Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
nikoss93
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Πέμ Απρ 19, 2018 5:44 pm
Επικοινωνία:

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από nikoss93 »

Καλησπέρα σας. Ύστερα από αρκετή αναζήτηση δεν κατάφερα να βρω ξεκάθαρη απάντηση για ορισμένα ερωτήματα. Λοιπόν, τον επόμενο χρόνο σχεδιάζω να κάνω μεταπτυχιακό στην Γερμανία και αν όλα πάνε καλά να αναζητήσω στη συνέχεια εργασία εκεί. Η αναβολή μου λήγει τον επόμενο χρόνο και θα θεωρηθώ ανυπότακτος εξωτερικού και ως συνέπεια θα μου καταβληθεί το πρόστιμο των 6.000 ευρώ. Τα ερωτήματά μου είναι το εξής:

1) Αν έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο στην Εφορία και για κάποιο λόγο αναγκαστώ να γυρίσω Ελλάδα πριν γίνω Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού, και αναγκαστώ τελικά να πάω στρατό, το πρόστιμο παραμένει ή διαγράφεται με την εκπλήρωση της θητείας; Δεν βρήκα ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αυτό παρά μόνο στην ιστοσελίδα της στρατολογίας που δεν φαίνεται και ιδιαίτερα εναθρρυντικό:
"Η Στρατολογική Υπηρεσία (ΣΥ) κατά την κήρυξη της ανυποταξίας υποβάλλει προς το αρμόδιο Στρατοδικείο σχετική μήνυση, προκειμένου να ξεκινήσει η ποινική διαδικασία. Παράλληλα επιβάλλονται ως διοικητικές κυρώσεις χρηματικό πρόστιμο έξι (6.000) χιλιάδων ευρώ, καθώς και όσες προβλέπονται από τον εκάστοτε ισχύοντα Στρατολογικό Νόμο (άρθρα 53 και 54 του Ν.3421/2005, ΦΕΚ 302 τ. Α΄).
Η απόφαση επιβολής του προστίμου αποστέλλεται από την ΣΥ στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου το ποσό να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί ως οφειλή του υπόχρεου, χωρίς την δυνατότητα επαναπροσαρμογής ή μη καταβολής του. Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν αίρει τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις της ανυποταξίας. Οι διοικητικές κυρώσεις, πλην του χρηματικού προστίμου, αίρονται σε περίπτωση αθώωσης ή απαλλαγής από την κατηγορία της ανυποταξίας. "

2) Η αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας εφόσον έχει επιβληθεί το πρόστιμο, δημιουργεί κάποιο πρόβλημα κατά την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό; Επίσης από δικές σας εμπειρίες σας έχετε Απορριφθεί από δουλειά επειδή δεν έχετε εκπληρωμένες τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και γενικότερα είναι δυνατόν να αποτελεί εμπόδιο στην αναζήτηση εργασίας;

Ευχαριστώ!

giannismar
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Τετ Οκτ 28, 2015 1:17 pm
Επικοινωνία:

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από giannismar »

Το γραφει ξεκαθαρα νομιζω, οτι αιρωνται οι διοικητικες κυρωσεις ΠΛΗΝ του προστιμου.

Περα απο τα της εφοριας, που δεν γνωριζω πολυ πιθανον να εχεις προβλημα για να βρεις δουλεια, γιατι θα γραφτει στο ποινικο σου μητρωο, το οποιο συχνα ζητειται απο εργοδοτες του εξωτερικού! Αν αναλογιστεις οτι οι περισσοτεροι θα εχουν ασπρα κατασπρο ποινικο μητρωο, καταλαβαινεις. Σκεψου το ξανα πριν φορτωθεις κατι που θα σε ακολουθει για το υπολοιπο της ζωης σου.

Αλέξανδρος

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από Αλέξανδρος »

Παιδιά είχα πάει αναβολή το 2016 για 2 χρόνια μου έληγε στις 28 Νοεμβρίου 2018 και μου στείλανε χαρτί 27 Αυγούστου του 2019 πρώην 1 μήνα δλδ και μου βάλανε πρόστιμο 6 χιλιάρικα και με βγάλανε ανυπότακτο και επειδή έπρεπε να παρουσιαστο στηΣ 12 Ιανουαρίου 2019 ενώ δεν μου έχουν ιδοπιησει ούτε από το τμήμα ούτε χαρτί στράτευσης ούτε τπτ δεν μου στείλανε τι γίνετε σε αυτήν την περίπτωση βγαίνω κερδισμένος;
Giannhs

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από Giannhs »

Το προστιμο των 6,000 παιρνει προσαυξησεισ η οχι?;
Άβαταρ μέλους
ypodiopos19
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 07, 2020 11:05 pm
Επικοινωνία:

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Ναι, γύρω στα 45 ευρώ το μήνα προς το παρόν αν το αφήσεις εκτός ρύθμισης, εκτός αν κάνεις διαφορετική ρύθμιση με την Εφορία που σημαίνει οτι πληρώνεις τις δόσεις, με αντάλλαγμα ένα κάπως μικρότερο τόκο.
pasch_swe
Πολίτης
Πολίτης
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τρί Οκτ 27, 2020 10:46 pm
Επικοινωνία:

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από pasch_swe »

Καλησπέρα σας, έχω διαβάσει όλα τα μηνύματα αλλά έχω κάποιες απορίες σχετικά με το πρόστιμο και θα ήθελα την συμβουλή σας ως πιο έμπειροι.

Είμαι 29 ετών και εδώ και 3 χρόνια κατοικώ στην Σουηδία όπου φοιτώ και είμαι σε αναζήτηση δουλειάς καθώς όπου να 'ναι παίρνω το πτυχίο μου.

Τον Οκτώβριο του 2019 έπρεπε να παρουσιαστώ και βγήκα ανυπότακτος.

Τον Ιούλιο που μας πέρασε έκανα την διαδικασία για ανυπότακτος εξωτερικού.

Τον Σεπτέμβριο μου επιβλήθηκε το πρόστιμο των 6000 και σήμερα φάνηκε και στο Taxis (βασικά για κάποιο λόγο είναι 6144 αλλά το προσπερνάω, βέβαια αν ξέρει κάποιος τον λόγο της προσαύξησης θα χαρώ να τον μάθω). Στην Ελλάδα δεν έχω ακίνητη περιουσία. Ψάχνω να βρω ποια είναι η καλύτερη λύση ώστε να κινηθώ ανάλογα.

Στην ρύθμιση οφειλών έχω την επιλογή ως και 48 δόσεις (μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024 δηλαδή) αλλά με τους τόκους το συνολικό ποσό αγγίζει τις 7000 ευρώ.

ΜΚΕ μπορώ να βγω στην καλύτερη το 2027 σε περίπτωση που βρω άμεσα δουλειά καθώς όπως είπα είμαι φοιτητής και μέχρι τώρα δεν βιοποριζόμουν.

Έχω σκοπό να εξαγοράσω την θητεία μου ώστε να ξεμπερδεύω. Αυτό μπορεί να γίνει σε 38 μήνες από τώρα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2024.

Όπως φαίνεται δηλαδή η καλύτερη επιλογή είναι να μπω στις 48 δόσεις και πριν αποπληρώσω το ποσό να παρουσιαστώ (όταν θα έχω πληρώσει 38/48 δόσεις). Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Το ποσό που δεν θα έχω πληρώσει ακόμα, δηλαδή οι τελευταίες 10 δόσεις, διαγράφονται;

2) Αν επιλέξω τους τελευταίους Χ μήνες του 2023 να μην πληρώσω τις δόσεις θα υπάρχει πρόβλημα στην θητεία; Σκέφτομαι ότι μέχρι τότε το ποσό θα έχει μειωθεί αισθητά οπότε οι τόκοι δεν θα είναι τόσο μεγάλοι και επίσης δεν θα χρωστάω για μεγάλο διάστημα στην εφορία ώστε να κυνηγήσουν πιθανή περιουσία που μπορεί να έχω (πχ κληρονομικά). Αν διαγράφονται οι υπόλοιπες δόσεις θα διαγραφούν και οι τόκοι;

3) (Αν διαγράφεται το υπολειπόμενο ποσό) Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να πάρω όσα έχω πληρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή;

4) (Αν η απάντηση στο 3 είναι αρνητική) Απειροελάχιστη πιθανότητα αλλά το ρωτάω όπως και να χει, υπάρχει πιθανότητα το 2027 να μπορώ να πάρω πίσω το ποσό που θα έχω δώσει μέχρι το 2024 όταν και παρουσιάστηκα;

5) Αν θελήσω μέσα στα επόμενα χρόνια να κάνω μεταφορά φορολογικής κατοικίας και με το πρόστιμο να τρέχει αλλά να πληρώνεται κανονικά θα έχω κάποιο πρόβλημα;

6) Γενικά κάτι άλλο που θα με συμβουλεύατε και δεν σκέφτηκα να ρωτήσω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Επίσης επειδή πριν λίγες μέρες μου ήρθε νέο χαρτί κατάταξης και μίλησα με την στρατολογία θα μεταφέρω αυτά που μου είπαν.

  • Θα με καλούν κάθε χρόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι παύω να είμαι ανυπότακτος. Είναι τυπικό το θέμα και δεν χρειάζεται κάποια κίνηση από μέρους μου
  • Γενικά είμαι ανυπότακτος εξωτερικού και σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να αποδείξω, πχ με εισιτήρια, ότι δεν είμαι πάνω από 30 μέρες στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να κάνω χαρτιά πχ κάθε 6 μήνες.


Guest

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από Guest »

Καλησπέρα,

Ξέρει κανεις να μου πει αν είμαι ανυπότακτος εξωτερικού Αν υπάρχει πιθανότητα να μου μπει δευτερο πρόστιμο ανυποταξιας; Αν ναι μετά απο πόσο καιρό;

teosigkouIMBACK
Λοχίας - ΕΠΟΠ
Λοχίας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Δευ Σεπ 14, 2020 5:29 pm
Επικοινωνία:

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από teosigkouIMBACK »



Φίλε, επιγραμματικά, θα σε συμβούλευα να μπεις στις 48 δόσεις γιατί είναι μεγάλο το διάστημα μέχρι να βγεις ΜΚΕ και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.48 δόσεις νομίζω είναι καλά, εγώ μπορούσα μέχρι 20. Όπως λες στην καλύτερη αφού βρεις δουλειά κατευθείαν θα βγεις ΜΚΕ το 2027. Μπορείς να δικαιολογήσεις και 11 χρόνια παρουσίας στο εξωτερικό για να βγεις ΜΚΕ μαζί με σπουδές οπότε ξεκίνα να κρατάς χαρτιά καλού κακού. Εφόσον βγεις ΜΚΕ το πρόστιμο παραγράφεται και επιστρέφεται. Ναι, μπορείς να πάρεις το ρίσκο και να μην πληρώσεις το πρόστιμο (ή μέρος του) ευελπιστόντας να βγεις ΜΚΕ αλλά θα πρέπει να λάβεις υπόψη το ρίσκο που παίρνεις (ποσό προστίμου+τόκοι). Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου να σταματήσεις να πληρώνεις όταν μειωθεί το ποσό αλλά αυτό είναι πολύ ειδική ερώτηση, δεν μπορεί να την απαντήσει άλλος εκτός από εσένα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει θέμα με την αλλαγή φορολογικής κατοικίας. Το ποσό είναι παρπάνω από 6000 γιατί ήδη μπήκε κάποιος τόκος μη πληρωμής (από τη στιγμή που μπήκε το ποσό και δεν το πλήρωσες μπαίνει τόκος αυτόματα ακόμα και αν δεν ειδοποιήθηκες). Για να κάνεις εξαγορά μειωμένης θητείας θα πρέπει πρώτα να βγεις ΜΚΕ (7 ή 11 χρόνια) αλλιώς πληρώνεις όλους τους μήνες θητείας οι οποίοι τώρα είναι 12 (800ευρώ Χ 12 μήνες).

teosigkouIMBACK
Λοχίας - ΕΠΟΠ
Λοχίας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Δευ Σεπ 14, 2020 5:29 pm
Επικοινωνία:

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από teosigkouIMBACK »

Guest έγραψε:Καλησπέρα,

Ξέρει κανεις να μου πει αν είμαι ανυπότακτος εξωτερικού Αν υπάρχει πιθανότητα να μου μπει δευτερο πρόστιμο ανυποταξιας; Αν ναι μετά απο πόσο καιρό;



Μεγάλο θέμα το οποίο έχει αναλυθεί σε άλλο θρεντ του φόρουμ. Γενικά ναι υπάρχει και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που το έχουν αναφέρει. Έγινε όμως μία ρύθμιση πριν κάποια χρόνια που το σταμάτησε αυτό. Απλά αυτή η ρύθμιση δεν υπάρχει κάπου δημοσιευμένη, ήταν κάτι σαν εσωτερική εντολή, οπότε δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος.

heyguys
Πολίτης
Πολίτης
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ Απρ 01, 2021 3:59 pm
Επικοινωνία:

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από heyguys »

Καλησπέρα παιδιά,

Θα ήθελα την βοήθεια σας πάνω σε κάποιες ερωτήσεις που έχω...

Είμαι 27 χρονών και είμαι από το 2016 στην Αγγλία.

Σήμερα μου ήρθε η βεβαίωση από την στρατολογία ότι κηρύχθηκα ανυπότακτος εξωτερικού, εξού και πρέπει να πληρώσω το ποσό των 6000 ευρώ στην αρμόδια ΔΟΥ...

1) Υπάρχει προθεσμία ή πρέπει να το πληρώσω απευθείας μόλις βγήκε αυτή η βεβαίωση;

2) Και τέλος αυτό το πόσο έρχεται κάθε χρόνο ή είναι να πληρωθεί μια φορά μόνο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε και να απαντήσετε στο μύνημα και τις απορίες μου!

teosigkouIMBACK
Λοχίας - ΕΠΟΠ
Λοχίας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Δευ Σεπ 14, 2020 5:29 pm
Επικοινωνία:

Πρόστιμο ανυποταξίας (Ανυπότακτοι εξωτερικού)

Δημοσίευση από teosigkouIMBACK »

heyguys έγραψε:Καλησπέρα παιδιά,

Θα ήθελα την βοήθεια σας πάνω σε κάποιες ερωτήσεις που έχω...

Είμαι 27 χρονών και είμαι από το 2016 στην Αγγλία.

Σήμερα μου ήρθε η βεβαίωση από την στρατολογία ότι κηρύχθηκα ανυπότακτος εξωτερικού, εξού και πρέπει να πληρώσω το ποσό των 6000 ευρώ στην αρμόδια ΔΟΥ...

1) Υπάρχει προθεσμία ή πρέπει να το πληρώσω απευθείας μόλις βγήκε αυτή η βεβαίωση;

2) Και τέλος αυτό το πόσο έρχεται κάθε χρόνο ή είναι να πληρωθεί μια φορά μόνο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε και να απαντήσετε στο μύνημα και τις απορίες μου!



Ψάξε λίγο στο φόρουμ πριν ρωτήσεις, το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί δεκάδες φορές. Θα πρέπει να μπεις το νωρίτερο σε μία ρύθμιση ή να το πληρώσεις εξ ολοκλήρου αν δεν θες να αρχίσει να τοκίζεται το ποσό. Για το δεύτερο ερώτημα, η συνήθης πρακτική είναι το πρόστιμο να μπαίνει μόνο μία φορά.

Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες