Ποιες είναι η μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη;

Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Ποιες είναι η μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη;

Δημοσίευση από yandr »

Πολύ ενδιαφέρον γράφημα.

Προσέξτε το Ισραήλ, Ιράν, Ελλάδα - Τουρκία (για να βλέπουμε που βρισκόμαστε)

Εικόνα

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Ποιες είναι η μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη;

Δημοσίευση από Nassos »

Η Τουρκία έχει φτηνό εργατικό δυναμικό, εξ'ού και η τεράστια βιομηχανία παντός είδους και το μεγάλο ΑΕΠ.

Αν είναι να κάνουμε σωστή σύγκριση, θα έπρεπε να συγκριθούμε με τη Σουηδία ή το Βέλγιο. Η μέρα με τη νύχτα σε ότι έχει να κάνει με το βιομηχανικό τομέα και την ανταγωνιστικότητα.

Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Ποιες είναι η μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη;

Δημοσίευση από Togo »

Nassos έγραψε:Αν είναι να κάνουμε σωστή σύγκριση, θα έπρεπε να συγκριθούμε με τη Σουηδία ή το Βέλγιο. Η μέρα με τη νύχτα σε ότι έχει να κάνει με το βιομηχανικό τομέα και την ανταγωνιστικότητα.



Η Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί μόνο με πρώην "σοσιαλιστικές δημοκρατίες" της Ευρώπης όπως η Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία και με χώρες της λατινικής Αμερικής όπως Περού, Χιλή και Κολομβία.

Ομως απο το γράφημα φαίνεται ότι και αυτές οι χώρες έχουν μεγαλύτερο ΑΕΠ και ανταγωνιστικότητα!

Γιατί η Ελλάδα είναι "σοσιαλιστική" χώρα που αρνείται σθεναρά να αλλάξει νοοτροπία. Δέν είναι τυχαίο που έχουν τα αριστερά κόμματα τόσο μεγάλα ποσοστά ενώ στη δυτική Ευρώπη σχεδόν δέν υπάρχουν. Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός θέλει το πολιτικό παραμύθιασμα, το λαϊκισμό, τη διαφθορά, τα φακελάκια, τις κλίκες, τις υπηρεσίες που δέν προσφέρουν τίποτε, τις απεργίες, τα σκουπίδια και ένα σωρό άλλα πράγματα.

Η Σουηδία είναι κορυφαία χώρα στο κόσμο σε τηλεπικοινωνίες, ρανταρ, τηλεφωνία και πληροφορική. Τί να συγκρίνουμε ακριβώς με την Ελλαδα; Τη γερμανική Cosmote;Εικόνα

Μιλάμε για μια χώρα με τεράστιο ορυκτό πλούτο, δάση, ενέργεια. Ο Χίτλερ ανέστησε το ναζιστικό γερμανικό στρατό με το σουηδικό ατσάλι που αγόρασε.

Θυμάμαι ότι μετά το Β ΠΠ είχαν βρεί στη θάλασσα κοντά στις ακτές τους ένα πύραυλο V-2 σχεδόν άθικτο που είχε βγεί εκτός πορείας και ξεκίνησαν μυστικά να τον ερευνούν. Πιθανότατα έτσι απέκτησαν την τεχνολογία της πυραυλοώθησης.

Η σουηδική βιομηχανία ήταν ανέκαθεν κορυφαία στο κόσμο απο πλευράς τεχνολογιών και know-how. Κατασκευάζουν τα πάντα!

Προφανώς η Σουηδία ήταν σε διαρκή απειλή απο τη Σοβιετική Ενωση και τώρα απο τη Ρωσία οπότε είχε ένα καλό λόγο να αναπτύσεται ταχύτατα.

Το Βέλγιο είναι δημιούργημα της Γαλλίας και βασίζεται κυρίως σε υπηρεσίες παρόλο που η βιομηχανία είναι πολύ ανεπτυγμένη. Παίζει πολύ μαύρο χρήμα σε τράπεζες, επεξεργασία διαμαντιών, γενικά εισάγει πρώτες ύλες και εξάγει επεξεργασμένες πρώτες ύλες. Πολύ απλά η Ελλάδα δέν έχει καμιά σχέση με το Βέλγιο ή Δανία ή Αυστρία. Ούτε κάν με την Πορτογαλία!

Οπως αναφέρθηκε το ΑΕΠ εξαρτάται απο τον πληθυσμό του κράτους που το παράγει. Δέν είναι και δείκτης του βιοτικού επιπέδου. Δηλαδή η Τουρκία που είναι 83 εκατομμύρια κόσμος μπορεί να συγκριθεί με την Αργεντινή, την Αίγυπτο, τη Πολωνία. Δέν μπορεί να συγκριθεί για παράδειγμα με την Ισπανία. Οτι χάλια έχουμε εμείς σά οικονομία τα ίδια έχει και η Τουρκία αναλογικά...

Το πρώτο που παρατηρούμε πάντως γενικά είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία έχει η Ενέργεια. Οι χώρες που πουλάνε ενέργεια αλλά και αυτές που είναι αυτάρκεις σε φτηνή ενέργεια είναι ζάμπλουτες. Το Ιράν για παράδειγμα το έχουν σκίσει στα εμπάργκο απο τη Δύση αλλά παραμένει τεράστια οικονομια.

Το δεύτερο είναι η βιομηχανία και οι εξαγωγές. Δηλαδή μικρές χώρες όπως Ουγγαρία και Τσεχία που αναγκάζονται να αγοράσουν ενεργεια γιατί δέν έχουν επιτυγχάνουν ανάπτυξη απο τις βιομηχανιες τους. Η Ρωσία ζεί αποκλειστικά απο την ενέργεια και πωλήσεις όπλων! Συνεπώς δέν μπορεί να είναι ο τουρισμός η βαριά βιομηχανία ενός σοβαρού κράτους.

Το τρίτο είναι ότι οι οικονομίες της Ανατολής και πιό συγκεκριμένα η Κίνα και οι δυτικοποιημένες ασιατικές οικονομίες φαίνεται ότι αναπτύσονται πολύ πιο γρήγορα απο τις δυτικές.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Κυρ Ιούλ 24, 2022 4:40 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Ποιες είναι η μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη;

Δημοσίευση από Nassos »

Εννοούσα σύγκριση με βάσει τον πληθυσμό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πάντα πεσμένοι θα είμαστε, ακόμα και με το πρώην Ανατολικό μπλόκ, γιατί απλούστατα δεν συνορεύουμε με μεγάλες βιομηχανικές χώρες. Ξέχωρα τις πολλές παθογένειες που ξεκινάνε από την ανυπαρξία κτηματολογίου μέχρι την ανυπαρξία πραγματικής μεσαίας τάξης.

Πέραν της λαίλαπας ΠΑΣΟΚ που αποβιομηχάνισε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980 και το φιάσκο του ΟΑΕ (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Εταιριών), η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η ανάδειξη του Βαλκανικού Ελντοράντο και το Ευρώ έβαλε ταφόπλακα στην όποια ύπαρξη βιομηχανίας. Είναι πάντως κατάντια να στηριζόμαστε στον τουρισμό μπας και βγάλουμε τα σπασμένα της χρονιάς, λες και είμαστε ένα μικρό νησάκι κάπου ξεχασμένο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Σουηδία ακριβώς επειδή δεν πολέμησε για 200 χρόνια και αποφάσισε να παραμείνει ουδέτερη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ανέπτυξε τέτοια βιομηχανία, με τη βοήθεια φυσικά ΗΠΑ και Βρετανίας. Είναι επίτευγμα να φτάνεις σε τέτοιο επίπεδο όταν τον 19ο αιώνα είχαν μεταναστεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο Σουηδοί για Αμερική.

Τέλος, οι χώρες της ΝΑ Ασίας αναπτύσσονται ταχύτατα γιατί πλέον εκεί μεταφέρεται το οικονομικό κέντρο του κόσμου. Δεν είναι τυχαία η πρωτοκαθεδρία, για να μην πω μονοπώλιο, της Ταϊβάν στη παραγωγή ημιαγωγών.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Κυρ Ιούλ 24, 2022 10:32 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Ποιες είναι η μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη;

Δημοσίευση από Nassos »

Για το θέμα της ενέργειας, σε λίγο καιρό θα φανεί η γύμνια των ανεπτυγμένων χωρών όπως της Γερμανίας ή της Αυστρίας που εξαρτώνται ακόμη και 80% από τους Ρωσικούς υδρογονάθρακες.
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες