Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2024)
Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2022)
Γειά σας,
Είμαι 27 χρονών, οπότε και λήγει η αναβολή στρατού μου με το τέλος αυτού του έτους (31 Δεκεμβρίου 2020). Τα τελευταία 4 χρόνια κατοικώ και κάνω ενεργά ένα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία (ναι, έχω καθυστερήσει τις σπουδές μου αρκετά!). Έχω την εξής απορία, εάν γυρίσω στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα π. Χ στις 24 Δεκεμβρίου, έπειτα όταν θα λήξει η αναβολή μου, θα μπορώ μετά να επιστρέψω πίσω στην Ολλανδία π. Χ. Στις 5 Ιανουαρίου, ώστε μετά να κάνω κινήσεις για ανυπότακτος εξωτερικού; Ή θα υπάρξει περίπτωση απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα, επειδή έληξε η αναβολή στρατού μου; Δηλαδή μήπως θα πρέπει να κανονίσω την επίσκεψη μου στην Ελλάδα πριν λήξει η αναβολή, π. Χ.24 έως 29 Δεκεμβρίου αντί για 24 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου;
Ελπίζω να ήταν κατανοητή η ερώτηση μου,
Ευχαριστώ
Είμαι 27 χρονών, οπότε και λήγει η αναβολή στρατού μου με το τέλος αυτού του έτους (31 Δεκεμβρίου 2020). Τα τελευταία 4 χρόνια κατοικώ και κάνω ενεργά ένα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία (ναι, έχω καθυστερήσει τις σπουδές μου αρκετά!). Έχω την εξής απορία, εάν γυρίσω στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα π. Χ στις 24 Δεκεμβρίου, έπειτα όταν θα λήξει η αναβολή μου, θα μπορώ μετά να επιστρέψω πίσω στην Ολλανδία π. Χ. Στις 5 Ιανουαρίου, ώστε μετά να κάνω κινήσεις για ανυπότακτος εξωτερικού; Ή θα υπάρξει περίπτωση απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα, επειδή έληξε η αναβολή στρατού μου; Δηλαδή μήπως θα πρέπει να κανονίσω την επίσκεψη μου στην Ελλάδα πριν λήξει η αναβολή, π. Χ.24 έως 29 Δεκεμβρίου αντί για 24 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου;
Ευχαριστώ
-
- Δεκανέας - Έφεδρος
- Posts in topic: 36
Νίκος έγραψε:Γειά σας,
Ευχαριστώ
Τέλος του χρόνου λήγει η αναβολή σου, που σημαίνει ότι θα σου έρθει χαρτί ειδοποίησης από τη στρατολογία για τη λήξη της αναβολής σου και Θα σου έρθει και το χαρτί κατάταξης από το στρατό να παρουσιαστείς. Αυτά μπορεί να μη σου έρθουν μαζί αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες. Λογικά θα μπεις με την ΕΣΣΟ Μαρτίου 2021, αλλά υπάρχει και μια πολύ μικρή περίπτωση να σου πουν να μπεις τον Ιανουάριο.
Αυτό μπορεί να είναι και σε μια εβδομαδα μπορεί και σε 20 μέρες από τη λήξη της αναβολής σου αναλόγως πότε θα είναι προγραμματισμένη η ΕΣΣΟ Ιανουαρίου. Συνήθως οι ημερομηνίες καταταξης είναι 7-10 ή 10 -14 του μήνα κάθε ΕΣΣΟ, αλλά μπορεί να είναι και από 20-24. Πχ η ΕΣΣΟ του Ιανουαριου 2020 είχε ημερομηνίες καταταξης από 20 έως 24 και 27 Ιανουαρίου 2020. Τώρα το Σεπτέμβρη είναι από 7-10.
Αν πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του να πρέπει να παρουσιαστείς 7 Ιανουαρίου 2021 τότε ανυπότακτος θα κηρυχθείς στις 8 Ιανουαριου 2021 και μόνο τότε θα σου επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Λήξη της αναβολής ΔΕΝ συνεπάγεται αυτομάτως απαγορευση εξόδου από τη χώρα σε καμμία περίπτωση. Πιστεύω πάντως ότι το πιο πιθανό είναι να σου πουν να παρουσιαστείς τον Μάρτιο και αν δεν το κάνεις τότε θα έχεις απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Αρχές το πολύ έως 15 Δεκεμβρη θα έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες κατάταξης Ιανουαρίου 2021 και θα έχουν αναρτηθεί στο Ιντερνετ. Αν θέλεις, όταν έρθει η ώρα, μπορείς να ρωτήσεις και εδώ και σιγουρα κάποιος θα σου απαντήσει, έτσι ώστε να μάθεις ποιες ημερομηνίες σε συμφέρει να έρθεις και να φύγεις.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Αντρέας ekwter. την Τρί Σεπ 08, 2020 4:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Καλησπέρα παιδιά!
Θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί έχω αγχωθει πολύ. Είμαι ανυπότακτος εξωτερικου τα τελευταία 3 χρόνια. Ήρθα στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου. Στις 14 Αυγούστου ανανέωσα την ανυποταξια εξωτερικού στη στρατολογία χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά από 4 μέρες στις 18 Αυγούστου μου ήρθε χαρτί κατάταξης για σήμερα 9 Σεπτέμβρη. Πήρα τη στρατολογία τηλέφωνο και με διαβεβαίωσαν ότι αυτό είναι τυπικό και το στέλνουν κάθε χρόνο στους ανυπότακτους εξωτερικού. Έλεγξαν και τα στοιχεία μου στο σύστημα και επιβεβαίωσαν ότι δεν έχω κανένα θέμα καθώς εμφανίζονται σαν ανυπότακτος εξωτερικου. Το πρόβλημα είναι ότι έμεινα παραπάνω μέρες Ελλάδα για μια επέμβαση που είχα να κάνω και είναι ο γιατρός μου εδώ. Πετάω το ερχόμενο Σάββατο για Αγγλία και έχω αγχωθει καθώς έχουν παρέλθει οι 30 μέρες που δικαιούμαι. Παρόλαυτα αγόρασα ενα εισιτήριο ότι δήθεν πέταξα στις 14 Αυγούστου πίσω Αγγλία (άρα θεωρητικά ήρθα 18 Ιουλίου και έφυγα 14 Αυγούστου - 26 μέρες) και ένα εισιτήριο ότι ξαναέρχομαι Ελλάδα στις 10 Σεπτέμβρη. Εφόσον φεύγω το Σάββατο θεωρητικά θα είμαι συν 2 μέρες ελλαδα, άρα 26+2=28 μέρες σύνολο. Έχω τα εξής ερωτήματα:
1) πάντα όταν φεύγω από Ελλάδα με ρωτάνε να δείξω τα εισιτήρια μου για το πόσες μέρες παρέμεινα. Ρώτησα και αστυνομικούς φίλους και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν για κάποιο σύστημα καταγραφής των ημερών παρά μόνο τον έλεγχο στο κισε που σου ζητάνε τα εισιτήρια. Θεωρείτε ότι με το χαρτί ανυποταξιας εξωτερικού και τα εισιτήρια όπως τα περιέγραψα θα έχω κάποιο θέμα;
2) βάσει των παραπάνω συνθηκών θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερα να αγοράσω εισιτήριο για να πετάξω εντός σεγκεν και από εκεί να αλλάξω για Αγγλία?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια!
Θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί έχω αγχωθει πολύ. Είμαι ανυπότακτος εξωτερικου τα τελευταία 3 χρόνια. Ήρθα στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου. Στις 14 Αυγούστου ανανέωσα την ανυποταξια εξωτερικού στη στρατολογία χωρίς κανένα πρόβλημα. Μετά από 4 μέρες στις 18 Αυγούστου μου ήρθε χαρτί κατάταξης για σήμερα 9 Σεπτέμβρη. Πήρα τη στρατολογία τηλέφωνο και με διαβεβαίωσαν ότι αυτό είναι τυπικό και το στέλνουν κάθε χρόνο στους ανυπότακτους εξωτερικού. Έλεγξαν και τα στοιχεία μου στο σύστημα και επιβεβαίωσαν ότι δεν έχω κανένα θέμα καθώς εμφανίζονται σαν ανυπότακτος εξωτερικου. Το πρόβλημα είναι ότι έμεινα παραπάνω μέρες Ελλάδα για μια επέμβαση που είχα να κάνω και είναι ο γιατρός μου εδώ. Πετάω το ερχόμενο Σάββατο για Αγγλία και έχω αγχωθει καθώς έχουν παρέλθει οι 30 μέρες που δικαιούμαι. Παρόλαυτα αγόρασα ενα εισιτήριο ότι δήθεν πέταξα στις 14 Αυγούστου πίσω Αγγλία (άρα θεωρητικά ήρθα 18 Ιουλίου και έφυγα 14 Αυγούστου - 26 μέρες) και ένα εισιτήριο ότι ξαναέρχομαι Ελλάδα στις 10 Σεπτέμβρη. Εφόσον φεύγω το Σάββατο θεωρητικά θα είμαι συν 2 μέρες ελλαδα, άρα 26+2=28 μέρες σύνολο. Έχω τα εξής ερωτήματα:
1) πάντα όταν φεύγω από Ελλάδα με ρωτάνε να δείξω τα εισιτήρια μου για το πόσες μέρες παρέμεινα. Ρώτησα και αστυνομικούς φίλους και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν για κάποιο σύστημα καταγραφής των ημερών παρά μόνο τον έλεγχο στο κισε που σου ζητάνε τα εισιτήρια. Θεωρείτε ότι με το χαρτί ανυποταξιας εξωτερικού και τα εισιτήρια όπως τα περιέγραψα θα έχω κάποιο θέμα;
2) βάσει των παραπάνω συνθηκών θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερα να αγοράσω εισιτήριο για να πετάξω εντός σεγκεν και από εκεί να αλλάξω για Αγγλία?
Καλησπέρα παιδιά!
-
- Δεκανέας - Έφεδρος
Johnsnow έγραψε:Καλησπέρα παιδιά!
2) βάσει των παραπάνω συνθηκών θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερα να αγοράσω εισιτήριο για να πετάξω εντός σεγκεν και από εκεί να αλλάξω για Αγγλία;
Εγώ ξέρω ότι από το διαβατήριο φαίνεται πότε μπήκες και πότε βγήκες από τη χώρα. Στη θέση σου θα προτιμούσα 100% τη δεύτερη επιλογή και πιστεύω ότι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Αν θες στείλε μας να μας πεις τι έκανες τελικά.
Ευχαριστώ πολύ που μπήκες στο κόπο να μου απαντήσεις φίλε. Και εγώ την ίδια άποψη έχω με σένα, απλά δεν δείχνω ούτως ή άλλως ποτέ διαβατήριο οπότε έρχομαι ή φεύγω για Αγγλία. Πάντα περνάω μόνο με ταυτότητα και απλα κάποιες φορές τυχαίνει να μου ζητάνε εισιτήρια για να αποδείξω ότι έκατσα λιγότερο από 30 μερες.
Γενικα δεν καταγραφονται μερες παραμονης για ανυποταξια πουθενά από την ΕΛΑΣ... Βασιζονται στη δική σου αποδειξη και γι'αυτο ζητάνε εισιτήρια, πρακτικά οτι δεν έκατσες πανω απο 30 μέρες στο τελευταιο ταξίδι. Μερικοί μπορεί να σε ψαρώσουν, αλλά στην πράξη δε μπορούν να γνωρίζουν από μόνοι τους πόσες μέρες ακριβώς έχεις μείνει, σε ετήσια βάση.
Απο κει και πέρα επειδη λες οτι μπηκες με ταυτότητα, ενδεχομενως απλως να την ειδαν, όμως μπορει και να χτυπησαν το όνομα ή το νούμερο... Ίσως να θυμάσαι. Αν δεν είσαι σίγουρος, θεωρώ ρίσκο να πας με εισιτήρια που δεν επαληθεύονται από τις καταγεγραμμένες εισόδους/εξόδους στο σύστημα. Προσωπικά θα πήγαινα μέσω Σένγκεν...
Απο κει και πέρα επειδη λες οτι μπηκες με ταυτότητα, ενδεχομενως απλως να την ειδαν, όμως μπορει και να χτυπησαν το όνομα ή το νούμερο... Ίσως να θυμάσαι. Αν δεν είσαι σίγουρος, θεωρώ ρίσκο να πας με εισιτήρια που δεν επαληθεύονται από τις καταγεγραμμένες εισόδους/εξόδους στο σύστημα. Προσωπικά θα πήγαινα μέσω Σένγκεν...
Λόγω κορονοϊού δικαιούσαι παραπάνω ημέρες στη χώρα, εγώ θα πήγαινα με τα αρχικά εισιτήρια. Από εκεί και πέρα ακόμα κι αν αγόρασες άλλο εισιτήριο προς Αγγλία, εφόσον δεν πέρασες το passport control, φαίνεται ότι δεν πέρασες τα σύνορα άρα δεν πέταξες κιόλας.Επίσης από τον Απρίλιο 2019 όλες οι είσοδοι/έξοδοι καταγράφονται στο σύστημα (είτε δίνεις διαβατήριο είτε ταυτότητα) άσχετα με το τι λένε οι διάφοροι φίλοι.
Ναι έχεις απόλυτο δίκιο, δεν αξίζει να πάρω αυτό το ρίσκο για 150 ευρώ διαφορά. Μια χαζή ερώτηση. Αν πετάξω με ανταπόκριση μέσω Ολλανδίας με τελικό προορισμό Λονδίνο (αναμονή 3 ώρες στην Ολλανδία για την επόμενη πτήση) αλλα κλείσω το εισιτήριο σαν μια πτήση, αυτό θεωρείται σα να πετάω εντός σεγκεν έτσι; Δε μετράει δηλαδή ο τελικός προορισμός (Λονδίνο) , αλλά το που πάει η πτήση από Ελλάδα. Σωστά το καταλαβαίνω έτσι?
UKcitizen έγραψε:Λόγω κορονοϊού δικαιούσαι παραπάνω ημέρες στη χώρα, εγώ θα πήγαινα με τα αρχικά εισιτήρια. Από εκεί και πέρα ακόμα κι αν αγόρασες άλλο εισιτήριο προς Αγγλία, εφόσον δεν πέρασες το passport control, φαίνεται ότι δεν πέρασες τα σύνορα άρα δεν πέταξες κιόλας.Επίσης από τον Απρίλιο 2019 όλες οι είσοδοι/έξοδοι καταγράφονται στο σύστημα (είτε δίνεις διαβατήριο είτε ταυτότητα) άσχετα με το τι λένε οι διάφοροι φίλοι.
Έχει βγει κάποια απόφαση γι'αυτό που λες; Γιατί μέχρι πριν λίγο καιρό είχε γίνει απλώς μια κοινοβουλευτική ερώτηση στο Στεφανή, ο οποίος απάντησε τι προβλέπει ο νόμος, πλην όμως μέχρι πολύ αργότερα δεν είχε βγάλει τη σχετική απόφαση, η οποία είναι υποχρεωτική για να ισχύσουν οι τρεις μήνες...
Εάν δεν έχει βγει η απόφαση αυτή, δεν θα το ρίσκαρα σε καμία περίπτωση...
-
- Δεκανέας - Έφεδρος
Λογικά θεωρείται εντός Σένγκεν, αφού θα πετάξεις από Ελλάδα προς Ολλανδία. Αλλά εγώ για να ήμουν σίγουρος θα έκλεινα ξεχωριστές πτήσεις.
-
- Δεκανέας - Έφεδρος
UKcitizen έγραψε:Λόγω κορονοϊού δικαιούσαι παραπάνω ημέρες στη χώρα, εγώ θα πήγαινα με τα αρχικά εισιτήρια. Από εκεί και πέρα ακόμα κι αν αγόρασες άλλο εισιτήριο προς Αγγλία, εφόσον δεν πέρασες το passport control, φαίνεται ότι δεν πέρασες τα σύνορα άρα δεν πέταξες κιόλας.Επίσης από τον Απρίλιο 2019 όλες οι είσοδοι/έξοδοι καταγράφονται στο σύστημα (είτε δίνεις διαβατήριο είτε ταυτότητα) άσχετα με το τι λένε οι διάφοροι φίλοι.
Δεν νομίζω ότι δικαιούται παραπάνω μέρες. Αυτό ίσχυε για όσους είχαν "ξεμείνει" στην Ελλάδα κατα τη διάρκεια της καραντίνας και είχαν ξεπεράσει το όριο. Πλέον η καραντίνα έχει τελειώσει.
Ισχύει, ότι καταγράφονται. Μιλάμε πάντα για εκτός Σένγκεν έτσι;
Αντρέας ekwter. έγραψε:Δεν νομίζω ότι δικαιούται παραπάνω μέρες. Αυτό ίσχυε για όσους είχαν "ξεμείνει" στην Ελλάδα κατα τη διάρκεια της καραντίνας και είχαν ξεπεράσει το όριο. Πλέον η καραντίνα έχει τελειώσει.
Ισχύει, ότι καταγράφονται. Μιλάμε πάντα για εκτός Σένγκεν έτσι;
Δεν ίσχυσε ποτέ κάτι τέτοιο... Απλώς ίσως έκαναν τα στραβά μάτια με άνωθεν εντολές. Εκτός κι αν τελικά έβγαλαν την υπουργική απόφαση.
Εντός Σένγκεν δεν υπάρχει καταγραφή, ούτε και έλεγχος από αστυνομικό όργανο, σε καμία φάση της εισόδου/εξόδου. Σπανίως στην έξοδο μπορεί να γίνει επιπλέον αστυνομικός έλεγχος, αλλά θα πρέπει να σε ψάχνουν ή να τους φανείς περίεργος ή να έχεις διαβατήριο ύποπτης χώρας κλπ.
Εκτός Σένγκεν υπάρχει η καταγραφή, όπως ειπώθηκε, αλλά τουλάχιστον στην είσοδο αν δείξεις ελληνική ταυτότητα και δεν στην πάρουν για καταχώριση, αμφιβάλλω με ποιο τρόπο ακριβώς το καταγράφουν... Στην έξοδο προφανώς είναι αρκετά πιο σχολαστικοί.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Σεπ 11, 2020 12:25 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Δεκανέας - Έφεδρος
ypodiopos19 έγραψε:Δεν ίσχυσε ποτέ κάτι τέτοιο... Απλώς ίσως έκαναν τα στραβά μάτια με άνωθεν εντολές. Εκτός κι αν τελικά έβγαλαν την υπουργική απόφαση.
Εντός Σένγκεν δεν υπάρχει καταγραφή, ούτε και έλεγχος από αστυνομικό όργανο, σε καμία φάση της εισόδου/εξόδου. Σπανίως στην έξοδο μπορεί να γίνει επιπλέον αστυνομικός έλεγχος, αλλά θα πρέπει να σε ψάχνουν ή να τους φανείς περίεργος ή να έχεις διαβατήριο ύποπτης χώρας κλπ.
Εκτός Σένγκεν υπάρχει η καταγραφή, όπως ειπώθηκε, αλλά τουλάχιστον στην είσοδο αν δείξεις ελληνική ταυτότητα και δεν στην πάρουν για καταχώριση, αμφιβάλλω με ποιο τρόπο ακριβώς το καταγράφουν... Στην έξοδο προφανώς είναι αρκετά πιο σχολαστικοί.
https://www.lawspot.gr/nomika-nea/dimosieythike-o-nomos-4579-2018-gia-ta-onomastika-arheia-epivaton-stis-ptiseis-aeroplanon
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Σεπ 11, 2020 10:15 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Συγγνώμη, όταν λέω οτι δεν ίσχυσε ποτέ, αναφέρομαι στην παράταση των 30 ημερών... Όχι στην καταγραφή.
Όσον αφορά το PNR, υποχρέωση που υπάρχει και εντός του συστήματος Σένγκεν, είναι διαφορετικό πράγμα από τον έλεγχο εισόδου-εξόδου... Δεν σημαίνει οτι όλες αυτές οι πληροφορίες αναφέρονται στο τερματικό του συνοριακού ελέγχου έτσι απλά κι αυτόματα... Δεν είναι, άλλωστε, μέτρο ταυτοποίησης και συνοριακού ελέγχου... Ο νόμος αναφέρεται σε τρομοκρατία και σοβαρό έγκλημα... Καμία σχέση με τους ανυπότακτους δεν έχει η πρόβλεψη αυτή, ούτε και μπορεί να αξιοποιηθεί. Μπορείς να δεις στον ίδιο το νόμο σε ποιες περιπτώσεις γίνεται χρήση του συστήματος αυτού, π. Χ. Στο άρθρο 4.
https://collab.lawspot.gr/sites/default/files/mashup/feka/2018/fek-201-2018.pdf
Συνεπώς, εάν δεν χτυπήσουν την ταυτότητα, θα ξαναπώ οτι δε βλεπω με ποιον τρόπο ακριβώς μπορεί να καταγραφεί η είσοδος συγκεκριμένα. Και συχνά δεν τη χτυπάνε πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει τίποτα να ελέγξουν... Ως Έλληνας πολίτης έχεις δικαίωμα εισόδου χωρίς προυποθέσεις, ασχέτως από που έρχεσαι. Στην έξοδο είναι διαφορετικά. Και γι'αυτό ζητάνε εισιτήρια, επειδή από μόνοι τους δε μπορούν να ισχυριστούν με κανένα τρόπο πότε μπήκες και πότε βγήκες.
Ο φίλος μας π. Χ. Μπήκε ας πούμε 15 Ιουλίου και θα φύγει από Σένγκεν χωρίς να καταγραφεί η έξοδος... Εάν δεν ξανάρθει μέχρι το τέλος του χρόνου, δε σημαίνει οτι θα καταγραφεί κάπου παραμονή 5,5 μηνών...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Σεπ 11, 2020 1:03 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες