Μυστική διπλωματία Ελλάδας - Τουρκίας

Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
Κλειδωμένο

Πρέπει να διεξάγονται μυστικά συνομιλίες

Το δημοψήφισμα λήγει την Κυρ Μάιος 08, 2011 11:45 pm

Ναι
4
14%
Όχι
24
86%
 
Σύνολο ψήφων: 28

Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Μυστική διπλωματία Ελλάδας - Τουρκίας

Δημοσίευση από yandr »

Στην ψηφοφορία ας μην κρίνουμε το περιεχόμενο της συγκεκρεμένης διαπραγμάτευσης, αλλά την γενική πρακτική.

Στις απαντήσεις, μπορούμε να συζητήσουμε τις προτάσεις που φαίνεται πως τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μυστικό δίαυλο διαλόγου για το Αιγαίο - ανεξάρτητο από τις διερευνητικές επαφές - για τα αεροναυτικά θέµατα επιχείρησε να ανοίξει η Τουρκία τον περασµένο Ιούνιο, όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφηµα που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Η Αγκυρα πρότεινε µυστική διαπραγµάτευση για τη µείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να µετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη, όπου τα τουρκικά µαχητικά θα µπορούν να πετούν ανενόχλητα, την ώρα που έβγαζε τα πλοία «Τσεσµέ» και «Πίρι Ρέις» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
.

Τα τρία βασικά σηµεία της τουρκικής πρότασης είναι τα εξής:
  • να υπάρξει µυστική «συµφωνία κυρίων» για να εφαρµοστεί «κώδικας συµπεριφοράς» πέραν των 10 ναυτικών µιλίων,
  • να αποφευχθούν οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, εφόσον οι ελληνικές αναχαιτίσεις γίνονται µε λιγότερο επιθετικό τρόπο (!) και
  • να µειωθούν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των 6-10 ναυτικών µιλίων, εφόσον µειωθούν και οι ελληνικές αναχαιτίσεις στον διεθνή εναέριο χώρο µακριά από τις ελληνικές ακτές. Πρότειναν ακόµη να υπάρξει νέα συνάντηση η οποία και έγινε στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα προκειµένου να συγκεντρωθούν οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει και οι δύο πλευρές κατά καιρούς και να διαµορφωθεί µια κοινή βάση συζήτησης.
...

Η πρόταση αυτή, εκτιµούν διπλωµατικές πηγές, επιχειρεί να µετατρέψει το Αιγαίο σε «ουδέτερη ζώνη» προκειµένου να πετύχει η Αγκυρα µια µορφή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, διατηρώντας παράλληλα όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της εναντίον της Ελλάδας, χωρίς όµως να υπάρχει ο «κίνδυνος» απρόβλεπτου στρατιωτικού επεισοδίου.
Τι (δεν) έλεγε η Αγκυρα για το Αιγαίο

14/5/2010, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Οχι οπλισµένα»
«Τα αεροπλάνα που πετάνε στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι οπλισµένα. Να αφαιρέσουµε τις βόµβες από τα πολεµικά αεροπλάνα. Αυτό είναι ένα πρώτο βήµα».18/10/2010, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ΣΚΑΪ
Για τις πτήσεις
«Η Ελλάδα κάνει πτήσεις των µαχητικών αεροσκαφών της σε µια πολύ µεγάλη έκταση. Δηλαδή, φτάνουν µέχρι τη δική µας υφαλοκρηπίδα. Εµείς δεν έχουµε τόσο µεγάλες αποστάσεις να διανύουµε. Κι εδώ νοµίζω ότι χρειάζεται µια αλληλοκατανόηση» Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ,8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
«Γείτονες στο στενό»
«Σκεφτείτε δυο γείτονες στην ίδια συνοικία οι οποίοι µοιράζονται το ίδιο στενό. Μπορεί να έχουν διαφορές, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι θα εγκαταλείψουν αυτό το στενό. Εχουν γίνει πολλά βήµατα για τη βελτίωση των σχέσεων και αυτά τα βήµατα τα κάναµε για να πετάµε από το παράθυρό µας λουλούδια στο εξής».

ΤΑ ΝΕΑ

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Μυστική διπλωματία Ελλάδας - Τουρκίας

Δημοσίευση από Nassos »

Στο φώς οι μυστικές διαπραγματεύσεις

Του Σταύρου Λυγερού/Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Απόρρητο έγγραφο με τίτλο "Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" αποκαλύπτει τις τουρκικές απαιτήσεις για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο - Οι Ελληνικές θέσεις και τα σοβαρά λάθη της Αθήνας.

Σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο απ'οτι αναγνωρίζει δημοσίως η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατο (1η Νοεμβρίου) της Δ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών (ΟΗΕ, Διεθνείς Οργανισμοί και Διασκέψεις) τα κυριότερα αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα ο "Κόσμος του Επενδυτή".

Το έγγραφο με τίτλο "Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" έχει αποδέκτη τον Α΄ Γενικό Διευθυντή (αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις) κ. Τρύφωνα Παρασκευόπουλο και κοινοποιείται στο γραφείο του υπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα. Συντάχθηκε για να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν εγερθεί στην πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών γεγονός πού επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βάση και το περιεχόμενο των διμερών διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη αποκάλυψη είναι ότι η τουρκική πλευρά απαιτεί η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Δεν πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα. Ουσιαστικά, η Άγκυρα επιχειρεί να αποσυνδέσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να το εμφανίσει σαν αποκομμένες νησίδες, οι οποίες επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να αμφισβητήσει το νομικό δικαίωμα αυτών των νησιών να εχoυv δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Μυστική διπλωματία Ελλάδας - Τουρκίας

Δημοσίευση από Nassos »

Και η (γελοία) απάντηση-ανακοίνωση από το ΥΠ. ΕΞ

Δελαβέκουρας για δημοσίευμα σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας

"Επιλεκτική δημοσιοποίηση αποσπασμάτων σημειώματος της Δ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών", "διαστρέβλωση", "αυθαίρετη ερμηνεία του περιεχομένου και του σκοπού σύνταξης του εγγράφου", "παραπληροφόρηση" και "κατάφωρη παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας", απέδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στους συντάκτες δημοσιεύματος του "Κόσμου του Επενδυτή" με τον τίτλο "στο φως οι μυστικές διαπραγματεύσεις".

Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται το περιεχόμενο υπηρεσιακού εγγράφου με την επισήμανση πως πρόκειται για την "απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" και την "αποκάλυψη των τουρκικών απαιτήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και Καστελλόριζο", καθώς και "των ελληνικών θέσεων".

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου Γρ. Δελαβέκουρα σημειώνει πως πρόκειται για "δημοσιοποίηση πληροφοριών" που είχαν διαβαθμιστεί με τον χαρακτηρισμό "άκρως απόρρητο" και άρα οι συντάκτες "υπονόμευσαν τη διπλωματική προσπάθεια της χώρας".

...
dn24
Στρατηγός
Στρατηγός
Δημοσιεύσεις: 3013
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 15, 2010 7:01 pm
Τοποθεσία: Εμπ. Ναυτικό
Ενδιαφέροντα: Μηχανολογία, Alfa Romeo, Παναθηναϊκός
Επάγγελμα: Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Επικοινωνία:

Μυστική διπλωματία Ελλάδας - Τουρκίας

Δημοσίευση από dn24 »

Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν παίζει την Αθήνα μονότερμα. Τη μια αφήνει ασχολίαστο τουρκικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στις αρχές του χρόνου στο Ερζερούμ, στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, θα πάρει μέρος (!) ο Ελληνας πρωθυπουργός. Οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν «σχέδιο ειρήνης για το Αιγαίο», σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τα άλλα προβλήματα.

Εικόνα
Enet.gr

Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Μυστική διπλωματία Ελλάδας - Τουρκίας

Δημοσίευση από Nassos »

Ξεκινά ο 50ος κύκλος διευρευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Εφ. Μπιρλίκ 8-4-2011

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 50ος κύκλος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα που άρχισαν και συνεχίζονται από το 2002. Ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο υπουργείων εξωτερικών στις ¨διερευνητικές επαφές¨ που θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουν τις διμερείς ασυμφωνίες με πρώτα τα θέματα του Αιγαίου.

Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως την Δευτέρα στη Αθήνα ξεκινά ο 50ος κύκλος των ¨διερευνητικών επαφών¨. Ο 49ος κύκλος των διερευνητικών επαφών που άρχισαν από το 2002 πραγματοποιήθηκε στην άγκυρα τον Ιανουάριο. Οι ¨διερευνητικές επαφές μετά την επίσκεψη του Ερντογάν τον Μάιο στην Αθήνα, επιταχύνθηκαν σημαντικά.

Συνέχεια: Εν Κρυπτώ
Και φυσικά σιγά μη μάθουμε τι πραγματικά συζητιέται...
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Μυστική διπλωματία Ελλάδας - Τουρκίας

Δημοσίευση από yandr »

Στους 200 γύρους καίγεσαι...
Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες