Εκσυγχρονισμός τουρκικών Τ-38Α

Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εκσυγχρονισμός τουρκικών Τ-38Α

Δημοσίευση από yandr »

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΑΙ, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη προγράμματος εκσυγχρονισμού 55 αεροσκαφών προκεχωρημένης εκάίδευσης Τ-38Α της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ). Ο εκσυγχρονισμός θα αφορά κυρίως εγκατάσταση κεντρικού υπολογιστού με βάση εγχώρια τεχνογνωσία και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών των αεροσκαφών. Αντίθετα, η ΠΑ σχεδιάζει την απόκτηση 37 Νέων Αεροσκαφών Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ) προς αντικατάσταση των παρωχημένων Τ-2C/E καθώς και την αγορά 15-20 αεροσκαφών αρχικής εκπαίδευσης, συνολικού κόστους $30-40 εκατ. για την αντικατάσταση των Τ-41D.

Strategy - Geopolitics
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εκσυγχρονισμός τουρκικών Τ-38Α

Δημοσίευση από yandr »

Αίτημα Προσφορών (RfP) με αντικείμενο την προμήθεια 112 εκτινασσόμενων καθισμάτων για τα αεριωθούμενα προωθημένης εκπαίδευσης Τ-38Α εκδόθηκε από την τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) στις 16 Οκτωβρίου. Το RfP περιλαμβάνει επίσης συναφή εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, βιβλιογραφία, αρχικό απόθεμα ανταλλακτικών και εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους.

Η ανακοίνωση στον ιστότοπο της SSM αναφέρει από αβλεψία κοινή ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραλαβής του RfP και υποβολής των προσφορών, στις 16 Νοεμβρίου 2009. Η δεύτερη προθεσμία είναι πιθανό να λήγει στις 16 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Μαΐου 2007, η SSM ανέθεσε στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) σύμβαση για το πρόγραμμα ARI, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό ηλεκτρονικών αεροσκάφους σε 55 Τ-38Α Talon της ΤΗΚ.

Η εταιρεία ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό 5 πρωτοτύπων, για να ακολουθήσουν οι εργασίες στα υπόλοιπα αεροσκάφη σε κέντρο συντήρησης της ΤΗΚ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εγχώριας ανάπτυξης υπολογιστή αποστολής και σύγχρονο εξοπλισμό επικοινωνιών, ναυτιλίας και ασφάλειας πτήσης. Τα 112 εκτινασσόμενα καθίσματα καλύπτουν τα 55 αεροσκάφη με δύο εφεδρικά.

Αμυντική Γραμμή
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εκσυγχρονισμός τουρκικών Τ-38Α

Δημοσίευση από yandr »

Ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα οι πτητικές δοκιμές του πρώτου εκσυγχρονισμένου αεροσκάφους T-38M στις εγκαταστάσεις της κρατικής τουρκικής εταιρείας TAI. Σύμφωνα με πληροφορίες η πτήση ήταν επιτυχημένη και αποτελεί το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 25 μήνες και περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό 55 αεροσκαφών T-38.

Ο υπολογιστής πτήσης, ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και ναυσιπλοΐας καθώς το σύστημα διαχείρισης πτήσεις και οι οθόνες πολλαπλών λειτουργιών είναι κατασκευής της τουρκικής Aselsan.

Από την ισραηλινή Elbit η ΤΑΙ έχει προμηθευτεί τα ακόλουθα υποσυστήματα HUD,HOTAS,VRC. Τα δύο από τα 55 αεροσκάφη T-38 θα εκσυγχρονιστούν στην ΤΑΙ και τα υπόλοιπα στο εργοστάσιο βάσης της τουρκικής Αεροπορίας. Ένα ακόμα τουρκικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού βαίνει προς ολοκλήρωση.

defencenet.gr
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εκσυγχρονισμός τουρκικών Τ-38Α

Δημοσίευση από yandr »

Στις 20 Απριλίου κατά την διάρκεια τελετής στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) στην Άγκυρα, παραδόθηκε την Τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) το πρωτότυπο Τ-38Μ του προγράμματος αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων (ΑUΡ) των Τ-38 που παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από την Αμερικανική Αεροπορία. Όπως είχαμε αναφέρει εδώ : Το πρόγραμμα που υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2007 στην έκθεση IDEF 07 της Κωνσταντινούπολης και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων (ΑUΡ) η οποία περιλαμβάνει εκτός από την εγκατάσταση ενός Τουρκικού υπολογιστή Αποστολής και τα εξής:Head Up Display (HUD),Multifunction Color Display (MFCD),Digital Video Data recorder / Data transfer system (DVDR/DTS),Hands on throttle and stick (HOTAS),Intercommunication system (ICS),V/UHF Communication System,Engine Flight Instrument (EFI),Cockpit TV System (CTVS),VOR/ILS,Avionic Activation Panel (AAP),Common Control Computer Panel (CCC).

Η εκτεταμμένη εμπλοκή των Τουρκικών Εταιριών στο πρόγραμμα είναι περιττό να τονιστεί, ενώ το πιο ενδιαφέρον σημείο του προγράμματος είναι ότι μόνον τα πρώτα 5 Τ-38 θ' αναβαθμιστούν στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα (όπως λέμε... ΕΑΒ δηλαδή!) ενώ τα υπόλοιπα 50 στο υπόστεγο του Κέντρου Συντήρησης κι Εφοδιασμού που υπάγεται στην 1η Τακτική Αεροπορική Διοίκηση στο Δορύλαιο (Εσκίσεχιρ), κάτι αντίστοιχο με το ΚΕΑ στα καθ' ημάς. Η εξοικείωση του Τεχνικού προσωπικού της ΤΗΚ και η αναβάθμιση των ικανοτήτων της συγκεκριμένης μονάδας, είναι άλλη μια επιβεβαίωση της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης των γειτόνων μας, σε τομείς που εμείς ακόμα παραμένουμε πελάτες, ενώ εκείνοι περνούν σιγά σιγά στο στάδιο των πωλητών. Στην από εδώ πλευρά, το ΚΕΑ υποβαθμίζεται συνεχώς, το προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αναπληρώνεται, πλέον ο διάδρομος του Ελληνικού περιμένει να γίνει... Πάρκο με ολίγον από Mall, και η ΠΑ ξοδεύει χρόνο και χρήμα για συντήρηση στην ΕΑΒ, για Εθνικούς λόγους, καθώς και σε ξένες εταιρίες.

Τα Τουρκικά Τ-38 έχουν περάσει από πρόγραμμα δομικής ενίσχυσης το 2000 και τα 55 από τα 67 που θα αναβαθμιστούν με το πρόγραμμα (Ari/Μέλισσα) αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2020. Οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2014, ενώ η Τουρκική Αεροπορια συντάσσει ήδη τις προδιαγραφές για το νέο εκπαιδευτικό που θ' αντικαταστήσει τα Τ-38Μ, το ΤF-X.

πηγή
Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες