Ναυπήγηση ΤΠΚ τύπου Super Vita

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Ναυπήγηση ΤΠΚ τύπου Super Vita

Δημοσίευση από Togo »

Το Μάρτιο του 2010 σε απόσταση 2 χιλιομέτρων απο το νοτιοκορεατικό νησί Βaengnyeong και 16 χιλιόμετρα απο τις ακτές της Βόρειας Κορέας βυθίστηκε μιά κορβέτα Pohang κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας. Η κορβέτα εκτοπίσματος 950 τόννων δέχτηκε τορπίλη 533mm από αποσταση 3 χιλιομέτρων και κόπηκε στα δύο! Η έρευνα έδειξε ότι επρόκειτο για τορπιλη τύπου CHT-02D και εβλήθη απο μινι-υποβρύχιο Yono εκτοπισματος 120 τόννων σε βάθος 30 μέτρων απο την επιφάνεια της θάλασσας.H Βόρεια Κορέα αγόρασε το 1965 απο την πρώην Γιουγκοσλαβία 4 μινι υποβρύχια Yugo και τα αντέγραψε ώς Yono.H κορβέτα Pohang διέθετε ένα φτηνό σόναρ AN/SQS-58 που αποδείχτηκε αναξιόπιστο για παράκτιο ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Το συμβάν ήταν ένα πολύ δυνατό χαστούκι στο πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας. Αργότερα εγκατέστησε στα σκάφη και αντιαεροπορικους Mistral για να προστατεύονται απο kamikaze drones.

Στο Αιγαίο τα πράγματα είναι πολύ πιό δύσκολα για το Πολεμικό Ναυτικό. Τα τουρκικά υποβρύχια U-209T και U-214T μπορούν να στήσουν καρτέρι στα ελληνικά πλοία έξω απο τους ναύσταθμούς κατά το αποπλου τους. Ο εντοπισμός των τουρκικών υποβρυχίων σε παράκτιο περιβάλλον είναι πιό δύσκολος λόγω αντανακλάσεων και θορύβου. Ακόμα χειρότερα η Τουρκία θα αποκτήσει στολίσκο απο σύγχρονα μίνι υποβρύχια παράκτιου πολέμου με δυνατότητα βολής τορπιλών 533mm. Άν στην εξίσωση προσθέσουμε και:

- τις παράκτιες συστοιχίες αντιπλοϊκών πυραύλων Atmaca στα παράλια της Μικράς Ασίας

- τα πολυάριθμα εξοπλισμένα drones,USV,UUV που θα αναζητούν στόχους ευκαιρίας

- τα ταχύπλοα σκάφη με πυραύλους UMTAS και Harpoon που θα εκτελούν επιθέσεις κορεσμού

τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι ελληνικές πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι και περιπολικά δέν έχουν πολλές ελπίδες.

Σίγουρα μιά πυραυλάκατος έχει μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα και εμβέλεια απο μιά παράκτια συστοιχία αντιπλοϊκών πυραύλων σε ένα μικρό νησί. Οι συστοιχιες ΜΜ-40 Exocet του Πολεμικού Ναυτικού είναι καταλληλότερες στη Κύπρο παρά στη Σκύρο ή τη Νάξο. Ωστόσο οι πυραυλάκατοι θα πρέπει να προστατεύονται απο πλοία παράκτιου ανθυποβρυχιακού πολέμου (πρόγραμμα κορβετών) και να κινούνται μέσα σε μιά αντιαεροπορική ομπρέλα.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Τετ Σεπ 28, 2022 2:37 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης