Προεδρική Φρουρά - Γενικά

Πληροφορίες για την εκπαίδευση (ΣΒΕΝ/ΣΠΕΝ), ΥΕΑ, άδειες που δικαιούμαστε και την καθημερινότητα στο στρατό
Απάντηση
Στρατός και θητεία
Nifalios

Δημοσίευση από Nifalios »

Επειδή έχω μια διαφωνία μ'ένα φίλο μου, μπορείτε να μου πείτε αν πληρώνονται στην προεδρική φρουρά; Όπως πχ στην ΕΛΔΥΚ που παίρνουν 300 ? (αν δεν κάνω λάθος)

επίσης, επειδή δεν έχω πάει φαντάρος, τί είναι το ΜΛΑΤ που αναφέρετε πιο πάνω;
tsiripobina
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Posts in topic: 46

Δημοσίευση από tsiripobina »

Nifalios έγραψε:Επειδή έχω μια διαφωνία μ'ένα φίλο μου, μπορείτε να μου πείτε αν πληρώνονται στην προεδρική φρουρά; Όπως πχ στην ΕΛΔΥΚ που παίρνουν 300 ? (αν δεν κάνω λάθος)

Αυτο που γνωριζω ειναι οτι παιρνουν οτι παιρνει ενας απλος φανταρος. Απλα τα παιρνει ολα μαζεμενα μολις απολυθει.

Τα ΜΛΑΤ (Μικτος λοχος Αποδοσης Τιμων) ειναι μια μοναδα οπου πηγαινουν μια μεριδα υποψηφιων τσολιαδων που κοβονται στην εκπαιδευση και κανουν αγηματα/παρελασεις κτλ (οσο αφορα τη προεδρικη φρουρα). Αλλοι οταν κοβονται πανε Λοχο Διοικησεως που ειναι στο ιδιο στρατοπεδο με τους τσολιαδες αλλα με αλλες υπηρεσιες (οχι ευζωνικες).
ardi21

Δημοσίευση από ardi21 »

tsiripobina έγραψε:
Nifalios έγραψε:Επειδή έχω μια διαφωνία μ'ένα φίλο μου, μπορείτε να μου πείτε αν πληρώνονται στην προεδρική φρουρά; Όπως πχ στην ΕΛΔΥΚ που παίρνουν 300 ? (αν δεν κάνω λάθος)

Αυτο που γνωριζω ειναι οτι παιρνουν οτι παιρνει ενας απλος φανταρος. Απλα τα παιρνει ολα μαζεμενα μολις απολυθει.

Δεν τα παιρνει μαζεμενα (τουλαχιστον οταν ημουν εγω). Μπορει να παρει 3 μηνων χρηματα μετα 2 μηνων κτλ κτλ.

Οσον αφορα την ΠΦ συχνα με ρωτανε (η αναρωτιεμαι και 'γω ο ιδιος) αν αξιζε. Τωρα πλεον μπορω να πω πως αξιζε 100%.

Και κατι αλλο. Οι εξοδοι που παιρνεις δεν σου χαριζονται. Εχεις ριξει αιμα, δακρυα και ιδρωτα (που λεει και το τραγουδακι) στην κυριολεξια για να τις παρεις.

Μονο οσοι εχουν ζησει καταλαβαινουν τι εστι Π. Φ. Απλα δεν γινεται να καταλαβεις αλλιως. Ειναι σαν να προσπαθουν να σου περιγραψουν το συναισθημα της ελευθερης πτωσης με λογια. Γινετε; Ποτε.

Αυτο φυσικα δεν μειωνει τις υπερπροσπαθειες αλλων φανταρων στα ταγματα που μενουν μεσα 1 μηνα...

Χαιρετισμους σ' ολα τα αλανια.

Disco 56 - 302
tsiripobina
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος

Εγω λεω συμφωνα με οσα γνωριζω απο μεσα. Φανταζομαι εχουν το δικαιωμα να τα παρουν οποτε θελουν απλα γνωριζω οτι τα παιρνουν στο τελος.
Egw

Δημοσίευση από Egw »

Χαίρετε!

Παρουσιάζομαι τώρα, τον Αύγουστο, και ενδιαφέρομαι να καταταγώ στην Προεδρική Φρουρά. Είναι προφανές πως είναι πολύ μεγάλη τιμή για κάποιον να είναι εύζωνας, αλλά θεωρώ πως αν κάποιος μπορεί να αντεπεξέλθει στη σωματική και την ψυχολογική πίεση, είναι μεγάλο πλεονέκτημα η θητεία στην Αθήνα και οι συχνές έξοδοι, και αποτελούν έναν απ' τους λόγους που σκέφτομαι την Π. Φ.
Θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος είχε την όρεξη και το χρόνο να δώσει μια καλύτερη εικόνα για το πώς είναι τα πράγματα στην Π. Φ.

Κατ' αρχάς, αν κατάλαβα σωστά, όσο θα βρίσκομαι στο κέντρο όπου παρουσιάζομαι, μια μέρα θα έρθει κάποιος εκ μέρους της Π. Φ. Στον οποίο θα δηλώσω πως ενδιαφέρομαι να καταταγώ εκεί, και, καλώς εχόντων των πραγμάτων (δεδομένου πως είμαι 1,92 και γυμνασμένος) θα επιλεγώ. Το αν επιλέχθηκα ή όχι το μαθαίνω εκείνη τη στιγμή; Στη συνέχεια ποια είναι η διαδικασία; Πότε μεταφέρομαι;
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης υπάρχει σταθερό καθημερινό πρόγραμμα; Πώς είναι περίπου; Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, αλλάζει η καθημερινότητα; Τα πράγματα είναι εξίσου σκληρά;

Στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει ότι δε θέλει ή δεν μπορεί να παραμείνει, τι συμβαίνει; Διάβασα πιο πάνω ότι τον στέλνουν στη ΜΛΑΤ ή στο Λόχο Διοικήσεως. Πώς διαλέγουν σε τι από τα δύο θα σε στείλουν; Πώς είναι τα πράγματα στο καθένα;

Αυτά τα λίγα θα ήθελα να μάθω :P Ελπίζω να υπάρχει κάποιος με όρεξη να μου δώσει, εμένα και όποιου άλλου ενδιαφέρεται, τα φώτα του.

Ευχαριστώ πολύ!:)
Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 30

Δημοσίευση από Greek_Army »

Τα περισσότερα που θέλεις να μάθεις έχουνε ειπωθεί στις προηγούμενες σελίδες ρίξε μια ματιά
tsiripobina
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος

Egw έγραψε:

Κατ' αρχάς, αν κατάλαβα σωστά, όσο θα βρίσκομαι στο κέντρο όπου παρουσιάζομαι, μια μέρα θα έρθει κάποιος εκ μέρους της Π. Φ. Στον οποίο θα δηλώσω πως ενδιαφέρομαι να καταταγώ εκεί, και, καλώς εχόντων των πραγμάτων (δεδομένου πως είμαι 1,92 και γυμνασμένος) θα επιλεγώ.

Οπως τα λες, και να μην δειξεις το ενδιαφερον σου για ΠΦ πιθανοτατα θα σε επιλεξει απο μονος του λογω υψους. Αυτο που πρεπει να ξερεις ειναι οτι ΠΦ πανε μονο οι Ι1 (εκτος αν εχεις μεσο Που πιθανοτατα μπαινουν και αλλοι)

Το αν επιλέχθηκα ή όχι το μαθαίνω εκείνη τη στιγμή; Στη συνέχεια ποια είναι η διαδικασία; Πότε μεταφέρομαι;

Το αν επιλεχθηκες τελικα το μαθαινεις οταν ανακοινωθουν γενικα οι μεταθεσεις, πλεον στο κεντρο καθεσαι πολυ λιγο αρα Περιπου σε δυο βδομαδες μετα την ορκομωσια σου ανακοινωνονται οι μεταθεσεις και την ιδια βδομαδα φευγεις.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης υπάρχει σταθερό καθημερινό πρόγραμμα; Πώς είναι περίπου;

Κατα τη διαρκεια της εκπαιδευσης εισαι καθε μερα εξω (αναλογα την εκπαιδευση παιζονται οι ωρες), η εκπαιδευση ομως ειναι σκληρη, ακομη και στο τροπο που τρως πρεπει να ακολουθεις κανονες. Τωρα για την εκπαιδευση παει αναλογα, δε τα ξερει ο καθενας αυτα.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, αλλάζει η καθημερινότητα; Τα πράγματα είναι εξίσου σκληρά;

Μετα την εκπαιδευση παιζουν πολλα.
1ον) αν κοπεις (για χψ λογους) πας ή Χαϊδαρι ΜΛΑΤ ή Λοχο Διοικησεως (που ειναι στο ιδιο στρατοπεδο με τους τσολιαδες) στο Λοχο Διοικησεως ειναι τα γραφεια ας πουμε του στρατου, υπαρχουν κανονικα υπηρεσιες αλλα οχι σαν τσολιας.

2ον) αν μεινεις σαν τσολιας κανεις υπηρεσιες στο μνημειο/προεδρο/πυλη με ορθοστασια και ακινησια.

Τωρα στο καθε ποτε θα εισαι εξω εξαρταται απο το ποσα ατομα ειστε και αν βγαινουν οι υπηρεσιες κτλ.

Στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει ότι δε θέλει ή δεν μπορεί να παραμείνει, τι συμβαίνει; Διάβασα πιο πάνω ότι τον στέλνουν στη ΜΛΑΤ ή στο Λόχο Διοικήσεως. Πώς διαλέγουν σε τι από τα δύο θα σε στείλουν; Πώς είναι τα πράγματα στο καθένα;

Δεν επιλεγεις εσυ (εκτος αν εχεις μεσο) Απλα δεν λες οτι "δεν θελω να μεινω" απλα παρουσιαζεις καποιο προβλημα υγειας καλυτερα για να'σαι καλυμενος (ή δε κανεις σωστα την εκπαιδευση). Τωρα με τι κρητηρια χωριζουν τα ατομα σε ΛΔ και ΜΛΑΤ δε ξερω, ΙΣΩΣ και τυχαια... Για το λοχο Διοικησεως ειπα πως εχουν τα πραγματα πανω κατω, μπαινεις σε ποστα και αναλογως το ποστο εχεις κ υπηρεσιες (και αγγαρειες εννοειται το πρωτο καιρο).
Στα ΜΛΑΤ κανεις αγηματα/παρελασεις αλλα περισσοτερα γι'αυτο δε Ξερω. Αν ψαξεις μεσα στο φορουμ σιγουρα θα βρεις περισσοτερες πληροφοριες

Ελπιζω να σε βοηθησα, οπως και να'χει καλη θητεια να'χεις οπου και αν πας.
...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος tsiripobina την Τετ Ιούλ 21, 2010 6:28 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
oldie158
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Posts in topic: 4

Δημοσίευση από oldie158 »

ψιλοάσχετο, αλλά τυχαίνει τελευταία να περνάω που και που από κει, πρώτον στην Ηρώδου Αττικού είναι στάνταρ άτομα κάτω από 1,85 και δεύτερον και σημαντικότερο τα όπλα είναι της πλάκας. Σαραβαλαρίες και κάποιος βλάκας είχε την έμπνευση να τα περάσουν σκουρόχρωμη κάσια, έχουν αντικαταστήσει και τις ξιφολόγχες με κοντές και μοιάζουν αγιοβασιλιάτικα. Έπιασα κουβέντα με τον παρατηρητή και μου είπε ότι έχουν και κάποια καλά ανοιχτόχρωμα Αλλά είναι μόνο για τις γιορτές, για τις ξιφολόγχες δεν ήξερε. Μα είναι δυνατόν να μην μπορούν να βρούν δέκα κασόνια αχρησιμοποίητα Μ1 (ή στο φινάλε ας παραγγείλουν καινούργια κοντάκια ρε αδερφέ) Και να γίνεται αυτό το ρεζιλίκι;

ardi21

Δημοσίευση από ardi21 »

1. Στο Προεδρικο Μεγαρο, στην Ηρωδου Αττικου, πανε οι κοντυτεροι Ευζωνες οποτε πολυ πιθανον να ειναι κατω απο 1.85. Στο Μ. Α. Σ στην πλατεια Συνταγματος πανε οι ψηλοι.

2. Τα οπλα παλιοτερα (στην δικια μου σειρα) ηταν κανονικα ανοιχτο καφε. Μετα τα εβαψαν. Για ξυφολογχες δεν ξερω, δεν εχω περασει προσφατα. Παντως πριν 2 χρονια ηταν οι κανονικες.

Οσο για την παλαιοτητα τους, τα οπλα των υπηρεσιων που χρησιμοποιουνται καθε μερα υποκεινται σε σκληρη χρηση (πολλα χτυπηματα την μερα) οποτε ειναι λιγο δυσκολο συνεχως να ειναι τελεια. Φτιαχνονται μονο οταν εχουν καποιο σοβαρι προβλημα.

Υπαρχουν κασονια με αρκετα οπλα τα οποια ειναι πραγματικα σε τελεια κατασταση αλλα αυτα χρησιμοποιουνται μονο σε επισημες εκδηλωσεις της Φρουρας οπως σου ειπε και ο παρατηρητης
oldie158
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

νομίζω ότι σε μιά τιμητική φρουρά το θέμα της εμφάνισης του όπλου είναι πολύ σημαντικό. Τι πάει να πεί καθημερινές αργίες κι εκδηλώσεις Αυτά είναι σαχλαμάρες, κάθε μέρα σε βλέπουν κάποιες χιλιάδες τουρίστες άρα κάθε μέρα είναι ίδια. Δε γίνεται να εμφανίζεις όπλο βαμένο μαύρη λαδομπογιά με κόκκινο αορτήρα είναι ρεζιλίκι. Ο ελληνικός στρατός είχε τεράστια αποθέματα σε καινούργια Μ1, αν δεν υπάρχουν πιά ας αγοράσουμε άλλα, το κόστος είναι αστείο. Το μήκος ξιφολόγχης εντάξει δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά όταν έχεις ένα σώμα με την στολή του 1821 και που έχει καταργηθεί επιχειρησιακά από το 1940, ταιριάζει κάτι πιό παραδοσιακό και στην ξιφολόγχη (είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μέχρι τη δεκαετία του 90 χρησιμοποιούσαν την 16" Σπρινγκφιλντ)

ardi21

Δημοσίευση από ardi21 »

Στην στολη του Ευζωνα το μαυρο συμβολιζει το πενθος και το κοκκινο το αιμα οποτε δεν ειναι ρεζιλικι καθολου. Και στις επισημες εκδηλωσεις παντα αλλαζαμε και βαζαμε κοκκινο αορτηρα. Απλα τωρα το εκαναν μονιμο και βαψανε και το οπλο. Ισως για λογους ευκολιας, ισως για λογους ομορφιας (εμενα π. Χ μου αρεσει περισσοτερο τωρα) δεν ξερω...

Αλλα σιγουρα δεν ειναι ρεζιλικι. Δεν τα εβαψαν ροζ

Σιγουρα η εμφανιση παιζει πολυ μεγαλο ρολο αλλα σου ξαναλεω οτι η χρηση των οπλων ειναι καθημερινη και σκληρη (πολλα και "βαναυσα" κοπανηματα την μερα) και δεν ξερω κατα ποσο ειναι ευκολο να διατηρουνται παντα αψογα η να περνουν καθε λιγο και λιγακι νεα. Μακαρι να γινει.

oldie158
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

φίλε μου προφανώς το κοπάνημα κάνει λειτουργικές φθορές, Χαλαρώνουν διάφορα Κλπ όμως αυτό είναι άσχετο με το αν η κάννη είναι γυαλιστερή ή ξαναβαμμένη λόγω σκουριάς ή τι χρώμα βάφτηκε το κοντάκι. Εγώ μίλησα για την εμφάνιση του όπλου και μόνο. Αυτό με τα χρώματα μαύρο-κόκκινο στο όπλο δεν το είχα ακούσει αλλά μου φαίνεται λίγο παράξενο να το ανακαλύψανε τώρα.

Αν μιλήσουμε για παράδοση ας πούμε, έτσι για την ιστορία, ότι το Μ1 που πρωτομπήκε στον ελληνικό στρατό εκεί κατά τον πόλεμο της Κορέας δεν έχει καμμιά σχέση με τους εύζωνες, και υπήρχαν τότε σοβαρές αντιρρήσεις για την αντικατάσταση του όπλου των ευζώνων (του όπλου που διπλασίασε την Ελλάδα) που ήταν το Μάνλιχερ.(δυστυχώς η κοντόφθαλμη ελληνική πολιτική τα έστειλε όλα στο χυτήριο)

psileas

Δημοσίευση από psileas »

Παιδιά έμαθα σήμερα ότι πάω ΠΦ και στο χαρτί έχω ένδειξη υπαξιωματικού.
Κάνω εκπαίδευση και θητεία ως τσολιάς κανονικά ή γίνομαι δεκανέας αλλαγής ή κάτι τέτοιο;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, όλες μου οι απορίες έχουν λυθεί από τα προηγούμενα posts.
Greek_Army
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 30

Δημοσίευση από Greek_Army »

psileas έγραψε:Παιδιά έμαθα σήμερα ότι πάω ΠΦ και στο χαρτί έχω ένδειξη υπαξιωματικού.
Κάνω εκπαίδευση και θητεία ως τσολιάς κανονικά ή γίνομαι δεκανέας αλλαγής ή κάτι τέτοιο;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, όλες μου οι απορίες έχουν λυθεί από τα προηγούμενα posts.

δεν γίνεται να σου έρθει χαρτί κατάταξης για προεδρική φρουρά μάλλον θα μπερδεύτηκες
psileas

Δημοσίευση από psileas »

Ναι έχεις δίκιο, ξέχασα να αναφέρω ότι πρώτα πηγαίνω Θήβα. Αλλά δεν έχω ιδέα πόσο θα κάτσω κλπ.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες