σκίζει η εφορία και όχι η στρατονομία.
Εγώ πάντως δεν έχω σκοπό να γυρίσω Ελλάδα, πλέον ζω Αγγλία, δεν εργάζομαι απλά...
Άρα για να καταλάβω: Το πρόστιμο το τρώω ότι και να κάνω,απλά δεν θα με τρέχουν αστυνομίες κτλ. Σε αεροδρόμια σε περίπτωση που γίνει έλεγχος (εφόσον φυσικά έχω επιτυχώς δηλώσει ανυπότακτος εξωτερικού) ;
Με το πρόστιμο όμως τι ακριβώς συμβαίνει; "Παγώνει" όσο ζω και δουλεύω εξωτερικό, και θα μου ζητηθεί να το πληρώσω σε περίπτωση που επιστρέψω μόνιμα Ελλάδα (ασχέτως εαν υπηρετήσω ή όχι) ; Ή είμαι υποχρεωμένος να το πληρώσω κατευθείαν ειδάλως θα υποστώ τις προαναφερθείσες κυρώσεις με το που πατήσω πόδι Ελλάδα έστω και για επίσκεψη μιας εβδομάδας;
Ευχαριστώ ξανά!
Ναι όντως έχει αλλάξει η νομοθεσία και πλέον σε σκίζει η εφορία και όχι η στρατονομία.
Εγώ πάντως δεν έχω σκοπό να γυρίσω Ελλάδα, πλέον ζω Αγγλία, δεν εργάζομαι απλά...
Άρα για να καταλάβω: Το πρόστιμο το τρώω ότι και να κάνω,απλά δεν θα με τρέχουν αστυνομίες κτλ. Σε αεροδρόμια σε περίπτωση που γίνει έλεγχος (εφόσον φυσικά έχω επιτυχώς δηλώσει ανυπότακτος εξωτερικού) ;
Με το πρόστιμο όμως τι ακριβώς συμβαίνει; "Παγώνει" όσο ζω και δουλεύω εξωτερικό, και θα μου ζητηθεί να το πληρώσω σε περίπτωση που επιστρέψω μόνιμα Ελλάδα (ασχέτως εαν υπηρετήσω ή όχι) ; Ή είμαι υποχρεωμένος να το πληρώσω κατευθείαν ειδάλως θα υποστώ τις προαναφερθείσες κυρώσεις με το που πατήσω πόδι Ελλάδα έστω και για επίσκεψη μιας εβδομάδας;
Ευχαριστώ ξανά!

Αν ειναι, το προστιμο θα παει στο πατρικο σου. Δε θα περιμενουν να πατησεις το ποδι σου
Αυτό που με προβληματίζει είναι το εαν θα πρέπει να πληρωθεί κατευθείαν, ανεξαρτήτως απο το εαν έχω δηλώσει ανυπότακτος εξωτερικού, ή εαν απλά εκκρεμεί εξ'αορίστου μέχρι να έρθει η στιγμή να γυρίσω Ελλάδα (π. Χ.) να υπηρετήσω ή να κάνω κάποια δουλειά που θα χρειαστεί να εμπλακεί η εφορία (ματαβίβαση ακινήτου κτλ.).
Τέλος πάντων, απ'ότι φαίνεται άλλάζουν οι νομοθεσίες τόσο γρήγορα που δεν ξέρεις τι παίζει εαν δεν έχεις μπει στην διαδικασία τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον...
Τέλος πάντων, απ'ότι φαίνεται άλλάζουν οι νομοθεσίες τόσο γρήγορα που δεν ξέρεις τι παίζει εαν δεν έχεις μπει στην διαδικασία τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον...
Απ'οτι λενε οι αλλοι φιλοι, το προστιμο οταν σου ερθει, παει στην εφορια και απο τοτε μετρανε οι προσαυξησεις. Οποτε πρακτικα, το πληρωνεις οταν ερθει και ασχετα με τα πλανα σου σχετικα με ελλαδα
Καλησπερα και απο μενα. Εγς μενω Καναδα εδω και 4 χρονια. Εχω καναδεζικο διαβατηριο. Ειμαι ανυποτακτος το θεμα μου ειναι αν ερθω στην ελλαγα με το καναδικο διαβατηριο δηλαδη σαν καναδος μπωρουν να μου κανουν τιποτα; . Θελω να καθησο πανω απο 30 μερες.
Αν δεν εισαι 'ανυποτακτος εξωτερικου' και εισαι 'εσωτερικου', τοτε οι 30 μερες ειναι ασχετες.
Θεωρητικα μπορει να πιασουν σε ασχετη φαση. Πρακτικα, αμφιβαλλω αν μπορουν να σε διασταυρωσουν με το καναδεζικο διαβατηριο για να καταλαβουν οτι εισαι στις λιστες ανυποτακτων. Ισως αν χρειαστει να δειξεις ταυτοτητα, διπλωμα οδηγησης, αλλα δεν ειμαι και αστυνομικος, για να ξερω.
Θεωρητικα μπορει να πιασουν σε ασχετη φαση. Πρακτικα, αμφιβαλλω αν μπορουν να σε διασταυρωσουν με το καναδεζικο διαβατηριο για να καταλαβουν οτι εισαι στις λιστες ανυποτακτων. Ισως αν χρειαστει να δειξεις ταυτοτητα, διπλωμα οδηγησης, αλλα δεν ειμαι και αστυνομικος, για να ξερω.
ΠΑιδια ληγει η αναβολη μου 12/11 και πρεπει να φυγω εξωτερικο εντος Σενγκεν για μονιμα. Λεω στα 35 να ερθω ν α υπηρετησω το 45ημερο για να τελειωνω. Μεχρι τοτε πιστευετε οτι θα εχω δικαστει και θα εχει τελεσιδικησει η αποφαση μου; Σε ποσο καιρο απο την ανυποταξια σε καλουν στο στρατοδικειο;
Η εξαγορασιμη ποινη μπαινει στο ποινικο μητρωο και δε μπορεις να δουλεψεις μετα στην Ελλαδα;
Ευχαριστω
Η εξαγορασιμη ποινη μπαινει στο ποινικο μητρωο και δε μπορεις να δουλεψεις μετα στην Ελλαδα;
Ευχαριστω
Ανυποτακτος θα κηρυχτεις αμεσα, πες μεσα σε ενα εξαμηνο απο την μη παρουσιαση σου, δηλαδη πες τελος του 2012 για σενα. Το προστιμο των 6 χιλιαδων επιβαλλεται αμεσα και ειναι πληρωτεο αμεσα στην εφορια που σε κυνηγαει.
Η ανυποταξια δεν αναγραφεται στο ποινικο σου μητρωο, αλλα δεν θα δικαιουσαι νεο διαβατηριο και σε τυχαιο ελεγχο στο αεροδρομιο, κινδυνευεις να σε βουτηξουν. Επισης θα αρχισει να ερχεται συχνα σπιτι σου η αστυνομια με ενταλμα για να σε συλλαβει και προφανως αν σε βρει θα σε μαζεψει. Ομολογουμενως, δεν γνωριζω τι γινεται αφου σε βουτηξουν.
Αν τη γλιτωσεις ως τα 35 σου μονο με το προστιμο, στα 35 θα μπορεις να πληρωσεις αλλα 5-6 χιλιαρικα για την εξαγορα της υπολοιπης θητειας και να κανεις τις 45 μερες που λες
Η ανυποταξια δεν αναγραφεται στο ποινικο σου μητρωο, αλλα δεν θα δικαιουσαι νεο διαβατηριο και σε τυχαιο ελεγχο στο αεροδρομιο, κινδυνευεις να σε βουτηξουν. Επισης θα αρχισει να ερχεται συχνα σπιτι σου η αστυνομια με ενταλμα για να σε συλλαβει και προφανως αν σε βρει θα σε μαζεψει. Ομολογουμενως, δεν γνωριζω τι γινεται αφου σε βουτηξουν.
Αν τη γλιτωσεις ως τα 35 σου μονο με το προστιμο, στα 35 θα μπορεις να πληρωσεις αλλα 5-6 χιλιαρικα για την εξαγορα της υπολοιπης θητειας και να κανεις τις 45 μερες που λες
Νεος έγραψε:ΠΑιδια ληγει η αναβολη μου 12/11 και πρεπει να φυγω εξωτερικο εντος Σενγκεν για μονιμα. Λεω στα 35 να ερθω ν α υπηρετησω το 45ημερο για να τελειωνω. Μεχρι τοτε πιστευετε οτι θα εχω δικαστει και θα εχει τελεσιδικησει η αποφαση μου; Σε ποσο καιρο απο την ανυποταξια σε καλουν στο στρατοδικειο;
Ευχαριστω
Το οτι θα εισαι ανυποτακτος δεν σημαινει οτι θα περασεις και απο στρατοδικειο. Το πιο πιθανο ειναι να μην περασεις ποτε. Επισης αφου θα εισαι εξωτερικο θα κινησεις τις διαδικασιες για να κηρυχθεις ανυποτακτος εξωτερικου και τοτε μπορεις να εισαι σιγουρος οτι δεν θα περασεις ποτε απο στρατοδικειο. Αυτα που αναφερει ο Mike για συλληψη δεν ισχυουν καθως πλεον η ανυποταξια ειναι πλημμελημα και για τα πλημμεληματα δεν προβλεπεται ενταλμα συλληψης.Βεβαια ουτε αυτο σε ενδιαφερει καθως ως ανυποτακτος εξωτερικου εχεις πολλα πλεονεκτηματα. Για περισσοτερες πληροφοριες περι ανυποταξιας μπορεις να επισκεφθεις το http://www.omhroi.gr Και να μαθεις πολλα πραγματα. Αυτα απο μενα.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες