Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
panos

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από panos »

Medna25 έγραψε:Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ παιδιά έχω το εξής θέμα. Είμαι 26 ετών και τελείωσα το πανεπιστήμιο, και πρόκειται να πάω στο εξωτερικό να συνεχίσω τις σπουδές μου που όπως φαίνεται θα διαρκέσουν αρκετό καιρό (μεταπτυχιακό και διδακτορικό). Υποθέτω οτι θα γυρίσω σε 6 χρόνια. Θέλω να πάω στρατό και δεν έχω θέμα, και αργότερα αφου ολοκληρώσω τις σπουδές θα επιστρέψω μόνιμα. Αυτό που μάθω είναι, αν στα 32 μου παρουσιαστώ και πάω στρατό, το πρόστιμο θα διαγραφεί; Είναι το μόνο που με απασχολεί προς το παρόν. Αναστολή έχω μέχρι τα 28 μου, οπότε 4 έτη θα μένω εξωτερικό. Επίσης κάτι ακόμα. Θα εχω το δικαίωμα αφού θα είμαι πλέον ανυπότακτος σε 2 έτη απο τώρα, να επισκέπτομαι καθόλου την ελλάδα; Ευχαριστώ πολύ.

Αν κανεις διδακτορικό, μπορείς να πάρεις αναβολή για διδακτορική διατριβή που είναι μέχρι τα 33 σου. Δες στο σαιτ της στρατολογίας λεπτομέρειες. Κατά τα άλλα όπως έχει η κατασταση τώρα, το πρόστιμο δεν διαγράφετε αν πας να υπηρετήσεις. Ως ανυπότακτος εξωτερικού μπορείς να επισκέπτεσαι την Ελλάδα για 30 μέρες τον χρόνο.

ypodiopos19

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Medna25 έγραψε:Καλησπέρα και από εμένα. Εγώ παιδιά έχω το εξής θέμα. Είμαι 26 ετών και τελείωσα το πανεπιστήμιο, και πρόκειται να πάω στο εξωτερικό να συνεχίσω τις σπουδές μου που όπως φαίνεται θα διαρκέσουν αρκετό καιρό (μεταπτυχιακό και διδακτορικό). Υποθέτω οτι θα γυρίσω σε 6 χρόνια. Θέλω να πάω στρατό και δεν έχω θέμα, και αργότερα αφου ολοκληρώσω τις σπουδές θα επιστρέψω μόνιμα. Αυτό που μάθω είναι, αν στα 32 μου παρουσιαστώ και πάω στρατό, το πρόστιμο θα διαγραφεί; Είναι το μόνο που με απασχολεί προς το παρόν. Αναστολή έχω μέχρι τα 28 μου, οπότε 4 έτη θα μένω εξωτερικό. Επίσης κάτι ακόμα. Θα εχω το δικαίωμα αφού θα είμαι πλέον ανυπότακτος σε 2 έτη απο τώρα, να επισκέπτομαι καθόλου την ελλάδα; Ευχαριστώ πολύ.

Δεν διαγράφεται το πρόστιμο αν υπηρετήσεις, παρά μονο αν βγεις μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (7 χρονια εργασιας και δεν πιανεται το διδακτορικο συνηθως) ή αν υπαχθείς σε ρύθμιση που ίσως τρέχει τον καιρό που τελικά θα καταταγείς.

Σημερα ως ανυποτακτος εξωτερικου επισκεπτεσαι μεχρι 30 μερες το χρονο.

Μελλοντικα ολα αυτα μπορει να αλλαξουν προς το καλυτερο ή προς το χειρότερο... Αυτα ειναι τι ισχυει σημερα.

DinBa222

Δημοσίευση από DinBa222 »

Καλησπέρα, ζω στο εξωτερικό περίπου 5 χρόνια και τώρα έληξε η αναβολή μου και ουσιαστικά μπαίνω στην επόμενη ΕΣΟ. Ωστόσο έτυχε να μη μου ανανεώσουν τη σύμβαση εργασίας και πρακτικά από τον επόμενο μήνα θα είμαι άνεργος για κάποιο διάστημα. Ξέρετε αν υπάρχει θέμα για να βγω ανυπότακτος εξωτερικού αν δεν έχω εργασία προσωρινά; Σας ευχαριστώ πολύ.
ypodiopos19

DinBa222 έγραψε:Καλησπέρα, ζω στο εξωτερικό περίπου 5 χρόνια και τώρα έληξε η αναβολή μου και ουσιαστικά μπαίνω στην επόμενη ΕΣΟ. Ωστόσο έτυχε να μη μου ανανεώσουν τη σύμβαση εργασίας και πρακτικά από τον επόμενο μήνα θα είμαι άνεργος για κάποιο διάστημα. Ξέρετε αν υπάρχει θέμα για να βγω ανυπότακτος εξωτερικού αν δεν έχω εργασία προσωρινά; Σας ευχαριστώ πολύ.

Εξαρτάται απο το προξενείο αλλά για απλή ανυποταξία εξωτερικού μετά απο 5 χρόνια διαμονής (εφ'οσον μενεις ακομα εκει και μπορεις να το αποδειξεις καπως) δε νομιζω οτι εχουν περιθωρια να σου πουν όχι για το πιστοποιητικό. Εχεις μπει σε κανενα ταμείο ή υπηρεσία για ανέργους εκει;

Για το μόνιμο κάτοικο εξωτερικού στα 7 χρόνια ίσως έχεις κάποιο θέμα αν η ανεργία διαρκέσει πολύ, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

DinBa222

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχω τα αντίστοιχα χαρτιά που δείχνουν πόσο καιρό ζω στο εξωτερικό και λογικά θα μπω σε ταμείο ανεργίας για μερικούς μήνες. Για μόνιμος κάτοικος εξωτερικού χρειάζεται συνολικά 7 χρόνια δουλειάς, σωστά;
ypodiopos19

DinBa222 έγραψε:Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχω τα αντίστοιχα χαρτιά που δείχνουν πόσο καιρό ζω στο εξωτερικό και λογικά θα μπω σε ταμείο ανεργίας για μερικούς μήνες. Για μόνιμος κάτοικος εξωτερικού χρειάζεται συνολικά 7 χρόνια δουλειάς, σωστά;

Ναι. Αλλά νομιζω δεχονται και μερικους μηνες ανεργιας αν εχεις στην επταετια... Αναλογα τη χωρα και το προξενειο.

DinBa222

Σε ευχαριστώ πολύ. Απλώς στο υπουργικό site για Ολλανδία (που μένω) λέει ότι στο προξενείο πρέπει να δώσεις χαρτί εργασίας, για αυτό αναρωτήθηκα.
Grdude
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 4

Δημοσίευση από Grdude »

Καλησπέρα σε όλους,

είμαι καινουριος στο φορουμ και θα ηθελα να κανω δυο ερωτησουλες σχετικα με το ανωθι θεμα. Ζω και εργαζομαι στο εξωτερικο (ηρθα πρωτα για σπουδες), και απ'οσο γνωριζω σε κανα δυο μηνες θα μου ερθει το χαρτι να παρουσιαστω. Ως κατοικος εξωτερικου, θα εκδοσω στο προξενειο βεβαιωση ανυποταξιας εξωτερικου που επιτρεπει την παραμονη στην Ελλαδα 30 ημερες κατ'έτος καθως και δυνανοτητα ανανεωσης διαβατηριου. Πριν 2-3 βδομαδες ελαβα SMS απο τη στρατολογια που με παρεπεμπε 1) να στειλω αντιγραφο του πιστοποιητικου μεταπτυχιακων σπουδων που ελαβα στο εξωτερικο, και 2) να συμπληρωσω καποια προσωπικα στοιχεια για την καταταξη, οπως ιστορικο υγειας και περιφερειας μεσης/κεφαλης κλπ (για τη στολη φανταζομαι). Τα εκανα αυτα, και οσον αφορα το πιστοποιητικο σπουδων, απαντησαν οτι επιθυμουν μεταφρασμενο αντιγραφο. Δυστυχως κατι τετοιο δεν εχει νοημα - ηδη απο το Πανεπιστημιο μαε εχουν πει πως αυτο το ψηφιακο εγγραφο ειναι εγκυρο μονο ψηφιακα (εχει κατι υδατογραφηματα και ισα φαινεται ο τιτλος σπουδων), και πως θα μας δινανε τα πιστοποιητικα σε φυσικη μορφη τωρα τον Ιανουαριο στην τελετη αποφοιτησης. Η οποια δυστυχως δεν εγινε ποτε λογω κορωνοιου. Το μονο που εχω στην κατοχη μου ειναι ενα πιστοποιητικο βαθμολογικης καταστασης που οντως δειχνει οτι εχω τελειωσει το προγραμμα. Να ρωτησω λοιπον αν αυτο τους κανει μεταφρασμενο;

Επίσης, ειμαι εγγεγραμμενος σε δευτερο μεταπτυχιακο προγραμμα αλλα φετος γινομαι 28. Γινεται μηπως να λαβω επιμηκυνση της αναβολης μου και να μη χρειαστει τελικα να εκδοσω τη βεβαιωση ανυποταξιας εξωτερικου;

Τελος, θα ηθελα να σας ρωτησω που ακριβως θα μπορουσα να κοιταζω για τυχον ευνοικες ανακοινωσεις καταταξης κατοικων εξωτερικου στο μελλον (πχ για την περιοδο ταδε, μειωμενη θητεια σε τριμηνη);

Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 10
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nassos »

Για παραπάνω αναβολή λόγω σπουδών, η μόνη που δικαιούσαι είναι η αναβολή για Διδακτορικό, διαφορετικά πας για αναβολή για λόγους υγείας ή ψυχολογικούς.

Για το τελευταίο που ρωτάς, θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει το 33 έτος της ηλικίας σου για να δικαιούσαι εξαγορά θητείας. Αν στο μεταξύ δεν έχει συμπληρώσει 11 συνεχόμενα χρόνια παραμονής στο εξωτερικό (σπουδές + εργασίας μαζί) και κριθείς Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού.

Στο μεταξύ θα σου έχει επιβληθεί το πρόστιμο ανυποταξίας των 6000 Ευρώ το οποίο θα πρέπει να έχεις ρυθμίσει στην Εφορία γιατί τοκίζεται. Το οποίο θα διαγραφεί όταν κριθείς ΜΚΕ, με πιθανότητα να σου επιστραφεί όλο το ποσό.

Grdude
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από Grdude »

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση! Αυτη τη ρυθμιση πως μπορω να την κανω; Θα μοου ερθει καποια ειδοποιηση στην οποια θα απαντησω οτι επιθυμω ρυθμιση;

Επισης να αναφερω οτι απο το πρεξενειο μου ειπαν οτι 7 συναπτα ετη κατοικιας και εργασιας στο εξωτερικο ειναι η προυποθεση για ιδιοτητα ΜΚΕ, τα 11 αν θυμαμαι καλα ειναι απλα κατοικια.

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 10
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nassos »

Στην Εφορία από τη στιγμή που εμφανισθεί στο πρόστιμο στο TAXIS μπαίνεις στη ρύθμιση. Υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων, υπάρχει και πιθανότητα να υπάρξουν μελλοντικές ρυθμίσεις πχ των 24 μηνιαίων δόσεων κλπ, ανάλογως των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα 11 έτη αφορούν την κύρια και μόνιμη εγκατάσταση, τα 7 αφορούν την βιοποριστική εγκατάσταση. Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών το παρακάτω:
Σύμφωνα με τον νόμο 3421 του 2005 (άρ.25), μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για στρατολογικές υποθέσεις θεωρούνται:

α) Όσοι ενήλικοι έχουν γεννηθεί και διαμένουν μόνιμα και συνεχόμενα στο Εξωτερικό μέχρι και σήμερα ή

β) Όσοι έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση για ένδεκα (11) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη σε μία ή περισσότερες χώρες του εξωτερικού Ή

γ) Όσοι έχουν βιοποριστική εγκατάσταση (δηλαδή ζουν και εργάζονται, όντας ασφαλισμένοι κανονικά) στο εξωτερικό για επτά (7) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τόσο ο ενδιαφερόμενος από την ενηλικίωσή του και μετά, όσο και οι γονείς του μέχρι την ενηλικίωσή του, δεν θα πρέπει να υπήρξαν λειτουργοί ή έμμισθοι υπάλληλοι πολιτικοί ή στρατιωτικοί ή μισθωτοί, που απασχολούνταν στο ελληνικό δημόσιο και στα κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.
H ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού είναι μεταβλητή και μπορεί να απωλεσθεί.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής θα πρέπει να πληρούνται και να αποδεικνύονται σε κάθε δεδομένη στιγμή. Π. Χ. ένας στρατεύσιμος που σε ηλικία 20 ετών είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού μπορεί στα 25 χρόνια του να έχει χάσει την ιδιότητα αυτή, αν, π. Χ. Στο μεταξύ παρέμεινε στην Ελλάδα για χρονική περίοδο πέραν των έξι μηνών κατά το ίδιο έτος. Απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού επέρχεται επίσης με τυχούσα απέλασή του στην Ελλάδα.
Grdude
Στρατιώτης
Στρατιώτης

Δημοσίευση από Grdude »

Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση, αυτό ουσιαστικα ηθελα να πω :)
Dim

Δημοσίευση από Dim »

DinBa222 έγραψε:Σε ευχαριστώ πολύ. Απλώς στο υπουργικό site για Ολλανδία (που μένω) λέει ότι στο προξενείο πρέπει να δώσεις χαρτί εργασίας, για αυτό αναρωτήθηκα.

Toυς ρωτησες αν χωρις εργασια η με δικαιολογητικα ταμειου ανεργιας μπορεις να βγαλεις την βεβαιωση ανυποταξιας;

Heraldic
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 13

Δημοσίευση από Heraldic »

Δύο ερωτήσεις

1) Πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για να αλλάξει το ποινικό σας μητρώο μόλις λάβετε την επιβεβαίωση ως Ανυπότακτος εξωτερικού (κατά μέσο όρο, ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει σίγουρα)
(Έχω ήδη την επιβεβαίωση πέρυσι, ώστε να μπορέσω να ανανεώσω το διαβατήριό μου και να αρχίσω να πληρώσω το πρόστιμο σε δόσεις)

2) Απλώς για επιβεβαίωση, το ποινικό σας μητρώο καθαρίζεται ξανά εάν γίνετε μόνιμος κάτοικος στο εξωτερικό,δηλαδή σαν 11 χρόνια στο εξωτερικό ή 7 χρόνια στο εξωτερικό;
UKCitizen

Δημοσίευση από UKCitizen »

Για να υπάρξει μεταβολή του ποινικού μητρώου πρέπει να υπάρξει καταδικαστική απόφαση μετά από δίκη.
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες