ΕΛΔΥΚ - Ελληνική Δύναμη Κύπρου

Πληροφορίες για την εκπαίδευση (ΣΒΕΝ/ΣΠΕΝ), ΥΕΑ, άδειες που δικαιούμαστε και την καθημερινότητα στο στρατό
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
foutisakos

Δημοσίευση από foutisakos »

Γεια σας, παιδιά. Εγώ υπηρέτησα ΤΘ στην 5η ΕΜΑ το 2013 και θα προσπαθήσω να σας αναφέρω την εμπειρία μου όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά μπορώ, ώστε να βοηθηθούν οι νέοι τώρα να επιλέξουν εάν θέλουν να πάνε ή όχι. Ήμουν β' ΕΣΣΟ, που σημαίνει μικρή σειρά.

Στην ΕΜΑ φτάσαμε 8 φαντάροι, οι οποίοι γίναμε αργότεροα 7 (!). Απ'όσο καταλαβαίνω, τα καλοκαίρια στην Κύπρο παρουσιάζεται έλλειψη στρατιωτών, πράγμα που σημαίνει λίγες έξοδοι. Στην χειρότερη, μας πήγαινε 4:1, αλλά τον χειμώνα μπορεί να φτάσει και 1:3, σύμφωνα με αυτά που άκουσα.1:1 ή 1:2 πάντως έζησα. Η εκπαίδευση είναι ανώτερη από αλλού. Πιο σοβαρές ασκήσεις κλπ. Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι στη φρουρά (ολιγόλεπτη συγκέντρωση των στρατιωτών πριν την έναρξη της καθε ενοπλης υπηρεσίας) εκεί, μας έλεγαν "σε περίπτωση που μπουκάρει ο εχθρός μπλα μπλα μπλα", ενώ αργότερα όταν επαναπατρίστηκα στον Αυλώνα, μας έλεγαν "σε περίπτωση εφόδου από τα κεντρικά μπλα μπλα μπλα".

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι έτσι και πας Κύπρο θα πολεμίσεις, απλά είναι ενδεικτικό της γενικής "ατμόσφαιρας". Οι φαντάροι έπαιρναν μισθό 273 και κάτι ψιλά, ενώ οι δεκανείς περί τα 100 παραπάνω. Συν τοις άλλοις, υπήρχε ένα δωρεάν εισιτήριο με πολιτική αεροπορία και άπειρα με c-130, αλλά οι θέσεις ήταν τόσο περιορισμένες που πρακτικά είναι σαν να μην υπήρχε. Από άδειες, εν γένει όλοι παίρνουν τουλάχιστον 10 τιμητική και ενίοτε έως 20.

Η λάτζα συνδυάζεται με άλλη υπηρεσία ώστε να μπορεί να βγαίνει ο κόσμος. Οι εξοδούχοι βγαίνουν με μισθωμένο από το Στρατό λεωφορείο είτε Λάρνακα είτε στο πλησιέστερο χωριό. Στη 5η ΕΜΑ, οι οπλίτες κάνουν κανονικά εργασίες στα άρματα (σε αντίθεση με άλλες επιλαρχίες, όπου βαράν απλώς σκοπέτα κλπ), που σημαίνει κάπως πιο κοπιαστική ημέρα. Ωστόσο, το φαγητό και οι εγκαταστάσεις ήταν πολύ καλές, προσωπικά έμεινα ικανοποιημένος.

Και ένα αστείο της υπόθεσης: Όταν πρωτοείδα το χαρτί του συσσιτίου, έλεγε για πρωινό ανάλογα την ημέρα δημητριακά, λουκάνικο, μπέικον, κλπ κλπ, και "κασέρι". Πάω να φάω αλλά δεν είχε κασέρι, είχε γκούντα. Την επόμενη τα ίδια. Ρωτάω τον εστιάτορα γιατί γράφει κασέρι και μου λέει "ο ΕΜΘ που ετοιμάζει το πρόγραμμα είναι Θεσσαλονικιός και όλα τα κίτρινα τυριά τα λέει κασέρια! " χαχαχα

Αυτά, λοιπόν... Ελπίζω να βοήθησα τους νέους. Εάν έχετε απορίες, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο αντικειμενικά μπορώ. Σαν γενική εικόνα πάντως, ήταν ωραία εμπειρία η Κύπρος, ειδικά το καλοκαίρι με τα μπανια και τα μπαράκια, τα 273 και κατι ευρώ, το ωραίο και σχετικά προσεγμένο στρατόπεδο. Στα αρνητικά, θα έβαζα την αδυναμία λούφας και την ίσως περισσότερη κόπωση, αν και αυτά είναι σχετικά...
Νότιος

Δημοσίευση από Νότιος »

Γειας σας παιδια. Οσοι παρουσιαζονται Σπαρτη και δηλωσουν ΕΛΔΥΚ πανε στα ελληνικα στρατοπεδα?
ManosOfAstora

Δημοσίευση από ManosOfAstora »

Καλούμαι και εγώ Σπάρτη, ΣΕΜ, αλλά η απορία μου είναι άλλη. Εάν πάω ΔΕΑ και τελειώσω τη σχολή κτλ, έπειτα μπορώ να υπηρετήσω ΕΛΔΥΚ; Αν ναι, υπολογίζεται στο μισθό του Εφεδρου Αν/γου ο μισθός της ΕΛΔΥΚ συν το επίδομα για παραμεθόριο; Ο πατέρας μου είναι Κύπριος και έχω συγγενείς κάτω, οπότε θέλω να μάθω τι παίζει γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο μου είναι καλή ευκαιρία. Ευχαριστώ πολύ!
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Posts in topic: 56
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nassos »

Εδώ και χρόνια δεν πάνε ΔΕΑ στην ΕΛΔΥΚ.
D.Y.K
Α/ΓΕΝ
Α/ΓΕΝ
Posts in topic: 136

Δημοσίευση από D.Y.K »

Εντελώς πληροφοριακά και για να το γνωρίζετε, η τελευταία σειρά που υπηρέτησε σαν ΔΕΑ στην Κύπρο, ήταν η 2007 Β' ΕΣΣΟ (299). Όπως πολύ σωστά σας έγραψε και ο Nassos, πλέον δεν υπηρετούν ΔΕΑ στο νησί.
Κωστης

Δημοσίευση από Κωστης »

Γειά σας παίδες μόλις ορκιστηκα από ΚΕΥΠ και μπαίνω Αυλωνα την άλλη Δευτέρα. Το χαρτί έγραφε ΔΒ λογικά διαδιβαστης; Επίσης ειδικότητα χειριστής ψηφιακών συσκευών-κρυπτομηχανων, προφανώς δεν ξερω τι είναι αυτή η ειδικότητα. Ενός φίλου από το θάλαμο και αυτός για Κύπρο είδα ότι είχε Τυφεκιοφορος. Υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ίδιο στρατόπεδο στην Κύπρο ή μας χωρίζουν ανάλογα τις ειδικότητες?
Άβαταρ μέλους
Gregosu4
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 4

Δημοσίευση από Gregosu4 »

Γειά και καλησπέρα σε όλους.Μπήκα στην Ε ΕΣΣΔ τώρα του 2017 και είχα δηλώσει για ΕΛΔΥΚ.

Όμως πάντα ήθελα αλεξίπτωτα και όταν ήρθαν τα κλιμάκια δήλωσα εκεί.

Πέρασα όλες τις δοκιμασίες κανονικά και περίμενα.

Την επόμενη βδομάδα φώναξαν σε ένα γραφείο αυτούς που είχαν δηλώσει ότι επιθυμούσαν να πάνε Κύπρο για να δηλώσουν το τελικό ΟΚ ή να δηλώσουν ότι δεν θέλουν να πάνε Κύπρο τελικά.

Τους εξήγησα ότι είχα δηλώσει για αλεξίπτωτα και περίμενα απάντηση από κει και ότι ήθελα να πάω εκεί αλλά αν δεν με έπαιρναν θα ήθελα να πάω Κύπρο.

Μου είπαν ότι ήθελαν απάντηση εκείνη τη στιγμή. Τους είπα όχι τελικά και με έγραψαν ως ακατάλληλο για ΕΛΔΥΚ επειδή ήταν χωρισμένοι οι γονείς μου. (Είχε μόνο 10 λόγους που μπορούσες να μην πας ΕΛΔΥΚ, αυτός ήταν ο ενας).

Για να μην σας τα πολυλογώ φέτος έγινε χαμός με τα βύσματα και όχι αλεξίπτωτα αλλά ούτε στις υπόλοιπες ειδικές δυνάμεις με πήραν.

Ξέρει κανείς αν μπορώ τώρα που είμαι στην άδεια ορκομωσιας μπορώ να πάω ΕΛΔΥΚ και πως;

Άβαταρ μέλους
wolver
Συνταγματάρχης
Συνταγματάρχης
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από wolver »

Αυτο με τα βυσματα για να μπεις ειδικες δυναμεις πολυ Ανησυχητικο και νταξει δεν λεω για αλεξιπτωτα εκει ανεκαθεν μπαιναν βυσματα, πιο πολυ για πεζοναυτες αναφερομαι που θελω να παω και εγω.
Άβαταρ μέλους
JohnTehGreek
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης
Posts in topic: 14

Δημοσίευση από JohnTehGreek »

Βασικά δεν θα το έλεγα ανησυχητικό, ηλίθιο θα το έλεγα.

Θα υποχρεωθείς δηλαδή σε κάποιον άνθρωπο για να σε στείλει κάπου που εκτός του ότι θα πείξεις, μπορείς να μπεις και πάρα πολύ εύκολα να έχεις τα προσόντα.

Ας πούμε αν έχεις αντοχές και φυσική κατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση να μην πας ΕΔ είτε μιλάμε για πεζοναύτες είτε ΛΟΚ κτλ.

Τα αλεξίπτωτα ήταν πάντα μια εξαίρεση, λίγο το ότι παίρνεις λεφτά με κάθε άλμα, λίγο το ότι αν είσαι από Αθήνα είσαι ουσιαστικά κοντά στο σπίτι σου, έκαναν τα Αλεξίπτωτα βυσματικό σώμα.

Gregosu4 επειδή σε έχασα, τελικά που σε πήγαν; Δεν είσαι στις ΕΔ τώρα; Αν τελείωσες το ΚΕΝ και δεν σου ήρθε χαρτί για κύπρο τότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι δυστυχώς.

Παναγιώτης

Δημοσίευση από Παναγιώτης »

καλημερα τον Νοέμβριο μπαίνω γειά φανταρος θα ηθελα να μαθω αν υπάρχουν προϋποθέσεις για να παει κάνεις γειά ΕΛΔΥΚ
Άβαταρ μέλους
JohnTehGreek
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης

Να εισαι Ι1 ή Ι2,9μηνος ή 8μηνος τουλάχιστον και να μην είσαι από νησί της παραμεθόριου.
Άβαταρ μέλους
Gregosu4
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 4

Δημοσίευση από Gregosu4 »

Καλησπέρα σε όλους, καλησπέρα JonTehGreek.Έχω φύγει από το ΚΕΝ και είμαι σε άδεια ορκωμοσίας.

Μήπωςνα πάρω αναβολή και να μπω με την επόμενη ΕΣΣΟ καλύτερα;

Άβαταρ μέλους
JohnTehGreek
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης

Αγορινα ειδικά με την ΕΛΔΥΚ δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι. Ούτε με βύσμα.

Αν δεν σε πάρουν/δεν μπεις τότε δεν μπορείς να το αλλάξεις.

Κωστης

Δημοσίευση από Κωστης »

Παιδιά καμμία πληροφορία για το πως την περνάνε οι διαδιβαστες στο ΝΗΣΊ. Η ολοι το ίδιο είναι?
Piripero

Δημοσίευση από Piripero »

Έχω γίνει επιλογή για ΕΛΔΥΚ, εχω μάθει ότι αν πας σαν ΥΠΑΞ παίρνεις περισσοτερα χρήματα, αλλά δεν ξερω με ποιον τρόπο γίνεσαι, επίσης κάποιοι μου είπαν ανάλογα και την ειδικότητα που θα πάρεις σε κάνουν ΥΠΑΞ. Ισχύει κάτι από αυτά?Ευχαριστώ

Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης