Η γνώμη σας για το NATO

Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
Απάντηση

Υποστηρίζω την ύπαρξη και τη δράση του NATO σε παγκόσμιο επίπεδο

Το δημοψήφισμα λήγει την Δευ Δεκ 05, 2022 10:23 am

Ναι
32
41%
Όχι
47
59%
 
Σύνολο ψήφων: 79

Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η γνώμη σας για το NATO

Δημοσίευση από yandr »

What Greece has learned (and Brussels should too) from the EastMed crisis

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/what-greece-has-learned-and-brussels-should-too-from-the-eastmed-crisis/

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τον ρόλο του ΝΑΤΟ με πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την Ελλάδα και όχι μόνο.

Μάθημα # 1: Η γεωπολιτική είναι όλο και πιο τοπική

Ενώ η ανατολική Μεσογειακή αναμέτρηση αυτού του καλοκαιριού έχει τραβήξει την προσοχή εκείνων Που εμπλέκονται άμεσα, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον ευρύτερο κόσμο... Από αυτή την άποψη, η Άγκυρα χρονολόγησε τέλεια τον τελευταίο γύρο δραστηριοτήτων της EastMed, στοιχηματίζοντας ότι η παγκόσμια ανταπόκριση θα ήταν ελάχιστη. Και ήταν σε μεγάλο βαθμό.

...

Ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την τάση να επεμβαίνουν σε γεωπολιτικές μάχες εκτός της περιοχής της, η Ουάσιγκτον είχε ακόμη λιγότερα κίνητρα να επιλέξει πλευρές σε αυτή τη συγκεκριμένη σύγκρουση, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι λίγο ειρωνικό δεδομένου ότι.

Μάθημα # 2: Υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να λύσει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ παραμένει η ισχυρότερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, τουλάχιστον στα χαρτιά. Αλλά με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ξαφνικά βρέθηκε χωρίς σαφή αποστολή, και σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, δεν έχει ακόμη εστιάσει σε μια. Η αποτυχία του ΝΑΤΟ στην ουσιαστική επίλυση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τονίζει μόνο το πώς η Συμμαχία παραμένει ανίκανη να ανταποκριθεί σε πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Κ

...

Αν λοιπόν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δράσει σε αυτές τις καταστάσεις, τι θα λάβει χώρα;Μικρότερες, πιο στοχευμένες συμμαχίες με πιο μέτριους και συγκεκριμένους, στόχους πολιτικής. Περισσότερο «minilateralism» σε σύγκριση με την πολυμέρεια που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον 20ο αιώνα. Ομαδοποιήσεις όπως το πρόσφατα δημιουργημένο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου, Ιταλίας, Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, το οποίο οδηγεί σε.

Μάθημα # 3: Αγκαλιάστε τη μετατόπιση των γεωπολιτικών πραγματικοτήτων και κλειδώστε τις

Η Ελλάδα έχει υποκλιθεί σε αυτήν την πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από την ένταξή της στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μαζί με τις προαναφερόμενες χώρες. Είναι αυτή η συμμαχία που θα είναι κλειδωμένη σε κάθε ζήτημα; Φυσικά και όχι. Αλλά θα συμφωνήσει σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου και τον προσανατολισμό της στις κινήσεις της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα.

Μάθημα # 4: Η ΕΕ έχει απομείνει μόνο τόσες πολλές ευκαιρίες

Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά. Πρέπει επίσης να αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στο τι σημαίνει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020. Είναι μια οικονομική κοινότητα πρωτίστως; Μια συμμαχία ασφαλείας; Διπλωματική οντότητα; Ποια από αυτές τις ταυτότητες υπερισχύει όταν έρχονται τα προβλήματα;

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η γνώμη σας για το NATO

Δημοσίευση από yandr »

Τουρκία εναντίων όλων, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να έχει ήδη εμφανιστεί με τις σημαιες της Φινλανδίας και Σουηδίας!

Τουρκία: Επίσημο βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το πρώτο επίσημο βέτο άσκησε η Τουρκία στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσδοκίες για ταχεία ένταξη των δύο χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Όπως ανέφεραν στους Financial Times πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Τουρκία σταμάτησε την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πλέον η πιθανότητα να καταφέρει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων των δύο χωρών σε διάστημα το πολύ δύο εβδομάδων.

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η γνώμη σας για το NATO

Δημοσίευση από yandr »

Επιτέλους να φύγει αυτός ο τύπος, αλλά αν βάλουν στη θέση του γυναίκα, καληνύχτα...



Ποιος θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ; Η κούρσα ξεκίνησε και δεν αποκλείεται ο διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ να είναι γυναίκα.

Η κούρσα για τον ή την αξιωματούχο που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ ξεκίνησε. Η θητεία του Νορβηγού ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2023 και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο της χρονιάς που έρχεται. Όπως γράφει ωστόσο ο Στίβεν Ερλάνγκερ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη διαδοχή του έχουν ήδη ξεκινήσει «για τα καλά», με τις «γραμμές μάχης» και τα ανταγωνιστικά «στρατόπεδα» να βρίσκονται πλέον σε τροχιά διαμόρφωσης.

Πηγη



Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες