Επανασύσταση της ΜΟΜΑ

Συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με το στρατό
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Επανασύσταση της ΜΟΜΑ

Δημοσίευση από Nassos »

Μπήκε μπροστά το σχέδιο για επανασύσταση των ΜΟΜΑ

Το εννοεί ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος αυτό που ανακοίνωσε για την επανσύσταση και την ενεργοποίηση των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης (ΜΟΜΑ). Με εντολή του το ΓΕΣ έχει ξεκινήσει από σήμερα να σχεδιάζει πως η γνωστή ΜΟΜΑ θα ξαναπάρει μπροστά όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ποιες ήταν οι ΜΟΜΑ που καταργήθηκαν επί κυβέρνήσεως Μητσοτάκη την περίοδο 1990-93;

Οι ΜΟΜΑ μαζί με τη ΣΥΚΕΑ (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευών Έργων Ανασυγκρότησης) που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 1957, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας και ειδικά της περιφέρειας μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Οι ΜΟΜΑ Έκαναν πολλά και μεγάλα έργα όπως δρόμους, γέφυρες, λιμάνια κι έχουν φτιάξει ακόμη και το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Υπήρχαν 7 σε όλη την χώρα οι οποίες έκλεισαν το 1992 με απόφαση Μητσοτάκη.

Onalert.gr
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Επανασύσταση της ΜΟΜΑ

Δημοσίευση από Nassos »

ΜΟΜΑ, μία συνταγή από το 1950 ΔΕΝ είναι η λύση για το σήμεραΕίναι γενικά παραδεκτό ότι πέραν πάσης αμφιβολίας, οι ΜΟΜΑ μαζί με τη ΣΥΚΕΑ (Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευών Έργων Ανασυγκρότησης) που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 1957, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο.[... ]

[... ]Όμως, η ανασύσταση ενός μοντέλου που απέδωσε τα μέγιστα στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες του απώτερου παρελθόντος, δεν αποτελεί σήμερα τη βέλτιστη και αποδοτικότερη λύση για την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Καταρχάς, ο Ελληνικός Στρατός αλλά οι άλλοι δύο Κλάδοι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) δεν διαθέτουν το πλεονάζον προσωπικό αλλά ούτε και τον αναγκαίο εξοπλισμό ώστε να συγκροτήσουν επιπλέον μονάδες και υπηρεσίες. Ειδικότερα οι υφιστάμενες μονάδες του Όπλου του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω αφαίμαξη του ούτως ή άλλως μειωμένου προσωπικού τους που μάλιστα θα εκτραπεί από την κύρια αποστολή του που είναι η υποστήριξη μάχης των σχηματισμών και μονάδων ελιγμού (Μηχανικού Μάχης).

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις όποιες πιστώσεις που μπορούν να διατεθούν. Η ύψιστη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Μηχανικού Μάχης και όχι η εκτροπή οικονομικών πόρων στο Μηχανικό Κατασκευών.Επίσης, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1950, όταν η χώρα βρέθηκε καθημαγμένη μετά από 10 χρόνια πολέμου, κατοχής και Εμφυλίου, σήμερα η βιομηχανία κατασκευών της χώρας διαθέτει αποδεδειγμένα εντυπωσιακές δυνατότητες. Ταυτόχρονα, χειμάζεται από τις συνεχείς περικοπές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η κρίση.

Κατά συνέπεια, είτε για έργα καθημερινότητας μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας είτε για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών η χώρα διαθέτει πολύ μεγάλες κατασκευαστικές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν.[... ]

[... ]Σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, ήδη o Ελληνικός Στρατός διαθέτει μία μονάδα κατάλληλα οργανωμένη και εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις αποστολές αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και η οποία με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον σεισμό της Κεφαλονιάς απέδειξε τις δυνατότητες και την ετοιμότητα της:Το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ).

Αντί λοιπόν να ανασυσταθεί μία δομή από το απώτερο παρελθόν, θα ήταν απείρως αποδοτικότερο να εξετασθεί η ανάγκη και δυνατότητα συγκρότησης επιπλέον μονάδων του τύπου (μία ή δύο επιπλέον). Εξάλλου, όπως ήδη έχει αποδειχθεί στην πράξη, οι υφιστάμενες μονάδες του Όπλου του Μηχανικού μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Ολόκληρο το άρθρο στο Defence-point.gr
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Επανασύσταση της ΜΟΜΑ

Δημοσίευση από Nassos »

Και για να μην ξεχνίομαστε. Και ο "κόκκινος Πάνος" το 2012 μίλαγε για επανασύσταση της ΜΟΜΑ και έφαγε άκυρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πόρτα» στη ΜΟΜΑ Λογάριαζε χωρίς τον «ξενοδόχο» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που έσπευσε να προαναγγείλει την επανασύσταση της περίφημης ΜΟΜΑ, της «κατασκευαστικής» του στρατού, που μεταπολεμικά πρωταγωνίστησε με έργα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει θετικά στην πρόταση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» να αποκτήσει εκ νέου ο στρατός δομές για να κάνει έργα ιδέες που δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην Ευρώπη.Από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα που φτάνουν στον υπουργό θέλουν το θέμα να σκοντάφτει, καθώς θεωρείται ότι παραβιάζονται οι κανόνες περί ανταγωνισμού. Μάλλον αναμενόμενο...

Παρ' όλα αυτά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν φαίνεται να το βάζουν κάτω και αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εποχές είναι διαφορετικές. Μεταπολεμικά η Ελλάδα είχε ανάγκη πληθώρας έργων βασικών υποδομών. Τώρα οι ανάγκες είναι διαφορετικές και πιο σύνθετες. Επιπλέον, θα έπρεπε να μπει γερά το χέρι στην τσέπη για αγορές εξοπλισμού και προσλήψεις προσωπικού για τη νέα ΜΟΜΑ.

Για την ιστορία, οι κατά τόπους «Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης» έκλεισαν μαζί με τη «Στρατιωτική Υπηρεσία Κρατικών Εργων Ανασυγκροτήσεως» με νόμο του 1992. Νόμο, που συμβαίνει να έχει υπογράψει και ο σημερινός πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, τότε ως υπουργός Εξωτερικών.

Ο εξοπλισμός των ΜΟΜΑ διατέθηκε στις κατά τόπους νομαρχίες, ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως και το πολιτικό προσωπικό με μετατάξεις ως πλεονάζοντες...

Enet.gr
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Επανασύσταση της ΜΟΜΑ

Δημοσίευση από Nassos »

Και ξανά "πόρτα" λόγω Ε. Ε

Σε τάξη τα περί ΜΟΜΑ έβαλε ο υφυπουργός Νίκος ΤόσκαςΣτην πραγματικότητα προσγείωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα που άνοιξε ο Πάνος Καμμένος με τις ΜΟΜΑ, ο πολύπειρος υφυπουργός, Νίκος Τόσκας, ο οποίος «παίζει στα δάχτυλα» τα θέματα, όντας εν αποστρατεία ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, με θητεία σε κάθε γωνιά της μεθορίου, όπου ως αξιωματικός ή/και διοικητής, εκλήθη ουκ ολίγες φορές να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», παρέχοντας πολύτιμη συνδρομή στις τοπικές κοινωνίες.

Τα προβλήματα που υφίστανται στο επίπεδο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεν αποκλείουν τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως την περιορίζουν στην παρέμβαση σε περιπτώσεις όπου προκύπτει ανάγκη άμεσης συνδρομής σε απομονωμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας, αφού η γεωγραφική διαμόρφωση της χώρας, πέραν της οικονομικής κατάστασης, επιβάλει τη δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες για τους ακρίτες ήταν πάντα «φύλακας άγγελος».
Ο Νίκος Τόσκας ρωτήθηκε για το θέμα και μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος:

Υπάρχουν, λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης της χώρας μας,μικρά νησιά, υπάρχουν ορεινές περιοχές, στις οποίες το οδικό δίκτυο ή τα γεφύρια είναι σε αθλία κατάσταση, γιατί και λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά και γιατί εγκαταλείφθηκαν κάποιες περιοχές. Η ΜΟΜΑ θα επανασυσταθεί, όχι με τη μορφή που είχε τότε, γιατί τώρα υπάρχουν και δεσμεύσεις με την ΕΕ:

Για παράδειγμα δεν μπορείς να μπεις σε διαγωνισμούς, όταν υπάρχουν δεσμεύσεις.Όμως, μπορείς να πας να φτιάξεις ένα δρόμο στα Κουφονήσια, σε ένα μικρό χωριό ή στις Οινούσες ή στην Πίνδο.Τέτοια έργα, με αυτεπιστασία, όπως λένε οι μηχανικοί, μπορούν να αναληφθούν.

Defence-point
Άβαταρ μέλους
Kourtembeu
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 01, 2015 8:49 pm
Επικοινωνία:

Επανασύσταση της ΜΟΜΑ

Δημοσίευση από Kourtembeu »

Καλά τα λέει ο Τόσκας, συν ότι για να συσταθεί ξανά η ΜΟΜΑ θέλει πολύ μεγάλη χρηματοδότηση για Μηχανήματα... Και λεφτά ως γνωστόν ΔΕΝ υπάρχουν. Σε προβληματικές περιοχές. Τα έργα θα πρέπει να τα αναλαμβάνει ο Στρατός.
Άβαταρ μέλους
Kourtembeu
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 01, 2015 8:49 pm
Επικοινωνία:

Επανασύσταση της ΜΟΜΑ

Δημοσίευση από Kourtembeu »

ΜΟΜΑ: Η... Επιστροφή των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης του στρατού

Η νέα Μονάδα θα έχει ενεργό ρόλο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αλλά θα αναλαμβάνει δράση και σε έργα της ελληνικής περιφέρειας

Από το Λουτράκι αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και επίσημα η λειτουργία της ΜΟΜΑ, των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης του στρατού, την ανασύσταση και επαναλειτουργία της οποίας είχε προαναγγείλει ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Η νέα Μονάδα θα έχει ενεργό ρόλο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αλλά θα αναλαμβάνει δράση και σε έργα της ελληνικής περιφέρειας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ, προαναγγέλλει τα βασικότερα σημεία του σχεδιασμού αναφορικά με τον αριθμό των μονάδων που θα συμμετέχουν ανά την Ελλάδα αλλά και τον εφοδιασμό του τεχνικού εξοπλισμού των βαρέων μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των εργων.

Όπως λέει Κ. Καμμένος, «σε ένα περίπου μήνα από σήμερα, γύρω στον Μάιο θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση για τη λειτουργία της ΜΟΜΑ ενώ ήδη έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή που απαρτίζεται από τους κατάλληλους ανθρώπους μεταξύ των οποίων και μηχανικοί που μελετούν γύρω από την σύσταση της».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Επανασύσταση της ΜΟΜΑ

Δημοσίευση από Nassos »

Πληροφορίες για την οργάνωση, συγκρότηση και λειτουργία της "ΔΙΔΕΡΓΩΝ" η οποία εγκαινιάστηκε με σκοπό να μπορεί να εκτελεί δημόσια έργα σε έκτακτες περιστάσεις, έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα βασικά στοιχεία της μελέτης σκοπιμότητας - περιγραφή της αποστολής είναι τα ακόλουθα:

1."Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ", με επιχειρησιακό τίτλο "ΔΙΔΕΡΓΩΝ" και έδρα την Αθήνα.

2. Στη Διακλαδική Διοίκηση θα υπάγονται δύο Μονάδες:

α.1η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού "Η Κυρά της Ρω", με επιχειρησιακό τίτλο 1η ΜΟΚΕ και έδρα την Αθήνα.
β.2η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού "Η Κυρά των Μαρασίων", με επιχειρησιακό τίτλο 2η ΜΟΚΕ και έδρα τη Θεσσαλονίκη.

3. Στο έμβλημα θα αναγράφεται "ΚΑΙ ΤΑΝ ΓΑΝ ΚΙΝΑΣΩ", που προέρχεται από την ιστορική φράση του Αρχιμήδη όταν ανακάλυψε τους μοχλούς: "Δῶ σ μοι πᾶ στῶ καὶ τὰ ν γᾶ ν κινάσω", δηλαδή "Δώσε μου τόπο να σταθώ και τη Γη θα μετακινήσω".

4. Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα διοικείται από ανώτατο αξκό του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και θα διαθέτει δικό της προϋπολογισμό, ανεξάρτητο από αυτόν των Γενικών Επιτελείων.

5. Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα είναι Διακλαδική. Οι Μονάδες της ΔΙΔΕΡΓΩΝ (ΜΟΚΕ) θα αποτελούνται από προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

6. Προϋπόθεση ανάληψης έργων από τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ αποτελεί η αυστηρή τήρηση μιας εκ των παρακάτω:

α. Να καταστεί δημόσιος διαγωνισμός (κανονικός,1ος επαναληπτικός,2ος επαναληπτικός) άγονος.
β.Να αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αναγκαιότητα εκτέλεσης, το οποίο θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμο να αναλάβει άλλος φορέας.

7.Προϋπόθεση έναρξης εργασιών από τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ αποτελεί η ολοκλήρωση της μεταφοράς της απαραίτητης πίστωσης στον προϋπολογισμό της.

8.Μέχρι την πλήρη οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, το έργο της θα αναληφθεί από Λόχο του 747 ΕΤΜΧ και Κλιμάκιο της 206 ΠΑΥ, ανάλογα με τις υφιστάμενες δυνατότητες. Προς τούτο, τίθενται από συστάσεως της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, υπό την επιχειρησιακή της διοίκηση.

9. Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα αναλαμβάνει αρχικά έργα περιορισμένου προϋπολογισμού και απαιτήσεων και σταδιακά θα επεκτείνει τις δυνατότητές της, ανάλογα αφενός με την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της δημιουργίας της και αφετέρου με τον βαθμό υλοποίησης της αναγκαίας στελέχωσης και εξοπλισμού.

10. Ο εξοπλισμός της ΔΙΔΕΡΓΩΝ και των Μονάδων της θα προέλθει από:

α. Ανακατανομή πλεονάζοντος εξοπλισμού από φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
β. Προμήθεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό σκέλος, συγχρηματοδοτήσεις και Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
γ.Προμήθεια μέσω του Προγράμματος Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
δ.Προμήθεια από ΟΔΔΥ.
ε.Πρόσκτηση μέσω Διακρατικών Συμφωνιών.
στ. Αποδοχή δωρεών.

11.Σε περίπτωση Κρίσης ή Επιχειρήσεων, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ και οι Μονάδες της εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και αναλαμβάνουν αντίστοιχες αποστολές.

12.Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή μειζόνων ατυχημάτων, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ και οι Μονάδες της αναλαμβάνουν αποστολές από το ΓΕΕΘΑ, ανάλογα με τις δυνατότητες και τρέχουσες ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.

Defence-point.gr

Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες