Η Αγκυρα άρχισε τον πόλεμο των πυραύλων

Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η Αγκυρα άρχισε τον πόλεμο των πυραύλων

Δημοσίευση από yandr »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας " Haber Turk ", ο Τουρκικός Στρατός επιθυμεί την επέκταση του βεληνεκούς των βαλλιστικών της βλημάτων, αναφέροντας συγκεκριμένα επίτευξη βεληνεκούς 500km εντός του έτους και 1.000km μέχρι το 2009.

Οι υπεραισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις δε φαντάζουν εξωπραγματικές καθώς η επέκταση βεληνεκούς σε τέτοιας κατηγορίας βλήματα (SRBM) δε θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία ωστόσο η επιχειρησιακή τους αξία στο πεδίο της μάχης παραμένει αμελητέα. Αντιθέτως έχουν βελτιωθεί κατακόρυφα οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους από προηγμένα αντιβαλλιστικά συστήματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η απόκτηση τέτοιων βλημάτων αυξάνει κατακόρυφα τη "ψυχολογική πίεση" στον αντίπαλο και είναι σίγουρο ότι εάν το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην αλήθεια, η Τουρκία αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ.

Strategy - Geopolitics

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η Αγκυρα άρχισε τον πόλεμο των πυραύλων

Δημοσίευση από yandr »

Ως απειλή πρώτου μεγέθους για την ελληνική αεράμυνα και τον πληθυσμό της χώρας καταγράφονται σε «απόρρητη» μελέτη του Πενταγώνου οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που διαθέτει η Τουρκία. Η απειλή αυτή λαμβάνει, μάλιστα, εφιαλτικές διαστάσεις σε πιθανή ανάπτυξη πυρηνικής δυνατότητας της Αγκυρας. Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν τη λήψη άμεσων μέτρων, κυρίως αγορά πυραυλικών συστημάτων που μπορούν να αναχαιτίσουν και να εξουδετερώσουν τον εξ Ανατολών κίνδυνο, αλλά και αναδιάταξη των υπαρχόντων.

Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που υλοποιούν, έχουν προμηθευτεί πυραυλικά συστήματα τα οποία με το βεληνεκές τους μπορούν να επιφέρουν χτύπημα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία, σε συνεργασία και αξιοποιώντας κινεζική τεχνολογία, επιχειρεί ανάπτυξη των νεοαποκτηθέντων συστημάτων με στόχο την αύξηση του βεληνεκούς τους μέχρι και τα 350 χιλιόμετρα. Στην περίπτωση αυτή οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Αγκυρας μπορούν να «χτυπήσουν» από τα παράλια ή τα Στενά όλο το Αιγαίο και μέχρι την Κρήτη και τη μισή ηπειρωτική Ελλάδα.

Αποτελεσματικότητα
Ηδη η Τουρκία διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων, αλλά, όπως σημειώνεται στη μελέτη του Πενταγώνου, η αποτελεσματικότητά τους με τη χρήση συμβατικών πυροκεφαλών είναι περιορισμένων δυνατοτήτων όσον αφορά στην καταστροφικότητα-φονικότητά τους σε κρίσιμους τομείς και σε συνάρτηση με την τεράστια απόσταση βολής. Δεν παύει, ωστόσο, να θεωρείται μεγάλη απειλή, από τη στιγμή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε στρατόπεδα, θέσεις ραντάρ, κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, ναυστάθμους, όπως και για την εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας.

Ο βαλλιστικός πύραυλος «Yildirim» J-600Τ είναι αυτός με τη μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, η οποία φθάνει στα 150 χιλιόμετρα. Συνεχίζοντας το πυραυλικό της πρόγραμμα η Τουρκία, με σχεδίαση εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών ή σε συνεργασία με κινεζικές, αναπτύσσει την «Αστραπή» Νο2 (έτσι μεταφράζεται το «Yildirim» B-611) προκειμένου το βεληνεκές του βλήματος να αυξηθεί στα 250 χιλιόμετρα, καταστρέφοντας οτιδήποτε σε ακτίνα εκατό μέτρων από το σημείο πτώσης.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως η Αγκυρα έχει ήδη στο οπλοστάσιό της εδώ και ένα έτος πυραύλους κινεζικής κατασκευής με μέγιστο βεληνεκές τα 350 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται πως η συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα στον πυραυλικό τομέα είναι ιδιαίτερα στενή, καθώς με τεχνολογία της ασιατικής χώρας οι Τούρκοι αναπτύσσουν τους «Kasirga» (βεληνεκούς 180 χιλιομέτρων), ενώ ο «εθνικός» τους πύραυλος «Toros», όπως αναφέρουν τουλάχιστον τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, μπορεί να εξουδετερώσει στόχους στα 75 και τα 110 χιλιόμετρα, ανάλογα με τον τύπο κατασκευής.

Το δε εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα μας είναι να «φορτωθούν» στους πυραύλους που διαθέτει ή προτίθεται να αναπτύξει η Τουρκία κεφαλές όπλων μαζικής καταστροφής. Στην περίπτωση αυτή καθίστανται ολέθριες απειλές κατά των πληθυσμών των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και πέραν αυτών.

e-typos

thrakiotis
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 963
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2009 1:55 am
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Η Αγκυρα άρχισε τον πόλεμο των πυραύλων

Δημοσίευση από thrakiotis »

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων επιθυμούσε την επέκταση του βεληνεκούς του Βαλλιστικού Βλήματος Βραχέως Βεληνεκούς (SRBM) τύπου J-600T Yildirim, στόχος ο οποίος φαίνεται να επιτυγχάνεται, αν και απέχει πολύ από τις επιδιώξεις που ήθελαν επίτευξη βεληνεκούς 1.000km εντός του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία με πρωτοπόρο τη Roketsan εργάζεται πάνω στη βελτίωση των χαρακτηριστικών του Yildirim (αναφέρεται ως Yildirim II με εκτιμώμενο βεληνεκές 250-300km), αν και σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους της CPMIEC (με την εταιρία που υπεγράφη η συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας το 1998 ύψους $300 εκατ. Για την κατασκευή τουλάχιστον 200 βλημάτων) στην έκθεση αμυντικού υλικού ΙDEF ΄07, η διμερής συμφωνία δεν κάλυπτε μεταφορά τεχνογνωσίας για το B-611M, της βελτιωμένης έκδοσης του Β-611, με βεληνεκές 250km.H επέκταση βεληνεκούς σε τέτοιας κατηγορίας βλήματα (SRBM) δε θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία ωστόσο η επιχειρησιακή τους αξία στο πεδίο της μάχης παραμένει αμελητέα.

Σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό
Στην παρέλαση της 30ης Αυγούστου 2007, ο Τουρκικός Στρατός παρουσίασε επίσημα το Βαλλιστικό Βλήμα Μικρού Βεληνεκούς (SRBM) J-600Τ Yildirim ("Αστραπή") και τρεις εκτοξευτές F-600T σε σασί MAN 26.372 6x6 και παραλλαγή ερήμου, που χρησιμοποιεί κυρίως στα οχήματά του που επιχειρούν στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας (και την Κύπρο), με τον αριθμό πλαισίου των οχημάτων να αναφέρει χρονολογία παραγωγής τον Μάρτιο του 2001. Στις 7 Ιουλίου 2007 είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ (United Nations Register of Conventional Arms) συνολικά 6 οχήματα εκτόξευσης και 97 βλήματα Yildirim, τα οποία εδρεύουν στην 58η Μοίρα Πυροβολικού στο Polatli της Άγκυρας. Στη φετινή παρέλαση παρουσιάστηκε ουλαμός 6 εκτοξευτών F-600T με ισάριθμα βλήματα.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Υildirim βασίζεται στο βλήμα Β611, το οποίο ανέπτυξε η Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Βιομηχανίας της Κίνας (CASIC). Το Β611 είναι SRBM ενός σταδίου, στερεών καυσίμων, με επιδόσεις γενικά συγκρίσιμες του ρωσικού Iskander-E, και βεληνεκές 150km. Στηριζόμενο στην τεχνολογία του DF-15 (M-7), το B611 μεταφέρει πολεμική κεφαλή Υψηλής Εκρηκτικότητας (ΗΕ) βάρους 480kg, ή εναλλακτικά με βομβίδες ή νάρκες, αντιαρματικές ή κατά προσωπικού εφόσον απαιτηθεί από το χρήστη. Θεωρείται βαλλιστικό βλήμα χαμηλού κόστους με μικρό πιθανού κυκλικού σφάλματος (CEP) που ενσωματώνει τεχνολογία περιορισμού της ανακλαστικής επιφάνειας ραντάρ (RCS).
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική αντιαεροπορική-αντιβαλλιστική αμύνα με τη σημερινή της δομή μπορεί να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενη εξαπόλυση των Yildirim, πολλώ δε μάλλον όταν το Πολεμικό Ναυτικό επανακτήσει την ικανότητα αεράμυνας περιοχής.
strategy-geopolitics4.blogspot.com

Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες