Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)
Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)
Καλησπέρα σε όλους,
Είμαι κάτοικος εξωτερικού εδώ και 5 χρόνια (είμαι 19 ετών). Πριν 2 μήνες ήρθε το χαρτί από το ελληνικό προξενείο της πόλη όπου ζω, που μου ζητούσε να κάνω ένα ραντεβού με το στρατολογικό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι κλειστό λόγω covid-19 εδώ και 2 μήνες και όταν τους τηλεφώνησα μου είπαν να ξαναπάρω τηλέφωνο οταν τα μέτρα εναντίον του ιού χαλαρώσουν.
Υπάρχει περίπτωση να με βγάλουν ως ανυπότακτο; Θέλω να κάνω τη θητεία μου στις Ε. Δ. Όπου δεν δέχονται ανυπότακτους.
Ευχαριστώ πολύ.
Είμαι κάτοικος εξωτερικού εδώ και 5 χρόνια (είμαι 19 ετών). Πριν 2 μήνες ήρθε το χαρτί από το ελληνικό προξενείο της πόλη όπου ζω, που μου ζητούσε να κάνω ένα ραντεβού με το στρατολογικό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι κλειστό λόγω covid-19 εδώ και 2 μήνες και όταν τους τηλεφώνησα μου είπαν να ξαναπάρω τηλέφωνο οταν τα μέτρα εναντίον του ιού χαλαρώσουν.
Υπάρχει περίπτωση να με βγάλουν ως ανυπότακτο; Θέλω να κάνω τη θητεία μου στις Ε. Δ. Όπου δεν δέχονται ανυπότακτους.
Ευχαριστώ πολύ.
Γεια σας παίδες
Για το Pnr διάβασα τα σχόλια σας και καταλαβαίνω πως διαφωνείτε για το αν είναι μέθοδος καταγραφής. Οι εταιρείες που συλλέγουν στοιχεία ταυτότητας, διαβατηριού υποχρεούνται να τα στέλνουν στην υπηρεσία, όποτε καταγραφή γίνεται.
Τόσα χρόνια που ταξιδεύω πάντα μου ζητάνε τον αριθμό ταυτότητας όταν κλείνω το εισιτηριο ονλινε. Με διαβατήριο μια φορά έχω ταξιδέψει πριν 16 χρόνια.
Ειρήνη υμίν!
Για το Pnr διάβασα τα σχόλια σας και καταλαβαίνω πως διαφωνείτε για το αν είναι μέθοδος καταγραφής. Οι εταιρείες που συλλέγουν στοιχεία ταυτότητας, διαβατηριού υποχρεούνται να τα στέλνουν στην υπηρεσία, όποτε καταγραφή γίνεται.
Τόσα χρόνια που ταξιδεύω πάντα μου ζητάνε τον αριθμό ταυτότητας όταν κλείνω το εισιτηριο ονλινε. Με διαβατήριο μια φορά έχω ταξιδέψει πριν 16 χρόνια.
Ειρήνη υμίν!
Μιας και γίνεται συζήτηση για τις 30 ημέρες - ξέρουμε αν είναι 30 ημέρες ανα ημερολογιακό έτος η μετράει από την τελευταία φορά παραμονής;
Δηλαδή μπορεί κάποιος να κάτσει όλο τον Δεκέμβρη και καπάκια όλο τον Ιανουάριο, πρακτικά 2 συνεχόμενους μήνες για παράδειγμα;
Δηλαδή μπορεί κάποιος να κάτσει όλο τον Δεκέμβρη και καπάκια όλο τον Ιανουάριο, πρακτικά 2 συνεχόμενους μήνες για παράδειγμα;
-
- Δεκανέας - Έφεδρος
- Posts in topic: 36
Grinder έγραψε:Μιας και γίνεται συζήτηση για τις 30 ημέρες - ξέρουμε αν είναι 30 ημέρες ανα ημερολογιακό έτος η μετράει από την τελευταία φορά παραμονής;
"Στους ανυπότακτους απαγορεύεται η χορήγηση ή θεώρηση διαβατηρίου, καθώς και η αναχώρηση για χώρα του εξωτερικού. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τους ανυπότακτους εξωτερικού εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες του εξωτερικού ή στην Ελλάδα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ή τριάντα (30) ημέρες στο ίδιο ημερολογιακό έτος. "
https://www.stratologia.gr/xartis-ypoxrewsewn-politwn.pdf Δες εδώ στην ενότητα Ανυπότακτοι.
Grinder έγραψε:Μιας και γίνεται συζήτηση για τις 30 ημέρες - ξέρουμε αν είναι 30 ημέρες ανα ημερολογιακό έτος η μετράει από την τελευταία φορά παραμονής;
30 ημέρες ημερολογιακά
Sergio έγραψε:Γεια σας παίδες
Ειρήνη υμίν!
Κι αν χάσεις τελευταία στιγμή το αεροπλάνο για το χ, ψ, ω λόγο τότε περνάει πως ταξίδεψες κανονικά; Θα σου πω με σιγουριά πως όχι :)
-
- Δεκανέας - Έφεδρος
- Posts in topic: 36
Γιώργος έγραψε:Καλησπέρα σε όλους,
Ευχαριστώ πολύ.
Αν σου ήρθε χαρτί κατάταξης (δηλαδή να λέει ότι υποχρεούσαι να καταταγείς στην Ελλάδα, στο τάδε στρατόπεδο, μια συγκεκριμένη ημερομηνία) και εσύ δεν παρουσιαστείς την ημερομηνία που αναγράφεται στο χαρτί, τότε την επόμενη μέρα θα σε βγάλουν ανυπότακτο. Εσένα από ότι καταλαβαίνω δεν σου ήρθε τέτοιο χαρτί. Το χαρτί έλεγε απλώς να κλείσεις ένα ραντεβού στο προξενείο; Δεν έλεγε το λόγο;
Γεια σου αδερφέUKcitizen έγραψε:Κι αν χάσεις τελευταία στιγμή το αεροπλάνο για το χ, ψ, ω λόγο τότε περνάει πως ταξίδεψες κανονικά; Θα σου πω με σιγουριά πως όχι :)
Συμφωνώ με αυτό που έγραψες, καταγράφεσαι πως δεν εμφανίστηκες ή εμφανίστηκες και δεν ταξίδεψες, απλώς ξανακοιτάω το μήνυμα μου και δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιο σημείο διαφώνησες :)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Κυρ Σεπ 13, 2020 11:39 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ναι το χαρτί δεν έγραφε λόγο, απλώς μου έλεγε να κλείσω ραντεβού (πράγμα το οποίο δεν μπορώ να κάνω λόγω ιού :(
Ευχαριστώ
Ευχαριστώ
Καλημερα,
Υποθετω δεν θα ηταν τοσο χαλαροι ως προς το ραντεβου αν επροκειτο για κληση για καταταξη που ηρθε μεσω προξενειου... Μαλλον συζητηση για την κατασταση σου θελουν ή επικαιροποιηση στοιχειων ή καταθεση περιοδευοντος... Αλλά εντάξει, καλό είναι να μη βασιστείς κιόλας στην αξιοπιστία τους...
Μπορεις στο stratologia.gr να δεις, με βασικα στοιχεια ταυτοτητας, αν εισαι υποχρεος καταταξης για την ερχομενη ΕΣΣΟ και, σε καθε περιπτωση, να παρεις το στρατολογικο σου αριθμο. Με αυτον μπορεις να βρεις τη στρατολογικη υπηρεσια σου και να επικοινωνησεις απευθειας μαζι τους για να μαθεις την καταστασή σου, δεδομενου οτι εισαι και πολύ κοντά στην ηλικία πρώτης κλήσης.
Υποθετω δεν θα ηταν τοσο χαλαροι ως προς το ραντεβου αν επροκειτο για κληση για καταταξη που ηρθε μεσω προξενειου... Μαλλον συζητηση για την κατασταση σου θελουν ή επικαιροποιηση στοιχειων ή καταθεση περιοδευοντος... Αλλά εντάξει, καλό είναι να μη βασιστείς κιόλας στην αξιοπιστία τους...
Μπορεις στο stratologia.gr να δεις, με βασικα στοιχεια ταυτοτητας, αν εισαι υποχρεος καταταξης για την ερχομενη ΕΣΣΟ και, σε καθε περιπτωση, να παρεις το στρατολογικο σου αριθμο. Με αυτον μπορεις να βρεις τη στρατολογικη υπηρεσια σου και να επικοινωνησεις απευθειας μαζι τους για να μαθεις την καταστασή σου, δεδομενου οτι εισαι και πολύ κοντά στην ηλικία πρώτης κλήσης.
Johnsnow έγραψε:Καλησπέρα παιδιά!
Θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί έχω αγχωθει πολύ. Είμαι ανυπότακτος εξωτερικου τα τελευταία 3 χρόνια. Ήρθα στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου. Στις 14 Αυγούστου ανανέωσα την ανυποταξια εξωτερικού στη στρατολογία χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά από 4 μέρες στις 18 Αυγούστου μου ήρθε χαρτί κατάταξης για σήμερα 9 Σεπτέμβρη. Πήρα τη στρατολογία τηλέφωνο και με διαβεβαίωσαν ότι αυτό είναι τυπικό και το στέλνουν κάθε χρόνο στους ανυπότακτους εξωτερικού. Έλεγξαν και τα στοιχεία μου στο σύστημα και επιβεβαίωσαν ότι δεν έχω κανένα θέμα καθώς εμφανίζονται σαν ανυπότακτος εξωτερικου. Το πρόβλημα είναι ότι έμεινα παραπάνω μέρες Ελλάδα για μια επέμβαση που είχα να κάνω και είναι ο γιατρός μου εδώ. Πετάω το ερχόμενο Σάββατο για Αγγλία και έχω αγχωθει καθώς έχουν παρέλθει οι 30 μέρες που δικαιούμαι. Παρόλαυτα αγόρασα ενα εισιτήριο ότι δήθεν πέταξα στις 14 Αυγούστου πίσω Αγγλία (άρα θεωρητικά ήρθα 18 Ιουλίου και έφυγα 14 Αυγούστου - 26 μέρες) και ένα εισιτήριο ότι ξαναέρχομαι Ελλάδα στις 10 Σεπτέμβρη. Εφόσον φεύγω το Σάββατο θεωρητικά θα είμαι συν 2 μέρες ελλαδα, άρα 26+2=28 μέρες σύνολο. Έχω τα εξής ερωτήματα:
1) πάντα όταν φεύγω από Ελλάδα με ρωτάνε να δείξω τα εισιτήρια μου για το πόσες μέρες παρέμεινα. Ρώτησα και αστυνομικούς φίλους και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν για κάποιο σύστημα καταγραφής των ημερών παρά μόνο τον έλεγχο στο κισε που σου ζητάνε τα εισιτήρια. Θεωρείτε ότι με το χαρτί ανυποταξιας εξωτερικού και τα εισιτήρια όπως τα περιέγραψα θα έχω κάποιο θέμα;
2) βάσει των παραπάνω συνθηκών θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερα να αγοράσω εισιτήριο για να πετάξω εντός σεγκεν και από εκεί να αλλάξω για Αγγλία;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια!
Προσωπικά πετάω πάντα μέσω Σένκεν. Είμαι ανυπότακτος από το 2008. Μέχρι και το 2019 δεν γινόταν στρατιωτικός έλεγχος στα σύνορα, δεν μου ζητούσαν να αποδείξω πότε μπήκα και πότε βγήκα με άλλα λόγια, αλλά από τον Απρίλη του 2019 ελέγχουν σε όλα τα ταξίδια εκτός Σένκεν το προσωπικό σου προφίλ, όχι για στρατιωτικούς λόγους, αλλά για οποιονδήποτε λόγο. Είναι απόφαση της ΕΕ. Οπότε θα δουν καί το στρατιωτικό σου προφίλ.
Προσωπικά θα ήθελα κάποια στιγμή να υπηρετήσω να τελειώνει. Δυστυχώς η ζωή είναι πολύ πιεσμένη, ιδίως αν τρέχουν έξοδα (φαντάσου,1200 ενοίκιο + έξοδα + παιδιά). Κοινώς αδύνατο! Οπότε συμβουλεύω όλα σου τα ταξίδια να τα κάνεις μέσω Σένκεν. Ακόμα και αν πρόκειται για 15 μέρες ταξίδι Ελλάδα - Βρετανία (εγώ παραπάνω μέρες δεν μπορώ, δεν έχω την πολυτέλεια δυστυχώς) πάλι να επιλέγεις Σένκεν διότι σκέψου, αν κάποια στιγμή χρειαστείς να έρθεις 15 μέρες, φύγεις πίσω, μετά σου τύχει κάτι έκτακτο και επιστρέψεις για 20 μέρες, θα έχεις πρόβλημα εφόσον ξεπερνάς τις 30 μέρες κατ' έτος που δικαιούσαι.
Επιπλέον, δεν είναι και τόσο ταλαιπωρία το ταξίδι μέσω Σένκεν, δηλαδή με Stopover. Είχα κλείσει Θεσσαλονίκη Λονδίνο μέσω Γενέβης με στάση περίπου 7 ώρες. Μια βόλτα στη Γενέβη ήταν υπέροχη... Απλά δες τη θετική πλευρά της υπόθεσης!
Χαιρετώ
-
- Πολίτης
- Posts in topic: 1
Από τον Μάιο του 2014 ζω στο εξωτερικό.
Πριν λίγες μέρες μου ήρθε η βεβαίωση για το πρόστιμο ανυποταξίας και θα ήθελα να να ακούσω τις συμβουλές σας
1. Τα 7 συνεχόμενα έτη δεν νομίζω να αναγνωριστούν λόγω της σχολής (3ετής)
2.1 Όποτε σαν δεύτερη επιλογή μου απομένει Τα 11 χρόνια διαμονής στο εξωτερικό τα οποία συμπληρώνω το 2025
2.2 Λογικά μέχρι να βγω ΜΚΕ τό 2025 χρειάζομαι μια βεβαίωση ανυποταξίας για τυχόν έλεγχο οπουδήποτε την οποία θα πάρω από το προξενείο και θα πρέπει να ανανεώνω όταν πηγαίνω Ελλάδα για τις 30 ημέρες.
3. Ένας δικηγόρος από την Αθήνα λέει στον πατέρα μου ότι με Περίπου 150 ? λύνεται το πρόβλημα με την ανυποταξία. Το πως ακριβώς δεν το γνωρίζω.
4. Ένα άλλο δικηγορικό γραφείο που είχα ρωτήσει εγώ μου έλεγαν να βγω Ι5 με 2-3 επισκέψεις στην Ελλάδα. Δεν το δέχθηκα.
5. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι στο θέμα ανυποταξία εξωτερικού και αν ναι ισχύει μόνο για τους επόμενους ;
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας
Καλησπερα,
1) Εχεις δικιο οτι τα 7 χρονια δεν θα αναγνωριστουν με τη σχολη... Αφορουν βιοπορισμο. Οποτε πας ειτε στα 7 χρονια δουλειας, ειτε στα 11 διαμονης, οπως ειπες. Οποιο γινει νωριτερα...
2) Για να επισκεφτεις την Ελλαδα χρειαζεται να ζητησεις τη βεβαιωση αυτη μεσω του προξενειου, προκειμενου να εισαι σιγουρος οτι οντως εισαι ανυποτακτος εξωτερικου. Αλλιως δεν δικαιουσαι ουτε τις 30 μερες. Η βεβαιωση αυτη αρκει να βγει μια φορα... Μετα χρειαζεται ανανεωση μονο αν θες να βγαλεις διαβατηριο... Και οχι απλως για ταξιδι. Για το ταξιδι αρκει να σεβεσαι τις 30 μερες που δικαιουσαι και να εχεις διαθεσιμα τα εισιτηρια για τυχον ελεγχο (που κατα κανονα δεν γινεται αν ταξιδευεις μεσω Σενγκεν). Απο κει και περα εξαρταται απο σενα αν θες να την ανανεωνεις καθε τοσο, αλλα τυπικα δεν χρειαζεται κατι τετοιο για να ταξιδεψεις στην Ελλαδα.
3) Δεν λυνεται το προβλημα με την ανυποταξια ουτε με 150 ευρω, ουτε με 1500... Προφανως κατι αλλο εννοει ο δικηγορος και καλο ειναι να ζητησεις να στο εξηγησει, προτου συνεργαστείς μαζι του. Εκτος κι αν βγηκες ανυποτακτος πριν το Μαιο του 2019 και πας να υπηρετησεις μεχρι τελος του 2020... Αλλα για να το κανεις αυτο, δεν χρειαζεσαι δικηγορο...
4) Η επιλογη του Ι5 ειναι γενικα κατι που προτεινεται και κανουν αρκετοι. Ενδεχομενως να μπορεις να λυσεις ετσι το προβλημα της ανυποταξιας, αλλα ναι, θα χρειαστεις τουλαχιστον 3 ταξιδια στην Ελλαδα σε βαθος διετιας (ενδεχομενως και περισσοτερα) κι επισης εξαρταται απο σενα αν θελεις να μπεις στη διαδικασια αυτή. Οι περισσότεροι δε χάνουν κάτι, αλλά δεν παύει να αποτελεί παράτυπη διαδικασία (εκτός αν έχεις όντως πρόβλημα) και ουσιαστικά η απαλλαγή σου μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε μέχρι τα 45, αν για κάποιο λόγο αμφιβάλλουν οτι έχεις όντως θέμα. Π. Χ. Αν ο γιατρός σου πιαστεί, μελλοντικά, για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων. Είναι σπάνιο, αλλά έχει συμβεί στο παρελθόν.
5) Αυτο δεν το γνωρίζω. Πάντως γενικά οι τακτοποιησεις ανυποταξίας (έχουν γίνει 3-4 τα τελευταία 20 χρόνια) λειτουργούν αντίθετα με αυτό που περιγράφεις, δηλαδή καλύπτουν όσους ήταν ανυπότακτοι τη μέρα που αρχίζει να ισχύει ο νόμος, ή οποτεδήποτε στο παρελθόν, αλλά ΔΕΝ καλύπτουν όσους βγουν ανυπότακτοι αργότερα. Οπότε αν βγει κάτι και είσαι ήδη ανυπότακτος, πιθανότατα θα σε καλύψει.
Παιδιά, να κανω μια ερωτηση; Εγω ειμαι Αγγλια πανω απο 12 χρονια τωρα και εχω και Βρετανικη υπηκοοτητα πλεον. Εχω βγει ανυποτακτος εξωτερικου και ξερω οτι με αυτο μου επιτρεπεται να μενω στην Ελλαδα εως και 30 μερες τον χρονο.
Αν ταξιδεψω με το Βρετανικο μου διαβατηριο, οταν το σκαναρουν στην Ελλαδα εχουν την ιδιοτητα να δουν οτι ειμαι ανυποτακτος εξωτερικου; Θελω να φανταζομαι πως οχι; Εκτος αν συνδεονται κατα καποιον τροπο αυτα τα δυο διαβατηρια; Θελω να πω, με το Βρετανικο μου διαβατηριο αμα γουσταρω μπορω να ερθω Ελλαδα και να κατσω κανα χρονο χωρις να εχω προβλημα οπως ενας Βρετανος πολιτης;
Και επισης μια ακομη ερωτηση, η μητερα μου εκανε την βλακια να παει να πληρωσει τα 6 χιλιαρικα προστιμο πριν κανα 2-3 χρονια ενω της ειχα πει να μην ασχοληθει! Εγω τωρα θελω να βαλω μπρος να βγω μονιμος κατοικος εξωτερικου ωστε να μπορω να μενω νομιμα Ελλαδα μεχρι 6 μηνες τον χρονο αντι για 30 μερες που εχω τωρα σαν ανυποτακτος! Αμα βγω ΜΚΕ μπορει η μανα μου να παρει τα λεφτα απο το προστιμο πισω η αυτα τα χρηματα ειναι χαμμενα απο χερι;
Ευχαριστω!
Αν ταξιδεψω με το Βρετανικο μου διαβατηριο, οταν το σκαναρουν στην Ελλαδα εχουν την ιδιοτητα να δουν οτι ειμαι ανυποτακτος εξωτερικου; Θελω να φανταζομαι πως οχι; Εκτος αν συνδεονται κατα καποιον τροπο αυτα τα δυο διαβατηρια; Θελω να πω, με το Βρετανικο μου διαβατηριο αμα γουσταρω μπορω να ερθω Ελλαδα και να κατσω κανα χρονο χωρις να εχω προβλημα οπως ενας Βρετανος πολιτης;
Και επισης μια ακομη ερωτηση, η μητερα μου εκανε την βλακια να παει να πληρωσει τα 6 χιλιαρικα προστιμο πριν κανα 2-3 χρονια ενω της ειχα πει να μην ασχοληθει! Εγω τωρα θελω να βαλω μπρος να βγω μονιμος κατοικος εξωτερικου ωστε να μπορω να μενω νομιμα Ελλαδα μεχρι 6 μηνες τον χρονο αντι για 30 μερες που εχω τωρα σαν ανυποτακτος! Αμα βγω ΜΚΕ μπορει η μανα μου να παρει τα λεφτα απο το προστιμο πισω η αυτα τα χρηματα ειναι χαμμενα απο χερι;
Ευχαριστω!
Τα χρήματα του προστίμου είναι χαμένα και το ελληνικό κράτος θα σας ευχαριστεί για την ευγενική σας χορηγία :) Όταν μπαίνεις στην Ελλάδα, εφόσον έχεις διαβατήριο της χώρας οφείλεις να δείχνεις αυτό το διαβατήριο στην είσοδο. Αν δείξεις το βρετανικό και πάλι είναι συνδεδεμένο με το ελληνικό και πιθανότατα θα ερωτηθείς ενδελεχώς γιατί δεν έδειξες το ελληνικό.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες