Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Αντρέας ekwter.
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος
Posts in topic: 36

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)

Δημοσίευση από Αντρέας ekwter. »

Δεν ισχύει αυτό... Φαίνεται η αιτία απαγόρευσης εξόδου καθώς και η υπηρεσία που την επέβαλε. Και για την ανυποταξία φαίνεται και το αν είσαι εξωτερικού ή εσωτερικού. Επιβεβαιωμένο 100% αυτό που λέω...

Για την αλλαγή αυτή γίνεται όλη η διαδικασία με τη βεβαίωση, καθώς by default η Στρατολογία ζητάει απαγόρευση εξόδου ως εσωτερικού για όλους, το οποίο μπλοκάρει και την έκδοση διαβατηρίου από πλευράς αστυνομίας.

Για το ένταλμα είναι όπως τα λες.

Αν για το ένταλμα έχω δίκιο, τότε γιατί του λες ότι θεωρείς πιθανό να τον τρέξουν χωρίς να διευκρινίζεις; Γιατί να σπέρνουμε πανικό;

Glasgow

Δημοσίευση από Glasgow »

Χαιρετώ όλο το φόρουμ και συγχαρητήρια πολλά. Έχω περάσει αρκετό χρόνο διαβάζοντας τα σχόλια και μπορώ να πω πως με βοήθησαν αρκετά. Θα κληθώ να παρουσιαστώ με την επόμενη ΕΣΣΟ και μου είναι αδύνατον μιας και εργάζομαι στην Αγγλία τους τελευταίους μήνες. Θα κάνω τις διαδικασίες για ανυπότακτος εξωτερικού.

Επικοινώνησα και με έναν δικηγόρο στην Ελλάδα μήπως και μάθω κάτι περισσότερο και μου απάντησε τα εξής: « Σχετικά με το Πρόστιμο Ανυποταξίας, έχουμε τρεις (3) επιλογές που προτείνουμε στους πελάτες μας σε ραντεβού που κάνουμε είτε τηλεφωνικά, είτε σε συνάντηση από κοντά. Σε αυτή τη συνάντηση προτείνουμε και επιλογές γενικότερης διαχείρισης των στρατολογικών τους θεμάτων (απαλλαγές, ανυποταξίες κλπ). Στη συνέχεια αναλαμβάνουμε τυχόν εκπροσώπησή σας στο Στρατοδικείο, αλλά μέσα στην πρώτη συνάντηση θα σας πούμε τον τρόπο για να μη φθάσετε ποτέ εκεί και να μη χρειαστεί ποτέ να σας εκπροσωπήσουμε στο Στρδικείο. »

Φυσικά είναι περιττό να αναφέρω το γεγονός ότι υπάρχει και χρέωση για την αντίστοιχη συνάντηση... Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής... Προφανώς και οι δικηγόροι θέλουν να βγάζουν λεφτά με κάποιον ο οποίος έχει την ανάγκη σε μια τέτοια λεπτή περίπτωση όπως η ανυποταξία... Αλλά μπορεί να μου πει κάποιος ποιες μπορεί να είναι αυτές οι 3 επιλογές που να μπορείς έτσι "μαγικά» να ξεμπερδεύεις από πρόστιμο κλπ; Ευχαριστώ πολύ

Επίσης επιτρέψτε μου να προσθέσω, κατά την ταπεινή μου άποψη, έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που μιλάμε, θεωρώ απίθανο κάτι τέτοιο μιας και λόγω COVID κορονοϊού λίγο πολύ ΟΛΟΙ ελέγχονται όταν μπαίνουν ή βγαίνουν από την κάθε χώρα και ειδικότερα στην Ελλάδα...
Αντρέας ekwter.
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος

Glasgow έγραψε:Χαιρετώ όλο το φόρουμ και συγχαρητήρια πολλά. Έχω περάσει αρκετό χρόνο διαβάζοντας τα σχόλια και μπορώ να πω πως με βοήθησαν αρκετά. Θα κληθώ να παρουσιαστώ με την επόμενη ΕΣΣΟ και μου είναι αδύνατον μιας και εργάζομαι στην Αγγλία τους τελευταίους μήνες. Θα κάνω τις διαδικασίες για ανυπότακτος εξωτερικού.

Επικοινώνησα και με έναν δικηγόρο στην Ελλάδα μήπως και μάθω κάτι περισσότερο και μου απάντησε τα εξής: « Σχετικά με το Πρόστιμο Ανυποταξίας, έχουμε τρεις (3) επιλογές που προτείνουμε στους πελάτες μας σε ραντεβού που κάνουμε είτε τηλεφωνικά, είτε σε συνάντηση από κοντά. Σε αυτή τη συνάντηση προτείνουμε και επιλογές γενικότερης διαχείρισης των στρατολογικών τους θεμάτων (απαλλαγές, ανυποταξίες κλπ). Στη συνέχεια αναλαμβάνουμε τυχόν εκπροσώπησή σας στο Στρατοδικείο, αλλά μέσα στην πρώτη συνάντηση θα σας πούμε τον τρόπο για να μη φθάσετε ποτέ εκεί και να μη χρειαστεί ποτέ να σας εκπροσωπήσουμε στο Στρδικείο. »

Φυσικά είναι περιττό να αναφέρω το γεγονός ότι υπάρχει και χρέωση για την αντίστοιχη συνάντηση... Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής... Προφανώς και οι δικηγόροι θέλουν να βγάζουν λεφτά με κάποιον ο οποίος έχει την ανάγκη σε μια τέτοια λεπτή περίπτωση όπως η ανυποταξία... Αλλά μπορεί να μου πει κάποιος ποιες μπορεί να είναι αυτές οι 3 επιλογές που να μπορείς έτσι "μαγικά» να ξεμπερδεύεις από πρόστιμο κλπ; Ευχαριστώ πολύ

Επίσης επιτρέψτε μου να προσθέσω, κατά την ταπεινή μου άποψη, έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που μιλάμε, θεωρώ απίθανο κάτι τέτοιο μιας και λόγω COVID κορονοϊού λίγο πολύ ΟΛΟΙ ελέγχονται όταν μπαίνουν ή βγαίνουν από την κάθε χώρα και ειδικότερα στην Ελλάδα...
Mην μπλέξεις με δικηγόρους. Θα σου πουν αυτά που έχεις διαβάσει εδώ στο φόρουμ και θα σε "γδάρουν".

ΔΕΝ υπάρχει 100% εγγυημένος τρόπος ότι δεν θα φτάσεις στρατοδικείο. Στο λέω σίγουρα αυτό.

1. Αν καταφέρεις και βγεις ΜΚΕ με 7 χρόνια εργασίας στο εξωτερικό πριν σε καλέσουν στρατοδικειο τότε είσαι καλυμμένος.

2. Αν παρουσιαστείς στην ώρα σου και Καταφέρεις και βγεις ακατάλληλος για στράτευση και απαλλαγείς, δεν θα βγεις ανυπότακτος, ούτε θα σου έρθει κάποιο πρόστιμο. Ξεμπερδεύεις οριστικά με στρατό.

3. ΜΚΕ μπορείς να βγεις και με 11 χρόνια συνεχούς διαμονής στο εξωτερικό, ακόμα και αν δεν εργάζεσαι. Αλλά σε αυτό το διάστημα είναι πολύ πιθανό να περάσεις στρατοδικείο. Αν επιλεξεις να μην πληρωσεις το πρόστιμο αυτο θα τοκιζεται και θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα και αν έχεις στο ονόμα σου κάποιο ακίνητο πχ στην Ελλάδα, μπορεί να διαταχθεί μέχρι και να βγει στο σφυρί για να ικανοποιηθεί η οικονομική απαίτηση της εφορίας.

Αν ακολουθήσεις την πρώτη περίπτωση, μπορείς να μην πληρώσνεις το πρόστιμο (το οποίο θα τοκίζεται για όσα χρόνια Χρειαστούν για να βγεις ΜΚΕ) και όταν βγεις ΜΚΕ θα διαγραφεί και ούτε στρατοδικείο θα περάσεις. Το ίδιο ισχύει και για την τρίτη περίπτωση.

Γενικά δεν υπάρχει χρυσή συνταγή.

Έχεις πάντα την επιλογή να βάλεις το πρόστιμο σε δόσεις και κάποια στιγμή να έρθεις να κάνεις τη θητεία σου και στο στρατοδικείο μπορει να σε αθωώσουν ή να σου ρίξουν πχ 6 μήνες με τριετή αναστολή.

Αυτά είναι τα 'μαγικά' των δικηγόρων που θέλουν χρήματα για να στα πουν.

Άβαταρ μέλους
ypodiopos19
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 15

Δημοσίευση από ypodiopos19 »

Αντρέας ekwter. έγραψε:

Δεν ισχύει αυτό... Φαίνεται η αιτία απαγόρευσης εξόδου καθώς και η υπηρεσία που την επέβαλε. Και για την ανυποταξία φαίνεται και το αν είσαι εξωτερικού ή εσωτερικού. Επιβεβαιωμένο 100% αυτό που λέω...

Για την αλλαγή αυτή γίνεται όλη η διαδικασία με τη βεβαίωση, καθώς by default η Στρατολογία ζητάει απαγόρευση εξόδου ως εσωτερικού για όλους, το οποίο μπλοκάρει και την έκδοση διαβατηρίου από πλευράς αστυνομίας.

Για το ένταλμα είναι όπως τα λες.

Αν για το ένταλμα έχω δίκιο, τότε γιατί του λες ότι θεωρείς πιθανό να τον τρέξουν χωρίς να διευκρινίζεις; Γιατί να σπέρνουμε πανικό;

Η ανυποταξία είναι διαρκές αυτόφωρο αδίκημα, συνεπώς το όργανο μπορεί να σε τρέξει όπως και όσο θέλει αν βρεθείς μπροστά του, μέχρι να σε αφήσει ήσυχο ο αρμόδιος στρατιωτικός εισαγγελέας, έχοντας ενδιάμεσα χάσει 1-2 μέρες διακοπών. Δε χρειάζεται ένταλμα για να σε τρέξει, ειδικά αν είσαι εσωτερικού, οπότε και δεν υπάρχει η δικαιολογία "ήρθα να βγάλω διαβατήριο". Η μόνη διαφορά που κάνει εδώ η έλλειψη εντάλματος είναι οτι δε θα σε ψάξουν από μόνοι τους. Όπως πολλά ρυθμιστικά θέματα ανυποταξίας, κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από το που θα πέσεις.

Δεν σπέρνω τον πανικό, απλώς καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί γιατί πηγαίνοντας οριακά στο νόμο, ενδεχομένως κάποιος άνθρωπος να βρεθεί μπροστά σε μεγάλη ταλαιπωρία άσκοπα, ενώ θα μπορούσε απλώς να έχει βγάλει το χαρτί, εφ'όσον το δικαιούται. Προσωπικά το έβγαλα με 3 τηλέφωνα και 3 email σε 15 μέρες, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθώ πουθενά... Αλλά εντάξει, ομολογώ οτι έτυχε συγκυριακά ο συνδυασμός covid+εξαιρετικό προξενείο+αρκετά καλή στρατολογική υπηρεσία.

Αντρέας ekwter.
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος

ypodiopos19 έγραψε:Η ανυποταξία είναι διαρκές αυτόφωρο αδίκημα, συνεπώς το όργανο μπορεί να σε τρέξει όπως και όσο θέλει αν βρεθείς μπροστά του, μέχρι να σε αφήσει ήσυχο ο αρμόδιος στρατιωτικός εισαγγελέας, έχοντας ενδιάμεσα χάσει 1-2 μέρες διακοπών. Δε χρειάζεται ένταλμα για να σε τρέξει, ειδικά αν είσαι εσωτερικού, οπότε και δεν υπάρχει η δικαιολογία "ήρθα να βγάλω διαβατήριο". Η μόνη διαφορά που κάνει εδώ η έλλειψη εντάλματος είναι οτι δε θα σε ψάξουν από μόνοι τους. Όπως πολλά ρυθμιστικά θέματα ανυποταξίας, κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από το που θα πέσεις.

Δεν σπέρνω τον πανικό, απλώς καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί γιατί πηγαίνοντας οριακά στο νόμο, ενδεχομένως κάποιος άνθρωπος να βρεθεί μπροστά σε μεγάλη ταλαιπωρία άσκοπα, ενώ θα μπορούσε απλώς να έχει βγάλει το χαρτί, εφ'όσον το δικαιούται. Προσωπικά το έβγαλα με 3 τηλέφωνα και 3 email σε 15 μέρες, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθώ πουθενά... Αλλά εντάξει, ομολογώ οτι έτυχε συγκυριακά ο συνδυασμός covid+εξαιρετικό προξενείο+αρκετά καλή στρατολογική υπηρεσία.

Για το χαρτί συμφωνώ, απλώς ακόμα και αν δεν το έχεις το να σε τρέξουν σε τυχαίο έλεγχο στον δρόμο είναι εξαιρετικά απίθανο. Εγώ τουλάχιστον δεν το έχω ακούσει ποτέ.To μόνο που έχω ακούσει είναι στον έλεγχο διαβατηρίων να δείχνει ανυπότακτος εσωτερικού και να τον πηγαίνουν στο τμημα του αεροδρομίου για μια απλή εξακρίβωση και για να υπογράψει μια υπευθυνη δήλωση ότι θα παρουσιαστεί στην επόμενη ΕΣΣΟ και τίποτε άλλο.

Επίσης αν πας να βγάλεις ταυτότητα (όχι διαβατήριο) στο τμήμα ακόμα και ως εσωτερικού δεν σου λένε τίποτα. Αυτό το γνωρίζω από δικό μου άνθρωπο. Η μοναδική περίπτωση να σε συλλάβουν είναι μόνο με διαταγή του στρατιωτικού εισαγγελέα. Ας είναι αυτόφωρο και διαρκές. Εδώ λέμε στην πράξη τι γίνεται. Γι'αυτό λέω να μην σπέρνουμε πανικό. Δεν πρόκειται να ασχοληθεί η αστυνομία μαζί σου σε τυχαίο έλεγχο. Στον έλεγχο διαβατηρίων ναι, αλλά σου είπα ποια είναι η διαδικασία. Ακόμα και να μην έχεις χαρτί πάντως, φεύγεις μέσω χώρας Σεγκεν χωρίς έλεγχο. Τουλάχιστον έτσι γινόταν πριν τον Covid.

Σε κάθε περίπτωση το χαρτί πρέπει να υπάρχει, αλλά ο κίνδυνος να σε τρέξουν επειδή δεν το έχεις είναι απειροελάχιστος. Αλλά ακόμα και αν συμβεί θα έχεις ξεμπερδεψει σε λίγες ώρες και όχι σε 1-2 μέρες. Εγώ περιγράφω τι συμβαίνει στην πράξη. Εν τοιαύτη περιπτώσει ο Καθένας μας έχει κρίση και πράττει αναλόγως.

UK citizen

Δημοσίευση από UK citizen »

Φίλε μου δε γνωρίζω πόσο καιρό είσαι στο UK, αλλά προφανώς ο χρόνος επαγγελματιών πληρώνεται και αν επιθυμείς τη συμβουλή ενός νομικού φυσικά δε θα στην δώσει από το τηλέφωνο δωρεάν, αλλά θα σου προσφέρει ραντεβού στο χώρο του. Αν δε σου έχει τύχει, θα το διαπιστώσεις και στο UK και θα το πληρώσεις και αντίστοιχα (δικαιολογημένα θα προσθέσω).

Φυσικά μπορείς να πάρεις και τη συμβουλή των μελών του φόρουμ, όπως και τη δική μου, αλλά δεν είμαστε δικηγόροι και μπορεί να λέμε πράγματα που μεν ισχύουν αλλά είναι προσωπικές εμπειρίες :)

Θα σου πρότεινα να δεις με το τοπικό προξενείο αν μπορείς να βγάλεις το απαραίτητο χαρτί για να βγεις εξωτερικού, αλλιώς μίλησε με πρεσβεία Λονδίνου που είναι λίγο πιο μπελαλίδικα τα πράγματα, καθώς εξυπηρετούν μεγαλύτερη μάζα κόσμου.

Όσο για τα σύνορα, αν πηγαίνεις/έρχεσαι μέσω πχ Γερμανίας ή άλλης Schengen χώρας δεν υπάρχει έλεγχος διαβατηρίου ακόμα και σε εποχή COVID-19 όπως λες (προσωπική εμπειρία).

one

Δημοσίευση από one »

Αν παει καποιος να βγαλει ταυτοτητα, ειναι πολυ πιθανον η αστυνομια να τον κρατησει μεχρι να επικοινωνησει με τον στρατιωτικο εισαγγελεα, ο οποιος θα αποφασισει τι θα γινει.
Συνηθως, ζητανε απλως σκαναρισμα την βεβαιωση ανυποταξιας εξωτερικου και τα εισιτηρια, ομως μπορει να ζητησουν να δωθει απο τον ανυποτακτο και γραπτη καταθεση για ποιο λογο ειναι ανυποτακτος η και να σημανθει, αρα να εχει μια μερα ταλαιπωρια μεχρι να ξεμπερδεψει.
Αντρέας ekwter.
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος

Ο ανυπότακτος εξωτερικού που έχει βεβαίωση μαζί του και δεν έχει συμπληρώσει 30 μέρες Το χρόνο στην Ελλάδα ΔΕΝ έχει να φοβάται ούτε σήμανση, ούτε κατάθεση, ούτε σύλληψη, αφού για 30 μέρες το χρόνο που δικαιούται να μπαινοβγαίνει στην Ελλάδα αναστέλλεται η ποινική δίωξη.

Τώρα αν έχεις έρθει μέσω χώρας Σένγκεν και πας στο τμήμα το μόνο που Θα σου πει ο αστυνομικός είναι να υπογράψεις μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχεις υπερβεί το συγκεκριμένο όριο του έτους και τέλος. Ούτε μια, ούτε δυο μέρες. Υπόθεση λίγων λεπτών.

Σε κάθε περίπτωση η κλήση για Στρατοδικείο θεωρητικά μπορεί να έρθει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί στην Εφορία.

Άβαταρ μέλους
ypodiopos19
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος

Το πρόβλημα με τις 30 μέρες είναι οτι ακόμα και η διατύπωση του νόμου είναι ασαφής και αδιέξοδη. Πως γίνεται, για παράδειγμα, να δικαιούται ο ανυπότακτος 30 ημέρες χωρίς έλεγχο της στρατολογικής του κατάστασης, αλλά για να κάνει χρήση τους να ζητείται το χαρτί που αναφέρει με πάσα λεπτομέρεια τη στρατολογική του κατάσταση; Προφανώς εδώ η υπηρεσία παραβαίνει το νόμο, αλλά λίγη σημασία έχει.

Το χαρτί αυτό δεν προβλέπεται σε κανένα νόμο και τυπικά είναι clearance για έκδοση διαβατηρίου... Τίποτα περισσότερο. Απο κει και πέρα, το πως πιστοποιούνται οι 30 ημέρες και τι γίνεται σε περίπτωση που ένας ανυπότακτος εμφανιστεί στις αρχές είναι νομικά κενό και εξαρτάται από το όργανο. Ο αστυνομικός που θέλει να είναι 100% καλυμμένος οφείλει να οδηγήσει ένα αυτόφωρο στον αρμόδιο εισαγγελέα, ασχέτως του τι γίνεται στο 99,9% των περιπτώσεων. Εάν πέσεις στο 0,1%, θα σε παραπέμψει στο στρατιωτικό εισαγγελέα ο οποίος, αν είσαι εξωτερικού, μάλλον δε θα σου κάνει τίποτα, αλλά θα ταλαιπωρηθείς μέχρι να ξεμπερδέψεις... Ειδικά αν η έδρα του είναι μακριά από το τμήμα που θα σε κρατήσει ή/και συμβεί σε μη εργάσιμες ώρες.

Σχετικά με το πρόστιμο, εάν δεν έχεις εισοδήματα ή καταθέσεις στην Ελλάδα, μάλλον τίποτα δε θα σου κάνει η Εφορία αν το αγνοήσεις... Αλλά κι εδώ νομικά υπάρχει η δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, πλην όμως θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να σε βάλουν σε τακτοποίηση μέσω ατομικής ειδοποίησης. Εάν δεν έχεις τίποτα στην Ελλάδα και δεν σχεδιάζεις να έχεις συναλλαγές που απαιτούν ενημερότητα, το πρόστιμο μπορεί κάλλιστα να αγνοηθεί εντελώς, μέχρι να βγεις ΜΚΕ. Βέβαια κι εδώ, πιστά στη διαχρονική συνέπεια του ελληνικού κράτους, το πόσο και αν θα σε κυνηγήσουν εξαρτάται από τη ΔΟΥ και τον Προιστάμενό της.

Αντρέας ekwter.
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος

Οταν σου "χτυπάει" το διαβατήριο φαίνονται τα πάντα στο σύστημα. Πότε μπήκες, πότε βγήκες κτλ. Τώρα αν είσαι με ταυτότητα από Σενγκεν, ουσιαστικά σου ζητάει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Στο φόρουμ δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει περίπτωση ανυπότακτου εξωτερικού που να πήγε αυτόφωρο. Ο εισαγγελέας δεν υπάρχει περίπτωση να σου κάνει τίποτα, εκτός από το να ζητήσει στον αστυνομικό να σου πάρει κατάθεση και να του την αποστείλει για να την βάλει στο φακελό σου που ετοιμάζει για οταν είναι να σε στείλει σε δίκη. Δηλαδή σκέψου την υπόθεση σου να την έχει ο στρατιωτικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Και εσύ είσαι Αθήνα. Τι θα πει στον αστυνομικό; Στειλτον μου όπως είναι; Αυτά κάποτε γινόντουσαν πριν η ανυποταξία γίνει πλημμέλημα. Χρόνια πριν, που ήταν ενημερωμένοι για την άφιξή σου και σε περίμεναν στο αεροδρόμιο και σε έτρεχαν επιτόπου. Οι εισαγγελείς έχουν κατανόηση, δεν είναι τίποτα μπαμπούλες. Αρκεί να μην κάνεις κατάχρηση.

Το βάρος της απόδειξης σε οποιοδήποτε ατόπημα πέφτει στον "κατήγορο". Η απουσία στοιχείων δεν στοιχειοθετεί τίποτα. Ειδικά όταν έχεις μαζί σου πρόσφατη βεβαίωση από τη Στρατολογία κτλ.

Το χαρτί το ζητάνε και να είναι πρόσφατο, γιατί μπορεί πχ να φανεί απο το διαβατήριο σου ότι είχες κάτσει περισσότερες μέρες και εσύ μετά να έφυγες από χώρα Σένγκεν και πλέον να μην έχεις το στάτους του ανυπ. Εξωτερικού. Αν για τη Στρατολογία είσαι ανυπότακτος Εξωτερικού, αυτό είναι που μετράει.

Εντάξει δεν έιμαστε Β. Κορέα, αν ήταν τόσο ακραία τα πράγματα κανένας ΜΚΕ ή ανυπότακτος εξωτερικού δεν θα πάταγε Ελλάδα. Σκέψου δηλαδή και ο ΜΚΕ πώς θα αποδείξει ότι δεν έκατσε πάνω από 6 μήνες Ελλάδα; Αν πρέπει να ανησυχεί κάποιον η 0,1% πιθανότητα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν απάντηση. Πιθανότερο είναι να γίνει πυρηνικός πόλεμος, παρά αυτό.

Για το πρόστιμο ο καθένας ας κρίνει και ας πράξει. Σε 7 χρόνια το πρόστιμο θα έχει διπλασιαστεί μάλλον. Υπάρχει η περίπτωση στο μεταξύ να χάσεις το στατους του ανυπ. Εξωτερ. Για κάποιο λόγο. Εκεί τι κάνεις; Ή αν σταματήσεις να δουλεύεις για ένα εξάμηνο. Γιατι ο νόμος λέει 7 χρόνια συνεχούς διαμονής και βιοποριστικής εγκατάστασης. Υπάρχουν τόσες και τόσες περιπτώσεις που οι Πρεσβείες δεν κάνουν δεκτά τα χαρτιά ή τη θεωρούν part time εργασία ή ζητάνε στη δουλεία σου να παίρνεις μισθό από ενα συγκεκριμένο ποσό και πάνω, ή δεν δικαιολογούν το ταμείο ανεργίας κτλ Εκεί πάλι τι κάνεις; "Forum Shopping"; Όλα αυτά τα λέω για όποιον σκέφτεται τη λύση του να βγει ΜΚΕ. Δεν ξέρεις ποτέ πως θα τα φέρει η ζωή και αν και πότε θα αναγκαστείς να επιστρέψεις. Πολλα γίνονται. Δες και το απρόοπτο με τον Covid.

Αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί κάποιον είναι το εξής:Ti γίνεται αν έχει καταδικαστεί ερήμην αμετάκλητα για ανυποταξία. Εκεί είναι που θα έχεις πρόβλημα και οι πιθανοτητες είναι μεν μικρές αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αυτό είναι θεωρώ ένα ρεαλιστικό πρόβλημα και όχι οι 30 μέρες κτλ. Εκεί θα συλληφθείς και θα έχεις λερωμένο και το μητρώο πλέον λόγω καταδίκης.

Όπως είπα και σε άλλο ποστ, χρυσή συνταγή δεν υπάρχει. Όλα είναι πιθανότητες και "τζόγος".

Για εμένα καλό είναι να μην το τραβάτε πολλά χρόνια με την ανυποταξία και να έρθετε να υπηρετήσετε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Και κάτι τελευταίο. Αν καταδικαστείς και αργότερα βγεις ΜΚΕ, η καταδίκη δεν σβήνεται. Το ποινικό μητρώο δηλαδή δεν θα είναι πια καθαρό.

Άβαταρ μέλους
ypodiopos19
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος

Σύμφωνοι, αλλά ανάλογα με τις ατομικές περιστάσεις του καθενός και λόγω της συνήθους πρακτικής του ελληνικού κράτους να μην επιστρέφει χρήματα, μπορεί να είναι προτιμότερο το ρίσκο να πληρώσει, στη χειρότερη,1-2 χιλιάρικα παραπάνω στο τέλος, από το να χάσει σίγουρα 6 εξ'αρχής. Άλλωστε με το παρόν επιτόκιο το πρόστιμο θέλει περίπου 12 χρόνια για να διπλασιαστεί...

Αντρέας ekwter.
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος

Εγώ ξέρω ότι τοκίζεται με 1% το μήνα. Άρα σε 7 χρόνια θα είναι περίπου 5000 η προσαύξηση. Σχεδόν διπλάσιο σε 7 χρόνια δηλαδή. Εμένα μου φαίνεται τεράστιο το ποσό γιατί στο τέλος θα πρέπει να πληρώσεις κοντά στα 10-11 χιλιάρικα στη χειρότερη και θα πρέπει να υπηρετήσεις και τόσους μήνες, αν δεν καταφέρεις να βγεις ΜΚΕ. Συν τον κίνδυνο να έχει λερωθεί το ποινικό μητρώο στο ενδιάμεσο διάστημα.
Άβαταρ μέλους
ypodiopos19
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος

Όχι, γύρω στο 0,7 είναι το τρέχον επιτόκιο.

Επίσης μιλάω με δεδομένο οτι κάποιος είναι ήδη ανυπότακτος και του έχει επιβληθεί το πρόστιμο. Στην περίπτωση αυτή τα ρίσκα που αναφέρεις τα έχει πάρει ήδη και δεν αλλάζει κάτι αν πληρώσει ή δεν πληρώσει το πρόστιμο.

Vasba

Δημοσίευση από Vasba »

Παιδιά καλησπέρα! Ενώ είναι ανυπότακτος εξωτερικού εδώ και χρόνια και μόλις πριν 4 μήνες αποπλήρωσα το πρόστιμο ανυποταξίας σήμερα βρήκα ένα email που με καλούσε για παρουσίαση στην επόμενη ΕΣΣΟ! Υπάρχει περίπτωση να έχει διακοπεί η ανυποταξία μου ή απλώς στέλνουν όποτε θέλουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Αντρέας ekwter.
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος

Με 0.7% σε 7 χρόνια το προστιμο θα έχει γίνει 9500. Δεν τα λες και λίγα.

Έχεις κάποιο λινκ για το επιτόκιο, αν σου είναι εύκολο;

Επίσης αν είσαι λίγα χρόνια πχ 2 χρόνια ανυπότακτος και πας να υπηρετήσεις και έχεις πληρώσει ή βάλει σε ρύθμιση το πρόστιμο, στο Στρατοδικείο, υπάρχει και η περίπτωση να το εκτιμήσουν και να είναι επιεικείς ή ακόμα και να σε αθωώσουν αν διαπιστώσουν ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη να δουλέψεις γιατί οι γονείς σου ήταν πχ άνεργοι εκέινα τα 2 χρόνια και έπρεπε να τους στηρίξεις οικονομικά ή κάτι άλλο αντίστοιχο. Έχουν συμβεί και αυτά, οπότε μπορεί να παίξει ρόλο το αν το έχεις πληρώσει ή όχι.

Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες