M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

Συζητήσεις για τον εξοπλισμό του Στρατού Ξηράς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα τρέχοντα ή μελλοντικά προγράμματα προμήθειας
Απάντηση
Στρατός και θητεία
Guest

Δημοσίευση από Guest »

Μαλιστα... Κατα την γνωμη σου εσυ που λες τετοια πραγματα εισαι φυσιολογικος και εγω ψυχοπαθης. Μαλλον για αυτο το λογο δεν σου δωσαν αδεια οπλοφοριας οπως ανεφερες σε αλλο thread. Το γεγονος οτι θελεις να χυθει αιμα και μαλιστα ελληνικο και χαιρεσαι για αυτο μου δειχνει τι ανθρωπος εισαι. Κατα την γνωμη σου μαλιστα το αξιζουν επειδη ψηφιζουν και αυτο που θελουν και οχι αυτο που θελεις εσυ. Βοηθησε και τους τουρκους τοτε καμαρι μου να επιτελεσουν το θεαρεστο εργο τους. Αντε να σε δω παλιοανθελληνα
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 45

Δημοσίευση από yandr »

Επιστρέφουμε στο θέμα μας και οι προσωπικές αντεγκλήσεις θα διαγράφονται από εδώ και εμπρός.
Άβαταρ μέλους
hermes
Λοχαγός
Λοχαγός
Posts in topic: 38

Δημοσίευση από hermes »

"Ουράνιο" και κόστος συντήρησης "παγώνουν" τη προμήθεια των 400 αρμάτων ABRAMS.

Η "προσφορά" των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση 400 αρμάτων μάχης τύπου M1A1 Abrams, Δεν έχει ενθουσιάσει τους πάντες στο ΥΕΘΑ και στο ΓΕΣ. (γιατί άραγε;)

Οι ενστάσεις που εκφράζονται έχουν να κάνουν με σημαντικά κονδύλια που πρέπει να δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των αμερικανικών αρμάτων που "ακυρώνουν" ουσιαστικά τη δωρεάν απόκτηση. Αλλά υπάρχει και μία άλλη σοβαρή διάσταση που πρέπει να διερευνηθεί:

τα M1A1 Abrams, ενδέχεται να είναι "μολυσμένα" λόγω της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου!

Η ανάλυση που ακολουθεί προέρχεται -όπως εύκολα θα καταλάβετε- από αξιωματικό με ιδιαίτερες γνώσεις στο θέμα.

Το "δωρεάν πέθανε"..

Τα προσφερόμενα άρματα μάχης Μ1Α1 κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από τις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Στρατού στο Ιράκ, γεγονός το οποίο, για τους γνώστες, σημαίνει ότι η επιχειρησιακή τους κατάσταση είναι πολύ μειωμένη και η επαναφορά τους σε αποδεκτά επιχειρησιακά επίπεδα θα απαιτήσει σημαντικό κόστος το οποίο δεν καλύπτεται από την Αμερικανική πλευρά δηλαδή το κόστος αυτό θα πρέπει να το επωμισθεί το Ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτό θυμίζει αρκετά την διακίνηση των αρμάτων μάχης Μ-60Α1 και Μ-60Α3 στα πλαίσια της συνθήκης CFE, όπου ναι μεν αυτά παραχωρήθηκαν δωρεάν στον Ελληνικό Στρατό (1990-1991) αλλά στην πραγματικότητα δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την συντήρησή τους ενώ αναγκαστήκαμε να γίνουμε μέλη της NAMSA...

Onalert.gr
Giannis Ni
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Posts in topic: 49

Δημοσίευση από Giannis Ni »

MΆλλον Ερμή φαίνεται να έχω ένα δίκιο με τα επιχειρήματα που σου έλεγα παραπάνω για το θέμα της απόκτησης των Μ1Α1. Το παράδειγμα των Μ60 είναι απόλυτα σωστό.
Alex***
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Posts in topic: 13

Δημοσίευση από Alex*** »

Ωραίο άρθρο και αρκετά ενημερωτικό για τα Μ1Α1

Πόλεμος ΗΠΑ και Γερμανίας στο ΓΕΣ για τα άρματα μάχης
Mία σύγκρουση η οποία θα καθορίσει το μέλλον της σύνθεσης των ελληνικών τεθωρακισμένων μονάδων βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μετά την απόφαση του Αρχηγού Φραγκούλη Φράγκου να σταλεί LoR στις ΗΠΑ για τα 400 άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams.
όλο το ρεπορτάζ
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Posts in topic: 45

Δημοσίευση από yandr »

Το μεγαλύτερα προβλήματα που έχω εγώ με το Μ1Α1 είναι:
  • ο κινητήρας
  • η έλλειψη ομοιοτυπίας (ανταλλακτικά, εκπαίδευση, συντήρηση)
  • η χαμηλή προτεραιότητα μίας τέτοιας προμήθειας
Σε περίπτωση πάντως που προχωρήσει ο ελληνικός στρατός σε προμήθεια (που προσωπικά το αποκλείω), θα πρέπει να συνοδευτεί από την απόσυρση του συνόλου των Μ-48Α5 MOLF.

Άβαταρ μέλους
hermes
Λοχαγός
Λοχαγός

Δημοσίευση από hermes »

yandr έγραψε:Το μεγαλύτερα προβλήματα που έχω εγώ με το Μ1Α1 είναι:
  • ο κινητήρας
  • η έλλειψη ομοιοτυπίας (ανταλλακτικά, εκπαίδευση, συντήρηση)
  • η χαμηλή προτεραιότητα μίας τέτοιας προμήθειας
Σε περίπτωση πάντως που προχωρήσει ο ελληνικός στρατός σε προμήθεια (που προσωπικά το αποκλείω), θα πρέπει να συνοδευτεί από την απόσυρση του συνόλου των Μ-48Α5 MOLF.

Tα Leo-1A5 που έχουμε κλείνουν τα 40 έτη. Τα Μ48Α5 Molf είναι ακόμη παλαιότερες κατασκευές φτάνοντας τα 50-55 έτη. Όποιος έχει αμφιβολία για την ηλικία των Leo-1A5, δεν έχει παρά να διαβάσει την ιστορία των αρμάτων Leo-1. Τα Μ1Α1 θα αντικαταστήσουν τα Μ48Α5 Molf και την πλειοψηφία των Leo-1A5. Τα όποια Leo-1A5 δεν αποσυρθούν, θα μεταφερθούν στα νησιά και μερικά θα εξοπλίσουν τους πεζοναύτες. Η Ελλάδα έπρεπε να είχε αγοράσει 500-600 μεταχειρισμένα Leo-2A4 όταν υπέγραψε την ανεκδιήγητη συμβαση για τα 170 Leo-2A6. Όμως τα συμφέροντα ορισμένων δεν το ήθελαν αυτό. Ήθελαν να μας τα πουλάνε λίγα λίγα. Οι Τούρκοι τέτοια λάθη δεν τα συγχωρούν.

Αν ειναι χαμηλή προτεραιότητα, πρέπει να το κρίνεις βασιζόμενος στο τι διαθέτουμε αυτήν την στιγμή.

Giannis Ni
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης

Σε κάθε περίπτωση παρά την διαφωνία μου με την προμήθεια των 400 Μ1Α1 θα αποτελέσει εαν αγοραστούν μια πολύ καλή ενίσχυση των Τ. Θ στην παρούσα χρονική στιγμή. Το θέμα είναι για μένα να δούμε εαν πάρουμε κάτι να το πάρουμε σε άψογη κατάσταση όπως τα 223 Μ109 και να υπολογίσουμε και το κόστος των αρμάτων (σε κάυσιμα, συντήρηση, σύσταση νεας βάσης υποστήριξης) περίπου σε ορίζοντα 5ετίας ωστε να δουμε μήπως υπάρχουν και άλλες καλύτερες λύσεις...
Για μένα ένας λόγος που θέλουν να μας τα πασάρουν οι ΗΠΑ είναι για να αναλάβουν συμβόλαια αναβάθμισης τους επειδή κατ' εμε δεν θα είναι και στην καλύτερη κατάσταση λόγω του οτι έχουν πολεμήσει και δεύτερον συμβόλαια για την ΑΤΚ για τα πυρομαχικά τους.

Πάντως εγώ πιστεύω πως πρέπει σίγουρα να πάρουμε από τις ΗΠΑ: Τα αμφίβια τεθωρακισμένα, τα Μ901Α2, εγώ επίσης κάτι άκουσα από το επιτελείο πως ο Α/ΓΕΣ ζήτησε και Blackhawk που είναι καλή περίπτωση, και τα ΤΟΜΑ M2A2 Bradley.
12θεϊστής

Δημοσίευση από 12θεϊστής »

Giannis Ni έγραψε:Σε κάθε περίπτωση παρά την διαφωνία μου με την προμήθεια των 400 Μ1Α1 θα αποτελέσει εαν αγοραστούν μια πολύ καλή ενίσχυση των Τ. Θ στην παρούσα χρονική στιγμή. Το θέμα είναι για μένα να δούμε εαν πάρουμε κάτι να το πάρουμε σε άψογη κατάσταση όπως τα 223 Μ109 και να υπολογίσουμε και το κόστος των αρμάτων (σε κάυσιμα, συντήρηση, σύσταση νεας βάσης υποστήριξης) περίπου σε ορίζοντα 5ετίας ωστε να δουμε μήπως υπάρχουν και άλλες καλύτερες λύσεις...
Για μένα ένας λόγος που θέλουν να μας τα πασάρουν οι ΗΠΑ είναι για να αναλάβουν συμβόλαια αναβάθμισης τους επειδή κατ' εμε δεν θα είναι και στην καλύτερη κατάσταση λόγω του οτι έχουν πολεμήσει και δεύτερον συμβόλαια για την ΑΤΚ για τα πυρομαχικά τους.

Πάντως εγώ πιστεύω πως πρέπει σίγουρα να πάρουμε από τις ΗΠΑ: Τα αμφίβια τεθωρακισμένα, τα Μ901Α2, εγώ επίσης κάτι άκουσα από το επιτελείο πως ο Α/ΓΕΣ ζήτησε και Blackhawk που είναι καλή περίπτωση, και τα ΤΟΜΑ M2A2 Bradley.

Γιάννη, τώρα μιλάς σωστά! Έτσι περίπου είναι τα πράγματα όπως τα λες στο τελευταίο μήνυμά σου. Ολοκληρωμένα μηνύματα σαν και το τελευταίο δεν μπορούν παρά να να χειροκροτηθούν. Γιατί είναι πολύ γραφικό να λέει κάποιος ότι ο κινητήρας είναι έτσι αλλιώς και αλλιώτικα, άρα το Μ1Α1 είναι για τα σκουπίδια. Και όπως λέει και ο Ερμής η προτεραιότητα βγαίνει από την πραγματικότητα. Πραγματικότητα:500 Leo1A5 και 400 Μ48 Molf. Σύνολο 900.
Άβαταρ μέλους
hermes
Λοχαγός
Λοχαγός

Δημοσίευση από hermes »

Giannis Ni έγραψε:Σε κάθε περίπτωση παρά την διαφωνία μου με την προμήθεια των 400 Μ1Α1 θα αποτελέσει εαν αγοραστούν μια πολύ καλή ενίσχυση των Τ. Θ στην παρούσα χρονική στιγμή. Το θέμα είναι για μένα να δούμε εαν πάρουμε κάτι να το πάρουμε σε άψογη κατάσταση όπως τα 223 Μ109 και να υπολογίσουμε και το κόστος των αρμάτων (σε κάυσιμα, συντήρηση, σύσταση νεας βάσης υποστήριξης) περίπου σε ορίζοντα 5ετίας ωστε να δουμε μήπως υπάρχουν και άλλες καλύτερες λύσεις...

Φυσικά και θα αποτελέσει, μια πολύ καλή ενίσχυση. Και κάτι ακόμη για τα Μ1 Abrams. Οι αμερικανοί έχουν κατασκευάσει συνολικά περίπου 6000 άρματα. Δεν έχουν πολεμήσει όλα αυτά τα άρματα. Ούτε έχουν βρεθεί όλα στον περσικό κόλπο.

Η πληροφορία για τα Blackhawk είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Το θέμα είναι αν θα μας τα παραχωρήσουν ή αν θα μας τα πουλήσουν. Πάντως πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι με τα ελικόπτερα. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προμηθευτούμε Blackhawk και για τους 3 κλάδους προς αντικατάσταση των ΑΒ-205, ΑΒ-212 και UH-1H.

Giannis Ni
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης

Ναι εννοείται πως τα Blackhawk είναι εξαιρετική λύση για την Α. Σ. Ακόμα και να μας τα πουλήσουν πρέπει να αγοράσουμε τουλάχιστον 20. Επαναλαμβάνω, πως σήμερα το πρωϊ σε σχετική ενημέρωση των διαπιστευμένων μας αναφέρθηκε πως υπάρχει ενδιαφέρον και για Blackhawk όπως και για AH-64A Apache. Οσο για τα Μ1Α1 ήδη θα μεταβεί επιτροπή των Τ. Θ στις ΗΠΑ για αξιόλογηση του άρματος όπως είχε γίνει και με τα 223 Μ109 στην Γεμρμανία.
Άβαταρ μέλους
hermes
Λοχαγός
Λοχαγός

Δημοσίευση από hermes »

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα &Τεχνολογία» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε σχέση με την πρόσφατη αποστολή Επιστολής Αιτήματος (LoR) στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, για δωρεάν παραχώρηση 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams,224 Τεθωρακισμένων Μεταφοράς Προσωπικού Μ113Α2,110 Βελτιωμένων Οχημάτων αντιαρματικών βλημάτων TOW (ITV) Μ901A2,80 Οχημάτων Ομάδας Πυρών Υποστήριξης (FIST-V) Μ981 για προωθημένους παρατηρητές πυροβολικού,57 ερπυστριοφόρων μεταφοράς φορτίου Μ548A1, ενός αυτοκινούμενου όλμου M106A2 των 4,2in (107mm) και 3.000 πυρομαχικών αρμάτων 120mm τύπου M830 HEAT....

Είναι προφανές ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία οποιοσδήποτε σχεδιασμός προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων στερείται σοβαρών πιθανοτήτων σύντομης υλοποίησης, και ως εκ τούτου η λύση της απόκτησης εύχρηστου υλικού για την κάλυψη κενών που υπάρχουν, άλλα και για την αντικατάσταση παλαιότερου υλικού που έχει απαξιωθεί τεχνολογικά, φαντάζει μονόδρομος. Α

...

Η απαντητική επιστολή ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2011 και ήταν θετική για τους προαναφερθέντες αριθμούς 224 Μ113Α2,110 Μ901Α2 ITV,57 Μ548A1 και 80 Μ981 FIST-V καθώς και 3.000 πυρομαχικών αρμάτων 120mm τύπου M830 HEAT. Για τα M1A1 προτείνεται η επιλογή τους από 1.000 διαθέσιμα και η παραχώρησή τους ως Δωρεάν Βοήθεια (Grand Aid) λόγω της μεγαλύτερης αξίας που αντιπροσωπεύουν, αλλά και των ιδιαίτερων διαδικασιών έγκρισης από το Κογκρέσο.

Το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται η αναχώρηση στις ΗΠΑ επιτροπών του ΓΕΣ που θα επιθεωρήσουν το υλικό, ενώ υπό διερεύνηση από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται αντίστοιχο αίτημα για ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Πεζικού M2A2 Bradley, Τεθωρακισμένα Οχήματα Αμφίβιας Εφόδου AAV7A1, Τεθωρακισμένα Οχήματα Διοικήσεως M577, εξομοιωτές ελικοπτέρων AH-64 Apache και διατρητικά πυρομαχικά αρμάτων.

Οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού αξιοποίησης των προαναφερόμενων υλικών σε συγκεκριμένες μονάδες του ΕΣ, περιγράφονται στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 7 του μηνός.

http://www.hellenicdefence.gr/eidiseis/e2011/110405a.html

Giannis Ni
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης

Τα 400 Μ1Α1 και τα 3.000 πυρομαχικά αρμάτων 120mm τύπου M830 HEAT θεωρούνται σίγουρα όπως μου μας ενημέωσα από το ΓΕΣ. Πολύ πιθανό να πάρουμε και τα άλλα.
Άβαταρ μέλους
hermes
Λοχαγός
Λοχαγός

Δημοσίευση από hermes »

Giannis Ni έγραψε:Τα 400 Μ1Α1 και τα 3.000 πυρομαχικά αρμάτων 120mm τύπου M830 HEAT θεωρούνται σίγουρα όπως μας ενημέρωσαν από το ΓΕΣ. Πολύ πιθανό να πάρουμε και τα άλλα.

Κι άλλα άρματα; Πυρομαχικά; Και τα δυο; Οσον αφορα τα ελικόπτερα, πόσα περιμένουμε να πάρουμε;
Giannis Ni
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης

Όχι κι άλλα άρματα ή πυρομαχικά. Πολύ πιθανό να εξασφαλίσουμε και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που ζήτησε το ΓΕΣ (αμφίβια τεθωρακισμένα,Blackhawk,M901 ITV,AH-64A Apache).

Oσον αφορά τον αριθμό των Ε/Π που περιμένουμε να πάρουμε είναι άγνωστος.
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης