Ανυπότακτοι εξωτερικού (2007-2014)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
MG

Δημοσίευση από MG »

Στο Προξενείο της περιοχής μου εκτελεί καθήκοντα ενας κατα την γνωμη μου (τουλάχιστον αυτην την εντυπωση δίνει) ενας ακαταλληλος για αυτην την θεση, αλλα το θεμα δεν εχει να κανει μαζι του. Στο Προξενειο κανω μονο εξουσιοδοτησεις προς τριτους στην Ελλαδα για να μου στελουν χαρτια, δηλ. απο τον Δημο στον οποιο ανηκω. Η ερωτηση ειναι κατα ποσον οι Δημοι ειναι ενημερωμενοι για στρατολογικα θεματα η συνδεουν την εκδοση Πιστοποιητικων με αυτην. Ως τωρα δεν ρωτουν αναλογα, αλλα αν επέλθει ανυποταξια;

Ευχαριστω για τις απαντησειςΕικόνα
Leukopyrgitis
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος
Posts in topic: 6

Δημοσίευση από Leukopyrgitis »

Κανονικά ο Δήμος δεν μπλέκεται με τη στρατολογική σου κατάσταση. Αυτήν τη γνωρίζει το στρατολογικό γραφείο στο οποίο υπάγεσαι (ανάλογα με το Μητρώο Αρρένων σου) και, εφόσον κηρυχθείς ανυπότακτος, η αστυνομία.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν ενημερώνεται ο Δήμος, αλλά απ'όσο ξέρω δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη σου χορηγηθεί πιστοποιητικό γεννήσεως/οικ. κατ. βάσει στρατολογικής κατάστασης. Είσαι δεν είσαι ανυπότακτος, το δικαιούσαι το πιστοποιητικό.

(Και το διαβατήριο δικαιούσαι, εκτός κι αν βρίσκεσαι εντός Ελλάδας.)

Επαναλαμβάνω βέβαια ότι οι απαντήσεις που σου δίνω δεν είναι επίσημες. Μοιράζομαι πληροφορίες με βάση αυτά που έχω δει και μάθει (έχω κάνει υπάλληλος σε προξενείο), αλλά σίγουρη απάντηση μπορούν να σου δώσουν μόνον οι αρμόδιοι. Εικόνα

MG

Δημοσίευση από MG »

Ευχαριστω για τις απαντησεις ! ... Εικόνα

Όταν ερθει εκεινη η ωρα θα δειξει! Εικόνα

Anonymous

Δημοσίευση από Anonymous »

Leukopyrgitis έγραψε:Α, ένα ακόμα πραγματάκι που ξέχασα, για τον Kain. Σε κάθε περίπτωση (αυτό ισχύει από 1/1/06), εφόσον βρίσκεσαι στο εξωτερικό, δικαιούσαι διαβατήριο. Ακόμη και οι ανυπότακτοι δικαιούνται διαβατήριο (εκτός κι αν βρίσκονται εντός Ελλάδας). Θα πρέπει να μιλήσεις όμως με τον στρατολόγο, γιατί υπό "κανονικές συνθήκες" συμπληρώνεις μια υπεύθυνη δήλωση περί μη ανυποταξίας η οποία συνοδεύει την αίτηση διαβατηρίου.

Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση Leukopyrgitis. Σ'ευχαριστώ πολύ για την ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία και βοήθεια. Κατάλαβα. Πρέπει να μιλήσω με τον στρατολόγο λοιπόν, αλλά είναι πολύ χρήσιμο να ξέρω πως, στην πράξη, υπάρχει διαδικασία μέσω της οποίας κάτι τέτοιο όντως γίνεται (σε κάθε περίπτωση).

Με εκτίμηση,

Kain

Anonymous

Κάτι ακόμα (μια παράγραφος) που ξέχασα να συμπεριλάβω στην προηγούμενη απάντηση:
Leukopyrgitis έγραψε:Πώς ορίζεται ο μονιμος κάτοικος εξωτερικού για στρατολογικούς σκοπούς: Πρέπει να έχει διατελέσει 6 συνεχή έτη βιοπορισμό στο εξωτερικό. Τα χρόνια φοίτησης ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ, ακόμη κι αν ο φοιτητής ήταν ταυτόχρονα απασχολούμενος. Εάν κάποια στιγμή ξεπεράσει ένας ανυπότακτος εξωτερικού το όριο των 180 ημερών παραμονής στην Ελλάδα μέσα σε ένα έτος, τότε χάνει την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού (και συνεπώς, όταν πάει να ανανεώσει το πιστοποιητικό τύπου Β', θα έχει πρόβλημα). Τα ξέρω αυτά διότι έχω διατελέσει έκτακτος υπάλληλος σε προξενείο. Πάντως το καλύτερο για την πληροφόρησή σου είναι να τηλεφωνήσεις το αρμόδιό σου προξενείο (ή πρεσβεία, αν ζεις σε πρωτεύουσα) και να μιλήσεις με τον στρατολόγο.
Άρα στην περίπτωση που το διαβατήριο κάποιου που εργάζεται στο εξωτερικό λήξει πρίν ολοκληρωθούν τα 6 συνεχή χρόνια που θα τον ανάγουν σε ΜΚΕ (που σίγουρα θα συμβεί ακόμα και αν το ανανεώσει αμέσως πρίν φύγει από την Ελλάδα, μια και τα διαβατήρια της χώρας μας είναι πλέον 5ετής διάρκειας), υπάρχει "ανεπίσημη" δυνατότητα να ανανεωθεί ακόμα κι αν έχει κυριχθεί ανυπότακτος, εφ'όσον φυσικά προηγηθεί σχετική συζήτηση με τον στρατολόγο και συμφωνηθεί η εν λόγω χωρήγηση.

Στάθης
Πολίτης
Πολίτης
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από Στάθης »

Χαίρετε! Η αναβολή που είχα για διδακτορικό έληξε 31/12/07. Θεωρητικά έπρεπε να μπω στρατό με την ΕΣΟ του Μαίου 2008. Όμως πρόσφατα, έκανα αίτηση για αναβολή λόγω διακεκριμένων ερευνών στο εξωτερικό, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Βέβαια, ακόμα δεν έχω λάβει απάντηση.

Στην περίπτωση που το αίτημα δεν γίνει δεκτό (είμαι ήδη 31 χρονών) θα πρέπει να καταταγώ με την ερχόμενη ΕΣΟ.

Ερώτηση: Ας θεωρήσουμε ότι αποφασίσω να συνεχίσω την ερευνητική μου δουλειά στο εξωτερικό (Αμερική) και γίνω ανυπότακτος.

1. Θα μπορώ να έρχομαι Ελλάδα και να μένω περισσότερο απο 30 ημέρες το χρόνο; Πόσο "χαλαρός" είναι αυτός ο κανονισμός; Γίνεται έλεγχος στρατολογικών υποχρεώσεων όταν έρχομαι ή φεύγω απο την Ελλάδα;

2. Θα μπορέσω να εξαγοράσω την θητεία (ολόκληρη ) όταν γίνω 35; Πόσο κοστίζει τον μήνα;

Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 16

Δημοσίευση από yandr »

Υπάρχει εκτενές άρθρο σχετικά με τους ανυπότακτους και την εξαγορά της θητείας
Alex

Δημοσίευση από Alex »

Χαίρετε.

Για επαγγελματικους λόγους αποφάσισα να μετακομίσω στην Ολλανδία αν και έπρεπε να παρουσιαστώ την περασμένη ΕΣΟ (Μαίου 2008). Η ερώτηση είναι, χρειάζομαι βεβαίωση του στρατολογικού γραφείου οτι δεν παρουσιάστηκα / είμαι ανυπότακτος, για να εκδόσω διαβατήριο στη πρεσβεία;

Αν ναι, πώς θα μπορέσω να εκδόσω και να παραλάβω αυτην την βεβαίωση;

Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 16

Δημοσίευση από yandr »

Χρειάζεσαι βεβαίωση ότι είσαι ανυπότακτος;

Αυτός ο έλεγχος γίνεται αυτόματα όταν θελήσεις να ζητήσεις διαβατήριο.

Anonymous

παιδία αν μπορεί κάποιος να μου λύσει μια απορία, εγώ είμαι εγγεγραμμένος στα μητρώα αρένων και έχω πάρει κανονικά αναβολή, ωστόσο έχω και άλλο διαβατήριο πλην του ελληνικού, με το περάς των σπουδών μου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην αμερική δεν σκοπεύω να γυρίσω στην Ελλάδα παρά μόνον για διακοπές, καλοκαίρι και χριστούγεννα, συνεπώς θα θεωρηθώ ανυπότακτος, σε περίπτωση που έρχομαι στην Ελλάδα με το άλλο μου διαβατήριο υπάρχει περίπτωση να με κρατήσουν εδώ και να με υποχρεώσουν να εκπληρώσω τη στρατιωτική μου θητεία; αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ

Anonymous

Ζω στο Λονδίνο από το 2005, που ήρθα για να τελειώσω τις σπουδές μου.
Εν τω μεταξύ έληξε η αναβολή μου.
Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι ως απόφοιτος πλεον, ωστε να αποκτήσω εμπειρία στον τομέα μου (πράγμα δύσκολο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα).
Σκοπεύω να γυρίσω στην Ελλάδα σε δύο χρόνια και μεταξύ άλλων να εκτίσω τη θητεία μου.

Διάβασα μερικά άρθρα που αναφέρουν οτι οι ανυπότακτοι εξωτερικού μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα για 30 μέρες το χρόνο, χωρίς έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης.
Τι σημαίνει αυτό;
Μπορώ να έρθω στην Ελλάδα για μερικές μέρες;
κινδυνεύω να συλληφθώ; Αν ναι, τότε τι νόημα έχει η παραπάνω ρύθμηση;
Πρέπει να κάνω κάτι πριν έρθω; Να έχω κάποιο έγγραφο μαζί μου;
Anonymous

Προσγειωθηκα στην αμερικη 14 μαιου 2009. Και επρεπε να παρουσιαστω 21 μαιου 2009. Αυτη την στιγμη ειμαι ανυποτακτος. Ηρθα εδω για δουλεια και αφου μαζεψω τα λεφτα να μπω στο κολεγιο που θελω. Αλλα για να φτιαξω την φοιτητικη μου βιζα θα πρεπει να παω στην αμερικανικη πρεσβια στην αθηνα.
ερωτηματα.
1ο. Τωρα ειμαι ανυποτακτος εξωτερικου; Πρεπει να πω κατι στους δικους μου να κανουν στην ελλαδα για να θεωρουμαι ανυποτακτος εξωτερικου;
2ο. Στην ελλαδα που πρεπει να ερθω μετα το καλοκαιρι για 2 εβδομαδες μπορω; Η θα με συλαβουν στο αεροδρομιο; Και αν οχι θα μπορεσω να βγαλω εισιτηριο και να φυγω παλι απο το αεροδρομιο χωρις προβλημα; Υπαρχει ρισκο γενικα στο να ερθω στο ελ βενιζελος;
η θα πρεπει να παω ιταλια και απο εκει με πλοιο στην ελλαδα που δεν γινεται και κανενας ελεγχος.
3ο. Υπαρχει περιπτωση η αμερικανικη πρεσβια να μην μου βγαλει φοιτιτηκη βιζα γιατι ειμαι ανυποτακτος;
kost
Πολίτης
Πολίτης
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από kost »

Χαιρεται.

Συγχαρητηρια για το site!

Βρισκομαι στο εξωτερικο για εργασια. Πρεπει να παρουσιαστω τον Αυγουστο, αλλα δεν σκοπευω να γυρισω, τουλαχιστον για ακομη ενα χρονο. Οποτε απο τον αυγουστο και υστερα θα κηρυχθω ανυποτακτος.

Ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει κσνεις για ποιους λογους μπορει καποιος ανυποτακτος να αθωωθει απο το Σταρτοδικειο. Δεν εχω καποιο σοβαρο προβλημα υγειας και απ οσο ξερω οι στρατοδικες ειναι αυστηροι για αλλους "κοινωνικους" λογους. Δεν ξερω κατα ποσο θα ειναι δυνατο να αθωωθω η εστω να μου επιβληθει μικροτερη ποινη απο το 6μηνο που συνεπαγεται και 6000 ευρω ! Συμβαινει συχνα να επιβαλονται μικροτερες ποινες, δηλαδη 2μηνη ή 3 μηνη ;

Πιστευετε πως αν παρουσιασω το συμβολαιο εργασιας μου που αποδεικνυει οτι ημουν δεσμευμενος με μια εταιρεια στο εξωτερικο, οτι ειναι ικανοποιητικη δικαιολογια για να αθωωθω;

Σας ευχαριστω παρα πολυ για την οποια βοηθεια, να σαι καλα !

Κωστας
Anonymous

Θα ηθελα να σας ρωτησω, ειμαι 26 χρονων και ειμαι κατοικος εξωτερικου τα τελευταια 6 χρονια και η αναβολη μου ληγει του χρονου αλλα σκοπευω να μεινω μερικα χρονια στο εξωτερικο ακομα γιατι δουλευω.
Θελω να ανανεωσω το διαβατηριο μου γιατι εχει ληξει. Μηπως γνωριζει κανεις αν το καινουριο διαβατηριο που θα βγαλω θα εχει ισχυ μεχρι τη ληξει της αναβολης μου η θα ειναι κανονικα για 5 χρονια.

Ευχαριστω
ναπακης

Δημοσίευση από ναπακης »

Παιδιά, διαβατήριο μπορεί να βγάλει κάποιος εύκολα. Αρκεί να ζει στο εξωτερικό τουλάχιστον ένα χρόνο. Το γνωρίζω γιατί έβγαλα ο ίδιος και έστειλα και ένα χαρτί στην Στρατολογία στην ελλάδα και πλέον με θεωρούν ανυπότακτο του εξωτερικού. Δεν καταζητούμαι πλεον από τις αρχές και μπορώ να επισκέπτομαι την Ελλάδα για 1 μήνα κάθε χρόνο
Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες