Σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Δημοσίευση από yandr »

Και άλλη άσκηση με το Ισραήλ.

Αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ - η δευτερη εντός διμήνου - πραγματοποιείται το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με κέντρο την αεροπορική βάση της Λάρισας. Για την άσκηση θα έλθουν στην Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη F-16, πιθανότατα από αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέβ.

Η άσκηση - με ποικιλία σεναρίων - αποτελεί ουσιαστικά την «ανταπόδοση» της περυσινής μεταστάθμευσης ελληνικών μαχητικών F-16 της 337 Μοίρας «Φάντασμα» της Λάρισας, στην Νεγκέβ, όπου και συνεκπαιδεύτηκαν με ισραηλινούς. Στις αρχές του μηνός - και ενώ ο Υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ - στη νοτιονατολική Κρήτη πραγματοποιήθηκε άλλη μια κοινή ελληνοισραϊλινή άσκηση - ελικοπτέρων του στρατού αυτή την φορά.

Τα επιθετικά ελικόπτερα - συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς Αpache και από ισραηλινής αρκετά Black Hawk και Αpache- έκαναν κυρίως αποστολές κρούσης σε στόχους εδάφους.

Ενα από τα σενάρια που εκτελέστηκαν ήταν Ερευνα και Διάσωση Προσωπικού σε Συνθήκες Μάχης (CSAR) με συμμετοχή και κομάντος της 31 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας με Super Puma. Νωρίτερα τον Ιούλιο δυο κορβέτες του Ισραηλινού Ναυτικού πραγματοποίησαν άσκήσεις βολών στο Πεδίο Βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλεγος, ενώ έμειναν και στον Ναύσταθμο.

Οι ασκήσεις αυτές - και όχι μόνο - εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2012 και στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Μνημονίου» συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, που κινείται παράλληλα με την ευρύτερη πολιτική, ενεργειακή και εμπορική συνεργασία Αθήνας -Τελ Αβίβ.

Οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων έχουν προϊστορία. Ασκηση έγινε και πέρυσι τον Ιούνιο στη Θεσσαλία, με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικοπτέρα, στο ίδιο πλαίσιο με την άσκηση «Morning Wind» («Πρωινός Ανεμος») που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο Πέλαγος. Προηγήθηκαν οι μεγάλης κλίμακας ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές ασκήσεις, «Μίνωας» το 2010 και «Ενδοξος Σπαρτιάτης» το 2008. Στην τελευταία αυτή συμμετείχαν άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών με κύματα και όταν αποκαλύφτηκε είχε χαρακτηρισθεί ως πρόβα τζενεραλε για επικείμενο χτυπημα του Ισραήλ στο Ιραν.

πηγή


Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Nassos »

Δεκαήμερη συνεκπαίδευση της 1ης ΤΑΞΑΣ με την Αεροπορία του Ισραήλ στην περιοχή της ΛάρισαςΑπό 20 έως 30 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα «OLYMPUS SUMMIT 2015», στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) με ελικόπτερα της Αεροπορίας του Ισραήλ.

Η 1η ΤΑΞΑΣ συμμετείχε με Επιθετικά ελικόπτερα AH-64A,AH-64D και με ελικόπτερα ΝΗ-90, ενώ η Αεροπορία του Ισραήλ με επιθετικά ελικόπτερα AH-64, ελικόπτερα CH-53 και με αεροσκάφος King Air.

Δοκιμάσθηκαν τακτικές εναέριας εφόδου από μικτούς σχηματισμούς ελικοπτέρων, Εκκαθάρισης Δρομολογίου και Περιοχής, Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (CSAR) σε συνεργασία με αεροσκάφος σε ρόλο Air Mission Commander (AMC).

H δραστηριότητα εκτελέσθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό της, ήταν επιτυχής και κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για τους Ιπταμένους και Μηχανικούς της 1ης ΤΑΞΑς, καθώς είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με το προσωπικό της Αεροπορίας του Ισραήλ επί διαδικασιών κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών και για την τεχνική υποστήριξη των αεροπορικών μέσων στο έδαφος.

Φάσεις της δραστηριότητας παρακολούθησε ο Α΄Υ/ΓΕΣ και αντιπρόσωπος της Ιεραρχίας της Αεροπορίας του Ισραήλ.

Viadiplomacy.gr
AtomicYeti
Λοχαγός
Λοχαγός
Δημοσιεύσεις: 471
Εγγραφή: Τετ Ιουν 03, 2015 5:34 pm
Επικοινωνία:

Σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Δημοσίευση από AtomicYeti »

Απειρος σεβασμός για το Ισραήλ, καλώς ή κακώς, κατάφερε να επιβιώσει σε μια πολύ εχθρική γειτονιά και να αποκτήσει επιρροή εκεί που χρειάζεται.
Όσο για τις θρησκείες, και ο χριστιανισμός και το ισλάμ είναι ιουδαικές θρησκείες και οι 2.
Τώρα για τις κοινές ασκήσεις :1) μπορεί να διαβάζουν τα ρωσσικά ραντάρ στα συστήματα του ελληνικού στρατού, και 2) αν γίνει κανα μπραφ και γίνει σφαγή κάτω, και χρειαστεί να μετοικήσουν, ποιά είναι η ιδανικότερη χώρα με τα περισσότερα ζά;Εικόνα

Πάντως αμφιβάλλω αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την συνεργασία. Θα μπορούσαμε να είχαμε ανταλλάγματα τύπου παραγωγή Τavor στην Ελλάδα, κ. Α.
Σε αυτή τη χώρα πάντα βοηθάμε αφιλοκερδώς (ζωη σε μας) ...

Destiny comes to those who listen,the rest will meet their fate!
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Δημοσίευση από yandr »

Οι στρατηγικοί σύμμαχοι λοξοκοιτάζουν πάλι προς Τουρκία μεριά
Ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με τη διοργάνωση της φετινής αεροπορικής άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας μας (Π. Α.) «Ηνίοχος 2023», καθώς ενώ ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει με αεροσκάφη.

Ο «Ηνίοχος» είναι η πιο σημαντική και εξωστρεφής άσκηση της Π. Α. Και τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή της ισραηλινής αεροπορίας αποτελούσε πόλο έλξης για πολλές χώρες στην περιοχή και ευρύτερα. Η συμμετοχή των δύο καλύτερων αεροποριών της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδας και Ισραήλ) λειτουργεί ως «μαγνήτης» για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και αραβικές χώρες.

Πηγη
Togo2
Επιλοχίας
Επιλοχίας
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 22, 2022 10:26 pm

Re: Σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Togo2 »

Η σχέση Ελλάδας-Ισραήλ είναι πελατειακή σχέση. Δέν υπάρχει ούτε συμμαχία ούτε στρατηγική συνεργασία.
Το Ισραήλ είναι κατασκευαστής οπλικών συστημάτων και εξαγωγέας πανάκριβου αμυντικού υλικού.
Η Ελλάδα είναι ένα ανυπεράσπιστο κράτος απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και πελάτης.
Αυτή είναι η αλήθεια. Η Ελλάδα αγοράζει όπλα απο το Ισραήλ σαν πολιτική κίνηση και όχι γιατί είναι βέβαιη ότι θα κερδίσει ένα πόλεμο με τη Τουρκία.

Είναι αυτό που έκανε η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία το Μεσαίωνα.
Εδινε χρήμα σε περαστικούς βάρβαρους λαούς που έκαναν επιδρομές στα εδάφη της για να μην πάει σε πόλεμο μαζί τους.
Τα χρήματα που θα ξόδευε σε ένα πόλεμο με τους εισβολείς ήταν πολύ περισσότερα απο τα λύτρα που πλήρωνε.
Παραλληλα τους καλόπιανε διπλωματικά για να τους έχει και συμμάχους-μισθοφόρους αν αναγκαζόταν να πάει σε πόλεμο με τους γείτονές της.

Σχετικά με το Ισραήλ νομίζω ότι είναι λίγο υπερεκτιμημένο. Το Ισραήλ είναι σαν την 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Ολοι οι επιστήμονες και μηχανικοί του ειναι στη Σιλικον Βάλει. Δηλαδή παίρνει έτοιμη τεχνολογία απο τις ΗΠΑ και τεράστια οικονομική βοήθεια. Χώρια τα χρήματα των αμερικανο-εβραικών λόμπι που δραστηροποιούνται σε ολόκληρο το κόσμο και καταλήγουν στο Ισραήλ.
Η Ελλάδα δέν είναι Τουρκία για να έχει χρήμα και να επενδύει στην αμυντική της βιομηχανία. Εδώ ένα Αρτεμις-30 και ένα Λεωνίδας-2 έφτιαξαν το 1980 και χρεωκοπησαν τα πάντα!

Συνεπώς να μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας. Πέραν κάποιας κοινής εκπαίδευσης η Ελλάδα δέν έχει κάτι παραπάνω με το Ισραήλ.
Όλα τα σκυλιά πάνε στον Παράδεισο.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Δημοσίευση από yandr »

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Προς το παρόν η σχέση είναι περισσότερο πελατειακή παρά στρατηγική.
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες