Εξαγορά θητείας

Πληροφορίες για μειωμένη θητεία, σωματική ικανότητα, ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης, δελτίο απογραφής στρατευσίμων, κατοίκους εξωτερικού κλπ
Απάντηση
Στρατός και θητεία
Wakka1
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 10

Re: Εξαγορά θητείας

Δημοσίευση από Wakka1 »

Psyxiatreio έγραψε: Πέμ Οκτ 03, 2024 9:29 pm Στην σελίδα 19 υπάρχει μέλος που περιγράφει ακριβώς πόσες μέρες έκατσε.

Διαβάζετε τις προηγούμενες σελίδες ή λέτε δεν βαριέσαι που να κουραζόμαστε;
Εγώ θα μπω πριν θεμελιώσω δικαίωμα εξαγοράς και ήθελα το πρακτικό κομμάτι σε μέρες ακριβώς αν ήξερε κάνεις. Το διάβασα το ποστ.
Wakka1
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Posts in topic: 10

Δημοσίευση από Wakka1 »

Όταν κάνεις εξαγορά θητείας, πρέπει να επιστρέψεις στην μονάδα για να παραλάβεις το απολυτήριο; Διάβασα σε προηγούμενη ανάρτηση ότι το παιδί είχε στείλει κούριερ. Υπάρχει η δυνατότητα; Με καίει το πότε θα έχω πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης που θα λέει ότι έχω εκπληρώσει την θητεία.
blackbird555

Δημοσίευση από blackbird555 »

Λήγει η αναβολη μου (ως κατοχος διδακτορικου που διαπρεπει σε επιστημονικες εργασιες" στις 31-Δεκ.-2024 και θα προβω σε εξαγορα

Το έκανε καποιος εδω προσφατα; Γνωριζω οτι μπορω να εξαγορασω απο 2/1/2025 αλλα δε γνωριζω μέχρι πότε μπορώ να το κάνω. Λογικα μέχρι να με καλέσουν σε ΕΣΣΟ. Ειναι καποιος εδω που το εκανε προσφατα; Θα με καλεσουν Β\ΕΣΣΟ Μαρτιου 2025; Επομενως, κάνω εξαγορά όποτε με βολεύει μέχρι τότε;
Η πληρωμη απαιτείται να γίνει από ελληνικο τραπεζικό λογαριαμό στο όνομα μου;

Διάβασα εδώ αλλά δεν απαντάει στα ερωτήματα αυτα https://mitos.gov.gr/index.php/%CE%94%C ... F%85%CF%82

Θα επικοινωνήσω με τη στρατολογια της περιοχης μου αλλα θα βοηθουσε ενα μήνυμα καποιου που τα έκανε αυτα προσφατα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
spider
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Posts in topic: 1

Δημοσίευση από spider »

Ας γράψω κι εγώ κάποιες λεπτομέρειες από την πρόσφατη εμπειρία μου.

Για κατάταξη εκτός ΕΣΣΟ έστειλα ένα email στη στρατολογία που υπάγομαι, όπου τους έγραψα στοιχεία και ποια μέρα θέλω να καταταγώ. Καλού κακού πάρτε ένα τηλέφωνο πριν για να το περιμένουν. Εκεί μπορείτε να ρωτήσετε και πού είναι το πιο πιθανό να μπείτε, εμένα μου είχαν πει για Αυλώνα όπως και έγινε. Όταν βγει η κατάταξη θα σας πάρουν τηλέφωνο και επίσης θα γράφει πού/πότε μπαίνετε στις πληροφορίες κατάταξης στο site. Το σημείωμα κατάταξης δεν εμφανίστηκε ποτέ στο site, οπότε τους πήρα τηλέφωνο 2-3 μέρες μετά και μου το έστειλαν με email.

Για την ακτινογραφία στο 401 κάθε μέρα πρωί 8-10. Φωτογραφία δε ζήτησαν και το μόνο που πήρα ήταν μια σφραγίδα πάνω στο σημείωμα κατάταξης με τον αριθμό αρχείου της ακτινογραφίας και τη γνωμάτευση. Εγώ πήγα 9.30 Δευτέρα (τη βδομάδα που έμπαινε η ΕΣΣΟ) και δεν είχε πολλή κίνηση (3-4 άτομα) οπότε έφυγα μετά από μισή ώρα. Η γνωμάτευση βγαίνει αυθημερόν κατά τις 14.00, αλλά μπορείτε να την πάρετε και άλλη μέρα, οπότε αν δε θέλετε να περιμένετε τόσες ώρες μην το αφήσετε για τελευταία μέρα. Θα πρότεινα να μην πάτε Τετάρτη-Παρασκευή τη βδομάδα της ΕΣΣΟ ή όλη την επόμενη, γιατί στέλνουν τους νεοσύλλεκτους για όλων των ειδών τις εξετάσεις και έχει μεγάλες ουρές. Στην κατάταξη μου τη ζήτησαν, οπότε αν δε θέλετε να σας τρέχουν 401 βγάλτε από πριν (απ' την άλλη με το 401 γλιτώνετε μισή μέρα στο στρατόπεδο, οπότε δεν είναι τόσο κακό).

Παρουσιάστηκα στο ΚΕΤΘ Αυλώνα τη Δευτέρα αμέσως μετά την ΕΣΣΟ. Όταν φτάσετε σας πηγαίνει ένας αλφαμίτης στη στρατολογία του στρατοπέδου για κατάταξη όπου σας παίρνουν στοιχεία κλπ. Εκεί δηλώστε ότι είστε για εξαγορά και σιγουρευτείτε πως όταν σας περνάνε στο σύστημα θα τικάρουν το αντίστοιχο σημείο της φόρμας. Αν μπείτε εκτός ΕΣΣΟ πιθανότατα θα το καταλάβουν, αλλά σε κάθε περίπτωση ρίχνετε μια ματιά στην οθόνη όσο τα συμπληρώνουν και αν δεν είστε σίγουροι ότι αυτός που παίρνει τα στοιχεία το έπιασε επαναλάβετέ το, γιατί είναι σημαντικό να το σημειώσουν σε αυτό το βήμα (αλλιώς μπορεί να σας βγάλουν κανονική μετάθεση μετά και να ψάχνεστε). Εκεί επίσης δηλώνετε θρήσκευμα (που επηρεάζει αν θα δώσετε θρησκευτικό όρκο ή υπόσχεση ως άθεοι). Μετά από εκεί θα σας πάνε στα ιατρεία για οδοντιατρικά, εμβόλια (τις επαναληπτικές δόσεις τέτανου και μηνιγγίτιδας κάνουν μόνο, αν δεν τις έχετε κάνει πρόσφατα) και ψυχολογικά. Λεπτομέρεια για την ακτινογραφία θώρακος: Τη ζητάνε στα ιατρεία αλλά το χαρτί κατάταξης το έχει κρατήσει πιο πριν η στρατολογία, οπότε για να μην ψάχνονται αν η γνωμάτευση είναι πάνω στο χαρτί, βγάλτε το σημείωμα μια φωτοτυπία για να δώσετε από ένα στη στρατολογία και στους γιατρούς.

Παρότι τυπικά μπήκα εκτός ΕΣΣΟ, με έβαλαν κανονικά σε θάλαμο με νεοσύλλεκτους και έκανα ό, τι και αυτοί (υπηρεσίες, ορκωμοσίες, παρελάσεις κλπ).

Λόγω της ημερομηνίας που μπήκα είδα διαφορετικές περιπτώσεις εξαγοραίων. Καταρχάς, το προβλεπέ είναι να κάνετε 20 μέρες εκ των οποίων καμία δεν πρέπει να είναι άδεια, άρα τυπικά πρέπει να κάτσετε 20 γεμάτες μέρες στο στρατόπεδο· το αν θα κάτσετε λιγότερο εξαρτάται από τη διάθεσή τους και το τι συνηθίζει το εκάστοτε στρατόπεδο/διοικητής (αυτό μου το εξήγησε ο εκεί στρατολόγος). Ως πρώτη μέρα λογίζεται η μέρα κατάταξης και λιγότερες από 12 μέρες δύσκολο να κάτσετε παρά μόνο με άγραφη άδεια, που σημαίνει ότι προφορικά και ανεπίσημα σας λένε να φύγετε. Αυτό συμβαίνει μεν αλλά ενέχει ρίσκο για αυτούς (αν πάθετε τίποτα ενώ έξω), οπότε στον Αυλώνα τουλάχιστον το αποφεύγουν. Σε γενικές γραμμές, αυτοί που μπήκαν κανονικά με την ΕΣΣΟ έκατσαν μέσα 3 βδομάδες (όπως όλοι οι νεοσύλλεκτοι στη βασική εκπαίδευση) και πήραν δυο μονοήμερες εξόδους (μια κάθε ΣΚ), μια μονοήμερη έξοδο τη 16η μέρα για να πληρώσουν, και δύο μέρες άδειας το ΣΚ μετά την ορκομωσία. Όσοι μπήκαμε Δευτέρα μετά την ΕΣΣΟ κάτσαμε μέσα 12 μέρες, με μια μονοήμερη έξοδο το ΣΚ και μετά 8 μέρες άδεια ορκομωσίας. Τέλος, ένας που μπήκε λίγο μετά από μένα έκατσε μόνο μια μέρα και ξαναεμφανίστηκε στην ορκομωσία (βύσμα).

Γενικά, θα πρότεινα να μάθετε πότε είναι η ΕΣΣΟ και να μπείτε την αμέσως επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Η άδεια ορκωμοσίας είναι 9 μέρες (ΣΚ συν φουλ βδομάδα), οπότε έτσι θα κάτσετε μέσα 11-12 μέρες, μετά την τρίτη βδομάδα και θα απολυθείτε Κυριακή/Δευτέρα αντίστοιχα. Αν μπείτε άσχετα από ΕΣΣΟ θα έχετε μεν το καλό ότι θα σας βάλουν κατευθείαν στην ΕΥΠ, πάει να πει καλύτερους θαλάμους και παλιότερους φαντάρους, αλλά και το κακό ότι θα σας χώσουν σε υπηρεσίες, ενώ οι νεοσύλλεκτοι έχουν εν γένει πολύ ελεύθερο χρόνο (ειδικά αν πέσετε σε καλά στελέχη), όπως επίσης είναι πολύ πιθανό να σας κρατήσουν μέσα φουλ 20ημερο. Σε κάθε περίπτωση μην μπείτε ακριβώς μαζί με την ΕΣΣΟ, γιατί δεν κερδίζετε κάτι και θα κάτσετε μέσα 3 βδομάδες σίγουρα.

Από τη στιγμή που θα πάρετε στολή ξεκινάτε υπηρεσίες, οπότε αν αργήσει μην σκαστείτε (εγώ την πήρα Πέμπτη και απέφυγα θαλαμοφυλίκια και μαγειρεία για μια βδομάδα). Τιπ για τα μαγειρεία: Όταν πάτε να πιάσετε πόστο και σας στήσουν σε τριάδες καθίστε μπροστά, γιατί συχνά αναθέτουν πόστα με τη σειρά και οι μπροστινοί παίρνουν σέρβις που είναι το πιο κομπλέ.

Για τα κινητά η πολιτική στο ΚΕΤΘ είναι να τα δίνουν στους νεοσύλλεκτους τις δύο ώρες ελεύθερου χρόνου το βράδυ 8-10. Όσοι πάρουν μόνιμο πόστο (στρατολογία, ιατρεία, λέσχη) τα κρατάνε όλη μέρα, όπως επίσης όσοι πάνε 401. Γενικά κανείς δεν έλεγξε όταν μπήκαμε, οπότε κάποιοι είτε δεν το έδωσαν είτε είχαν δύο smartphone και κράτησαν το ένα. Κινητά χωρίς κάμερα επιτρέπονται κανονικά.

Ένα βασικό θέμα είναι ότι υπάρχει πολύς κενός χρόνος μέσα στη μέρα αλλά ποτέ με πρόγραμμα, όπερ και σημαίνει ότι δεν έχετε ιδέα πότε θα ξεκινήσει/τελειώσει τι. Επίσης είναι πολύ συχνό να σας λένε σε 5 λεπτά να είστε έτοιμοι για να φύγετε και να μην επιστρέψετε στο θάλαμο για ώρες, όπως επίσης πάντα προκύπτουν καθυστερήσεις μισής/μιας/δύο ωρών που απλά περιμένετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να κουβαλάτε πάνω σας τα βασικά, δηλαδή μωρο/χαρτομάντιλα για τουαλέτα, ίσως κάνα ντεπόν (odis βολεύουν πολύ), και κάτι να σκοτώνετε την ώρα (εγώ είχα κινητό χωρίς κάμερα, οπότε έπαιρνα άνετα τηλέφωνα, και ένα Kindle - βιβλίο έκδοση pocket ίσως επίσης βολεύει, αρκεί να χωράει στην τσέπη του παντελονιού χωρίς να εξέχει πολύ, προφανώς δεν μπορείτε να το κουβαλάτε στα χέρια).

Φαγητό στο εστιατόριο καλό σε γενικές γραμμές, κάποια καλύτερα από άλλα (ρεβύθια/φακές/μακαρόνια με κοτόπουλο/κριθαράκι με κιμά πολύ κομπλέ, πατάτες γιαχνί/φασολάκια μέτρια, κρέας χοιρινό από κονσέρβα ψιλοχάλια), το ΣΚ πολύ καλό (σπετζοφάι με πατάτες τηγανητές, σουφλέ, πίτσα). Το πρωινό είναι μόνο δυο φέτες ψωμί με μέλι/μαρμελάδα και βούτυρο, κάποιες μέρες αυγό βραστό και γάλα/τσάι, το πρόγευμα στις 11 κρουασάν ή σάντουιτς με σβαν. Θα πρότεινα να έχετε στο θάλαμο πάντα κάνα κρουασάν σε περίπτωση που πιάσει πείνα μες στη μέρα. Στο ΚΨΜ παίζει πολύ Στεργίου, μπαγκέτες/αραβικές/cheeseburger γύρω στο €1.5, κρουασάν €0.70, φρέντο εσπρέσο €0.70, μπουκαλάκι νερό €0.15, έχει POS αλλά πάρτε και κάνα μετρητό μαζί (μαξ €50-60). Το βράδυ πριν την ορκομωσία το ΚΨΜ κλείνει νωρίς και εντελώς, οπότε φροντίστε να προμηθευτείτε ό, τι θέλετε μέχρι το μεσημεροαπόγευμα γιατί μετά τελειώνουν τα πάντα.

Από ρούχα μην πάρετε πολλά πολιτικά μαζί γιατί δε θα τα φοράτε έτσι κι αλλιώς αφού πάρετε στολή. Μιας και θα έχετε έξοδο το ΣΚ πάρτε κυρίως κάλτσες/βρακιά/κοντομάνικα για να αλλάζετε κάθε μέρα. Πετσέτες και ισοθερμικά αυτά που δίνουν αρκούν για μια βδομάδα, κατά τ' άλλα δίνουν δύο κοντομάνικα και τρεις κάλτσες. Σεντόνι και υπνόσακος επιβάλλονται για να μη φτιάχνετε κρεβάτι κάθε μέρα και κυρίως γιατί οι κουβέρτες έχουν άπειρη σκόνη. Κοριούς δεν είχε.

Το τι στελέχη θα σας πέσουν είναι ψιλολαχείο. Εγώ ήμουν πολύ τυχερός και οι Ανθλγοι/Ανθλχοι της ίλης ήταν πολύ κομπλέ, ούτε μας τρέχαν για παρελάσεις (μόνο τελευταία βδομάδα λίγες), ούτε φωνές, προσοχές/μεταβολές, ξεστρώματα/φάκελο/υποφάκελο, κλπ. Μάλιστα με εμένα που τους έριχνα σχεδόν 10 χρόνια έκαναν μέχρι και πλάκες. Σε κάποιες διπλανές ίλες όμως τους είχαν φουλ στο τρέξιμο με καθημερινές παρελάσεις ή πχ τους είχαν πάρει τους πολιτικούς σάκους απ' το θάλαμο.

Λεπτομέρεια για Αυλώνα: Όλες οι εξαγορές παίρνουν μετάθεση στην ΕΥΠ για την απόλυση (μετά την ορκομωσία), οπότε όσο είστε μέσα πηγαίντε σίγουρα να ρωτήσετε τον εκεί στρατολόγο λεπτομέρειες για την εξαγορά, γιατί ούτε η στρατολογία της ταξιαρχίας ούτε οι διοικητές των επιλαρχιών ξέρουν πολλά και πιο πολύ θα σας μπερδέψουν.

Για την πληρωμή, τη Δευτέρα μετά την ορκομωσία (15η μέρα) πήρα τηλέφωνο στη στρατολογία που υπάγομαι (όχι Αθήνα, παρότι μένω εκεί) και μου έστειλαν μια αίτηση και μια υπεύθυνη δήλωση με email. Αν υπάγεστε στρατολογία Αθήνας ίσως χρειαστεί να πάτε Ρουφ, αλλά πάρτε κάνα τηλέφωνο μπας και το γλιτώσετε. Από το στρατόπεδο χρειάζεστε το Αντίγραφο Φύλλου Μητρώου το οποίο παίρνετε αυτοπροσώπως τη 16η μέρα. Στον Αυλώνα δεν το δίνουν νωρίτερα (ίσως μόνο τη 15η, αν έχετε συνεννοηθεί με τον στρατολόγο της ΕΥΠ από πριν), οπότε πηγαίντε νωρίς το πρωί (μαξ 8-8.30 γιατί μετά ο υποδιοικητής φεύγει και θα περιμένετε). Αφού πήρα ΑΦΜ έστειλα τα συμπληρωμένα χαρτιά με email στη στρατολογία που υπάγομαι και μου απάντησαν την επόμενη μέρα με το παράβολο (το βγάζουν αυτοί αλλά εμφανίζεται στη σελίδα σας στο eparavolo και το πληρώνετε κανονικά από εκεί όπως ακριβώς οποιοδήποτε άλλο παράβολο - €2295 η πρώτη δόση, €9180 αν το πληρώσετε όλο μαζί). Τους απαντάτε με την απόδειξη πληρωμής και αφού το πάρουν σας έρχεται με email η απόφαση και το διαβιβαστικό για την εξαγορά και τις λεπτομέρειες των δόσεων.

Λεπτομέρεια που μου μετέφεραν άλλα παιδιά: Αν δικαιούστε μειωμένη θητεία πρέπει να στείλετε και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, όμως στο Ρουφ δε δέχονταν αυτό που βγάζει το gov και ήθελαν να είναι από το δημοτολόγιο, οπότε διπλοτσεκάρετε τι χαρτιά χρειάζονται για την πληρωμή και ρωτήστε συγκεκριμένα τη στρατολογία που υπάγεστε από πού να τα πάρετε (μη βασιστείτε μόνο στο τι θα σας πούνε στο στρατόπεδο ή στο τι πιστεύετε).

Όταν πήγα για το ΑΦΜ ξεχρέωσα επίσης όλα τα πράγματα που είχα πάρει. Αν το ψάξετε λίγο ίσως κρατήσετε τίποτα (πχ μπερέ/κοντομάνικα/ισοθερμικά - τζάκετ/φλις/παραλλαγές σίγουρα τα ζητάνε πίσω), εμένα δε με ένοιαζε και τα επέστρεψα όλα.

Τέλος, την 21η μέρα πήγα νωρίς το πρωί (κατά τις 8.30) στο στρατόπεδο για απολυτήριο και ταυτότητα. Μιας και έπεφτε Κυριακή περίμενα μέχρι τις 9 να εμφανιστεί κάποιος, αλλά γενικά ήταν όλα έτοιμα και απλώς τα πήρα κι έφυγα. Το απολυτήριο γράφει πάνω μόνο πότε μπήκα και πότε απολύθηκα, ούτε τι Ι ήμουν ούτε ειδικότητα (που δεν πήρα έτσι κι αλλιώς).
Svp

Δημοσίευση από Svp »

Πρώτη φορά ακούω να ορκίζονται αυτοί που εξαγοράζουν. Έχω ακούσει και περιπτώσεις που δεν κάθονται ούτε μια μέρα μεσα
Svp

Δημοσίευση από Svp »

Επίσης, στρατιώτης που ήταν α εσσο Αυλώνα, μου είπε για άλλον για εξαγορά που μπήκε κανονικά με την εσσο ότι καθώς πλησίαζαν οι μέρες για ορκομωσία, ένα στέλεχος του είπε ότι έπρεπε να τονίσει από την αρχή ότι μπήκε για εξαγορά και θα τον έστελναν σπίτι του την ίδια μέρα ...
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Καλημέρα σας. Έχω εξαγοραση την θητεία μου και έχω χάσει το έγγραφο βεβαιώσεως. Θα ήθελα την επανέκδοση της εφόσον είναι δυνατόν ή να μου υποδείξετε τον τρόπο για την επανέκδοση. Λέγομαι ΛΕΚΑΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ και μεΑ. Σ. Μ 141/127583/78. Ευχαριστώ.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες