Εξαγορά θητείας

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 25
Επικοινωνία:

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από Nassos »

Πολύ αμφιβάλλω αν το ΦΕΚ θα έχει αναδρομική ισχύ για τους ήδη υπηρετούντες.
Δημήτρης

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από Δημήτρης »

Θα κάνω βλακώδη ερώτηση:

Η μείωση σε 20 ημέρες για τους 35άρηδες είναι για όλους ή ΜΟΝΟ για τους ανυπότακτους;

dn24
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 4
Επικοινωνία:

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από dn24 »

Δημήτρης έγραψε:Θα κάνω βλακώδη ερώτηση:

Η μείωση σε 20 ημέρες για τους 35άρηδες είναι για όλους ή ΜΟΝΟ για τους ανυπότακτους;

Για τους 35άρηδες, οι οποίοι δεν είναι ανυπότακτοι, ισχύει το κάτωθι:

Εξαιρετικές περιπτώσεις αποτελούν:

- αφενός οι υπόχρεοι που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπληρώσουν ενόπλως θητεία τουλάχιστον 1 μήνα, έχουν δικαίωμα εξαγοράς της υπόλοιπης θητείας τους (άρθρο 57). Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ Β΄ 61/24.1.2006) [9] Το ακριβές χρονικό διάστημα αυτής της θητείας είχε οριστεί στις 45 ημέρες. Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε από μεταγενέστερη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ Β΄ 111/7.2.2011) [10] , χωρίς να μεταβληθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.*πλέον οι ημέρες αυτές είναι 20.

Όμως, οι ημέρες των ανυπότακτων άνω των 35, μπορεί να είναι 45 (αναμένουμε για το 20), όμως υποχρεούνται εξαγοράς της υπόλοιπης θητείας τους (πλήν των 45 ημερών). Δηλαδή πληρώνεις λίγο πρίν εκτίσεις το υπόλοιπο της θητείας σου.

thanasisst
Πολίτης
Πολίτης
Posts in topic: 1

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από thanasisst »

Καλησπερα,
Αναρωτιεμαι αν υπαρχει καποιος τροπος να εξαγορασω την θητεια μου πριν τα 35 ή εστω να την αποφυγω για καποια χρονια... Νομιμα παντα.
Ειμαι 30 χρονων και εχω παρει ηδη 2 αναβολες για σπουδες στην Αεν Ασπροπυργου. Τελειωσα την σχολη και εχω το διπλωμα μου πλοιαρχου Γ'.
πριν 2 χρονια περιπου παρουσιαστηκα και πηρα αναβολη για αλλα 2 χρονια που λειγει σε 1 μηνα. Ο λογος ηταν καθαρα οικονομικος και γενικα οικογενειακος αλλα ο μονος τροπος ηταν να παρω προσορινη απαλλαγη απο τον ψυχολογο. Παρουσιασα διαφορα εγγραφα με χρεη κτλ.
Ειναι τεραστια αναγκη να φυγω για ταξιδι (μπαρκο) αμεσα και δεν θα παρουσιαστω. Μου ειπαν οτι δεν θα κυρηχτω ανυποτακτος για 6 μηνες μετα την κληση μου και παρολο που θα μου δωσουν 6000 ευρω προστιμο θα αθοοθω κατα πασα πιθανοτητα λογο "ανωτερας βιας" και χαμηλου εισοδηματος.
επισης υπαρχει και μια αναβολη 2 μηνων για οικονομικους λογους απ οτι ξερω που μπορω να παρω.

απλα σκεφτομαι οτι πιθανοτατα να υπερβω τους 6 μηνες απο την κληση μου και ηθελα να ξερω αν μπορω να κανω κατι ωστε να μην εχω προβληματα.
εξαγορα θα με ενδιεφερε σιγουρα. Τουλαχιστον να μην παρουσιαστω μεχρι του χρονου τετοια εποχη ωστε να μπορεσω να κανονισω τις οικονομικες μου υποχρεωσεις και να ειμαι ενταξει για να υπηρετησω...
16 μαρτιου λειγει η προσορινη απαλλαγη μου... + 2 μηνες αναβολη για οικονομικους λογους... Λογικα θα με καλεσουν για ιουλιο αν δεν κανω λαθος...

αν μπορει να με διαφωτισει καποιος θα το εκτιμουσα. Ειναι μεγαλη αναγκη να κανω ταξιδι για τα χρηματα... Θα καταστραφω αν πρεπει να παρουσιαστω αυτη την περιοδο.
dn24
Στρατηγός
Στρατηγός
Posts in topic: 4
Επικοινωνία:

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από dn24 »

thanasisst έγραψε:Καλησπερα,
Αναρωτιεμαι αν υπαρχει καποιος τροπος να εξαγορασω την θητεια μου πριν τα 35 ή εστω να την αποφυγω για καποια χρονια... Νομιμα παντα.
Ειμαι 30 χρονων και εχω παρει ηδη 2 αναβολες για σπουδες στην Αεν Ασπροπυργου. Τελειωσα την σχολη και εχω το διπλωμα μου πλοιαρχου Γ'.
πριν 2 χρονια περιπου παρουσιαστηκα και πηρα αναβολη για αλλα 2 χρονια που λειγει σε 1 μηνα. Ο λογος ηταν καθαρα οικονομικος και γενικα οικογενειακος αλλα ο μονος τροπος ηταν να παρω προσορινη απαλλαγη απο τον ψυχολογο. Παρουσιασα διαφορα εγγραφα με χρεη κτλ.
Ειναι τεραστια αναγκη να φυγω για ταξιδι (μπαρκο) αμεσα και δεν θα παρουσιαστω. Μου ειπαν οτι δεν θα κυρηχτω ανυποτακτος για 6 μηνες μετα την κληση μου και παρολο που θα μου δωσουν 6000 ευρω προστιμο θα αθοοθω κατα πασα πιθανοτητα λογο "ανωτερας βιας" και χαμηλου εισοδηματος.
επισης υπαρχει και μια αναβολη 2 μηνων για οικονομικους λογους απ οτι ξερω που μπορω να παρω.

απλα σκεφτομαι οτι πιθανοτατα να υπερβω τους 6 μηνες απο την κληση μου και ηθελα να ξερω αν μπορω να κανω κατι ωστε να μην εχω προβληματα.
εξαγορα θα με ενδιεφερε σιγουρα. Τουλαχιστον να μην παρουσιαστω μεχρι του χρονου τετοια εποχη ωστε να μπορεσω να κανονισω τις οικονομικες μου υποχρεωσεις και να ειμαι ενταξει για να υπηρετησω...
16 μαρτιου λειγει η προσορινη απαλλαγη μου... + 2 μηνες αναβολη για οικονομικους λογους... Λογικα θα με καλεσουν για ιουλιο αν δεν κανω λαθος...

αν μπορει να με διαφωτισει καποιος θα το εκτιμουσα. Ειναι μεγαλη αναγκη να κανω ταξιδι για τα χρηματα... Θα καταστραφω αν πρεπει να παρουσιαστω αυτη την περιοδο.
Το άνωθεν μήνυμα θα απαντηθεί με ΠΜ όπου μου έστειλες, ώστε για οικονομία χρόνου, να μην επαναλαμβάνω τα ίδια κι εδώ, ευχαριστώ.
Skolix

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από Skolix »

To 20ήμερο ισχύει μόνο για τους 35+.Οι 35+ ΜΚΕ είναι και 6μηνίτες, όπερ (6-20/30) *810 το ποσό της εξαγοράς.

Ειδικά οι ΜΚΕ, δεν μπαίνουν σίγουρα με ΕΣΣΟ - προσωπική εμπειρία, αλλά με αίτηση στη στρατολογία 5 ημερολογιακές ημέρες πριν την επιθυμιτή ημερομηνία κατάταξης.

μιχάλης

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από μιχάλης »

Για την εξαγορά της θητείας φαίνεται ότι πιέζουν για μείωση του ποσού. Κατέθεσε και ερώτηση ο Βουλευτής Δανέλλης από το Ποτάμι!

Προς τους κ. Κ. Υπουργούς (1) Εθνικής Άμυνας και (2) Οικονομικών.

Θέμα: «Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για μείωση του ποσού εξαγοράς θητείας ανυπότακτων άνω των 35».

Στην πρόσφατη συζήτηση επί του νομοσχεδίου “ Ρύθμιση Θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις” Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, υπέρ της απαλοιφής τιμωρητικών διατάξεων σε ό, τι αφορά τους ανυπότακτους Έλληνες πολίτες άνω των 35 ετών και ιδίως για αυτούς που φέρουν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα.

Εντός αυτού του πλαισίου, ψηφίστηκε το άρθρο 39 του ν.4361/2016, το οποίο τροποποιεί παλαιότερη διάταξη του ν.3421/2005 (άρθρ.57 παρ.2) και το οποίο προβλέπει πλέον συγκεκριμένα πως «το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται για εξαγορά κάθε μήνα στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, η αναπροσαρμογή του, ο τρόπος, η διαδικασία και οι προθεσμίες καταβολής καθορίζονται με Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως… »

Εύλογα δηλαδή, εξουσιοδοτήθηκε ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Ελληνική Βουλή, να έχει τη δυνατότητα τροποποίησης του ποσού εξαγοράς της θητείας για τους ανυπότακτους άνω των 35 ετών, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια την εκάστοτε οικονομική συγκυρία.

Δεδομένου ότι το ποσό εξαγοράς της θητείας για την ανωτέρω κατηγορία ανυπότακτων Ελλήνων πολιτών βρίσκεται σήμερα σε προφανή δυσαρμονία με τη γενικότερη, δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία και ως εκ τούτου κρίνεται δυσβάσταχτο για πολλούς από αυτούς (810 ευρώ/μήνα θητείας).

Δεδομένου ότι η ως άνω κατηγορία αφορά κυρίως νέους επιστήμονες, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού, που λόγω σπουδών δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν κανονικά τις στρατιωτικές τους υποθέσεις, στην προσπάθειά τους για την αξιοποίηση ακαδημαϊκών ευκαιριών.

Δεδομένου ότι το brain drain που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα κατά την οκτάχρονη οικονομική κρίση είναι άνευ προηγουμένου και οι, συνήθως υψηλών προσόντων κάτοχοι διδακτορικών και μεταδιδακτορικών τίτλων Έλληνες πολίτες θα πρέπει να βοηθηθούν νομοθετικά, προκειμένου να επιστρέψουν νομίμως στη χώρα.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ. Κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχει από πλευράς τους σχεδιασμός για τον ορισμό του ποσού εξαγοράς της θητείας για τους ανυπότακτους άνω των 35 ετών, βάσει της πρόβλεψης του άρθρ.39 του ν.4361/2016;

2. Αν ναι, ποιο το ύψος του και σε τι βάθος χρόνου προσανατολίζονται να εκδώσουν την σχετική ΚΥΑ;

ΠΗΓΗ
Άβαταρ μέλους
minws13
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 3

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από minws13 »

Καλησπέρα παιδιά,

εχω μια απορία σχετικά με την εξαγορά θητείας για τους άνω των 35. Στο προσφατο ΦΕΚ 4361/2016 αναφέρεται ότι:

"1. Όσοι συμπληρώνουν το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους μπορούν να εξαγοράσουν το ωυπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως εκπληρώσουν ενόπλως στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση είκοσι (20) ημερών. "

Αν δηλαδή κάποιος παρει Ι4 ή |3 άοπλο δεν δικαιούται εξαγορά;

υπενθυμίζω τη λεπτομέρεια στο νόμο

αφού προηγουμένως εκπληρώσουν ενόπλως στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση.

Οποια βοήθεια ευπρόσδεκτη!

D.Y.K
Α/ΓΕΝ
Α/ΓΕΝ
Posts in topic: 2

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από D.Y.K »

Δεν παίζει ρόλο το Ι σου οπότε μην αγχώνεσαι φίλε μου.
Άβαταρ μέλους
minws13
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από minws13 »

Ναι αλλα ο νομος ειναι ξεκαθαρος. Λεει ενοπλης. Εχεις καποιο προσφατο παραδειγμα;
D.Y.K
Α/ΓΕΝ
Α/ΓΕΝ
Posts in topic: 2

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από D.Y.K »

Φαντάζομαι ότι θα γνωρίζεις και άλλους "ξεκάθαρους" νόμους σε αυτή την Χώρα που δεν εφαρμόζονται.

Ε ένας από αυτούς είναι και αυτός. Τυπικό είναι το θέμα. Δεν πρόκειται να σου αλλάξουν λοιπόν το Ι μόνο και μόνο για να υπηρετήσεις από την στιγμή που έχεις το δικαίωμα και μπορείς να εξαγοράσεις την θητεία σου. Μην σου πω, ότι τους κάθεται και καλύτερα. Με όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις το ίδιο συνέβη.

Άβαταρ μέλους
minws13
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από minws13 »

Ευχαριστω πολυ!
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 25
Επικοινωνία:

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από Nassos »

Θητεία:20 ημέρες για τους άνω των 35 χρόνων και εξαγορά του υπολοίπουΜε υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα (09/06/2016) σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4361/2016, υλοποιείται η μείωση της υποχρεωτικής θητείας για κατοχύρωση της δυνατότητας εξαγοράς του υπολοίπου θητείας, όσων είναι άνω των 35 ετών.

Ειδικότερα εφαρμόζεται η μείωση της υποχρεωτικής θητείας από 45 σε 20 μέρες (ένοπλη θητεία) και από 3 μήνες σε 40 ημέρες (εναλλακτική θητεία).

Το θέμα βέβαια αφορά όσους είναι άνω των 35 χρόνων και έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξαγοράσουν. Λόγω κρίσης, προφανώς, η ρύθμιση αφορά τους οικονομικά ισχυρότερους.

Onalert.gr

Giorgos

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από Giorgos »

Αφου αυτό ίσχυε από το Φεβρουάριο. Ήδη έχει εφαρμοστεί και στην πράξη στις 2 προηγούμενες ΕΣΣΟ. Έχει κανείς αυτη την υπουργική απόφαση;
Γαβριήλ

Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από Γαβριήλ »

Γεια σας ! Είμαι 41 και σε ένα μήνα περίπου θα πάω στρατό για πρώτη φορά. Μετά τις πρώτες 15 μέρες θα κάνω αίτηση για εξαγορά και μάλλον σε άλλες 5 ημέρες λογικά θα φύγω. Αναρωτιέμαι, θα προλάβω την ορκωμοσία σε αυτές τις 20 μέρες; Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω; Σας ευχαριστώ !
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης