Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Στρατός και θητεία
Mlaos

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Mlaos »

Καλησπέρα,

Έχω πάρει ήδη μια αναβολή για ψγχολογικά αίτια η οποία έληξε και με καλούν να παρουσιαστώ με τη Γ ΕΣΣΟ στις 13/5. Το θέμα μου είναι ότι βρίσκομαι Αμερική με την εργασία μου και δεν μπορώ να γυρίσω. Υπάρχρι τρόπος να ξαναβγάλω αναβολή για ψυχολογικά αίτια απο εδώ;

UKCitizen

Δημοσίευση από UKCitizen »

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος
Alexpap92
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 2

Δημοσίευση από Alexpap92 »

Καλημερα και χρονια πολλα!

Ειχα λαβει περυσι τον ιουλιο βεβαιωση ανυποταξιας εξωτερικου. Θα ηθελα να ρωτησω αν φετος χρειαζεται να ξαναβγαλω τη βεβαιωση προκειμενου να παω Ελλαδα. Ξερω οτι εχει ισχυ 6 μηνες αλλα απ αυτα που γραφει καταλαβαινω οτι η ισχυς των 6 μηνων αναφερεται μονο σε εκδοση ταυτοτητας/διαβατηριου.
ypodiopos19

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Alexpap92 έγραψε:Καλημερα και χρονια πολλα!

Ειχα λαβει περυσι τον ιουλιο βεβαιωση ανυποταξιας εξωτερικου. Θα ηθελα να ρωτησω αν φετος χρειαζεται να ξαναβγαλω τη βεβαιωση προκειμενου να παω Ελλαδα. Ξερω οτι εχει ισχυ 6 μηνες αλλα απ αυτα που γραφει καταλαβαινω οτι η ισχυς των 6 μηνων αναφερεται μονο σε εκδοση ταυτοτητας/διαβατηριου.

Ακριβώς. Δεν χρειάζεται ανανέωση της βεβαίωσης... Η πρωτη βεβαιωση αρκει για να καταγραφεις ως ανυποτακτος εξωτερικού από την Αστυνομία (και εφ'οσον μενεις μεχρι 30 μερες, να μην σου απαγορευεται πρακτικά η έξοδος) και απ'όσο γνωριζω αυτό δεν αλλάζει αν η Στρατολογία δεν ειδοποιήσει για αλλαγή κατάστασης.

Τώρα αν υπαγεσαι στην πρεσβεια Λονδινου, εχει συζητηθει πιο πανω οτι ζητανε περιεργα πραγματα χωρις κανενα λογο... Οποτε καλο ειναι να τσεκαρεις μαζι τους.

vagg68

Δημοσίευση από vagg68 »

Χαίρετε παιδιά μια ερώτηση για τους ελέγχους στην παρούσα φάση με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί λόγω πανδημίας.

είμαι ανυπότακτος εξωτερικού εδώ και κοντά δύο χρόνια. Οπότε έχω βεβαίωση με ημερομηνία τότε.2 ερωτήσεις:

α) εκδίδει η στρατολογία πρόσφατη βεβαίωση κατάστασης ανυποταξίας;

β) ενδέχεται η αστυνομία να μην γνωρίζει για την κατάσταση ανυποταξίας μου και να με συλλάβει σε τυγχών έλεγχο. Υπάρχει περίπτωση αυτός ο έλεγχος να γίνει μπαίνοντας ή βγαίνοντας απο Ελλάδα (απο χώρα εντός Σένγκεν)

top93

Δημοσίευση από top93 »

Καλησπερα στην όμαδα, έχω και εγώ μια απορία. Είμαι αν. Εξ. Εδώ και 2 μήνες, στη Γερμανία, και τέλη ιουνίου θέλω να πάω στην ισπανία για μια εβδομάδα. Υπάρχει πιθανότητα να έχω καποιο θέμα στα αεροδρόμια; Και με τι συμβουλεύτε να ταξιδέψω; Ταυτότητα ή διαβατήριο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Petros

Δημοσίευση από Petros »

top93 έγραψε:Καλησπερα στην όμαδα, έχω και εγώ μια απορία. Είμαι αν. Εξ. Εδώ και 2 μήνες, στη Γερμανία, και τέλη ιουνίου θέλω να πάω στην ισπανία για μια εβδομάδα. Υπάρχει πιθανότητα να έχω καποιο θέμα στα αεροδρόμια; Και με τι συμβουλεύτε να ταξιδέψω; Ταυτότητα ή διαβατήριο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αν πετάς απο Γερμανία σε Ισπανία, όχι κανένα θέμα. Βασικά εφόσον δεν περνάς καθόλου απο Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Απαγόρευση εξόδου απο την Ελλάδα έχεις, όχι διεθνές ένταλμα σύλληψης. Και στην περίπτωση σου ώς ανυπότακτος εξωτερικού έχεις δικαίωμα να έρθεις Ελλάδα για 30 μέρες ανά χρόνο.

top93

Δημοσίευση από top93 »

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, είχα μπερδευτεί λίγο με το θέμα. Κατι τελευταίο, παίζει καποίο ρόλο αν ταξιδεύω με ταυτότητα ή διαβατήριο; Για Ελλάδα αλλά και εκτός Ελλάδας.

Petros

Δημοσίευση από Petros »

top93 έγραψε:Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, είχα μπερδευτεί λίγο με το θέμα.Κατι τελευταίο, παίζει καποίο ρόλο αν ταξιδεύω με ταυτότητα ή διαβατήριο; Για Ελλάδα αλλά και εκτός Ελλάδας.

Εκτός Ελλάδας καμία. Από Ελλάδα ίσως είναι καλύτερα με ταυτότητα, μιάς και ο έλεγχος είναι πιο δυσκόλος ώστε να δουν απαγόρευση εξόδου. Όπως και να έχει, έχεις δικαίωμα να πάς Ελλάδα για 30 μέρες τον χρόνο, το οποίο καλό είναι να τηρείς. Αλλά κάποιες φορές αν σε ελέγξουν ίσως να μπορούν να δουν μόνο απαγόρευση εξόδου και όχι ότι έχεις δικαίωμα να είσαι 30 μέρες. Ή απλά να μην θέλουν να πάρουν ευθύνη. Οπότε εκεί πρέπει να δείξεις χαρτία ότι είσαι εξωτερικού, ότι έμεινες μέχρι 30 μέρες, και ίσως θελήσουν να πάρουν κανα τήλ στρατολογία για επιβεβαίωση. Οπότε κάλύτερα να αποφύγεις την ταλαιπωρία όσο είναι δυνατόν.

top93

Δημοσίευση από top93 »

Σε ευχαριστώ παρα πολύ για τις απαντήσεις. Εικόνα
Stes
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από Stes »

Καλησπέρα σε όλους

Εχω δύο ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχω βρει ξεκάθαρη απάντηση.

1. Είμαι ανυπότακτος εξωτερικού. Μένω και δουλεύω στο εξωτερικό 5+ χρόνια και ανανεώνω τακτικά την ανυποταξία μέσω του προξενείου για να μην έχω προβλήματα. Παρ'όλ'αυτα είναι πιθανόν να μην μπορέσω να συμπληρώσω επταετία για να πάρω καθεστώς Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού και ίσως γυρίσω νωρίτερα και να κάνω εξαγορά θητείας. Έχω ήδη πληρώσει πρόστιμο 6000 ευρώ μία φορά προ τριετίας. Η ερώτηση μου είναι αν σε περίπτωση εξαγοράς και εκπλήρωσης 20ήμερης βασικής εκπαίδευσης, επιστρέφεται το πρόστιμο ανυποταξίας ή συμψηφίζεται με το ποσό της εξαγοράς.

2. Στον υπολογισμό των ετών για Μόνιμο Κάτοικο Εξωτερικού, μετράνε οι μήνες που κάποιος μπορεί να ήταν σε καθεστώς ανέργου/ταμείο ανεργίας στην χώρα διαμονής εκτός Ελλάδος, δεδομένου ότι το επίδομα ανεργίας είναι βιοπορισμός;

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη,

Σ

Petros

Δημοσίευση από Petros »

Stes έγραψε:Καλησπέρα σε όλους

Εχω δύο ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχω βρει ξεκάθαρη απάντηση.

1. Είμαι ανυπότακτος εξωτερικού. Μένω και δουλεύω στο εξωτερικό 5+ χρόνια και ανανεώνω τακτικά την ανυποταξία μέσω του προξενείου για να μην έχω προβλήματα. Παρ'όλ'αυτα είναι πιθανόν να μην μπορέσω να συμπληρώσω επταετία για να πάρω καθεστώς Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού και ίσως γυρίσω νωρίτερα και να κάνω εξαγορά θητείας. Έχω ήδη πληρώσει πρόστιμο 6000 ευρώ μία φορά προ τριετίας. Η ερώτηση μου είναι αν σε περίπτωση εξαγοράς και εκπλήρωσης 20ήμερης βασικής εκπαίδευσης, επιστρέφεται το πρόστιμο ανυποταξίας ή συμψηφίζεται με το ποσό της εξαγοράς.

2. Στον υπολογισμό των ετών για Μόνιμο Κάτοικο Εξωτερικού, μετράνε οι μήνες που κάποιος μπορεί να ήταν σε καθεστώς ανέργου/ταμείο ανεργίας στην χώρα διαμονής εκτός Ελλάδος, δεδομένου ότι το επίδομα ανεργίας είναι βιοπορισμός;

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη,

Σ

1. Οχι δεν συμψηφίζεται.

2. Είναι λίγο gray zone, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι. Μετράει για τα 11 χρόνια. Αν και με την ευρεία έννοια του βιοπορισμού, όντως βγάζεις τα προς το ζείν, αλλά γενικά κατά κανόνα συγχέουν τον βιοπορισμό με εργασία. Το πιστοποιητικό που παίρνεις επίσης γράφει τα διαστήματα τα οποία εργάζεσαι, όποτε δεν μπορεί να γράφει 'εργαζόταν ώς άνεργος'. Πιστεύω ότι δύσκολα θα το αναγνωρίσουν και δύσκολα θα το δεκτεί και η στρατολογία αν δει διάστημα ώς άνεργος, ενώ κάνεις αίτηση για βιοπορισμό. Αν και ίσως καλύτερα να έκανες ένα τηλ στο προξενείο που θα κάνεις αίτηση να ρωτήσεις.

Stes
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από Stes »

Ευχαριστώ πολύ. Θα συνεχίσω το ψάξιμο. Δυστυχώς η εξαγορά με την αύξηση της θητείας είναι αρκετά ακριβότερη πλέον. Καλή συνέχεια.

Σ

Παναγιωτης

Δημοσίευση από Παναγιωτης »

Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω είμαι ανυπότακτος και εργάζομαι στο εξωτερικό θέλω τις επόμενες μέρες να ταξιδέψω στην Ελλάδα ξέρετε αν με πιάσουν στο αεροδρόμιο και δουν στο σύστημα ότι είμαι ανυπότακτος θα έχω κάποιο πρόβλημα εκεί η απλά θα μου κάνουν κάποιες παρατηρήσεις και θα με αφήσουν να φύγω ;
ypodiopos19

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Καλησπερα,

Εξαρταται απο ποια χωρα ειναι η πτηση και αν εχεις βγαλει στο παρελθον βεβαιωση ανυποταξιας εξωτερικου μεσω της πρεσβειας.

Αν ερχεσαι απο χωρα εκτος Σενγκεν και δεν εχεις βγαλει ποτέ βεβαιωση (που σημαινει οτι μπορει να φαινεσαι ως εσωτερικου ακομα), τοτε σιγουρα θα εχεις προβλημα. Αν ταξιδευεις εντος Σενγκεν πολυ πιθανο ειναι να μη σε ελεγξουν, αλλα και παλι εισαι παρατυπος, οποτε σε τυχαιο έλεγχο θα υπάρχει πρόβλημα.

Αν εχεις βγαλει βεβαιωση παλιότερα και στο μεταξύ δεν έχει διακοπεί η ανυποταξία σου για άλλο λόγο τότε εισαι ενταξει, εκτος αν εχεις μεινει στη χώρα πάνω απο 30 μερες το 2021.

Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες