Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Νίκος

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Νίκος »

teosigkouIMBACK έγραψε:Δεν το κρατάνε μυστικό. Θα γράφεται στο χαρτί που θα σου δώσουν όταν βγεις ΜΚΕ (ότι το πρόστιμο επιστρέφεται) διότι ισχύει αυτό που σου είπα, η απόφαση για ΜΚΕ έχει αναδρομική ισχύ. Δεν γίνεται να έχεις δύο ιδίοτητες δηλαδή και ΜΚΕ και ανυπότακτος εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα. Επειδή έχεις πολλά χρόνια ακόμα να βγεις ΜΚΕ, θα σε συμβούλευα να μπεις σε μία ρύθμιση και να αρχίσεις να το πληρώνεις (αν δεν έχεις σκοπό να καταταγείς) γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Ναι θα βάλω το πρόστιμο σε δόσεις μόλις βγει.
Mpalos22

Δημοσίευση από Mpalos22 »

Καλησπερα σας. Ειμαι ανυποτακτος εσωτερικου για δευτερη φορα. Την πρώτη φορά είχα υπηρετήσει 4 μήνες και πήρα αναβολή, αλλά μόλις εληξε δεν παρουσιαστηκα. Πριν 4 χρόνια μου ήρθε το δευτερο σημείωμα κατάταξης και λογικά ξαναβγήκε ανυποτακτος. Μεχρι και τώρα που γράφω το κειμενο, δεν μου έχει επιβληθει κανένα πρόστιμο στην εφορία. Και τώρα που θέλω να εκδώσω καινουρια ταυτότητα λόγω φθορας, θα μου δημιουργηθεί προβλημα στην αστυνομία; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Διναλη Σοφια

Δημοσίευση από Διναλη Σοφια »

Καλημέρα περνώ εδώ κ 1.5 βδομάδα τηλ στην στρατολογια κεντρικής Μακεδονίας κ δεν το σηκώνει κανείς... Θέλω πληροφορίες σαν κάτοικος εξωτερικού για να κάνω απαλλαγή τον γιο μου απ τις ασκήσεις που τους καλανε. Τη δικαιολογιτηκα χρειάζονται κ πως γίνεται η διαδικασία μολις τελείωσε την θητεία του.
teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Posts in topic: 32

Δημοσίευση από teosigkouIMBACK »

Mpalos22 έγραψε:Καλησπερα σας. Ειμαι ανυποτακτος εσωτερικου για δευτερη φορα. Την πρώτη φορά είχα υπηρετήσει 4 μήνες και πήρα αναβολή, αλλά μόλις εληξε δεν παρουσιαστηκα. Πριν 4 χρόνια μου ήρθε το δευτερο σημείωμα κατάταξης και λογικά ξαναβγήκε ανυποτακτος. Μεχρι και τώρα που γράφω το κειμενο, δεν μου έχει επιβληθει κανένα πρόστιμο στην εφορία. Και τώρα που θέλω να εκδώσω καινουρια ταυτότητα λόγω φθορας, θα μου δημιουργηθεί προβλημα στην αστυνομία;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Φίλε έχεις μπερδευτεί λίγο, το πρόστιμο μπαίνει στους ανυπότακτους εξωτερικού. Πρέπει να υπάρχει θρεντ για ανυπότακτους εσωτερικού οπότε ρώτα εκεί γιατί είναι άλλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται.

PanV

Δημοσίευση από PanV »

Καλησπέρα σε όλους

Ειμαι ανυπότακτος εξωτερικού απο τις 9 Οκτωβρίου 2020 με βεβαίωση της Στρατολογικής Υπηρεσίας και έλαβα μολις σημείωμα κατάταξης για της 17 Μαίου 2021.

Ξέρει κανείς γιατί συνέβει αυτό΄

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

PanV έγραψε:Καλησπέρα σε όλους

Ειμαι ανυπότακτος εξωτερικού απο τις 9 Οκτωβρίου 2020 με βεβαίωση της Στρατολογικής Υπηρεσίας και έλαβα μολις σημείωμα κατάταξης για της 17 Μαίου 2021.

Ξέρει κανείς γιατί συνέβει αυτό΄

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μπορεί να πρόκειται για λάθος αλλά γενικά συμβαίνει να στέλνουν εκ νέου κλήση παρ' όλο που έχεις κηρυχθεί ανυπότακτος (πχ μετά από κάποιες ΕΣΣΟ αν και στην περίπτωση σου είναι πολύ μικρό το διάστημα). Θα πρέπει να απευθυνθείς στην στρατολογία η οποία λογικά θα σου πει να μιλήσεις με την πρεσβεία η οποία μάλλον θα σου ζητήσει εκ νέου δικαιολογητικά για να κηρυχθείς ξανά ανυπότακτος.

Άβαταρ μέλους
Xaiko
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από Xaiko »

Καλησπέρα,

Πολύ ωραία όλη αυτή η βοήθεια και το αλισβερίσι που έχει αναπτυχθεί σε αυτό το εκπληκτικό forum, όμως οφείλω να αναφέρω ότι...

Αυτή η ιστορία με τα status των Ανυπότακτων Εξ-Ες και ΜΚΕ στηρίζετε σε έναν νομό του Βενιζέλου ο οποίος ψηφίστηκε το 2006...

Πριν καν αρχίσει η Οικονομική κρίση της Ελλάδας.

Επόμενος γίνετε ξεκάθαρο ότι αυτός ο νομός με τα προστύμματα του κλπ έχει δημιουργηθεί Σύμφωνα με τα Προ-Κρίσης δεδομένα. Εννοώ το 90% των νέων που επιβαρύνονται αυτόν τον Νόμο τελικά είναι οικονομικοί μετανάστες λόγο της Κρίσης η φοιτητές που ψάχνουν διέξοδο.

Εν κατακλείδι δεν νομίζεται και εσείς ότι είναι Άδικο; Εμείς φεύγουμε απτή χωρά μας με ελπίδα ένα καλύτερο μέλλον και μια οικονομική ασφάλεια... Και η Ελλάδα αντί να μας βοηθήσει, μας επιβαρύνει και από επάνω με προστύμματα και περιορισμούς.Δηλαδή έλεος δεν πρέπει κάτι να γίνει;

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Xaiko την Δευ Απρ 05, 2021 3:36 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Φίλε συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες αλλά θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις ως κάποιος που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα σαν κάτοικος εξωτερικού αλλά και μέσα από αυτό το φόρουμ το οποίο έχει δώσει πολλές απαντήσεις και βοήθεια χωρίς να υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά.

Καταρχάς ναι το πρόστιμο είναι δυσβάσταχτο για έναν νέο που μεταναστέυει και βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας ή κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα σε μία ξένη χώρα. Μάλιστα το ποσό των 6 χιλιάδων επιβλήθηκε εν μέσω κρίσης από τον Βενιζέλο, νομίζω το 2011, και ένας λόγος ήταν και για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Οπότε το ύψος του ποσού δεν δικαιολογείται πλέον (αλλά όπως ξέρουμε ότι μπαίνει δύσκολα καταργείται).

Από την άλλη, καλώς ή κακώς, η στρατιωτική θητεία είναι συνταγματική υποχρέωση στη χώρα μας και δυστυχώς βρισκόμαστε σε μία περιοχή όπου υπάρχει κίνδυνος για την εδαφική μας ακεραιοότητα με ότι συνεπάγεται αυτό ελέω Τουρκίας. Παρ' όλο δηλαδή που πιστεύω ότι το πρόστιμο είναι δυσβάσταχτο δεν είμαι υπέρ του να καταργηθούν όλες οι επιπτώσεις από τη μη εκπλήρωση θητείας καθώς αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην άμυνα της χώρας. Εάν δεν υπήρχε καμία επίπτωση πολλοί θα εκμεταλλεύονταν αυτό το κενό για να μην εκπληρώσουν τη θητεία τους το οποίο ήδη γίνεται για να μη γελιόμαστε σε ένα βαθμό από αυτούς που παίρνουν αναβολές για θέματα υγείας. Επίσης υπάρχουν τρόποι να επιστραφεί κάποια στιγμή το πρόστιμο κυρίως με το να ανακηρυχθεί κάποιος ΜΚΕ μετέπειτα.

Για να μη μακρηγορώ, η άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να μειωθεί το ποσό ή να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής του γιατί σε συνδυασμό με την απαγόρευση παραμονής στη χώρα για πάνω από 30 μέρες πιστεύω ότι δεν θα επέφερε κάποια αύξηση του αριθμού αυτών που δεν εκπληρώνουν τη θητεία τους ως ανυπότακτοι εξωτερικού. Επίσης θα πρέπει να δωθούν κάποια κίνητρα στους ανυπότακτους εξωτερικού όπως δίνονται στους ΜΚΕ ώστε να τους αφαιρεθεί το πρόστιμο αν εκπληρώσουν τη θητεία τους (το οποίο έχει γίνει σε κάποιες ΕΣΣΟ) και ίσως να υπάρξει και μία μικρή μείωση θητείας για αυτούς ή η δυνατότητα να εκπληρώσουν τη θητεία τους τμηματικά.

Όταν γίνεται κάποια τροποποίηση της νομοθεσίας για τη θητεία υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνηθούν τέτοιες απόψεις μέσω της δημόσιας διαβούλευσης. Νομίζω δεν υπήρξε τέτοια δυνατότητα κατά την πρόσφατη αύξηση της θητείας γιατί ήταν υπουργική απόφαση και δεν αφορούσε τέτοια θέματα αλλά καλό θα είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όταν υπάρξει ξανά τέτοια δυνατότητα και να χρησιμοποιήσουμε το φόρουμ για αυτό το σκοπό.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος teosigkouIMBACK την Δευ Απρ 05, 2021 10:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Καπταιν

Δημοσίευση από Καπταιν »

Καλησπέρα σε ολους,

Κάνετε εκλπηκτική δουλεία και έχετε βοηθήσει χιλίαδες κόσμο. Ευχαριστούμε πολύ.

Είμαι ανυπότακτος εξωτερικού τα τελευταία 6 χρόνα και λόγω του κωρονοιού η εταρεία που εργάζομαι μου επιτρέπει να δουλέψω για τους επόμενους 3 μηνες απο την Ελλάδα. Είμαι κάτοικος Βελγιού.

Ως ανυπότακτος εξωτερικού μπορώ να κάτσω μονο 30 ημερες. Ξέρω οτι λόγω Σεγκεν και επειδή θα ταξιδεύω με ταυτότητα οι πιθανοτητες να με ελενξουν ειναι ελάχιστες.

Θα ήθελα να ρωτήσω σε πέριπτωση που δόυν οτι κατα την 'εξοδο μου απο την Ελλάδα έχω κάτσει 50 ημερες αντί για 30. Τι γινέται; Ποιο 'ειναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Επίσης, μου προτείνεται να ταξιδέψω με αμάξι μέσω Ιταλιας ή αεροπορικώς;

Πότε έχω τις καλύτερες πιθανοτητες να μην με ελενξουν;

teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Καπταιν έγραψε:Καλησπέρα σε ολους,

Κάνετε εκλπηκτική δουλεία και έχετε βοηθήσει χιλίαδες κόσμο. Ευχαριστούμε πολύ.

Είμαι ανυπότακτος εξωτερικού τα τελευταία 6 χρόνα και λόγω του κωρονοιού η εταρεία που εργάζομαι μου επιτρέπει να δουλέψω για τους επόμενους 3 μηνες απο την Ελλάδα. Είμαι κάτοικος Βελγιού.

Ως ανυπότακτος εξωτερικού μπορώ να κάτσω μονο 30 ημερες. Ξέρω οτι λόγω Σεγκεν και επειδή θα ταξιδεύω με ταυτότητα οι πιθανοτητες να με ελενξουν ειναι ελάχιστες.

Θα ήθελα να ρωτήσω σε πέριπτωση που δόυν οτι κατα την 'εξοδο μου απο την Ελλάδα έχω κάτσει 50 ημερες αντί για 30. Τι γινέται; Ποιο 'ειναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Επίσης, μου προτείνεται να ταξιδέψω με αμάξι μέσω Ιταλιας ή αεροπορικώς;

Πότε έχω τις καλύτερες πιθανοτητες να μην με ελενξουν;

Καλησπέρα. Πλέον δεν χρειάζεται διαβατήριο για να δουν αν έχεις μπει ή βγει από τη χώρα αεροπορικώς. Το βλέπουν δηλαδή και με ταυτότητα. Οδικώς δεν ξέρω ακριβώς αλλά πιθανόν να μην μπορούν να το δουν τόσο εύκολα. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να σου απαγορεύσουν έξοδο από τη χώρα και να σε παραπέμψουν σε στρατοδικείο όπου θα εξεταστεί η υπόθεση σου (νομικός δεν είμαι αλλά φαντάζομαι ότι σε τέτοια περίπτωση αυτό θα γίνει με τη διαδικασία αυτόφωρου, υπάρχουν σχετικά ποστς παλαιότερα στο φόρουμ). Η καλύτερη περίπτωση είναι να μην σε ελέγξουν ή απλά να σου κάνουν παρατήρηση.

ΚΑΠΤΑΙΝ

Δημοσίευση από ΚΑΠΤΑΙΝ »

Ευχαριστώ για την απάντηση. Υπάρχει κάποιο άλλο σχετικό topic στο forum;

Εάν με πάνε στρατοδικείο, αυτο να υποθέσω θα γίνει την επόμενη ημέρα, σωστά;

Εάν κατηγορηθώ, με πάνε φυλακή ή με πάνε να υπηρετήσω επιτόπου;

teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

ΚΑΠΤΑΙΝ έγραψε:Ευχαριστώ για την απάντηση.Υπάρχει κάποιο άλλο σχετικό topic στο forum;

Εάν με πάνε στρατοδικείο, αυτο να υποθέσω θα γίνει την επόμενη ημέρα, σωστά;

Εάν κατηγορηθώ, με πάνε φυλακή ή με πάνε να υπηρετήσω επιτόπου;

Ναι υπάρχει τόπικ που αναφέρονται διάφορες περιπτώσεις που είχαν θέματα στο αεροδρόμιο, συνήθως είναι χαλαροί από ότι καταλαβάινω αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αντιμετώπισαν πρόβλημα. Δες "ανυπότακτοι εξωτερικού" χωρίς ημερομηνία. Από ότι θυμάμαι από τέτοιες περιπτώσεις το στρατοδικείο είναι στο Ρουφ και ναι γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, είναι στην κρίση του στρατοδικείου, μπορεί πχ να ζητήσεις αναβολή και να την πάρεις, ή να κρίνει ότι πρέπει να υπηρετήσεις και άρα σου απαγορεύει να πας εξωτερικό. Τώρα για φυλακή μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο όπως και το να σε πάνε να υπηρετήσεις επιτόπου. Αν θες μια πιο νομική άποψη μπορώ να ρωτήσω γνωστό μου δικηγόρο.

Petros

Δημοσίευση από Petros »

teosigkouIMBACK έγραψε:Καλησπέρα. Πλέον δεν χρειάζεται διαβατήριο για να δουν αν έχεις μπει ή βγει από τη χώρα αεροπορικώς. Το βλέπουν δηλαδή και με ταυτότητα. Οδικώς δεν ξέρω ακριβώς αλλά πιθανόν να μην μπορούν να το δουν τόσο εύκολα. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να σου απαγορεύσουν έξοδο από τη χώρα και να σε παραπέμψουν σε στρατοδικείο όπου θα εξεταστεί η υπόθεση σου (νομικός δεν είμαι αλλά φαντάζομαι ότι σε τέτοια περίπτωση αυτό θα γίνει με τη διαδικασία αυτόφωρου, υπάρχουν σχετικά ποστς παλαιότερα στο φόρουμ). Η καλύτερη περίπτωση είναι να μην σε ελέγξουν ή απλά να σου κάνουν παρατήρηση.

Με την ταυτότητα πως μπορούν να δουν το διάστημα; Φυσικά απο εισητήρια, αλλά εφόσον δεν γίνετε καταγραφή όπως όταν έρχεσαι εκτός σένγκεν, τότε πως μπορούν να διαπiστώσουν πόσο καιρό ήσουν ελλάδα;

Πάντως ένα μικρό σχόλιο σχετικά με ταξίδια στην Ελλάδα, ακόμα και οδικώς. Πλέον λόγω του ιού είσαι υποχρεωμένος να συμπληρώσεις το PLF για να σου επιτραπεί είσοδος στην Ελλάδα. Τώρα δεν ξέρω πόσο υπάρχει σοβαρή βάση δεδομένων, αλλά ακόμα και απο σένγκεν πλέον μπορούν να δουν ακριβώς πότε μπήκες. Φυσικά δεν θα ελέγχουν για τους πάντες, αλλά αν κάποιος ελέγξει μπορεί να δει πότε πέρασες τα σύνορα. Οπότε όσο κρατάει αυτό, καλό είναι να είσαι λίγο προσεκτικός μην έχεις καμία έκπληξη. Σχετικά με το PLF υπάρχουν πληροφορίες στο travel.gov.gr

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Απρ 09, 2021 3:14 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
teosigkouIMBACK
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ

Petros έγραψε:Με την ταυτότητα πως μπορούν να δουν το διάστημα; Φυσικά απο εισητήρια, αλλά εφόσον δεν γίνετε καταγραφή όπως όταν έρχεσαι εκτός σένγκεν, τότε πως μπορούν να διαπiστώσουν πόσο καιρό ήσουν ελλάδα;

Πάντως ένα μικρό σχόλιο σχετικά με ταξίδια στην Ελλάδα, ακόμα και οδικώς. Πλέον λόγω του ιού είσαι υποχρεωμένος να συμπληρώσεις το PLF για να σου επιτραπεί είσοδος στην Ελλάδα. Τώρα δεν ξέρω πόσο υπάρχει σοβαρή βάση δεδομένων, αλλά ακόμα και απο σένγκεν πλέον μπορούν να δουν ακριβώς πότε μπήκες. Φυσικά δεν θα ελέγχουν για τους πάντες, αλλά αν κάποιος ελέγξει μπορεί να δει πότε πέρασες τα σύνορα. Οπότε όσο κρατάει αυτό, καλό είναι να είσαι λίγο προσεκτικός μην έχεις καμία έκπληξη. Σχετικά με το PLF υπάρχουν πληροφορίες στο travel.gov.gr

Πλέον γίνεται αυτόματη καταγραφή με το PNR (passenger name record) βάσει καινούριας νομοθεσίας της ΕΕ και μπορούν έυκολα να το διασταυρώσουν με ταυτότητα. Το θέμα έχει ξανααναλυθεί σε παλαιότερα ποστς του φόρουμ που αφορούν ανυπότακτους εξωτερικού.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Απρ 09, 2021 3:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Petros

Δημοσίευση από Petros »

teosigkouIMBACK έγραψε:
Petros έγραψε:Με την ταυτότητα πως μπορούν να δουν το διάστημα; Φυσικά απο εισητήρια, αλλά εφόσον δεν γίνετε καταγραφή όπως όταν έρχεσαι εκτός σένγκεν, τότε πως μπορούν να διαπiστώσουν πόσο καιρό ήσουν ελλάδα;

Πλέον γίνεται αυτόματη καταγραφή με το PNR (passenger name record) βάσει καινούριας νομοθεσίας της ΕΕ και μπορούν έυκολα να το διασταυρώσουν με ταυτότητα. Το θέμα έχει ξανααναλυθεί σε παλαιότερα ποστς του φόρουμ που αφορούν ανυπότακτους εξωτερικού.

Για τα PNR την γνωρίζω την οδηγία, αλλά αφορά μόνο τρομοκρατία και σοβαρά εγκλήματα. Όχι για να ελέγχουν τους πάντες που πετάνε, αλλά μόνο για συγγεκριμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν και κανόνες για προσταδία δεδομένων πάνω σε αυτό. Συν ότι εντός σένγκεν επειδή δεν κοιτάνε ταυτότητες, πολύ κόσμος πουλάει εισητήρια σε άλλους. Οι κανόνες υπάρχουν και εδώ:

https://www.consilium.europa.eu/en/policies/fight-against-terrorism/passenger-name-record/

Έχουν πιάσει ποτέ κανέναν ανυπότακτο με PNR; Γιατί νομίζω η κουβέντα είναι άσχετη για αυτή την περίπτωση. Και απόσο θυμάμαι είχε συζητηθεί το ίδιο στο αντίστοιχο thread. Πάραυτα, τώρα με το PLF και τον γενικότερα πιο αυξημένο έλεγχο λόγω της πανδημίας είναι περισσότερο ρίσκο.

Όπως και να έχει, προσωπική άποψη, δεν θα το ρίσκαρα. Αν τύχει και κάποιος αστυνομικός θελήσει να ψάξει, ακόμα και με ταυτότητα μπορεί να δει απαγόρευση εξόδου. Και μετά πρέπει να αποδείξεις ότι δεν έμεινες πάνω απο 30 μέρες. Μικρή πιθανότητα, αλλά δεν αξίζει γενικά το ρίσκο κατά την γνώμη μου. Προσωπικά πχ μια φορά μου έλεγξαν ταυτότητα στο σύστημα να δουν αν έχω απαγόρευση. Προφανώς δεν είχα και αυτό έγινε μια φορά ενω ταξιδεύω συχνά. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Και ειδικά απο περιφερειακά αεροδρόμια.

Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης