thanos123 έγραψε: Αν εισβάλλει στην Συρία για τάχα ειρηνευτικούς σκοπούς, θα καθήσει στο σβέρκο του λαού αυτού και δεν θα ξεκουμπίζεται με τίποτα. Παράδειγμα: Κύπρος
Καλά επέτρεψε μου να σου πω οτί δεν εισέβαλε και τόσο ειρηνικά όπως το παρουσιάζεις στην Κύπρο, μάλλον το αντίθετο έγινε.
Επιβάλλεται να ρυθμισθεί το κουρδικό το ταχύτερο δυνατό. Αλλά και όχι μόνο αυτό. Επειδή η Τουρκία είναι μια ύπερπανίσχυρη χώρα στην περιοχή, δεν μπορεί να αναμένει κανείς καμία σοβαρή αλλαγή. Έτσι η επόμενη κρίση μπορεί να είναι εξίσου αιματηρή, όπως και οι προηγούμενες. Η καλύτερη λύση για την Τουρκία είναι να ακολουθήσει οικειωθελώς και φιλειρηνικά το παράδειγμα της πρώην Γιουγκοσλαΐας. Οι κούρδοι όπως και άλλοι λαοί θα ευημερήσουν και θα συνειργασθούν φιλειρηνικά και προοδευτικά. Σίγουρα από αυτή την εξέλιξη η ίδια η Τουρκία θα είχε τεράστιο, ανυπολόγιστο όφελος. Δυστυχώς η σημερινή νοοτροπία είναι ακόμα ανώριμη.
thanos123 έγραψε:Επιβάλλεται να ρυθμισθεί το κουρδικό το ταχύτερο δυνατό. Αλλά και όχι μόνο αυτό. Επειδή η Τουρκία είναι μια ύπερπανίσχυρη χώρα στην περιοχή, δεν μπορεί να αναμένει κανείς καμία σοβαρή αλλαγή. Έτσι η επόμενη κρίση μπορεί να είναι εξίσου αιματηρή, όπως και οι προηγούμενες. Η καλύτερη λύση για την Τουρκία είναι να ακολουθήσει οικειωθελώς και φιλειρηνικά το παράδειγμα της πρώην Γιουγκοσλαΐας. Οι κούρδοι όπως και άλλοι λαοί θα ευημερήσουν και θα συνειργασθούν φιλειρηνικά και προοδευτικά. Σίγουρα από αυτή την εξέλιξη η ίδια η Τουρκία θα είχε τεράστιο, ανυπολόγιστο όφελος. Δυστυχώς η σημερινή νοοτροπία είναι ακόμα ανώριμη.
Και για να μιλήσουμε με την γλώσσα της πραγματικότητος, η Τουρκία ανέκαθεν είχε επεκτατική και εγωιστική-υπερφίαλη πολιτική. Επίσης όσο -και- η Τουρκία θα είναι υποχείριο των ΗΠΑ, τα συμφέροντα είναι πολλά για να λυθεί το Κουρδικό,(όπως και το θέμα των Ιμίων) λέω τώρα εγώ...
thanos123 έγραψε:Δεν ξέρω. Τώρα εμείς σαν έλληνες πρέπει να χαιρόμαστε; Η να ανησυχούμε;
Με βάση το νόημα όσων προαναφέρω, όσο ήταν, είναι, και θα είναι (;) οι Η. Π. Α υπερδύναμη καθορίζοντας τις κινήσεις χωρών υποχείρια τους (όπως η Τουρκία κ η Ελλάδα), έ, τότε η απάντηση είναι προφανής. Ως προς το Κουρδικό πρέπει να ανησυχούμε, γιατί ο ηγέτης του ΝΑΤΟ όταν ζητήσει ειρηνευτική αποστολή, η Ελλάδα προθυμότατα στέλνει τους στρατιωτικούς της. Μόνο που στην ανατολή η λέξη "ειρηνευτική" αποστολή μπαίνει σε πολλά εισαγωγικά.
thanos123 έγραψε:Σαν ελλάδα πιστεύω ότι θα χάσουμε πάρα πολλά και είμαστε ακρως ανέτοιμοι για τέτοιες περιπέτειες.
Γιατί όσο έχουμε ακόμα ειρηνευτική στο Αφγανιστάν Τι είμαστε; Έτοιμοι; Απλά η Ελληνική δύναμη είναι περιορισμένη στο Νατοϊκό
στρατηγείο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ανά πάσα ώρα κ στιγμή δεν Κινδυνεύουν Από οιασδήποτε μορφής κύνδυνο. Το ίδιο θεωρώ κ για το Ιράκ. Εκεί δεν είναι Κόσοβο. Όσα λέω έρχονται κ κουμπώνουν σε όσα σου ανάφερα σε παραπάνω post ως προς μια ερώτηση που έθεσες.
Η Τουρκία παραδέχεται ότι δεν μπορεί να νικήσει το PKK
Στην παραδοχή ότι η στρατιωτική επικράτηση επί των ανταρτών του PKK είναι αδύνατη προέβη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γιαλτσίν Ακντογκάν, εκ των βασικών συμβούλων του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον λόγο αυτό η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, οι οποίες ως βασικό στόχο έχουν τον αφοπλισμό των ανταρτών.
«Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι ο αφοπλισμός τους. Δεν μπορείς να φέρεις αποτελέσματα και να εξαφανίσεις μια οργάνωση μόνο με τον ένοπλο αγώνα», φέρεται να ανέφερε στη συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η είδηση έχει μεγάλη σημασία, εάν κανείς αναλογιστεί δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών τα οποία φέρουν τον ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP (Ρεουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα),Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να επιχειρεί να αποκαταστήσει τις γέφυρες επικοινωνίας με τους Κούρδους. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αλλαγών και οι επόμενες μήνες θα δείξουν εάν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποια λύση που θα «αγοράσει» χρόνο για την Τουρκία.
Θεωρούμε νομοτελειακή την τελική σύγκρουση και τον ακρωτηριασμό της Τουρκίας, με το σκεπτικό ότι είναι απλώς αδύνατο να πειστούν οι Κούρδοι μακροπρόθεσμα να μην επιδιώξουν τη δημιουργία του δικού τους κράτους, όσες ελευθερίες και προνόμια και να αποσπάσουν από το τουρκικό κράτος. Για τον λόγο αυτόν μιλάμε για «αγορά χρόνου» και όχι για επίλυση του προβλήματος, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε εάν η τελική διευθέτηση του προβλήματος θα πάρει μήνες, χρόνια ή δεκαετίες.
Η Τουρκία παραδέχεται ότι δεν μπορεί να νικήσει το PKK
Στην παραδοχή ότι η στρατιωτική επικράτηση επί των ανταρτών του PKK είναι αδύνατη προέβη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γιαλτσίν Ακντογκάν, εκ των βασικών συμβούλων του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον λόγο αυτό η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, οι οποίες ως βασικό στόχο έχουν τον αφοπλισμό των ανταρτών.
Αυτό ήταν λίγο ως πολύ γνωστό ότι οι Κούρδοι δεν θα έκαναν πίσω στην δημηουργία ανεξάρτητου κράτους. Η Τουρκία έχει πολλές ανοικτές πληγές-μέτωπα εξ'ανατολής κ πλέον έχει στρέψει την προσοχή της εκεί. Το να τα κάνεις ανταρτοπόλεμο με το ΡΚΚ είναι μάλλον εκ'προοιμίου άνιση μάχη.
Για την Τουρκία ρευστότητα συνόρων στα Ν. Α. Θα συνεπάγεται ρευστότητα και στα Β. Δ. Μια εμπλοκή Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ, Ιράν από τη μια (και μάλιστα με ισχνά έως ανύπαρκτα θρησκευτικά άλλοθι) θα συνεπάγεται εμπλοκή Τουρκίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, ίσως και Σκοπίων και Αλβανίας από την άλλη με ισχυρότατο θρησκευτικό άλλοθι. Οι τουρκικές μειονότητες Ελλάδας και Βουλγαρίας ξεπερνούν 1.000.000 ψυχές.(Η διατύπωση «μουσουλμανική» μειονότητα, φαιδρή όσο και επικίνδυνη, αποτελεί ανιστόρητη εμμονή μόνον της χώρας μας). Αν, λοιπόν, προστεθούν σ' αυτούς άλλα 2.000.000 μουσουλμάνοι μετανάστες στα Βαλκάνια, η Τουρκία ζυγοσταθμίζει θέματα επικράτειάς της σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια κατά το δοκούν!
thanos123 έγραψε:Για την Τουρκία ρευστότητα συνόρων στα Ν. Α.
Ρευστότητα συνόρων επί της ουσίας αλλά και πρακτικά δεν υπάρχει αν εξαιρέσουμε την γκρίζα ζώνη που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στα Ίμια. Αυτό το περί "ρευστότητας" είναι μια υπόθεση η οποία διατηρείται με το φοβικό καθεστώς που επί χρόνια προσπαθεί αδόκιμα να διατηρήσει η Τουρκία, επειδή μας έχει βρει μαλθακούς/άβουλους/φοβικούς. Πρακτικά δεν τίθεται θέμα, κ ούτε πρόκειται να τεθεί.
yandr έγραψε:Γιατί θεωρείς ότι η Τουρκία είναι υποχείριο των ΗΠΑ; Δε νομίζω ότι ισχύει πλέον κάτι τέτοιο.
Έχει αυτονομηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο σχεδιασμός της (στρατιωτικά και οικονομικά) δείχνει ότι οδεύει προς πλήρη αυτονομία.
Δέχομαι πως ίσως δεν ήμουν ακριβής στα λεγόμενα μου. Λέγοντας αυτό, Εννοούσα Ότι απ'όσο ξέρω -απο αυτά που μπορώ να γνωρίζω- είναι ότι η Τουρκία έχει ανάγκη την υποστήριξη των ΗΠΑ καθώς το σύνολο των συμφωνιών, παίρνει σαν βάση τους εξοπλισμούς. Ο εξοπλισμός της Τουρκίας γίνεται εξαρτώμενος από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, μέσω του Ισραήλ, φέρνουν την Τουρκία σε μία πιο στενή σχέση ελέγχου. Έτσι οι ΗΠΑ, ενδυναμώνουν τον στρατηγικό τους σύμμαχο στην περιοχή, το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν με επιμονή μια τέτοια σχέση και συμμαχία στην Τουρκία. Προσωπικά θεωρώ οτι η Τουρκία από την άλλη, από τα δικά της ανοιχτά μέτωπα,το βλέπει αναγκαίο διότι η εξάντληση των οπλικών αποθεμάτων λόγω του πολύχρονου πολέμου στο Κουρδιστάν, η περιθωριοποίησή της στις εξωτερικές της σχέσεις (βλέπε πχ τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία), την Οργάνωση Ισλαμικών Κρατών και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο πόλεμος στο Κουρδιστάν, δίνουν βάρος στις σχέσεις τέτοιων κατευθύνσεων που προβάλλονται σαν μια νέα λύση.
Με μια σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκαν νεκρές τρεις γυναίκες μέλη του PKK, στο Παρίσι, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία. Νεκρή είναι η Sakine Cansız, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του PKK το 1978. Οι άλλες δύο σοροί ανήκουν στην Fidan Dogan, αντιπρόσωπο του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου στο Παρίσι και η νεαρή Leyla Soylemez, επίσης μέλος του PKK.
Τα πτώματα βρέθηκαν κοντά στο Κουρδικό Ινστιτούτο στο Παρίσι. Πηγή της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε πως τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος δείχνουν εκτέλεση, ωστόσο από την έρευνα θα προκύψουν οι ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας. Μέχρι στιγμής πάντως τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα.
Οι δολοφονίες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα της δράσης του βαθέως κράτους της Τουρκίας, πιθανότατα για να τορπιλιστούν οι συνομιλίες με τον Οτζαλάν και να εκτεθεί η ΜΙΤ του Δρ. Χακάν Φιντάν, αφού είναι λογικό οι υποψίες να πέσουν πάνω της με το σκεπτικό ότι το κάνει για να ελαφρύνει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι συνομιλεί με τον εχθρό.