Είναι γελοίο να συζητάμε για "εκσυγχρονισμό" ενός σοβιετικού ελαφρού συστήματος πυροβολικού του 1963 εν έτει 2022 και μάλιστα τη στιγμή που η Τουρκία έχει βγάλει σε παραγωγή ρουκέτες 300mm και βαλλιστικούς πυραύλους Β-611/DF-15!
Αρνούμαι να δεχτώ ότι η Χαμάς μπορεί να κατασκευάζει στη Συρία κινεζικές ρουκέτες Weιshi και η Ελλάδα να αγοράζει Grad-2000 απο τη Σερβία. Είναι αχρηστίλα!
Τα νησιά του Αιγαίου χρειάζονται σύστημα εκτόξευσης ρουκετών σε παλέτες για γρήγορη επαναγέμιση με δυνατότητα εκτόξευσης ρουκετών 122mm και 306mm ή και μεγαλύτερο! Ετσι θα μπορούν να πλήξουν απο την ίδια θέση στόχους σε διαφορετικές αποστάσεις χωρίς να χρειάζεται η μετακίνησή τους. Προφανως τα συστήματα θα χρησιμοποιούν drones για τη στοχοποίηση και αναγνώριση.
Πάνω στο ίδιο φορέα-όχημα θα πρέπει να είναι δυνατή και η εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους ή έστω περιφερόμενων πυρομαχικών.
Όταν υπάρχουν τέτοια κενά στην άμυνα του Αιγαίου τί συζητάμε για RM-70 και πασχαλιάτικο ρουκετοπόλεμο;
Τα σερβικά συστήματα Tamnava (50 x 122mm/ 12 x 262mm) και Šumadija (12 x 262mm / 4 x 400mm) είναι φτηνά γιατί δέν είναι αξιόπιστα. Η Τουρκία πρίν καταλήξει στα κινεζικά συστήματα είχε αγοράσει απο τη Σερβία τη σχεδίαση της ρουκέτας Μ-87 Orkan και την αντέγραψε ώς TOROS. Το πρόγραμμα αποδείχτηκε μεγάλη αποτυχία.
Η προμήθεια επιπλέον Μ270 ΜLRS μαζί με σύγχρονες ρουκέτες GMLRS και πυραύλους ATACMS είναι πανάκριβη. Απαιτούνται άλλοι 36 εκτοξευτές με 100 πυραύλους ATACMS στα νησιά του Αιγαίου. Εδώ δέν μπορούμε να αναβαθμισουμε τα υπάρχοντα συστήματα όχι να τα διπλασιασουμε.
Επιπλέον τα αμερικανικα συστήματα δέν φέρνουν κανένα έργο στη ελληνική βιομηχανια.
Η Τουρκία προσπάθησε να αντιγράψει παράνομα στο παρελθόν την ρουκέτα Μ26 των 227mm ως SAGE-227 αλλά το πρόγραμμα ήταν αποτυχία.
Συνεπώς η μόνη λύση που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του Πυροβολικού στα νησιά του Αιγαίου είναι το ισραηλινό σύστημα PULS με ρουκέτες EXTRA 306mm,Predator Hawk 370mm και περιφερόμενα πυρομαχιά Delilah ή άλλο αντίστοιχο.
Η αγορά της ρουκέτας Rampage για την Πολεμική Αεροπορία κάνει ακόμα πιο ελκυστική τη συμπαραγωγή του συστήματος στην Ελλαδα.
Το κόστος των ισραηλινών ρουκετών δέν είναι μικρό αλλά δέν χρειάζεται να είναι και όλες κατευθυνόμενες. Δηλαδή το συνολικό κόστος μπορει να συμπιεστεί.

Είναι γελοίο να συζητάμε για "εκσυγχρονισμό" ενός σοβιετικού ελαφρού συστήματος πυροβολικού του 1963 εν έτει 2022 και μάλιστα τη στιγμή που η Τουρκία έχει βγάλει σε παραγωγή ρουκέτες 300mm και βαλλιστικούς πυραύλους Β-611/DF-15!Αρνούμαι να δεχτώ ότι η Χαμάς μπορεί να κατασκευάζει στη Συρία κινεζικές ρουκέτες Weιshi και η Ελλάδα να αγοράζει Grad-2000 απο τη Σερβία. Είναι αχρηστίλα!Τα νησιά του Αιγαίου χρειάζονται σύστημα εκτόξευσης ρουκετών σε παλέτες για γρήγορη επαναγέμιση με δυνατότητα εκτόξευσης ρουκετών 122mm και 306mm ή και μεγαλύτερο! Ετσι θα μπορούν να πλήξουν απο την ίδια θέση στόχους σε διαφορετικές αποστάσεις χωρίς να χρειάζεται η μετακίνησή τους. Προφανως τα συστήματα θα χρησιμοποιούν drones για τη στοχοποίηση και αναγνώριση.Πάνω στο ίδιο φορέα-όχημα θα πρέπει να είναι δυνατή και η εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους ή έστω περιφερόμενων πυρομαχικών.Όταν υπάρχουν τέτοια κενά στην άμυνα του Αιγαίου τί συζητάμε για RM-70 και πασχαλιάτικο ρουκετοπόλεμο;Τα σερβικά συστήματα Tamnava (50 x 122mm/ 12 x 262mm) και Šumadija (12 x 262mm / 4 x 400mm) είναι φτηνά γιατί δέν είναι αξιόπιστα. Η Τουρκία πρίν καταλήξει στα κινεζικά συστήματα είχε αγοράσει απο τη Σερβία τη σχεδίαση της ρουκέτας Μ-87 Orkan και την αντέγραψε ώς TOROS. Το πρόγραμμα αποδείχτηκε μεγάλη αποτυχία.Η προμήθεια επιπλέον Μ270 ΜLRS μαζί με σύγχρονες ρουκέτες GMLRS και πυραύλους ATACMS είναι πανάκριβη. Απαιτούνται άλλοι 36 εκτοξευτές με 100 πυραύλους ATACMS στα νησιά του Αιγαίου. Εδώ δέν μπορούμε να αναβαθμισουμε τα υπάρχοντα συστήματα όχι να τα διπλασιασουμε.Επιπλέον τα αμερικανικα συστήματα δέν φέρνουν κανένα έργο στη ελληνική βιομηχανια.Η Τουρκία προσπάθησε να αντιγράψει παράνομα στο παρελθόν την ρουκέτα Μ26 των 227mm ως SAGE-227 αλλά το πρόγραμμα ήταν αποτυχία.Συνεπώς η μόνη λύση που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του Πυροβολικού στα νησιά του Αιγαίου είναι το ισραηλινό σύστημα PULS με ρουκέτες EXTRA 306mm,Predator Hawk 370mm και περιφερόμενα πυρομαχιά Delilah ή άλλο αντίστοιχο.Η αγορά της ρουκέτας Rampage για την Πολεμική Αεροπορία κάνει ακόμα πιο ελκυστική τη συμπαραγωγή του συστήματος στην Ελλαδα.Το κόστος των ισραηλινών ρουκετών δέν είναι μικρό αλλά δέν χρειάζεται να είναι και όλες κατευθυνόμενες. Δηλαδή το συνολικό κόστος μπορει να συμπιεστεί.[img]/forum/uploads/33882/0.jpg[/img]