Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Στρατός και θητεία
ypodiopos19

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Σχετικα με τη διαδικασια για την πρεσβεια, μαλλον ειναι καθαρα θεμα δικης τους δυστροπιας και δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να κανεις κατι... Ενδεικτικα να αναφερω οτι σε αλλες πρεσβειες, οχι μονο γινεται αυτο που λες, αλλα πλεον λογω του ιου, η ολη διαδικασια για τη βεβαιωση ανυποταξιας γινεται ηλεκτρονικα - στελνεις τα δικαιολογητικα και την αιτηση σκαναρισμενη κι οταν ερθει η βεβαιωση στην προωθουν με email, οπως την παιρνουν και οι ιδιοι... Οποτε πας μονο για ενα ραντεβου, για το διαβατηριο, το οποιο ειναι υποχρεωτικο λογω ταυτοπροσωπιας και δακτυλικων αποτυπωματων... Κι άλλη μια φορά για την παραλαβή.

Για το αν χρειαζεται η βεβαιωση για διαβατηριο νομικα, δεν το γνωριζω... Αυτο που σιγουρα χρειαζεται ειναι να εισαι ανυποτακτος εξωτερικου που κατοικει σε χωρα του εξωτερικου (τη στιγμη της αιτησης) ... Δεν ξερω αν υπαρχει αλλος τροπος να βεβαιωθει αυτο, εκτος απο προσφατη βεβαιωση ανυποταξιας. Ακομα κι αν δεχτει η πρεσβεια να προωθησει αιτηση διαβατηριου χωρις το χαρτί αυτο, εξαρταται απο την Αστυνομία να αποφασισει αν σου εκδώσει διαβατηριο ή όχι. Μεταξυ μας, ακομη και η σημερινη διαδικασια διατρητη ειναι... Δεν ξερω αν ειναι γενικη πρακτική, αλλα εχω ακουσει οτι πολλες πρεσβειες σου λενε να δηλωσεις οτι δεν εισαι ανυποτακτος και οτι δεν εχεις απαγορευση εξοδου στην αιτηση (που προφανως δεν ισχυουν), κι απλως να δωσεις τη βεβαιωση ανυποταξιας μαζι, ώστε να δουν απο εκει οτι εισαι ανυποτακτος... Οποτε τα δυο χαρτια ειναι αντικρουομενα, αλλα ολα ΟΚ!

fallout_shelter
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 4

Δημοσίευση από fallout_shelter »

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ό, τι έχω ήδη στείλει μέσω email τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία έχουν εγκριθεί από το στρατολογικό τμήμα αλλά φυσικά το ραντεβού πρέπει να γίνει αυτοπρόσωπος για να παραδοθούν εκτυπωμένα τα πρωτότυπα (!) έγγραφα ενώ όλα αυτά γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, αλλά οκ η πρεσβεία του Λονδίνου είναι ένα χρονοντούλαπο 80-90ς το γνωρίζουμε αυτό.

Δέχομαι ό, τι η βεβαίωση ανυποταξίας μπορεί να χρησιμεύσει σαν ένα έξτρα πειστήριο και για αυτό κάνω και την αίτηση για 5η φορά, απλά ακόμα κι αυτό είναι κάτι πού θα έπρεπε να μπορούμε να το κάνουμε ηλεκτρονικά μέσω του site της αρμόδιας στρατολογικής υπηρεσίας. Τουλάχιστον ειδικά σε δύσκολες περιόδους θα έπρεπε να είναι λίγο πιο εξυπηρετικοί. Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις!

teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Posts in topic: 32

Δημοσίευση από teosigkouIMBACK »

fallout_shelter έγραψε:Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ό, τι έχω ήδη στείλει μέσω email τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία έχουν εγκριθεί από το στρατολογικό τμήμα αλλά φυσικά το ραντεβού πρέπει να γίνει αυτοπρόσωπος για να παραδοθούν εκτυπωμένα τα πρωτότυπα (!) έγγραφα ενώ όλα αυτά γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, αλλά οκ η πρεσβεία του Λονδίνου είναι ένα χρονοντούλαπο 80-90ς το γνωρίζουμε αυτό.

Δέχομαι ό, τι η βεβαίωση ανυποταξίας μπορεί να χρησιμεύσει σαν ένα έξτρα πειστήριο και για αυτό κάνω και την αίτηση για 5η φορά, απλά ακόμα κι αυτό είναι κάτι πού θα έπρεπε να μπορούμε να το κάνουμε ηλεκτρονικά μέσω του site της αρμόδιας στρατολογικής υπηρεσίας. Τουλάχιστον ειδικά σε δύσκολες περιόδους θα έπρεπε να είναι λίγο πιο εξυπηρετικοί. Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις!

Η πρεσβεία του Λονδίνου πάντως έχει μπει στην εφαρμογή του gov.gr για τις πρεσβείες με την οποία πολλά στρατολογικά θέματα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά/με βιντεοκλήση (σίγουρα για ΜΚΕ ίσως και για ανυποταξία). Αλλά πιθανόν για την έκδοση διαβατηρίου να πρέπει να πας εκεί.

UKCitizen

Δημοσίευση από UKCitizen »

teosigkouIMBACK έγραψε:

Η πρεσβεία του Λονδίνου πάντως έχει μπει στην εφαρμογή του gov.gr για τις πρεσβείες με την οποία πολλά στρατολογικά θέματα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά/με βιντεοκλήση (σίγουρα για ΜΚΕ ίσως και για ανυποταξία). Αλλά πιθανόν για την έκδοση διαβατηρίου να πρέπει να πας εκεί.

Όντως πλέον μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά η διαδικασία. Για το διαβατήριο μόνο είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία.

Στο γεγονός ότι δεν μπορούν να το κάνουν την ίδια μέρα, φταίει γενικά το ελληνικό μας κράτος που είναι και με το γράμμα του νόμου σε όλαΕικόνα

fallout_shelter
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 4

Δημοσίευση από fallout_shelter »

Ευχαριστώ και τους 2 σας, ομολογώ ότι δεν το ήξερα και είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη. Υπάρχει σίγουρα η δυνατότητα υποβολής αίτησης ΜΚΕ για στρατολογική χρήση αλλά όχι για βεβαίωση ανυποταξίας εξωτερικού (αν και ουσιαστικά είναι η ίδια διαδικασία). Άρα αν γίνονται ηλεκτρονικά αιτήσεις βεβαίωσης ανυποταξίας θα γίνονται κατ᾽εξαίρεση; Από την στρατολογική υπηρεσία στην πρεσβεία δεν το ανέφεραν καν...
Leonidas4

Δημοσίευση από Leonidas4 »

Αν κάποιος είναι ήδη ΜΚΕ με αναβολή ΕΜΠ αορίστου χρειάζεται κατά την αίτηση διαβατηρίου να προσκομίσει πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, αν η αίτηση γίνει στην Ελλάδα αυτοπροσώπως; Δεν γίνεται αυταπάγγελτα αν θέλουν μα μάθουν;Από όσο έχω δει στη σελίδα διεύθυνσης διαβατηρίων δεν ζητάνε τέτοιο πιστοποιητικό. Στα προξενεία λοιπόν γιατί το ζητάνε στις σελίδες τους;

Και όχι μόνο ζητάνε το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης αλλά λέει πρέπει να υποβάλλεις τα δικαιολογητικά του ΜΚΕ κάθε φορά που θέλεις να ανανεώσεις το διαβατήριο σου.

Περίεργο μου φαίνεται.

teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Leonidas4 έγραψε:Αν κάποιος είναι ήδη ΜΚΕ με αναβολή ΕΜΠ αορίστου χρειάζεται κατά την αίτηση διαβατηρίου να προσκομίσει πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, αν η αίτηση γίνει στην Ελλάδα αυτοπροσώπως; Δεν γίνεται αυταπάγγελτα αν θέλουν μα μάθουν;Από όσο έχω δει στη σελίδα διεύθυνσης διαβατηρίων δεν ζητάνε τέτοιο πιστοποιητικό. Στα προξενεία λοιπόν γιατί το ζητάνε στις σελίδες τους;

Και όχι μόνο ζητάνε το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης αλλά λέει πρέπει να υποβάλλεις τα δικαιολογητικά του ΜΚΕ κάθε φορά που θέλεις να ανανεώσεις το διαβατήριο σου.

Περίεργο μου φαίνεται.

Και στην Ελλάδα σε ρωτάνε όταν κάνεις αίτηση διαβατηρίου ποια είναι η στρατολογική σου κατάσταση.

Petros

Δημοσίευση από Petros »

Leonidas4 έγραψε:Αν κάποιος είναι ήδη ΜΚΕ με αναβολή ΕΜΠ αορίστου χρειάζεται κατά την αίτηση διαβατηρίου να προσκομίσει πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, αν η αίτηση γίνει στην Ελλάδα αυτοπροσώπως; Δεν γίνεται αυταπάγγελτα αν θέλουν μα μάθουν;Από όσο έχω δει στη σελίδα διεύθυνσης διαβατηρίων δεν ζητάνε τέτοιο πιστοποιητικό. Στα προξενεία λοιπόν γιατί το ζητάνε στις σελίδες τους;

Περίεργο μου φαίνεται.

Ποιά πρεσβεία αν επιτρέπεται; Στο Λονδίνο ξέρω ότι γενικά ζητάνε για κάποιο λόγο, αλλά όχι παντού. Αλλά όντως σε ρωτάνε και Ελλάδα αν είσαι ανυπότακτος, αν και εκεί απλά υπογράφεις υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είσαι ανυπότακτος βασικά.

ypodiopos19

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Για τους ανυποτακτους τα ζητανε διοτι κανονικα σε ανυποτακτο δε βγαινει διαβατηριο... Συνεπως οταν δουν στη Διευθυνση Διαβατηριων απαγορευση εξοδου λογω ανυποταξιας (που βγαινει σε ολους, ανεξαρτητως τοπου διαμονης), για να προχωρησουν την αιτηση θα πρεπει να εχουν δικαιολογητικα που να αποδεικνυουν οτι ανηκεις στην εξαιρεση των ανυπ. εξωτερικου που κατοικουν σε χωρα του εξωτερικου.

Οι ΜΚΕ ομως, αν εχουν τακτοποιηθει σωστα προηγουμενες ανυποταξιες, κανονικα εχουν απλως αναβολη. Στις αναβολες δεν έχω ακουσει η Αστυνομια να ζηταει καθε φορα πιστοποιητικο, διοτι εισαι νομιμα εκτος Ε. Δ.

teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

ypodiopos19 έγραψε:Για τους ανυποτακτους τα ζητανε διοτι κανονικα σε ανυποτακτο δε βγαινει διαβατηριο... Συνεπως οταν δουν στη Διευθυνση Διαβατηριων απαγορευση εξοδου λογω ανυποταξιας (που βγαινει σε ολους, ανεξαρτητως τοπου διαμονης), για να προχωρησουν την αιτηση θα πρεπει να εχουν δικαιολογητικα που να αποδεικνυουν οτι ανηκεις στην εξαιρεση των ανυπ. Εξωτερικου που κατοικουν σε χωρα του εξωτερικου.

Οι ΜΚΕ ομως, αν εχουν τακτοποιηθει σωστα προηγουμενες ανυποταξιες, κανονικα εχουν απλως αναβολη. Στις αναβολες δεν έχω ακουσει η Αστυνομια να ζηταει καθε φορα πιστοποιητικο, διοτι εισαι νομιμα εκτος Ε. Δ.

Και για ΜΚΕ όπως και για ανυπότακτους χρειάζεται πρόσφατο πιστοποιητικό για την έκδοση διαβατηρίου.

dimos

Δημοσίευση από dimos »

teosigkouIMBACK έγραψε:Και για ΜΚΕ όπως και για ανυπότακτους χρειάζεται πρόσφατο πιστοποιητικό για την έκδοση διαβατηρίου.

Για ΜΚΕ στην Ελλάδα δεν χρειάζεται. Έχεις μόνιμη αναβολή απο στρατό. Είναι σαν να ρωτούσαν και αυτους που έχουν αναβολή για σπουδές. Απλά σε κάποιες πρεσβείες, όπως Λονδίνο, ίσως το ζητάνε παράτυπα.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Απρ 23, 2021 7:58 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

dimos έγραψε:
teosigkouIMBACK έγραψε:Και για ΜΚΕ όπως και για ανυπότακτους χρειάζεται πρόσφατο πιστοποιητικό για την έκδοση διαβατηρίου.

Για ΜΚΕ στην Ελλάδα δεν χρειάζεται. Έχεις μόνιμη αναβολή απο στρατό. Είναι σαν να ρωτούσαν και αυτους που έχουν αναβολή για σπουδές. Απλά σε κάποιες πρεσβείες, όπως Λονδίνο, ίσως το ζητάνε παράτυπα.

Κάνεις λάθος φίλε για να βγάλεις διαβατήριο πρέπει να προσκομίσεις πρόσφατο πιστοποιητικό ΜΚΕ, το αναφέρει στο χαρτί που δίνουν στους ΜΚΕ.

Leonidas4

Δημοσίευση από Leonidas4 »

Φίλε έχω μπροστά μου το χαρτί του ΜΚΕ με τις οδηγίες, υποχρεωσεις κτλ. Δεν γράφει πουθενά αυτό που λες. Δεν αναφέρει τίποτα για Διαβατηρια.Και ούτε προβλέπεται από τον νόμο, δεν υπάρχει καν στα δικαιολογητικά που ζητάνε στην Ελλάδα, ούτε είναι νομική προϋπόθεση για να μπορέσεις να βγάλεις διαβατήριο να ξαναβγάζεις νέο πιστοποιητικό.

Η ερώτηση που έκανα είναι για ποιο λόγο το ζητάνε σε ορισμένα προξενεία και όχι στην Ελλάδα. Ακολουθούν διαφορετικούς νόμους και δικαιολογητικά;

teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Leonidas4 έγραψε:Φίλε έχω μπροστά μου το χαρτί του ΜΚΕ με τις οδηγίες, υποχρεωσεις κτλ. Δεν γράφει πουθενά αυτό που λες. Δεν αναφέρει τίποτα για Διαβατηρια.Και ούτε προβλέπεται από τον νόμο, δεν υπάρχει καν στα δικαιολογητικά που ζητάνε στην Ελλάδα, ούτε είναι νομική προϋπόθεση για να μπορέσεις να βγάλεις διαβατήριο να ξαναβγάζεις νέο πιστοποιητικό.

Η ερώτηση που έκανα είναι για ποιο λόγο το ζητάνε σε ορισμένα προξενεία και όχι στην Ελλάδα. Ακολουθούν διαφορετικούς νόμους και δικαιολογητικά;

Τι να σου πω φίλε. Σε λίγο καιρό θα πάω για ανανέωση στην Ελλάδα οπότε θα το δω στην πράξη. Πώς θα αποδείξεις ότι είσαι ΜΚΕ και διατηρηρείς την ιδιότητα, δηλαδή δεν ήσουν στην Ελλάδα πάνω από 6 μήνες. Με πιστοποιητικό 2-3 χρόνων; Δεν αποδεικνύεται έτσι. Αλλά μακάρι να είναι όπως τα λες. Το ότι δεν το λέει σε κάποιο νόμο δεν λέει κάτι. Πρέπει να είσαι ΜΚΕ τη στιγμή που κάνεις την αίτηση.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος teosigkouIMBACK την Σάβ Απρ 24, 2021 1:50 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
dimos

Δημοσίευση από dimos »

teosigkouIMBACK έγραψε:Τι να σου πω φίλε. Σε λίγο καιρό θα πάω για ανανέωση στην Ελλάδα οπότε θα το δω στην πράξη. Πώς θα αποδείξεις ότι είσαι ΜΚΕ και διατηρηρείς την ιδιότητα, δηλαδή δεν ήσουν στην Ελλάδα πάνω από 6 μήνες. Με πιστοποιητικό 2-3 χρόνων; Δεν αποδεικνύεται έτσι. Αλλά μακάρι να είναι όπως τα λες. Το ότι δεν το λέει σε κάποιο νόμο δεν λέει κάτι. Πρέπει να είσαι ΜΚΕ τη στιγμή που κάνεις την αίτηση.

Φίλε, έχεις λάθος σε αυτό. Δεν τους ενδιαφέρει η στρατολογική σου κατάσταση, πέραν του αν είσαι ανυπότακτος. Αν είσαι ανυποτακτος εξωτερικού, πρέπει να το αποδείξεις πάλι διότι ώς εξωτερικού δικαιούσε διαβατήριο, ενώ ως εσωτερικού όχι. Το ΜΚΕ είναι μόνιμη αναβολή. Ακόμα και να χάσεις την ιδιοτητα ΜΚΕ, μέχρι να βγείς ανυπότακτος, έχεις δικαίωμα να ανανεώσεις διαβατήριο. Εξάλλου στην αστυνομία δεν φαίνετε αν είσαι ΜΚΕ ή έχεις αναβολή ή έχεις υπηρετήσει.

Το μόνο που μπορούν αν δουν είναι απαγόρευση εξόδου απο την χώρα. Κάποιες πρεσβείες, όπως το Λονδίνο, ζητάνε παρατύπως στρατολογική κατάσταση πολλές φορές. Πρόσφατα ζήτησαν σε φίλο μου, ενώ είχε ήδη υπηρετήσει, ώστε να μπορέσει να ανανεώσει εκεί το διαβατήριο. Προφανώς είναι παράτυπο...

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Σάβ Απρ 24, 2021 6:08 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες